|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Louis Braille (1809–1852) smatra se tvorcem pisma za slepe. Oslepeo je u trećoj godini života, a 1829. godine postavio je osnove pisma za slepe danas poznatijeg kao Brajevo pismo.

image
/11


 

Brajevo pismo zapravo je usavršeno “noćno pismo” koje je služilo vojnicima da pišu u mraku a sastojalo se od dvanaest tačkica. Vremenom je pismo usavršeno toliko da se koristi kao internacionalno pismo za slepe.

 

U pitanju je reljefno pismo koje se sastoji od sheme sa šest tačkica raspoređenih u dva vertikalna reda sa po tri tačkice. Levu vertikalu čine prva, druga i treća tačkica. Desnu vertikalu čine četvrta, peta i šesta tačkica. Različitom kombinacijom tačkica i shema dobijaju se slova, brojevi, interpunkcija, matematičke formule, notni znaci kao i svi ostali znaci koje koriste lica sa očuvanim vidom.

 

Slepe osobe danas najčešće za pisanje koriste Brajevu pisaću mašinu. Brajevo pismo piše se na posebnom, tvrđem papiru na kome utiskanjem sa pisaće mašine ostaju ispupčenja. Osim Brajeve pisaće mašine, za potrebe pisanja koriste se i šila i Brajeve tablice. Slepe osobe čitaju vrhovima prstiju povlačeći kažiprst desne ruke, dok kažiprst leve ruke prati. Osobe koje vide, Brajevo pismo čitaju očima.

 

Brzina čitanja je različita i zavisi od više faktora (stepen intelektualnog razvoja, razvijenost taktilnokinestetksog čula, stepen razvoja motorike, metode podučavanja, permanentno usavršavanje i slično).

 

Obzirom na veličinu reda Brajevog pisma, knjige pisane za potrebe slepih lica većeg su obima nego knjige štampane crnim tiskom. Zadatke predviđene nastavnim planom i programom (odgovori na pitanja, dopunjavanje rečenica, matematičke zadatke i slično) slepi učenici rešavaju tako što zadatak pročitaju i na posebnom papru napišu odgovore pri tome ispred svakog odgovora pišući redni broj zadatka ili vežbe.

 

Opismenjavanje slepe dece je posao tiflopedagoga.

 

 

Razvojno savetovalište

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

SKRIVENO BLAGO VULKANOVOG SAJMA KNJIGA
U susret Vulkanovom sajmu knjiga koji se ove godine, četvrti put za redom, održava od 14. do 22. oktobra, Vulkančić je z...
16
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Pomozite detetu da lakše pregrmi polazak u...
Mala škola za velike đake. Kako da se snađeš u najturbulentnijem periodu školovanja.
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
5





Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?
Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here