|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (10.07.-14.07.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Novija istraživanja bacaju svetlost na mogući uzrok autizma: prerađena hrana

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.7.2019
Novo istraživanje objašnjava moguć uzrok autizma - prerađenu hranu! Što više učimo o mikrobiomu, to je jasnija veza.

image
/11


Novo istraživanje Univerziteta Centralna Florida ukazuje na vezu autizma i humanog mikrobioma.
Visoki nivoi propionske kiseline, korišćene u visoko procesuiranoj hrani za produženje trajnosti proizvoda, smanjuju razvoj neurona u mozgu fetusa.
Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovo je novi korak prema potpunom razumevanju posledica loše prehrane.


Novo istraživanje Univerziteta Centralna Florida, objavljeno 19. juna u časopisu Scientific Reports ukazuje na sve očitiju vezu autizma i humanog mikrobioma. Visoki nivoi propionske kiseline koja se koristi u proizvodnji procesuirane hrane kao konzervans koji sprečava rast plesni i produžava rok trajanja proizvoda, kako je istraživanje pokazalo, čini se koče razvoj neurona u mozgu fetusa.

Prelazak na dijetu kako bi se bolje razumeo autizam, nije novost. Kao što i Stiv Silberman piše u svom delu Neuroplemena (Neurotribes), temeljni koraci u radu s decom uključuju eliminaciju hrane koja navodno deluje kao okidač, lečenje alergija na hranu, mega doze vitamina i minerala i lekovi protiv gljivica i probiotika kako bi se ojačao detetov mikrobiom.


Međutim, postavlja još jednu ideju: majčin način prehrane utiče na početak autizma već sa kod fetusa u razvoju. Takav nalaz, ako se pokaže istinitim, mogao bi imati važne posledice za napredovanje unapređenje prenatalne nege.


Kako istraživački tim sastavljen od nekoliko stručnjaka (Latifa S. Abdelli, Aseela Samsam, Saleh A. Naser) piše, poremećaje iz autističnog spektra karakteriše prisutnost upale neurološkog sastava i gastrointestinalnih simptoma. Spektar obuhvata različite nivoe oslabljene društvene komunikacije, kao i ponavljajuća ponašanja koja ometaju napredak učenja  i sposobnost da se poveže sa drugima.


Broj dece sa dijagnozom ASD- a povećava se iz godine u godinu.  Ipak, nešto se menja u društvima koja uzrokuju ovaj talas. U 2000. godini, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jedan od svakih 150 dece koji su pokazivali ponašanja iz autističnog spektra, do 2019. taj je broj narastao na jedno od svakih 59.


Je li moguće da mikrobi iz probavnog sustava uzrokuju autizam?
Dr. Emran Mayer


Istraživački tim zapaža da su hiljade gena povezane sa autizmom.  Iako ne postoji jedinstveni mogući krivac - oni veruju da je to uzajamno dejstvo genetskih i ekoloških sila - oni su se fokusirali na abnormalnosti imunog sistema majke. 
Naser, koji je specijalizirao za gastroenterološka istraživanja, primetio je visoke nivoe karboksilne kiseline u uzrocima stolice dece sa autuzmom. 


Prekovremeni višak propionske kiseline smanjuje broj neurona u mozgu dok istovremeno utiče na suvišnu produkciju glijalne ćelije što dovodi do upale, - markerom autizma. Povećane količine propionske kiseline oštećuju neuralne putove koji omogućavaju telu da komunicira sa telom. Ovaj otrovni koktel odgovara simotomima autizma: ponavljajućim ponašanjima, problemima mobilnosti, problemima u komunikaciji sa drugima.


Propionska kiselina se prirodno javlja u humanom mikrobiomu. Čini se da povećana količina ove kiseline koju konzumiraju majke putem prerađene hrane ima negativan efekat na njihovu decu. Povišena količina propionske kiseline prelazi u fetusa, potencijalno ometajući razvoj neurona,  što može pomoći u pokretanju kaskadnih efekata koji vode do spektra.


Ovu kiselina je prvi prvi put otkrio 1884. godine austrijski hemičar, koji je primetio u proizvodima od šećera. Izolovana, daje miris neprijatnog telesnog mirisa.  Proizveden, međutim, koristi se za zaustavljanje razvoja plesni u hrani za životinje, ali i proizvodima namenjenima za prehranu ljudi, uključujući žitarice, pekarske proizvode i sir. Odobren je za upotrebu  u EU, SAD-u, Australiji i Novom Zelandu.


Dosadašnja istraživanja povezala su previše propionske kiseline sa različitim problemima, od iritacija nosa i grla do karcinoma. Iako se smatra niskim u toksičnosti ako se proguta,  ova studija iz novo istraživanje Univerziteta Centralne Floride sugeriše da je njen učinak na mikrobiom majke daleko veći nego što se ranije mislilo. Prema istraživačima, to je samo prvi korak, ali važan: 

"Ovo istraživanje je samo prvi korak ka boljem razumevanju poremećaja autističnog spektra. Ali, imamo poverenje da smo na pravom putu da otkrijemo etiologiju autizma."


Nema koristi bez troškova. Niski zdravstveni troškovi, na primer vakcina - neke povrede u poređenju sa nebrojenim spasenim životom - čini se kao vrednim kompromisom.


Visoka cena prerađene hrane, međutim ne vredi za kompromise. Praktična hrana je stvaranje tržišta, a ne evolucija dobre hrane. Hleb ne bi trebalo da traje nedeljama na polici. Životinje ne bi trebalo da tove hranom sa niskim nivom ishrane, posebno ako je hemija u proizvodnju, koja bi na kraju naškodila ljudskoj vrsti.  


To su stvarni troškovi našeg poljoprivrednog sistema, koji imaju direktan, negativan uticaj na naše mikrobiome. Istraživanje možda ne daje odgovore na koje smo skloni verovanju, ali nauka se ne bavi popularnošću odgovora. Propionska kiselina možda nije uzrok autizma, ali ovo istraživanje zahteva dodatne studije, ali ipak pokazuju na jedan važan potencijalni marker.

Mama, lezi malo kod mene, samo malo!
Kako kod vas izgleda odlazak dece u krevet? Kod nas je obično ovako : Laku noć pilići! Spavanje! (…Tajac…) Ššššššššš! L...
6
Da li je OK da klinci budu goli na plaži?
Da li vi mislite da je OK da klinci budu goli na plaži?Ranije se prosto podrazumevalo da dečica opušteno trčkaraju gola ...
4
Kontrola kvaliteta dečije odeće?!
Nijedna državna institucija u Srbiji ne može da potvrdi da dečja odeća koja se prodaje u radnjama nema teških metala, to...
4
Dodir roditelja i bebe je izuzetno važan
Kako prenosi Emma's Diary blog, fizički kontakt roditelja i dece od nemerljive je važnosti za pravilan kognitivni razvoj...
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




Anketa

polozaj spavanja
suzyyy

kako bebu stavljate da spava??

na stomak (23%)

na ledja (16%)

na jedan bok (11%)

na oba boka menjate (50%)


Ukupan broj glasova: 88

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here