|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako mi slavimo 8. mart, a kako beli svet

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.3.2023
Danas je 8. mart. Dan kada se važnim damama u vašem životu zahvaljujete na pažnji i ljubavi koju vam pružaju.

image
Osmi mart je nekada bio vrlo svečan dan i planirao se mnogo unapred. Foto: Freepik.com
/11


A svaka žena danas je princeza, jer 8. mart je prilika da im se posveti pažnja koju možda ne dobijaju tokom godine. Da ih podsetimo da su nam važne.


Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja, a u Kini i u Nepalu taj dan je za žene neradni. Žene Indije i Urugvaja slave na mitinzima, paradama ili koncertima, Italijanke od muškaraca dobijaju mimoze, dok Amerikanci i Britanci praznik obeležavaju kao Dan majki.


U vreme kada se 8. mart u našoj zemlji proslavljao na visokom nivou i bio je praznik kom su se radovali i žene i deca, obavezni su bili karanfil u celofanu, keramičke drangulije ili ručno rađeni dečji poklončići.


Osmi mart je nekada bio vrlo svečan dan i planirao se mnogo unapred. Muževi su izvodili žene u restorane na svečanu večeru i muziku, žene su se oblačile elegantnije nego inače, a s posla su se vraćale sa gomilom buketa u rukama. Danas 8. mart nema ikonografiju iz prošlosti, i bake, mame, tetke, ujne...sećaju ga se sa (jugo)nostalgijom.


Danas muškarci poklanjaju donji veš, parfem, bombonjeru, knjigu, cveće, nema organizovanih sindikalnih proslava, ali ima lepih muzičkih večeri u klubovima i restoranima. I, mada se praznik žena ne slavi sa istim žarom kao nekada, to nije razlog da ga ne obeležite sa svojim dragim damama i da ih podsetite da su vam veoma važne.


Ako imate sestru, devojku/suprugu, mamu, baku... bilo koju voljenu žensku osobu negde u tuđini, čak ni ta udaljenost ne znači da ne treba da slavite zajedno ovaj značajan dan.


Zašto slavimo 8. mart?

Dan žena obeležava se kao sećanje na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist” u Njujorku 1911. godine. Tog dana poginulo je više od 140 žena.

Pojava feminističkog pokreta na prelasku iz 19. u 20. vek u centar pažnje dovela je i Nemicu Klaru Cetkin koja je 1910. godine u Kopenhagenu izdejstvovala da se 8. mart obeleži kao međunarodni Dan žena. Razlog da taj dan bude baš 8. mart u vezi je sa velikom brojem protesta i demonstracija koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku 185.


Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tokom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti pr...
4
Novogodišnji pokloni za bebe?!
Činjenica je da bi se svaka malo veća beba ili jednogodišnje dete najviše obradovalo velikoj ukrašenoj kartonskoj kutiji...
4
Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2





MOJ MUŽ NE VOLI JAVNO
Ljubav ne mora da bude glasna i javna da bi je svi videli, iako je u redu ako jeste.
Da li je našim roditeljima bilo lakše nego...
Prema nedavnom istraživanju, roditeljstvo 1980-ih i 1990-ih godina bilo je puno lakše za naše roditelje nego što je to z...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here