|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Prva aplikacija i pametni prsten za praćenje plodnosti i kontracepciju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.11.2022
Najnovija tehnologija prati plodnost kroz aplikaciju i uz pomoć specijalnog pametnog uređaja koji na prstu nosite kao prsten – pametnog prstena.

image
Umesto kontracepcijskih pilula, kontracepcija je ubuduće moguća uz pomoć telefonske aplikacije. Foto: Freepik.com
/11


Ako koristite i praćenje svojih plodnih dana kao metodu zaštite od trudnoće, ili ako merite bazalnu telesnu temperaturu kako biste tačno utvrdili kada ste u najplodnijem periodu, onda znate da je to prilično zahtevan zadatak. Prvo što morate da uradite svakog jutra je da izmerite temperaturu, što može biti zamorno uz sve vaše obaveze. Zbog toga ćete možda biti srećni kada čujete da na tržište stiže aplikacija koja beleži vašu temperaturu dok spavate uz pomoć specijalnog pametnog uređaja na prstu.


Prva aplikacija za kontracepciju

 

2018. godine, američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je Natural Cycles kao prvu aplikaciju za kontrolu rađanja. Pomaže u kontracepciji tako što izračunava najverovatnije plodne dane pojedinca svakog meseca, na osnovu blagog povećanja telesne temperature koje se dešava oko ovulacije.  

Kada je aplikacija prvi put izašla, nedostatak je bio to što su korisnici morali da se sete da mere temperaturu svakog jutra i da ručno unose te informacije.    
Da bi rešio ovaj faktor, Natural Cycles se udružio sa finskim proizvođačem pametnih prstenova Oura. Oura Ring je jedan od najboljih pametnih prstenova ikada, jer uprkos svojim ograničenim dimenzijama, sadrži naprednu elektroniku i precizne senzore. Uprkos svojoj kompaktnosti, veoma su tačni pri merenju, zbog čega korisnik uvek ima na raspolaganju tačne podatke

2018. godine, američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je Natural Cycles kao prvu aplikaciju za kontrolu rađanja. Pomaže u kontracepciji tako što izračunava najverovatnije plodne dane pojedinca svakog meseca, na osnovu blagog povećanja telesne temperature koje se dešava oko ovulacije.  


Kada je aplikacija prvi put izašla, nedostatak je bio to što su korisnici morali da se sete da mere temperaturu svakog jutra i da ručno unose te informacije.

    
Da bi rešio ovaj faktor, Natural Cycles se udružio sa finskim proizvođačem pametnih prstenova Oura. Oura Ring je jedan od najboljih pametnih prstenova ikada, jer uprkos svojim ograničenim dimenzijama, sadrži naprednu elektroniku i precizne senzore. Uprkos svojoj kompaktnosti, veoma su tačni pri merenju, zbog čega korisnik uvek ima na raspolaganju tačne podatke.

 

PROČITAJ JOŠ: Kontracepcija za vreme dojenja

 

Godine 2021. FDA je odobrila aplikaciju uparenu sa nosivim uređajima kao što je Oura Ring koji prikuplja podatke o temperaturi. Obe kompanije sada rade na tome da ova integracija bude besprekorna.  

„Pre nekoliko godina počeli smo da ocenjujemo različite postojeće nosive uređaje na tržištu, a Oura Ring se istakao u početnom testiranju kao izuzetno tačan u pogledu podataka o temperaturi“, kaže dr. Elina Berglund, suosnivač Natural Cycles. „Testiranje je pokazalo da je efikasnost prilikom upotrebe prstena ekvivalentna oralnom termometru“, kaže dr. Berglund.

 

kontracepcija 

Oura pametni prsten meri vašu temperaturu dok spavate, a zatim šalje podatke u aplikaciju Natural Cycles. (FOTO: Natura Cycles)


Iako nijedan oblik kontracepcije nije 100% efikasan, Natural Cycles može biti do 98% efikasan kada se koristi na besprekoran način - što znači da korisnici uvek beleže temperaturu i uzdržavaju se od odnosa ili koriste kondome tokom plodnih dana, kažu u kompaniji. Takođe je 93% efikasan metod pri normalnoj upotrebi.

