|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

5 važnih razgovora koje bismo trebali vodimo sa decom pre 10. rođendana

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 26.1.2021
Možda mislite da su na pragu druge decenije života vaši mališani još uvek nespremni za ozbiljne razgovore, ali upravo je to vreme kada s njima morate otvoreno pričati o pet važnih tema.

image
/11


1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana deca i te kako postanu svesna vrednosti novca. Tačnije, znaju da im novac može doneti puno toga, ali još uvek ne razumeju pojam finansijske odgovornosti. S obzirom na to da deca u tim godinama ne mogu sama zarađivati, stručnjaci savetuju da im uz pomoć džeparca objasnite šta znači odgovorno postupati s novcem. Džeparac ne mora biti velika svota nego simbolična.

Objasnite im da će štednjom novca dugoročno moći kupiti nešto što im je važno. Ako budu previše rasipni i odmah potroše džeparac, onda će se morati odreći bitnih stvari jer si ih jednostavno neće moći priuštiti. Zbog pritiska društva i okoline, deca danas od roditelja često zahtevaju skuplje predmete ili odeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtev, ponudite im da sudeluju u troškovima. Tu će moći upotrebiti novac od džeparca i shvatiti kako funkcioniše financijska odgovornost.

 

2. Razgovor o pritisku vršnjaka i bullyingu

Čim krenu u školu, deca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije retkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao jača grupa koja onda pokušava dominirati nad slabijom. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u bullying tj. međuvršnjačko maltretiranje i nasilje.

Deca jako dobro skrivaju činjenicu da ih neko maltretira i upravo ovo mora postati redovna tema vaših razgovora. Podstaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći. Redovno ih ispitujte o deci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vreme mogli prepoznati potencijalni problem.

 

3. Razgovor o samopoštovanju

Osećaj samopoštovanja prvo trebaju steći, a zatim naučiti kako ga zadržati. Pritisak okoline često ih tera na nerazumnu kompetitivnost u svim područjima što deci stvara veliki stres. Ako ne postignu rezultate koji su zadovoljavajući, često se osećaju loše jer misle da nisu dovoljno dobri.

Do 10. rođendana morate ih naučiti da je uloženi trud zapravo važniji od rezultata i da ga treba jednako ceniti kao i prvo mesto na takmičenju ili najviše ukucanih golova. Tako neuspesi na koje svi nailazimo tokom života neće uticati na njihovo samopoštovanje. Niko ne može sve odraditi savršeno niti treba stalno težiti savršenstvu jer je to pritisak koji može uticati na psihološko i fizičko zdravlje.

4. Razgovor o drogi

Bez obzira na to gde živite, droga je realna opasnost za vaše dete. Možda mislite da deca tog uzrasta nemaju prilike doći u kontakt s drogom ili saznati nešto o njoj, ali nažalost, informacije tog tipa lako nađu put do ove ranjive grupe.

Morate im objasniti da samo jedan pokušaj eksperimentisanja s drogom može ostaviti ozbiljne posledice. Ne izbegavajte razgovor o najtragičnijoj posledici drogiranja - smrti. Tokom odrastanja susrestšće te se s ljudima koji će ih nagovarati na uzimanje opojnih sredstava, a oni tada moraju biti snažni i odupreti se tome. To će lakše napraviti ako su odmalena upoznata s opasnostima koje droga donosi.

 

5. Razgovor o seksu

Deca su danas konstantno izložena internetu i televiziji, neiscrpnom izvoru raznih informacija. Zbog toga brže sazrevaju i imaju puno pitanja. Tema koja ne bi trebala biti tabu nakon 10. rođendana definitivno je seks. Velika je verovatnoća da čak i u tim godinama o seksu znaju više nego što možete zamisliti, ali važno je da o tome razgovaraju s vama kako bi imali realnu sliku o odgovornom seksualnom životu.

Mnogi roditelji boje se toga jer misle da će tako podstaknuti decu na prerano upuštanje u seksualne odnose, ali stručnjaci kažu da će upravo otvoren razgovor to sprečiti. Zato je važno zaboraviti na neprijatnost jer je bolje da vi postanete izvor ispravnih informacija o seksu umesto njihovih vršnjaka.

 

Izvor: zadovoljna.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nama niko nije govorio ”Volim te”.
Reči su nekada jeftine. Danas se sasvim olako prevaljuju preko jezika, čak i one velike.
6
KOLIKO PARI RUKU BI TREBALO DA IMA JEDNA M...
Odgovor na ovo pitanje je verovatno: onoliko koliko i dece. Mada i ova srazmera u nekim trenucima nije dovoljna, naročit...
6
HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
4
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
4





“Pakutilo” i još ponešto što mame pamte
Deca odrastu a da se nismo ni okrenuli. Šta mi već nedostaje, šta znam da će mi uskoro nedostajati i zašto je ok da nosi...
"ŠKOLICA" - dečija igra koju smo v...
Umesto da igraju igrice na kompjuteru, svako dete će biti srećnije i zdravije na svežem prolećnom i letnjem vazduhu.



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here