|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

KOLUMNA: JELENA ĐOKOVIĆ, moj put roditeljstva

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.9.2022
Roditeljstvo povezuje sve porodice na planeti Zemlji, a zajednički imenilac svima njima je DETE. Moje uverenje je da snažna porodica vodi ka snažnom društvu.

image
Moja lična misija je da sve ono što naučim, prikupim ili otkrijem podelim sa radošću sa drugim ljudima. Foto: arhiva Novak Đoković Fondacija
/11


Roditeljstvo je univerzalna tema, jednako važna, a rekla bih i najvažnija, ili sve važnija od kada nas je tehnologija ubrzala toliko da reagujemo površno, instiktivno, i da sve manje razmišljamo o posledicama nekih odnosa koji su zapravo ključni.

 

Jedan od razloga zbog čega se bavim roditeljstvom duže od 15 godina—dakle, duže nego što sam i sama roditelj—je taj što čvrsto verujem u prevenciju. Verujem da je mnogo bolje sprečiti nego lečiti. Već deceniju i po, kroz humanitarni rad Novak Đoković Fondacije sa stručnjacima, roditeljima i celom zajednicom posvećeno unapređujemo uslove i okruženje za podsticanje razvoja naših mališana. Naša Fondacija je okupila zajednicu preko 8000 roditelja sa kojima radimo. Otvorili smo 15 Centara za roditelje na teritoriji Srbije i ponosna sam na rad sa svima njima.

 

Roditeljstvo povezuje sve porodice na planeti Zemlji, a zajednički imenilac svima njima je DETE. Moje uverenje je da snažna porodica vodi ka snažnom društvu.

 

Bila sam ubeđena da ću biti sjajan roditelj, kako i ne bih? Pripremala sam se za tu ulogu. Pažljivo sam posmatrala šta rade edukatori i drugi roditelji, učestvovala na različitim obukama, čitala, učila. Bila sam na licu mesta i upijala razna iskustva.

 

A onda su došla MOJA deca. Moja ljubav u neprepoznatljivom obliku i intezitetu. Smisao. Ponos i toplina. A onda su polako na naša vrata počeli da kucaju umor i očekivanja. Pa zbunjenost i bespomoćnost. Strah. Ogromna galama i haos. Pelene i dečije potrebe na sve strane. Počela sam da se pitam, gde sam ja u svemu tome?

I baš tada (ništa nije slučajno) naišla sam na podcast u kojem je gost bila Dr Shefali koja je pričala o svojoj knjizi „Svestan roditelj“. Način na koji je ona opisala roditeljstvo ostavio je na mene vrlo snažan utisak. Toliko sam se naslušala o roditeljstvu. „To je sve stvar instinkta, kada postaneš roditelj to ti nekako prirodno dođe...“, to sam tako puno puta čula. „Znaju se pravila, zna se ko je ko, ne treba previše filozofirati, ne možeš ti da izmisliš toplu vodu...“ Međutim... međutim...

 

Dr Shefali je meni izgovorila sve ono što sam duboko osećala. Verujem da vam se dešavalo da čujete nekoga da nešto izgovori i da vas to toliko dodirne, da pomislite kao da je izgovorio ono što vi duboko nosite u sebi. To su u stvari neka naša znanja, duboko potisnuta, koja svako od nas ima u sebi, samo neko treba da nas podseti na njih da bismo ih osvestili. Da ih izgovori za nas, jer mi možda nemamo reči, ili ne umemo da opišemo i izrazimo sve ono što osećamo.

 

Brzo sam shvatila da moje dete nije došlo na ovaj svet da bi bilo u ulozi mog imetka i mojih neostvarenih želja i ideala. Nije došlo da meni ispunjava želje, prohteve i snove. 

