|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da školsko zvono ne zaćuti – u selima manjak, u gradovima višak đaka u odeljenju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.6.2021
Za nešto više od 10 godina, broj osnovaca u našim školama smanjio se za čak 85.500. Mnoge škole u seoskim sredinama se zatvaraju, u isturenim odeljenjima neretko je i samo jedno dete na četiri razreda, dok se škole u velikim gradovima suočavaju sa prevelikim brojem dece u odeljenjima.

image
Gde je jedno dete, tu mora da se održava nastava, to je budućnost te male sredine. (Foto: Freepik)
/11



U mnogim seoskim školama više se zvono ne oglašava. "Broj učenika je sve manji i manji, 1976. je pohađalo 400 učenika. Mi sada imamo 62 učenika od 5. do 8. razreda i pet izdvojenih odeljenja. Nažalost, i ove godine u septembru upisaćemo manji broj prvaka. Ove godine imamo osmoro učenika u prvom razredu, a naredne godine biće petoro", kaže direktor OŠ "Josif Pančić" u Leskovcu, Goran Ilić.


U zlatiborskom selu Vardi poptuno drugačija slika – posle višegodišnjeg opadanja broja đaka, sada ih broje sve više. 

Mirjana Đukić, direktorka Osnovne škole "Jordan Đukanović" u Vardi, kaže da već nekoliko godina imaju oko 90 učenika, devet odeljenja, sedam u matičnoj školi i dva izdvojena odeljenja. 

Mala, patuljasta odeljenja sve su češća u pograničnim regionima.

"Podunavski okrug, imamo Pčinjski okrug, Jablanički okrug, Istočnobanatski, Severnobački. To su ta pogranična područja u inostranstvu gde roditelji odlaze, a samim tim i povlače decu", rekla je predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, mr Valentina Ilić. 

Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije kaže da smo za nešto više od 10 godina ostali bez 85.500 osnovaca. "Čak 1.133 škole u Srbiji imaju oko pola miliona đaka, dakle taj dizbalans u seoskim i gradskim školama je ogroman. Naime, 10 odsto svih učenika osnovnih škola pohađa u čak 60 odsto objekat", navela je Jankovićeva.


Pre sedam godina bilo je nešto više od 3.400 osnovnih škola, danas 191 manje. Od 558.800 osnovaca 2014. godine, sada je u klupama 48.000 đaka manje. 

"Maksimalan broj đaka mora se smanjiti na 24 ili na 20, jer to praktično obezbeđuje kvalitet nastave, jer onda nastavnik može da radi individualno sa svakim detetom, to je jedna stvar, druga stvar – kvalitet nastave se poboljšava i rešavamo treći problem, to su tehnološki viškovi", smatra Ilićeva. 

Prema njenim rečima, što se tiče malih seoskih škola i malih odeljenja, stav je – gde je jedno dete, tu mora da se održava nastava, to je budućnost te male sredine. 

U Ministarstvu prosvete kažu da mnoge seoske škole nisu ugašene, već je došlo do promene, pa su neke škole prestale da budu samostalne i prerasle su u izdvojena odeljenja druge veće škole. 

Ipak, učitelji upozoravaju da škola nije samo mesto gde se uči, i da kad utihne njeno zvono, zamire kulturni i društveni život sela.

 

Izvor: Rts.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ako nam deca ne čitaju, biće polovični lju...
“Biti pismen znači biti čovek koji razvija kapacitete samorazumevanja i koji je u stanju da sebe predoči drugim ljudima ...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Prva ljubav (Ti i ja)
Peva: dečiji hor Vrapčići
6
Kad TATA kaže deci: "MAMA sve bolje zn...
Neću odmah početi sa poslom. Ćutaću u tišini jedno pola sata. Slušaću ptičice, maziću psa, namazaću nokte. Ostaje mi još...
5





Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?
POČELO TESTIRANJE PRVAKA: Deca sve manje s...
Procenjuje se da li je dete u stanju da sedi u klupi 45 minuta. – Važnije je da je prvak stekao osnovne društvene i higi...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here