|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li je ovo normalno: Samoubistvo tema pismenog zadatka za 2. srednje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.3.2021
Ogorčeni otac učenika drugog razreda gimnazije u Nišu objavio je na Tviteru temu koju je njegov sin dobio na pismenom zadatku - "Samoubistvo - herojski čin ili kukavičluk" i time izazvao buru među tviterašima.

image
(Foto: Freepik)
/11


 

Ogorčeni otac učenika drugog razreda gimnazije u Nišu objavio je na Tviteru temu koju je njegov sin dobio na pismenom zadatku - "Samoubistvo - herojski čin ili kukavičluk" i time izazvao buru među tviterašima. Sa druge strane, psiholog Ana Mirković smatra da, iako tema nije dobro postavljena, o tome treba razgovarati, ali na način koji učenici mogu da razumeju.

Otac kaže da je temu njegovo dete dobilo od profesora na Vajber grupi, a pored ove još tri su se našle na spisku – “Želim da zaboravim”, “Niko mene ne razume”, “Moja ljubavna priča”.

Roditelj je šokiran izborom tema za koje smatra da su neprikladne.

“Ljudi moji, pa je l’ ovo tema za pismeni zadatak iz srpskog jezika za drugi razred srednje škole – pitam ja vas?!” – komentar je oca koji je objavio fotografiju sa Viber grupe, na kojima je profesor srpskog jezika dao uputstva đacima druge godine.

Tvit je izazvao pravu buru na društvenim mrežama. Komentari su se samo nizali, neki su preispitivali profesora koji je ovako postavio zadatak pred srednjoškolce, dok su drugi smatrali da se otvaranjem ove teme deluje preventivno na učenike u tom uzrastu. “Kao prosvetni radnik jeza me podilazi da među učenicima ima dece koja pomišljaju na samoubistvo. Provlačim kroz lekcije kako prevazići probleme. Većina roditelja nije svesna koliko tužne, depresivne i nesrećne dece imamo. Jutros u vestima da troje izvršilo samoubistvo”, jedan je od komentara.

Bilo je i onih koji predlažu da se kontaktira prosvetna inspekcija, pa čak i ministar prosvete.

 

Deo tviteraša je napao oca koji je postavio tvit optužujući ga da pokušava da gura pod tepih važnu priču o mentalnom zdravlju mladih ljudi.

 

Bilo je tviteraša koji su ovakav predlog teme opravdali, navodeći tri samoubistva mladih koja su se dogodila u Beogradu za samo 24 sata.

 

Drugi su pak smatrali da je pristup ovog profesora dobar, jer otvara diskusiju na ovu temu.

 

“Teme smišlja i predlaže profesor, niko drugi ih ne određuje. Pretpostavljam da mu je namera bila, da zbog učestalosti, proveri stav klinaca, pa da eventualno otvori takvu temu za razgovor sa psihologom, da se deluje preventivno…”, bio je jedan od pozitivnih komentara.

Oni koji se slažu da je tema ispravno postavljena pretpostavljaju da je povod verovatno bila lektira poput “Ane Karenjine” koja se obrađuje u drugom razredu gimnazije. Smatraju da decu treba da pričaju i o ovako teškim temama.

 

Bilo je tviteraša koji smatrali da je tema sasvim na mestu.


 

Psiholog Ana Mirković smatra da sa decom treba o svemu pričati na način da oni to mogu da razumeju, ali da bi se neki način kod njih probudilo kritičko razmišljanje.

Prema njenom mišljenju, samoubistvo nije ni herojski čin, ali ni kukavičluk.

“Svi znaju da je samoubistvo posledica jednog osećaja bezizlaznosti i nemogućnosti da se pronađe mesto u životu i na ovom svetu. Suicid se često dešava u stanju depresije koje drušvo ne ume ni da prepozna, niti da je adektavno tretira. Mi se generalno ophodimo prema depresiji tako da, ako neko primeti neke elemente, onda taj koji je ima kaže – ne, ne, samo sam malo neispavan, umoran sam. A kada je reč o tretiranju depresivnih osoba, mi smo kao društvo puni predrasuda, a njih je sve više”, ukazala je Mirković za Nova.rs

Mirković ističe da tema nije dobro postavljena, ali da o njoj treba pričati.

Navela je podatke kolege iz Dečje klinike u Tiršovoj, da je nezanemarljiv broj dece u ranom uzrastu, od 13, 14 godina, koji pokušavaju suicid i završe na klinici zbog toga.

“Znači, to je tema koju definitivno moramo da obrađujemo”, istakla je Mirković, dodajući da deca u tom uzrastu itekako znaju šta je suicid. Oni imaju svoje kanale informisanja na kojima se o tome vrlo otovoreno priča i roditelji to ne smeju da ignorišu, upozorava psiholog, ističući da i škola to ne bi trebalo da ignoriše.

“Ako se samoubistvo već postavlja kao tema, onda treba da se govori o pravim terminima. Ovako kako je tema postavljena – herojski čin svakako nije, jer šta je herojsko u tome da oduzmete sami sebi život i unesrećite porodicu i sve one ljude koji su vas voleli i planirali budućnost. A ni kukavičluk nikako nije jer imate depresiju, vidite bezizazlost, zapravo osećate tu dozu nemoći da mislite da je smrt jedini izlaz, kukavičluk tek nije”, objašnjava Mirković.

 

Izvor: Nova.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

6 činjenica govore da ste promašaj od rodi...
Biti totalni promašaj od roditelja nije uopšte teško. Ne, prema standardima 21. veka i milionima “studija” i “religija” ...
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
6
Kraj bubanju, stižu tableti umesto knjiga
Tableti umesto knjiga, digitalizacija, novi predmeti... Samo je deo promena koje očekuju đake od septembra!
6
8 saveta kako da poboljšate komunikaciju s...
8 saveta podržanih od strane psihologa za poboljšanje komunikacije sa decom Mislim da postoje dve stvari na koje je i TV...
5





POČELO TESTIRANJE PRVAKA: Deca sve manje s...
Procenjuje se da li je dete u stanju da sedi u klupi 45 minuta. – Važnije je da je prvak stekao osnovne društvene i higi...
Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here