|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

RADITE DOMAĆI UMESTO DECE? Evo zbog čega je to OGROMNA GREŠKA.

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.7.2020
Čak dve trećine roditelja pomaže deci u pisanju domaćih zadataka, a svaki šesti ide i korak dalje pa redovno piše zadatke umesto deteta, rezultati su jedne britanske studije.

image
Svaki deseti roditelj priznaje da radi dečije zadatke kako bi sprečio dečje ispade i lošu atmosferu. (Foto: Freepik)
/11


Istraživanje je obuhvatilo 2.000 roditelja dece starosti od 5 do 15 godina, a najčešći razlog koji su naveli za to jeste da žele da izbegnu svađe, ali i da su zadaci jednostavno preteški za njihove mališane, pa ih radije sami obave.

Svaki deseti roditelj priznaje da radi dečije zadatke kako bi sprečio dečje ispade i lošu atmosferu, potvrdila je studija britanske organizacije Bett.

Skoro polovina roditelja obuhvaćenih ovim istraživanjem navela je da se oseća ponosno ako dete dobije dobru ocenu zbog zadataka u kojima su i sami učestvovali, a 17 odsto njih boji se osude učitelja. Deca to koriste, pa je njih 70 odsto presrećno što drugi obavljaju njihov posao. Čak i kad zajedno sa roditeljem rade zadatke, većinu lako zaokupi TV. Upravo zbog toga nastaju svađe i to najmanje tri puta mesečno, potvrdilo je istraživanje.

- Dete treba samo da nauči kako da uči. Šanse da će nešto naučiti ako mu roditelji stalno pomažu su male, zato oni samo trebaju da budu podrška, a ne umesto njih da obavljaju posao - istakli su iz organizacije koja je sprovela istraživanje.

PROČITAJ JOŠ: Da li su osnovci "zavisni" od privatnih časova?

Darka Krsmanović, dečiji psiholog i pedagog, objašnjava da je jedna od osobina ovakve dece da nemaju radne navike budući da su navikli da drugi obavljaju njihove zadatke.

- Dok dete teži da zadrži stanje prijatnosti kroz nerad i izbegavanje neprijatnih zadataka, jer rad je primarno neprijatan, roditelji počinju da se osećaju nemoćno i da bi dete ipak imalo rezultate u svom takmičarskom okruženju počinju da rade umesto deteta. Škola frustrira dečiji hedonizam, a deca to shvataju lično i misle da ih nastavnik mrzi i da je gradivo preteško, pa na osnovu toga razvijaju negativan odnos prema školi i učenju – navodi Darka Krsmanović.

Zadatak roditelja je da decu pripreme za život 

Zadatak roditelja dece školskog uzrasta je da ih pripreme za život kako bi oni postali uspešni i zadovoljni ljudi, ističe dečiji psiholog i pedagog Darka Krsmanović.

- Zahvaljujući karakteristikama vremena u kome živimo, preovlađujućem pedocentričnom modelu vaspitanja u kome je dete centar sveta, koji je neretko i institucionalno podržan, ovaj zadatak zamenjen je tezom da je zadatak roditelja da odgajaju srećnu decu. Rezultat toga su generacije prerazmažene dece koja nemaju granice i ne žele da rade ništa što im nije prijatno, a posledice takvog stila vaspitanja štete najviše upravo deci. Problem se ispoljava kroz zavisnost (hrana, internet, socijalne mreže, igrice, alkohol, narkotici, seksualna dezinhibriranost), ponašanje - agresivnost i sklonost nasilju, hiperaktivnost, afektivne poremećaje... – objašnjava Krsmanović.

Ona ističe da je najvažnije da roditelji nauče decu da razlikuju biće od ponašanja. Drugim rečima, jasan odnos prema detetu uvek uključuje ljubav, ali ne isključuje negativan odnos prema nekim dečijim postupcima, željama ili impulsima. Disciplina je deci potrebna, ona vole uređenost i rutinu. Roditelji treba da ih nauče da postoje štetne prijatnosti, kao što je previše čipsa i čokolade, i da postoje korisne neprijatnosti, naprimer rad i učenje.

PROČITAJ JOŠ: Zašto dete tako loše čita?

- Zbog svega ovoga dete u školu treba da pođe pripremljeno. To znači da je već naučilo da toleriše dosadu, da ima minimum radnih navika, da je sposobno da brine o svojim stvarima i sebi, da može da odradi zadatke prilagođene njegovom uzrastu koje mu daju roditelji i slično. Umesto toga, roditelji razmažene dece prebacuju odgovornost na školu od koje i sami imaju nerealna očekivanja, ne sarađuju sa nastavnicima, žale se na nedostatak vremena, preobimnost gradiva, nezainteresovanost predavača. Svakako da i naša škola nije idealna, ali suština rešavanja ovog problema leži u porodičnom okruženju i radu sa decom na ranom uzrastu – zaključuje Krsmanović.

Izvor: blic

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
10
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
10
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6
Dečji "žargon" tj. NE!
Naoružajte se strpljenjem i suočite se sa tim provokatorskim NE!
4





Maturant košta 2.500 €, očajni roditelji d...
Brige roditelja maturanata svakako su najveće, a kada stave sve troškove na papir i pogledaju u svoj tanak novčanik, mno...
Danas je vrlo važan dan – prvi dan škole
Zagrlite ga i šapnite mu nešto što biste voleli da je vama neko šapnuo tog nekog prvog septembra. Najvažnijeg.



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image
Click Here