|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs

image
/11


Jednom čoveku i ženi rodi se jedno vrlo malo dete. Napuni već i desetu godinu i jedva čovek da ga primeti kad hodi. Poče bogme i da radi, da kopa, ore i sve druge poslove da svršava. Jednog dana odnese ocu hleba na njivu. Otac mu sede da ruča a ono uze da ore. Prođe tuda neki bogati trgovac i svrati kod ovog orača da zapali cigaru. Cigaru zapali i reče:”Kakvo ti je , bogati, ono ralo što samo ore?”

Orač se nasmeja i reče: “Pogledaj bolje, samo li je ? Zar ništa drugo ne vidiš ? “ – “Ja bogme ne. A zar ima koga? “- “Moj sin , nego je vrlo mali pa se jedva vidi od gruda”- “Ama nije moguće da tako mali ore”čudi se trgovac – „Videćeš kad otuda na ovamo istera brazdu.”

U to stiže i dete. Otac mu reče da ispregne volove da se i oni odmore. Dete posluša pa sede u hlad ispod jedne pečurke. Trgovac se ne mogaše čudu načuditi!... Pa navali da mu orač proda sina. Otac se nađe uvređen i bi gotov da trgovca za gušu uhvati, ali dete priđe i šapnu mu:“Prodaj me, prodaj za dobre pare pa ću ti ja opet doći.” Otac popusti, pogodi se I uzede pare.

Trgovac dete metne u kesu i ode. Putem se i ne seti da pogleda tu li je. Dete, pak, imaše nožče I njime raseče kesu I džep pa polako se spusti na zemlju I natrag, te doma.Kad trgovac stiže kući I htede ženi da se pohvali: “ Da znaš, ženo, kakvo sam ti jedno čudo doneo!...“  i maši se rukom za kesu. Kesu izvadi iz džepa, al praznu, ni deteta ni para!

“Ju, do Boga!”, viknu tako da se žena uplaši.

“Šta ti je, zaboga, čoveče? “ zapita ga.

“Kako šta mi je ,kad sam tolike pare dao” reče i sve joj ispriča. Pa usede na konja, te nazad da traži dete. Putem ga ne nađe i dođe kod dedine kuće. Čim ga spaziše, dete reče da ga sakriju ispod fildžana, jer se neće setiti da ga tu traži. A kad trgovac reče da je dete pobeglo i da je došao da ga traži, roditelji dreknuše: “ Dete da nam nađeš! Jer, ako smo ga prodali, nismo ti dali pravo da i njegovim životom raspolažeš. Ti si ga u kesi ugušio, ili ubio, pa, da bi zabašurio i trag, došao si amo da ga od nas tražiš. Ako, pak, ne veruješ da nije došlo, evo kuće pa traži”.

Trgovac poče svuda tražiti i svaku stvar podiže, izuzev fildžane, i ne nađe ga. Bi mu krivo i žao što je tolike pare uzalud dao, ali se još više i uplaši da ga ovi ne tuže sudu što im je dete izgubio, pa izvadi kesu te im još jednu sumu novca dade i ode.

A dete izađe ispod fildžana i slatko se nasmeja: “Vidiš, tato, kako sam ti zaradio!”

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
19
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5
Svi treba da znaju šta drugarstvo znači
Pročitajte kako su učenici jedne beogradske osnovne škole odraslima objasnili šta je drugarstvo, koje je za njih jedna v...
4





Ivin voz
video
Peva: Dragan Laković
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here