|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Surutka: Čisti creva, leči upale

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.10.2013
SURUTKA, koju su mnoge mlekare ranije smatrale otpadom, danas je u dijetoterapiji namirnica „broj jedan“. Preporučuju je i lekari i dijetetičari, jer ima lekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.

image
/11


Ono što je čini izuzetno zdravom jesu, pre svega, belančevine. Belančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo posle bolesti ili kod starih osoba.


Milka M. Raičević, dijetetičar nutricionista iz Doma zdravlja „Palilula“ , kaže da se pijenjem surutke pojačava imunitet i obezbeđuje unos proteina, da bi se vratila snaga bolesniku:

- Surutka podiže imunitet, zato je glavni sastojak sportskih i drugih formula za jačanje imuniteta, i hrana za bebe. Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba u belančevinama.


Obnavlja jetru!

KADA se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti surutku (od 0,5 do jednog litra dnevno), a pri tom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.

Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.

- Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga. Sve druge proteine, kao što je poznato, prerađuje jetra. Surutka sadrži i sve za organizam neophodne esencijalne aminokiseline. Ona je prirodni antiseptik, jer leči upalu grla i disajnih puteva - kaže Raičevićeva.

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljene arterije.

Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svežem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mlečne kiseline i mlečnih enzima. Mlečne kiseline održavaju nisku PH vrednost u crevima i uništavaju prekomeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad creva.

Poput kiselog mleka i jogurta, kaže naša sagovornica, surutku treba uzimati redovno, pogotovo kod nadutosti, neredovnih stolica, divertikulitisa, kolitisa i hronične upale creva. Surutkini proteini pomažu pri mršavljenju: izazivaju osećanje sitosti jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Belančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mleku, a među njima je najzastupljenija belančevina alfa-laktalbumin. Ova belančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i leči depresiju.

Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini (oko 10 odsto surutke), kao i laktoferin (oko dva odsto belančevina u surutki), a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe belančevina iz surutke, a, poput laktoferina, sprečava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.

- Svakodnevno uzimanje surutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crevu - objašnjava Raičevićeva.

Surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praška. Na ambalaži može da piše: hidrolizovana belančevina iz surutke, koncentrat belančevina iz surutke ili izolat belančevina iz surutke.

- Izraz hidrolizovan znači da su belančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su belančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu - objašnjava Raičevićeva. - Izraz izolat belančevina iz surutke znači da su belančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.

Izolat belančevina iz surutke ima više od 90 odsto čistih belančevina, a koncentrat belančevina iz surutke oko 80 odsto pa je zato izolat gotovo u potpunosti čista belančevina. Dakle, ko želi da izvuče maksimalnu korist iz surutke, treba da uzima izolat belančevina iz surutke.



Izvor: blic.rs

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
22
Šta da radite kada kašalj jednostavno neće...
O pušačkom kašlju smo razgovarali sa Doc. dr Violetom Kolarov, pulmologom iz Instituta za plućne bolesti Sremska Kamenic...
5
Stolice naše voljene!
U prosjeku, dnevno sjedimo i po 14 sati!!!
4
Srbiji preti epidemija morbila i rubeola!
Stručnjaci upozoravaju da je zbog oslabljenje imunizacije moguće širenje zaraze iz Rumunije, Bugarske i Makedonije na na...
4





Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
Kakva je uloga celih zrna žitarica u ishrani?
Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama.



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here