|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

7 razlika između trudnoće i PMS-a

Helena Mlakar, 11.8.2022
Simptomi kao što su povećan apetit, osetljive grudi i razdražljivost često su povezani sa PMS-om, ali vrlo slični simptomi se mogu javiti i u ranoj trudnoći. Kako razlikovati trudnoću od PMS-a?

image
Da li imate samo težinu u stomaku ili se loše osećate po ceo dan? Foto: Freepik.com
/11


Da li je ovo PMS ili sam trudna? Pitanje koje mnoge žene postavljaju sebi svakog meseca. Simptomi su toliko slični da za kratko vreme žena može pomisliti da je trudna, a zatim pomisliti da pati od predmenstrualnih tegoba, ili obrnuto.

Zato smo proverili koje su glavne razlike između ovih veoma različitih stanja.


1) Krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće može biti i implantacijsko krvarenje, koje se javlja 6 do 12 dana nakon začeća. U to vreme, embrion je gnezdi u zid materice, što može dovesti do blagog krvarenja.

Blago krvarenje je takođe jedan od simptoma PMS-a. Stoga, čak i ako imate sve simptome menstruacije ili početka menstruacije, pazite na količinu krvarenja. Ako je veoma mala, moguće je da nije u pitanju menstruacija, već da ste trudni.


2) Osetljive grudi

Veoma osetljive grudi pojavljuju se nekoliko dana pre menstruacije i tipičan su znak PMS-a. Ali takođe mogu biti jedan od prvih znakova da ste trudni.  
Ako vas grudi bole zbog trudnoće, one će postati više otečene, a areole (ili pigmentirani deo kože oko bradavica) mogu postati tamnije i veće.  
Bitna razlika je u tome što osetljivost dojki tokom trudnoće ne nestaje nakon nekoliko dana kao što je tipično za PMS, već grudi postaju sve bolnije

Veoma osetljive grudi pojavljuju se nekoliko dana pre menstruacije i tipičan su znak PMS-a. Ali takođe mogu biti jedan od prvih znakova da ste trudni. 


Ako vas grudi bole zbog trudnoće, one će postati više otečene, a areole (ili pigmentirani deo kože oko bradavica) mogu postati tamnije i veće.  


Bitna razlika je u tome što osetljivost dojki tokom trudnoće ne nestaje nakon nekoliko dana kao što je tipično za PMS, već grudi postaju sve bolnije.

 

PROČITAJ JOŠ: Treba li 100% da verujemo testu na trudnoću?

 

3) Umor

Ako se uveče vrlo brzo umorite, a umorni ste i tokom dana nakon svake aktivnosti, a ovaj umor jednostavno ne želi da nestane, to može biti znak da ste trudni. 

Umor se može javiti i kod PMS-a, ali nije toliko izražen.


4) Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje koje nije praćeno grčevima ili bolom, kao što se može desiti kod PMS-a, može biti jedan od prvih znakova da ste trudni.

Učestalo mokrenje tokom prvih nedelja trudnoće znak je da se materica širi i time vrši pritisak na bešiku.


5) Mučnina i osetljivost na mirise 

Ako odjednom osetite da mnogo bolje osećate mirise ili da vam se čulo mirisa izoštrilo, muka vam je od slatkih mirisa, kada osetite mirise parfema ili sredstava za čišćenje na primer... to može biti znak da ste trudni.

Čak i kod PMS-a osećamo težinu u stomaku, ali je mučnina u trudnoći drugačija – javlja se ujutru i može da traje tokom celog dana.


PROČITAJ JOŠ: Da li ležanje posle seksa pomaže da zatrudnite?


6) Vrtoglavica

Vrtoglavica i mučnina su česti kod PMS-a. Međutim, oboje nestaju za nekoliko dana. 

Ako ove simptome imate nekoliko dana i ako takođe izostane menstruacija, postoji velika šansa da ste trudni.


7) Povišena telesna temperatura

Groznica i česti talasi vrućine su prilično česta pojava u ranoj trudnoći. 

Blago povišena telesna temperatura se takođe može javiti tokom ovulacije i nastaviti tokom PMS-a.

Ako nema trudnoće, temperatura se normalizuje dan ili nešto pre početka menstruacije, ali ako ste trudni, ostaće blago povišena čak i ako krvarite i mislite da ste imali menstruaciju.

 

Izvor: Ringaraja.net

 

PROČITAJ JOŠ: Otkriveno kako jajna ćelija "hvata" spermatozoide

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
22
Pitali smo doktor-ginekologa: Staklasta sluz
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
5
Male tajne zatrudnjivanja koje moraš znati
Ako ste par koji želi bebu, evo nekoliko saveta kako da povećate šanse za trudnoću...
4
Zašto je teško napraviti bebu?
Ako imate decu ili se nadate da ćete zatrudneti znate da trud da ostanete u drugom stanju nema gotovo nikakve veze sa za...
4





Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here