|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Đaci u Srbiji će dobijati platu: Kompanije ulaze u školske odbore

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.10.2016
Program primene dualnog obrazovanja, na kojem radi ministarstvo, biće završen za pola godine. Šarčević: Menjaju se zakoni da bi đaci dobili nadoknadu za rad. I privreda će se direktno uključiti.

image
/11


KOMPANIJE će u skoroj budućnosti moći da finansiraju škole, a njihovi predstavnici dobiće mesto u školskim odborima. Privreda će postati novi činilac u obrazovanju. Sve to je važno zbog uvođenja dualnog obrazovanja, a da bi bilo izvodljivo moraće da prethodi izmena prosvetnih zakona - najavljuje Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

n je nedavno izjavio i da je dualno obrazovanje prioritet u naredne četiri godine, ne samo resornog ministarstva, nego i čitave vlade.

Predstavnici privrede na neki način već su prisutni u srednjim stručnim školama, ali će sada dobiti mnogo veću ulogu. Siniša Kojić, direktor Politehničke škole u Kragujevcu i predsednik Zajednice mašinskih škola Srbije, objašnjava za "Novosti" da jedan od tri člana školskog odbora koje delegira lokalna samouprava mora da bude predstavnik socijalnih partnera škole.

- Svaka podrška, posebno ovako sistemska, kada je daje država, pomoći će da se privuče više kompanija. Umrežavanje privrede i obrazovanja je važan pomak - naglašava Kojić. - Biće dobro što će kompanije moći još aktivnije i direktnije da se uključe u kreiranje obrazovnog procesa.

Naš sagovornik objašnjava da su firme uveliko aktivni partneri Politehničke škole, čiji učenici praktična znanja stiču u nekoliko desetina kompanija i majstorskih radionica. Među prvima su uključeni u projekat kooperativnog obrazovanja u Srbiji, koje bi izmenom zakona trebalo da preraste u dualno, nalik onom u nemačkom, austrijskom i švajcarskom obrazovnom sistemu.

U Ministarstvu prosvete formiran je tim koji se bavi samo dualnim obrazovanjem, čije uvođenje će biti spremno, najavljuju, već za šest meseci. Za to je potrebno promeniti Zakon o radu, jer važeći propisi ne predviđaju mogućnost da učenici dobijaju "platu" za praktičan rad. "Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja" je dokument koji će ići pred Vladu Srbije na usvajanje.

Menjaće se i krovni prosvetni zakon - Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Njegovu inovaciju inicirala je Privredna komora Srbije.

- Jasno je propisano ko sve može da obavlja obrazovni rad, a da bi i privreda mogla da se direktno uključi u stručno školovanje učenika, mora da bude prepoznata u zakonu - objašnjava Mirjana Kovačević, direktorka centra sektora za edukaciju PKS. - Važno je i da se definiše koja su prava i obaveze instruktora u kompanijama, koji rade sa učenicima. Treba da se propiše koji stepen stručne spreme treba da imaju. Važno je da pored toga što imaju praktična znanja, budu obučeni i za rad sa decom.

Naša sagovornica napominje da je uključivanje privrede u obrazovanje važno i da bi se pratile promene u proizvodnim procesima. Školski sistem, dodaje, ne može tako brzo da se menja, pa je dobro da učenici u kompaniji dobijaju nova znanja, koja su tražena na tržištu rada.

PODSTREK SREDNJOŠKOLCIMA

Važan podstrek nekim učenicima za dualno obrazovanje biće i to što za praktičan rad u kompaniji dobijaju nadoknadu. - Đaci koji su već uključeni u ovakav model obrazovanja dobijaju između 5.000 i 10.000 dinara. Važno je da taj iznos bude koliko-toliko ujednačen, da se veže za minimalnu cenu rada. Kompanije uvek pristaju da đacima plate ishranu, prevoz, opremu za rad, a onda i nekoliko hiljada dinara nadoknade. Upravo to je jedno od osnovnih obeležja dualnog obrazovanja - objašnjava Mirjana Kovačević. - U starijim razredima učenici više učestvuju u procesu proizvodnje, pa je i nadoknada veća u trećem nego u drugom razredu.

 

Izvor: Novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
14
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...
5
Da li treba deci govoriti često da su pame...
Svakom roditelju je njegovo dete najpametnije, ali možda to ne bi trebalo reći deci...
4





PRODUŽENJE RASPUSTA
Ministarstvo zdravlja zbog epidemije gripa dalo je preporuku za produženje raspusta, saznaje "Blic".
Šta kažu mame, veronauka ili građansko vas...
Pročitajte šta kažu Ringerajine mame na temu - Veronauka ili Građansko vaspitanje?



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here