 

Koliko sigurnosne aplikacije mogu biti efikasne u stvarnom životu?

Metode kontracepcije kao što su pilule i intrauterine sprave (IUD) za sobom imaju decenije istraživanja i upotrebu u stvarnom životu koja pokazuje njihovu nesumnjivu efikasnost. Aplikacije nisu tako dobro istražene ili uspostavljene kao starije metode kontrole rađanja.

 

Aplikacije možda nisu tako efikasne kao pilule za kontracepciju, kaže dr. Dominick Shattuck, naučnik sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoru koji je istraživao rane verzije druge aplikacije za kontrolu rađanja, Clue Birth Control, koju je takođe odobrila FDA. Deo razloga je to što korisnici imaju više nezaštićenog seksa u prvih nekoliko meseci, čak i za vreme najplodnijih dana, kaže dr. Shattuck.

 

PROČITAJ JOŠ: Tri znaka koji ukazuju na to da je žena plodna

„Žene koje su do sada bile uspešne sa prirodnim metodama zaštite često su one sa višestrukim razlozima za takvu e-kontracepciju“, kaže Shattuck. „Ovi razlozi uključuju verska uverenja i suočavanje sa ozbiljnim nuspojavama hormonalnih metoda.“ Štaviše, on dodaje: „Oni retko imaju seks i imaju podršku partnera koji apstinira ili koristi kondome tokom njihovog plodnog perioda“.

Takve aplikacije takođe mogu biti efikasne za žene koje su zabrinute zbog uzimanja hormona ili koje žive na mestima gde je kontraceptivna zaštita nedostupna, kaže dr. Viktoria Jennings, profesorka akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

Ali još su potrebne dugoročne studije sa većim grupama žena pre nego što dobijemo jasnu sliku o tome koliko dobro tehnologija poput aplikacija i nosivih uređaja može da funkcioniše kod planiranja porodice. 

„Takođe će biti važno da istraživači utvrde da li – i kako – žene zapravo koriste nosive uređaje,“ kaže dr. Jennings. "Moraju se koristiti dosledno i pod odgovarajućim uslovima, a mi znamo vrlo malo o tome kako ih žene zapravo koriste."

 

Koja je cena takve kontracepcije?

FDA je odobrila aplikaciju Natural Cycles kao kontraceptiv za žene starije od 18 godina. Aplikacija je besplatna za preuzimanje, ali pretplata košta najmanje 100 američkih dolara godišnje (otprilike 101 evro godišnje).  

Oura pametni prstenovi takođe nisu jeftini. Početna verzija u srebrnoj ili crnoj boji je procenjena na čak 314 evra, a prestižnija na 419 evra. Uz to, mora se platiti i mesečna pretplata na uslugu Oura, koja iznosi nešto manje od šest evra.


Izvor: Everydayhealth.com/Ringaraja.net


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bakterijska vaginoza
Najnovije preporuke svetskih stručnjaka su da bakterijsku vaginozu, koja je u 50 odsto slučajeva asimptomatska, ne treba...
50
Vantelesna oplodnja i savet “samo se opust...
Vantelesna oplodnja vezana je za jednu od najbolnijih situacija koja može da snađe ženu tj. bračni par, a to je nemogućn...
11
Praćenje ovulacije - telesna (bazalna) tem...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću merenja telesne (bazalne) temperature?
8
Ove namirnice utrostručuju šansu da zatrud...
Mediteranska dijeta utrostručuje šansu da ostanete u drugom stanju putem ove procedure. Ona podrazumeva konzumiranje pun...
6





7 neobičnih činjenica o spermi
Istražujući, otkrili smo između ostalog i da sperma sprečava depresiju kod žena, kao i da služi za negu ženske kože, a d...
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here