|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Brzinsko tuširanje kada imate bebu, da li je bezbedno?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.10.2022
Verovatno je najlakše tuširati se kada vaše novorođenče spava. Pokušajte da se istuširate čim beba potpuno zaspi, tako da ne rizikujete da završite sa šamponom u kosi, kada se beba probudi i počne da plače.

image
Obično je mnogo lakše i manje stresno izvesti tuširanje kada je vaša beba malo starija. Foto: Freepik.com
/11


Sami ste kod kuće sa svojim novorođenčetom, kako se istuširati? 

To je nešto o čemu verovatno niste razmišljali pre nego što ste postali roditelj. Ali sada kada je vaš beba tu, a vaši dani i noći su nepredvidivi, možda ćete se zapitati kako da upravljate ovim suštinskim delom brige o sebi. Na kraju krajeva, nikada ne znate kada će vaše novorođenče početi da plače i traži vas, i kada će ga trebati nahraniti ili umiriti.


Prošli su dani kada ste mogli da uživate u dugom tuširanju kad god poželite. Ali još uvek se možete istuširati uz malo planiranja.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako stvarno izgleda tuširanje kad imaš bebu

 

Verovatno je najlakše tuširati se kada vaše novorođenče spava. Pokušajte da se istuširate čim beba potpuno zaspi, tako da ne rizikujete da završite sa šamponom u kosi, kada se beba probudi i počne da plače. (U redu je pustiti novorođenče da plače nekoliko minuta dok se isperete, sve dok je bezbedno. Ali to može biti stresno i za vas.) 


Pre nego što uskočite pod tuš, uverite se da je beba na bezbednom mestu za spavanje, kao što je krevetac ili kolevka sa čvrstim dušekom i bez dodatnih stvari oko nje (kao što su ćebad, jastuci ili plišane životinje). Ostavite vrata kupatila otvorena kako biste mogli da čujete bebu ako se probudi ili unesite monitor za bebe u kupatilo sa sobom. Ako je vaša beba budna i želite da se brzo istuširate, izaberite vreme kada je sita, u čistoj peleni, kada je manje verovatno da ćete joj trebati tih nekoliko minuta.


Ponesite ležaljku ili ljuljašku za bebu u kupatilo sa sobom. Pričvrstite bebu tako da bude bezbedna i lako ćete je držati na oku dok se tuširate. Možda će čak i uživati u toplini i umirujućim zvucima tuširanja. Ljuljašku smestite na pod (ne na uzvišenje) da biste izbegli mogućnost pada. 

 

Naravno, dobar način da se tuširate sa novorođenčetom kod kuće je i da zamolite nekog drugog da pazi na vašu bebu dok se tuširate. Sačekajte da vaš partner bude kod kuće ili neka vam prijatelj ili član porodice od poverenja dođe na kratko i brine o bebi. Ako neko drugi preuzme obaveze oko bebe, može vam pomoći da se opustite i ugrabite malo vremena za sebe.

 

PROČITAJ JOŠ: Izgaranje (Burnout) - kada je MAMA NA NULI

 

Tuširanje kada imate stariju bebu 

Obično je mnogo lakše i manje stresno izvesti tuširanje kada je vaša beba malo starija. Kada izađu iz faze novorođenčeta, mnogo je veća verovatnoća da će bebe imati dosledniji raspored spavanja. To znači predvidljivije vreme tuširanja za vas!


Baš kao i kod novorođenčeta, pridržavajte se prakse bezbednog spavanja, tako da ostavite vrata kupatila otvorena ili ponesite bebi monitor u kupatilo da biste znali da li se vaša beba probudila.  Ako je vaša beba budna, možete je držati u blizini, na podlozi za igru. Ako u kupatilu nema mesta, možete da postavite podlogu odmah pored otvorenih vrata kupatila.  


Neki roditelji puštaju svoju bebu da se igra u kupatilu dok se tuširaju ??– ako to učinite, pobrinite se da prvo potpuno obezbedite kupatilo. Vodite računa da beba ne dodiruje toalet, kantu za smeće, sredstva za čišćenje, losione, prejeve ili brijače dok se tuširate. 


Tuširanje zajedno sa bebom

Pojedini roditelji se tuširaju zajedno sa starijom bebom, tako da ne moraju da brinu o njoj u tim trenucima, a ujedno okupaju i bebu u isto vreme. Ako se tuširate sa bebom, to može biti malo rizično, jer je kada/tuš kabina klizave. Iz bezbednosnih razloga, sačekajte da vaša beba prođe fazu novorođenčeta pre nego što je ponesete sa sobom pod tuš.

 

Odabrala i prevela Ringeraja.rs

Izvor: Babycenter.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
25.000 Pampers Preemie pelena za prevremen...
Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, Pampers i Mercator objavljuju početak donacije od 25.000 Pampers Preemie ...
3
Kupanje bebe - lep događaj za celu porodicu
Kupanje umiruje bebu, pravi joj ritual – beba vremenom nauči da posle kupanja treba duže da spava. Mnoga deca uživaju u ...
3
Moja priča: "Kupanje naš porodični rit...
Pozivamo vas da nam ispričate priču: Kupanje bebe, naš porodični ritual, i ne štedite na emocijama!
3





5 grešaka koje ne bih ponovila kao mama po...
Roditeljstvo je izazov, a novi roditelji su posebno podložni greškama.
Kad pomisliš da više nećeš prespavati noć....
Kad se osećaš kao da više ne znaš ko si, kad sebe ne želiš videti u ogledalu. Ti si osoba koju ću tražiti kada nešto pos...



Anketa

Lara ili Tara
pisuljica



(7%)

Lara (45%)

Tara (48%)


Ukupan broj glasova: 126

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here