|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Najbolja ishrana za mališane po Džejmiju Oliveru

Blic online (www.blic.rs), 6.2.2018
Parče pice ili rol viršla odavno su postali standrad za užinu. Ali Džejmi Oliver i nutricionista Vladimir Vujović imaju jednostavnije i zdravije rešenje.

image
/11



Danas pomfrit čini oko 50 odsto dnevne porcije povrća za decu od dve do 19 godina. Čak 45 odsto mališana u toku dana ne pojede nijednu voćku. Podaci važe za Ameriku, ali kada bi se u Srbiji vodila statistika, situacija verovatno ne bi bila mnogo drugačija. Fast fudovi niču pored škola i dovoljno je za vreme velikog odmora stati pored jednog od njih i uveriti se kako se deca hrane.


- Nije isto da li je dete unelo 400 kcal jer je pojelo sladoled ili tako što je popilo šolju mleka i pojelo žitaričnu štanglicu i bananu. Ovo drugo sadrži mnogo više esencijalnih materija - kaže nutricionista Vladimir Vujović.

 
Predlog obroka domaćeg nutricioniste


Za doručak mogu da pojedu ukusnu porciju žitarica s voćem i mlečnim proizvodom. Spakujte im školski obrok sastavljen od obavezne voćne užine, pravilno izbalansiranog sendviča od kvalitetne integralne kifle ili hleba sa sirom, s kvalitetnim grilovanim mesom i obaveznom salatom. Uz to ide bar 250 ml jogurta, posebno ako u sendviču nema sira. Ako vaše dete voli grickalice, kupite mu kesicu neslanog badema. Kod kuće je najbolje da ga čeka porcija supe od povrća i bezmasnog mesa sa integralnim hlebom i salata. Nakon ručka ga možete nagraditi voćnim kolačem. Za užinu može pojesti voće ili popiti voćni sok, najbolje sveže ceđeni, ali može i parče čokolade. Za večeru detetu dajte ribu s krompirom i blitvom.


U dečjoj ishrani moraju biti zastupljene sve grupe namirnica, počev od žitarica, koje su kvalitetan izvor ugljenih hidrata, vlakana i kompleksa B vitamina, preko mlečnih proizvoda, koji su puni kalcijuma, proteina, a neophodni su i meso, riba i jaja. Povrće i voće su izvor vitamina, minerala, vlakana i ugljenih hidrata. Tu su i nezasićene masti bogate vitaminom E, kao i šećerni koncentrati (med).

 
Dobar primer

Dajte deci primer. Ako vide da vi pravite pametne izbore, lakše će ih i sami napraviti. Jednom nedeljno predložite da klinci sami naprave večeru. Pustite ih da izaberu recept, naprave spisak namirnica, pripreme obrok, nameste sto. Od kuhinje napravite učionicu. Od čega kolač raste? Koliko je četvrtina šolje u celoj šolji? Koji je treći korak tog recepta? Matematika, nauka, sve se to pomalo nalazi u kuhinji.
 

Džejmijev frape od smrznutog voća


Sastojci (za dve čaše: jedna banana, šolja smrznutog voća po vašem izboru, dve kašike jogurta, četvrtina šolje zobene kaše, jedna šolja mleka sa 1% masti, mleka od soje ili soka od jabuke, pet kockica leda.


Priprema: Bananu, smrznuto voće i jogurt stavite u blender. Uključite ga, pa kad se izmiksa, dodajte ovas (zob). Dodajte mleko ili sok i kockice leda i ponovo promešajte. Jedan ovakav frape može biti i doručak.

 
Vladimirov rižolino s bananom


Uzeti jednu bananu, rižolino (pirinač u prahu, koji je hrana za bebe, ali je idealan i za odraslu decu kao kvalitetan energetski dodatak), čokoladno mleko, dodajte kašičicu  kvasca u prahu.

Stavite u blender i izmiksajte. Ovo je užina puna vitamina B, gvožđa i drugih važnih vitamina i minerala.


Džejmijevo pile


Izmešati 1/2 kg morske soli, istucanu šaku semena morača, tri jaja i stabljike zeleniša. Istucati u avanu listove zeleniša (peršun, bosiljak, timijan) i koru limuna (pri skidanju kore ne seći belo).


Dodati maslinovo ulje. Istrljati ovim pile. Pile napuniti kriškama limuna i, po želji, čenovima belog luka. U pleh staviti smesu od soli, pa zatim pile. Zatrpati pile. Peći dva sata na 200 stepeni. Kada je gotovo, skinite koru od soli s pileta.


Umak: U dve kašike pavlake dodati so i biber, puter, kašičicu rena i malo limuna.


28. april 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Testenine allla pizzaiola
Ringerajin kuvar: lelaigor
2
Pita sa šampinjonima i pršutom
Ringerajin kuvar: cvećka
2
Pita sa šampinjonima
Ringerajin kuvar: Ivana 82
2
Krekeri
Ringerajin kuvar: Nedja RR
2





Rolat od mlevenog mesa sa jajima
Ringerajin kuvar: vikiveki
Kineski kupus sa piletinom
Ringerajin kuvar: lelaigor



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here