Ringeraja.rs je specijalizovani portal, namenjen budućim roditeljima, trudnicama i roditeljima predškolske dece.
Copyright 2008-2024
Danu media d.o.o. Beograd
Možda ste već imali priliku da uvidite kakve sve nelagodnosti može da izazove loše varenje i koliko zapravo nepravilan rad probave ima uticaje na normalno funkcionisanje i obavljanje dnevnih aktivnosti. Zato je važno da kada se jave problemi sa varenjem, odnosno kada primetite prve simptome lošeg varenja, odreagujete i pomognete svom telu i sistemu organa za varenje da se na adekvatan način izbore sa unetom hranom.
Pažljivijim pristupom prilikom odabira hrane i aktiviranjem želudačnih sokova možete ponovo podstaći sistem organa za varenje da radi punom snagom. Na taj način ćete podići celokupnu energiju i raspoloženje, rešiti se neprijatnosti i vratiti se punom parom u akciju.
Šta je dobro za varenje i kako ubrzati varenje hrane:
#1 Unosite dovoljno hrane koja sadrži vlakna
Vlakna su strukturalni deo biljke, tako da se nalaze u hrani kao što su voće, povrće i žitarice. Ovakva hrana je i te kako poželjna u jelovniku svake osobe, a preporuka je da odrasli čovek treba minimalno da unese 30 grama biljnih vlakana dnevno.
Ipak, realnost je takva da ljudi uglavnom unose manje od 10 grama, za šta je jedan od glavnih krivaca ubrzan način života.
Konzumiranje hrane dok su u pokretu, ljudima daje mnogo manje prostora i mogućnosti da pojedu voće, povrće ili žitarice bogate vlaknima. Međutim, da ne bi došlo do problema sa probavom ili da bi se oni zaustavili važna je konzumacija voća ili povrća uz svaki obrok.
Pasulj je odličan izvor vlakana, te se može ubaciti u supu ili salatu, a preporuka je da se koriste integralne žitarice umesto rafinisanog belog hleba, pahuljica, bele riže i bele testenine.
#2 Unosite dovoljne količine tečnosti
Tečnost je zadužena za prenošenje hranljivih materija u organizmu. Voda pomaže vlaknima iz hrane da se pravilno razlože i rasporede po crevima, što doprinosi tome da se velike količine hrane znatno lakše i brže svare.
Prirodni lekovi za bolje varenje mogu biti i voće i povrće koje sadrže dosta tečnosti, kao što su ananas, breskve, grožđe, trešnje, krastavci itd., samo delom zadovoljavaju potrebe organizma za tečnošću, ali je i dalje veoma bitno unostiti vodu tokom dana.
Alternativa onima koji nisu u stanju da tokom čitavog dana piju samo čistu vodu, jesu nezaslađeni čajevi. Preporuka su čajevi od kamilice, korena anđelike, korijandera...
#3 Ne propuštajte fizičke aktivnosti
Iako možda u prvi mah deluje kao da nemaju veze jedno sa drugim, vežbanje je zapravo odličan saveznik probavnog trakta. Osim toga što je dobro za sve one “vidljive” mišiće, vežbanje stimuliše i kontrakciju mišića čime omogućava da sistem organa za varenje pravilno radi.
Vežbanje takođe pozitivno utiče na smanjenje stresa, što ga čini odličnim, ne samo za one koji imaju loše varenje zbog hrane, već i za one kod kojih su problemi sa varenjem izazvani prekomernim stresom. Optimalna fizička aktivnost koja se preporučuje je tri do četiri puta nedeljno po 45 minuta.
#4 Ne žurite tokom konzumiranja hrane
Brzo unošenje hrane, ne samo da se smanjuje uživanje u hrani, već može dovesti do gutanja vazduha, što kasnije izaziva gasove i nadimanje stomaka. Pored toga, brzo jedenje, vrlo često dovodi i do prejedanja jer je stomaku potrebno oko 20 minuta da pošalje mozgu signal da je sit. Kao posledica toga nastaju problemi sa varenjem.
Uz to, trebalo bi napomenuti da je adekvatno žvakanje hrane apsolutno neophodno za dobro varenje, naročito za preradu žitarica. Preporuka je da bi svaki zalogaj trebalo žvakati 30 do 50 puta za bolje varenje želuca.
Za to vreme će se namirnice dobro natopiti pljuvačkom iz usta, omekšati, pa će lakše skliznuti niz grlo. Takođe, pljuvačka sadrži i enzim ptialin, koji započinje proces razlaganja skroba.
#5 Ne pravite velike pauze između obroka
Još jedna greška koju mnogi često prave jesu neredovni obroci. Preduge pauze između obroka mogu uzrokovati prebrzo jedenje zbog pada šećera, ali i prekomerni unos hrane jer je organizam pregladneo. U svakom slučaju, činjenica je da mnogi na kraju završe sa prejedanjem.
Probavni sistem će mnogo bolje funkcionisati ukoliko se dan organizuje tako da je omogućeno imati redovne obroke i užine. Jednostavan plan obroka koji može da pomogne kada je u pitanju teško varenje hrane jeste da se doručak obavi u prvom satu nakon buđenja, a potom svaki naredni obrok bi trebalo da bude na tri sata, uključujući i voćne međuobroke.
#6 Ne odlažite odlaske u toalet
Važno je napomenuti da se nikada ne bi trebalo oglušiti na neku poruku organizma s obzirom na to da je telo prirodno podešeno da svoje funkcije obavlja onda kada je to zaista i potrebno.
Međutim, veliki broj ljudi odbija odlazak u toalet kada imaju nagon u nekom nezgodnom trenutku, što svakako nije ispravna stavr. Činjenica je da ta potreba može proći, ali tim odlaganjem uzrokuju poremećaj varenja i sve kasnije probleme sa pražnjenjem creva.
#7 Konzumirajte namirnice koje pogoduju probavnom sistemu
Kiseli ukus značajno pomaže u podsticanju proizvodnje želudačne kiseline. Na taj način se daje lagan podsticaj sistemu za varenje koji ga priprema na hranu koja će se unositi tokom dana.
Preporuka je da se pola limuna iscedi u 250 ml tople ili mlake vode i popije kao napitak pola sata pre doručka. Još jedna kisela namirnica koja može doneti benefite za probavu jeste prirodno jabukovo sirće.
Takođe, semenke komorača su veoma pogodne za one koji imaju poremećaj varenja hrane. Grickanjem, ove semenke oslobađaju materiju pod nazivom terpenoide anetol koja poboljšava crevnu floru i zaustavlja grčeve. Osim toga, pogodna je za ublažavanje nadutosti, isterivanje gasova i smirivanje pokvarenog želuca.
Cimet je odličan za pospešivanje varenja, a osim toga ubrzava metabolizam, utiče na smanjeno stvaranje gasova, smanjenje grčeva i nadutosti. Kao prirodni lekovi za bolje varenje mogu se koristiti i celer, ali i začinsko bilje poput đumbira i nane.
Promo objava
Трудноћа.
пеперутка16
Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?