|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ovako radi bakin mozak, kada ugleda unuče!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.3.2023
Prva naučna studija koja je ispitivala funkciju mozga baka sugeriše da su bake možda emocionalno više vezane za unuke nego za svoje sinove i ćerke.

image
Bake jako dobro saosećaju sa svojim unucima kada su sa njima u interakciji. Ako se unuče smeje, one osećaju radost. Foto: Freepik.com
/11


Nova studija objavljena u Proceedings of the Royal Society B prva je koja je pružila neuronski snimak ove bliske međugeneracijske veze.

Od 1960-ih, istraživači su tvrdili da je jedan od razloga zašto žene duže žive, decenijama po prestanku reproduktivnog perioda, taj što su evolucijski prilagođene da pomažu svojim unucima da prežive, kroz fizičku podršku koju im pružaju – kako kaže poznata "hipoteza o baki".

Noviji dokazi sugerišu da su dobrobit dece i njihov obrazovni učinak takođe podstaknuti prisustvom angažovanih baka i deda.

 

PROČITAJ JOŠ: Drage naše bake, kakav blagoslov je što ste tu sa nama


Kako reaguje mozak baka

Kako bi bolje razumeli biološke osnove ove veze i proverili pomenutu hipotezu, profesor Džejms Rajling, antropolog sa Univerziteta u Atlanti, i njegovi saradnici odabrali su 50 žena koje imaju najmanje jedno biološko unuče starosti između tri i 12 godina i pomoću snimaka funkcionalne magnetne rezonance skenirali mozgove ovih žena dok su gledale fotografije unučića, a zatim fotografije svoje dece i na kraju slike nepoznatog deteta i nepoznate odrasle osobe.

"Ono što zaista upada u oči je aktivacija u delovima mozga povezanim sa emocionalnom empatijom", naglašava Riling. "To sugeriše da bake jako dobro saosećaju sa svojim unucima kada su sa njima u interakciji. Ako se unuče smeje, one osećaju radost. Ako unuče plače, one osećaju dečji bol i nevolju".

Suprotno ovome, kada su bakama prikazane fotografije njihove odrasle dece, došlo je do snažnije aktivacije područja mozga koji su povezani sa kognitivnom empatijom, odnosno pokušajima da se razume šta neka osoba misli ili oseća i zašto, ali sa mnogo manje emocionalnog angažmana.

To je, kako dodaje provesor Rajling, možda povezano i sa "slatkim" izgledom dece, što je svojstveno potomcima mnogih vrsta s namerom da se podstakne brižnost odraslih jedinki.

Ovo bi možda moglo pomoći da se objasni iskustvo koje mnoga odrasla deca imaju kada vide reakciju svojih roditelja koji su mnogo više uzbuđeni što vide svoje unuke nego njih.

"Mala deca su verovatno razvila sposobnost da mogu da manipulišu ne samo mozgom majke, već i mozgom bake i majke. Odraslo dete nema isti taj 'slatki faktor', tako da možda neće dobiti isti emocionalni odgovor", napominje Rajling.

 

PROČITAJ JOŠ: Deke i bake koji čuvaju unuke dugo žive

 
Mozak bake bolje reaguje od očevog

Suprotno drugim vrstama, ljudi su "kooperativni odgajivači", što znači da se majkama pomaže u podizanju potomstva.

Ovaj fenomen je uočen i kod nekih drugih vrsta, poput slonova, a primećen je i kod orki, koje poput ljudi, ali suprotno od velike većine drugih sisara, takođe prolaze kroz menopauzu.

"Ovo je prvi pravi pogled na to kako funkcioniše mozak bake", kaže Rajling, napominjući da se ovakve studije na starijim osobama sprovode uglavnom zbog proučavanja nekih neuroloških bolesti, poput Alchajmerove.

Bake koje su učestvovale u istraživanju sa područja Atlante i Džordžije bile su različitih rasa i ekonomskog statusa, a bile su u obavezi i da popune određene upitnike.

Pokazalo se da su one bake koje su izrazile veću želju da budu uključene u brigu o unucima imale i snažniju aktivnost u delovima mozga odgovornim za motivaciju.

Upoređujući rezultate ove studije sa rezultatima ranijeg istraživanja obavljenog na očevima, Rajling je otkrio da se kod baka snažnije aktiviraju područja mozga povezana sa emocionalnom empatijom i motivacijom.

 

PROČITAJ JOŠ: Ovako izgleda ljubav između unuka, bake i deke

 
Međutim, profesor naglašava da je nalaz samo statistički prosek i da nije nužno primenjiv na svakog pojedinca.

Rajling je takođe i intervjuisao svaku od svojih ispitanica kako bi stekao utisak o izazovima i dražima brige o unucima.

"Najveći izazov predstavljaju razlike u mišljenju koje imaju sa roditeljima u pogledu načina podizanja unuka i stalne borbe da se uzdrže od toga", objašnjava istraživač.

Mnoge bake su rekle kako žele da budu prisutnije jer više nemaju vremenski i finansijski pritisak sa kojim su morale da se bore dok su podizale svoju decu.

"Mnoge su čak izjavile da više uživaju u ulozi bake nego što su uspele da uživaju u ulozi majke", zaključuje profesor Rajling.

Dobijeni rezultati, takođe, podupiru pretpostavku da možda postoji globalni sistem nege u mozgu koji se aktivira kod majki (koje su ispitivane u odvojenim studijama), očeva i baka. Rajling se sada nada da će proučiti dede i druge pružaoce usluga brige o deci da bi video kako se oni uklapaju u ovu sliku.

 

Izvor: Nationalgeographic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
Domaći film "SUNCE MAMINO" u biosk...
Nakon beogradske premijere topla tinejdžerska ljubavna priča, ujedno i ozbiljna porodična drama SUNCE MAMINO premijerno ...
4
Zašto su mame čarobna bića?
Ima nešto potpuno čarobno u mamama. Imaju snage za dete kao tri lava, dva vola, četiri geparda i krdo bizona zajedno. Al...
3
Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3





Da li su baba i baka isto?
Baba je majka jednog od tvojih roditelja koja živi na selu. Baka je majka jednog od tvojih roditelja koja živi u gradu, ...
7 praktičnih razloga da imate "samo jo...
Roditelji sa četvoro i više dece su najsrećniji. Prema jednoj australijskoj studiji, mame i tate sa velikim porodicama n...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here