 

Foto: arhiva Novak Đoković Fondacija


Počela sam da bolje razumem stvari. Shvatila sam da je put roditeljstva put mudrosti, a ne praktičnih saveta. Svako dete je drugačije i svaki roditelj je drugačiji. Na isti problem može da se nađe milion načina da se odgovori, ali kada smo umorni i kada su nam potrebe nezadovoljene... svi putevi vode u očaj, strah, paniku, bes, ljutnju, ponekad i u depresiju.

 

Koncept svesnog roditeljstva mi je bio potpuno nepoznat. Šta to uopšte znači? I kako to da u srcu roditeljstva nije dete, već roditelj? Jako me je sve to zaintrigiralo i odmah sam krenula sa čitanjem njenih knjiga. Osvešćen roditelj razmišlja o sebi, bavi se svojim unutrašnjim bićem, i prirodan rezultat te introspekcije je dete koje prati roditelja. Roditeljstvo usmereno na roditelja stavlja u centar dete, a ne sebe i svoje potrebe, želje, očekivanja, projekcije koje smo zamislili da dete treba da dostigne. Svestan pristup je živ, aktivan i uči decu da slede vlastiti duh ostavljajući svoj jedinstveni otisak u svemu čime se bave. Ovaj pristup nudi načine kako da iz glave uđemo u naše srce, jer delovanje iz te tačke prema detetu nudi prihvatanje deteta baš takvo kakvo je. Suprotno, ako delamo iz glave, onda u osnovi naših reakcija imamo brigu, strah, očekivanja...

 

Ukoliko nismo svesni da je naše dete tu da nam pomogne da ponovo proživimo sopstvene traume, idemo ka tome da svoje traume i strahove prenosimo i na našu decu. Bespotrebno, zar ne?

 

Moja lična misija je da sve ono što naučim, prikupim ili otkrijem podelim sa radošću sa drugim ljudima. Pomislim—kada meni ta saznanja donesu poboljšanje u životu, dobro je da ih podelim sa ljudima oko sebe, jer verujem da se dobrobit za decu na taj način umnožava. Verujem u svet u kome ćemo učiti jedni od drugih sa željom da svako za sebe uzme ono što sam želi, pa nek svako promisli i isproba da li će to rešenje ili predlog imati sličan efekat i u njegovom životu.

 

Meni je važno da se naša roditeljska zajednica povezuje i da svi zajedno iskoristimo lekcije svojstvene procesu roditeljstva. Duboko verujem da nas ovaj cilj može povezati i da na njemu možemo rasti zajedno, tako ćemo i mi i naša deca živeti ispunjeniji život.


Želela sam da dolazak jednog ovakvog stručnjaka bude prilika za ceo region, da za Dr Shefali čuje što više roditelja u regionu. Prvi put gostuje u Evropi i mislim da je ovo prilika koju svi zajedno treba da iskoristimo.

 

Povezani smo ne samo prostorno, već i iskustvima, želim da budemo jedni drugima oslonac i podrška, i mislim da je tema roditeljstva tema koja može da nas ujedini i spoji. Deca su tačka koja nas spaja, za mene dovoljan razlog da svi zajedno mislimo o tome.

 

Svaki konflikt koji imamo u sadašnjem trenutku – da li s našom decom, bračnim partnerom ili drugim odraslim osobama  je na neki način ponovno proživljavanje našeg detinjstva. Svaka veza, svaka interakcija je zasnovana na principima našeg vaspitanja. Ako na taj način posmatramo stvari, složićete se da u tom slučaju nema odraslih u sobi; svi smo deca s različitim ponašanjima. A kada je reč o roditeljstvu, na mnogo načina smo mi deca koja odgajaju decu.” – Dr Shefali Tsabary


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
7
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
7
Plivanje podstiče razvoj inteligencije
Na slučaju 7.000 mališana iz Australije, SAD i Novog Zelanda otkriveno je da se oni koji rano "uskoče" u bazen ili...
6
Mičko čoveče
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
6





Kako prepoznati da je dete pod stresom i k...
Iako detinjstvo jeste najlepše doba, roditelji često greše kada misle da njihovi mališani nemaju nijednu brigu na svetu....
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here