|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Braća i sestre nam daruju saosećajnost

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.2.2018
Možda vas ponekad nervira(ju), ali postoje brojne dobre strane zašto je super ako imate brata ili sestru.

image
Image: iStockPhoto
/11


Ne samo što u bratu ili sestri imate iskrenog prijatelja za ceo život, već ste zbog njih i bolja osoba. Ne šalimo se, a to je dokazala i nauka. Sprovedena studija je utvrdila da su osobe koje imaju brata ili sestru (ili više njih) ljubazniji i saosećajniji prema drugima.

Znate kako ti ide u detinjstvu - ponekad se posvađate, kažete jedno drugom neke ne baš lepe reči, takmičite se oko svega, pa čak i igračaka, ali sve to ima, kako se ispostavilo, važnu ulogu u razvoju dece.

Štaviše, istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu i Torontu, pokazalo je da su deca koja imaju braću ili sestre ljubazna, topla i puna podrške, saosećanja prema drugima, dok jedince baš i ne odlikuju takve osobine.

Isto istraživanje je pokazalo da je uticaj obostran, odnosno da mlađa braća i sestre čine starije saosećajnijim, i obrnuto.

"Ovom studijom želeli smo da pokažemo da nisu roditelji jedini koji utiču na detetov razvoj", kaže profesor psihologije Šeri Medigan.

U istraživanju su učestvovala 452 para braće i sestara iz Kanade, starosti od 18 meseci do četiri godine, kao i njihove majke.

Cilj je bio da se utvrdi nivo empatije na početku i na kraju studije koja je trajala 18 meseci, a za to vreme su naučnici snimali interakciju porodica u njihovim domovima, a majke su popunjavale i upitnike.

Empatija mališana merena je i posmatranjem njihovog ponašanja kada se odrasli istraživač pretvarao da je tužan ili povređen (da je povredio koleno, priklještio prst i slično).

"Iako se ranije verovalo da stariji braća, sestre i roditelji utiču na razvoj mlađeg deteta, ali ne i obrnuto, utvrdili smo da i mlađi utiču na starije i da se empatija razvija međusobno", objašnjava jedan od autora studije Mark Džembon.

Dakle, saosećajnost se međusobno razvija među braćom i sestrama bez obzira na polne ili starosne razlike među njima. Uticaj je jedino veći u porodicama gde je među decom veća razlika u godinama, pa starija braća ili sestre imaju ulogu učitelja i uzora.

 


Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

SKRIVENO BLAGO VULKANOVOG SAJMA KNJIGA
U susret Vulkanovom sajmu knjiga koji se ove godine, četvrti put za redom, održava od 14. do 22. oktobra, Vulkančić je z...
16
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Pomozite detetu da lakše pregrmi polazak u...
Mala škola za velike đake. Kako da se snađeš u najturbulentnijem periodu školovanja.
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
5





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Kako prepoznati da je dete pod stresom i k...
Iako detinjstvo jeste najlepše doba, roditelji često greše kada misle da njihovi mališani nemaju nijednu brigu na svetu....



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here