|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

10 super namirnica za decu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.5.2014
Ovo su najbolje namirnice koje doprinose dobrom razvoju deteta. Poslužite detetu ovu šarenu, ukusnu hranu punu hranljivih materija.
Ključne reči:

image
/11


1) JAJA

 

Jaja su puna proteina i jedna su od nekoliko namirncia koje sadrže vitamin D, koji pomaže prilikom apsorpcije kalcijuma.

Proteini uneti za doručak pomažu deci da duže budu siti.


2) OVSENA KAŠA

 

Istraživanja pokazuju da se deca koja jedu ovsenu kašu bolje koncentrišu i bolje paze u školi. Cela zrna žitarica su bogata vlaknima i obezbeđuju deci neophodnu energiju.

 

3) VOĆE

 

Bilo koje voće je dobro za vaše dete, jer će mu obezbediti neophodne vitamine i minerale. I voće sadrži vlakna. Najbolje bi bilo da detetu dajete raznoliko voće.

 

4) MLEKO

 

Proteini i kalcijum u mlečnim proizvodima daju mozgu i telu energiju. Proteini pomažu u izgradnji moždanog tkiva, dok kalcijum održava kosti i zube zdravim.


5) BOROVNICE

 

Borovnice se već godinama pominju kao najzdravije voće. Sada istraživanja otkrivaju da, pored svega, štite i od srčanih bolesti i dijabetesa, poboljšavaju funkcionisanje mozga i smanjuju salo u predelu stomaka. Zbog toga su savršene i za decu i za odrasle.

 

6) PARADAJZ

 

Paradajz je bogat likopenom, jedinjenjem koje štiti od mnogih vrsta raka. Kuvanjem paradajz postaje još zdraviji. Ako paradajz spojite sa dobrim mastima, kao što je maslinovo ulje, telo će ga još bolje upiti. Dajte ga deci uz picu i testenine ili uz nešto drugo.


7) KUPUS

 

Kupus i povrće slično njemu (brokoli i kelj) sarže fitonutrijente koji smanjuju rizik od mnogih tipova raka i poboljšavaju varenje. Takođe pomažu i da se isčiste štetni toksini iz tela tako što pokreću oslobađanje enzima čiji je posao da izbace toksine. 

 

8) LOSOS

 

Losos sadrži zdrave omega-3 masne kiseline, koje su poznate i po tome što poboljšavaju razvoj mozga i deluju protiv zapaljenja. Divlji losos sadrži manje žive i više omega-3 masnih kiselina, pa je i zdraviji. Dete ćete najlakše navesti da jede lososa ako ga spremite sa namirnicama koje inače voli.

 

9) KAKAO

 

Kakao je jedan od najbogatijih izvora flavonoida, jedinjenja poznatih po tome što poboljšavaju krvni pritisak i srčano i oralno zdravlje. Pored toga, mogu da zaštite i kožu od oštećenja izazvanog suncem. Pospite kakao po palačnikama, tostu ili toploj čokoladi.

 

10) PASULJ

 

Pasulj je dobar izvor proteina, vlakana i kalcijuma. Što je tamniji, to je bolji. Pasulj nas čuva i od srčanih bolesti i od visokog holesterola, koji nisu samo problem odraslih. Smislite neki kreativan način da ih ubacite u ishranu deteta.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
4
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
3
Ima veze sa šargarepom i zdravljem - beta ...
Beta karoten ima snažno antioksidativno dejstvo, te štiti posebno ćelije kože od oštećenja ultraljubičastim (UV) zracima...
3
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
3





Evo zašto treba da jedemo jagode
Vreme je jagoda, iako ih ima i van sezone, sada su najukusnije. Mnogo je razloga da iskoristite narednih nekoliko nedel...
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here