|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Mama i tata polaze u srednju školu

Dipl. psiholog Manuela Kamikovski, 18.8.2016
Bliži se septembar. Još par dana i vaše VELIKO dete kreće u srednju školu. Ukoliko Vam je ovo prvo iskustvo, verovatno imate utisak kao da i vi ponovo, polazite u srednju školu. Ukoliko već imate dete u srednjoj školi, znate da vas očekuju promene i prilagođavanje novonastalim okolnostima. Ovaj tekst je o tome kako da iskoristite specifičnosti ovog perioda i dodatno ojačate veze unutar svoje porodice.

image
/11



Polazak u srednju školu znači više od „podrazumevanog nastavka školovanja“. U tom periodu javljaju se mnoge promene (npr. promene društva, promene sredine, promene pravila i očekivanja od roditelja) i prilagođavanja novonastalim okolnostima. Zbog toga ovaj period često prate konflikti roditelja i dece. Konflikti su neizbežni, ali je važno da iz njih izvučete maksimalnu dobit za razvoj vašeg odnosa. Evo kako da to postignete:

 

1. Nova pravila. Prva preporuka je da se dogovorite oko novih pravila kojih će se svi pridržavati. Kako roditelj ima očekivanja od deteta, tako i dete ima određena očekivanja od roditelja. Ukoliko usaglasite ova očekivanja, postoji velika verovatnoća da će naredni period biti miran i lep.

Zapamtite, ponašanje vašeg deteta se razlikuje u kući i van nje. Ovo postaje problem kada roditelj, najboljoj nameri da zaštiti svoje dete, postavlja pravila koja dete doživljava kao nefer i u skladu sa tim je sklono da ga krši. Da li je to vaš cilj roditeljstva? Kako bi sprečili nastajanje ovog problema, važno je da prodiskutujete sa detetom o pravilima i sankcijama, kao i da postignete dogovor oko toga koja su pravila i sankcije fer i korektne. Na taj način doprinostite razvoju poštovanja i iskrenosti u porodici.


2. Komunikacija. Druga preporuka je da svakodnevno odvojite vreme za razgovor o dnevnim dešavanjima. Otvorena komunikacija je veoma bitna. Dozvolite detetu da vam ispriča sve što se tiče njegovog svakodnevnog funkcionisanja, kako bi imali uvid u to šta mu se dešava. Ovo je bitno kako bi na vreme prepoznali ukoliko vaše dete ima problem i na vreme reagovali. Da bi ovo uspelo, važna je iskrenost. To negujte!

Vlada stav da su deca u ovom periodu „zahtevna  i teška“, da ovaj period „lakše podnose“ devojčice, a da su dečaci „problematičniji“. Moje radno iskustvo je pokazalo da svako dete kroz ovaj period može da prođe beć većih posledica ukoliko ima adekvatnu podršku roditelja. Da, vršnjaci su veoma bitni u ovom periodu i njihovo mišljenje je bitnije od roditeljskog, ali im je jednako bitno da znaju da imaju podršku roditelja u svakom momentu (a to se postiže svakodnevnom, otvorenom komunikaciojom).


P.S. Ostaje vam samo da budete podrška detetu u narednom periodu. I zapamtite, mirnim tonom postižete da vas dete čuje!

Uživajte u roditeljstvu!

 

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org

Izvor: Maminovreme.org

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
19
Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
18
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
9
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
5





Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?
Šta je potrebno da dete zna pred polazak u...
Polazak u školu kod velikog broja roditelja stvara uzbuđenje i nervozu koja se jako lako prenosi na decu. Roditelje muče...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here