|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tiziana: Moja prva porođajna priča

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.9.2020
Pakujte stvari i na kliniku. Drž'te se! Oko 4 stižemo tamo i doktor koji me je primio kaže otvoreni ste 6 prstiju, pukao vam je vodenjak!!! A ja kao da sam sa Marsa pala. Pukao vodenjak!?

image
Prvi pokušaj guranja nije prošao kako treba, jednostavno nisam umela, drugi i treći su već bili ok i tada sam ugledala male sive nožice koje su mi dali da pridržim. Foto: Freepik.com
/11


 

 

DETALJI


Ringerajin korisnik:  Tiziana

 
Datum: avgust 2009.
 

Tip porođaja: Prirodni
 
Broj dana u porodilištu: 3

Porodilište: Narodni Front, Beograd

 

Ocena porodilišta: 5 

 




PRIČA O MOM POROĐAJU

 

Prvi porođaj. Trudnoća manje više bez nekih većih problema, osim što sam od 7. meseca imala kontrakcije. Ulazim u 9. mesec i prestajem da pijem lek.

 

Prošla je prva nedelja 9. meseca, subota je kasno uveče, istuširala sam se, legla i sa mužem gedam tenis na televiziji. Jedan je noću. Počinjem da osećam blagi bol u donjem stomaku, onako, kao da treba da dobijem mensturaciju... Nisam sigurna šta mi se dešava pa idem u wc. U roku od malo više od sat vremena sam nekoliko puta išla u wc, sto puta sam piškila, dobila sam dijareju, ispao mi je krvavo sluzavi čep...

 

Čitam u knjizi "Šta da očekujete dok čekate bebu" da je to latentna faza porođaja i da uzmem da se zabavljam nečim, da raspremam orman i sl. Pomalo mi to smešno zvuči jer oko 3 bol počinje da se pojašava. Tada zovemo doktora koji je baš dan pre toga otišao na kraći odmor!!!

 

Nakon što sam mu objasnila šta mi se dešava kaže "Pakujte stvari i na kliniku. Drž'te se!"

 

Oko 4 stižemo tamo i doktor koji me je primio kaže otvoreni ste 6 prstiju, pukao vam je vodenjak!!! A ja kao da sam sa Marsa pala. Pukao vodenjak!?

 

Dok su me pripremali za porođaj, pre nego što su mi drugi put uradili klistir dolazi doktor i kaže nemamo vremena za to, ponesite stvari, idemo u boks. Tada me već ozbiljno boli i samo razmišljam o tome da li sam previše otvorena da dobijem epidural.

 

Posle par minuta dolazi dežurna doktorka anesteziolog. Objašnjava mi šta će i kako da uradi da mi da periduralnu anesteziju i kaže mi da ću dobiti jednu dozu, koja traje 2h i da će ona biti dovoljna jer ću se za 2h poroditi. To me već raduje, znam da nece trajati satima.

 

Doktorka je sve vreme tu i na svaka 2 minuta me pita da li me još uvek boli. Nakon nekog vremena kažem da me više ništa ne boli i ona odlazi. Dolazi doktor koji me je primio i kaze mi da se čuo sa mojim doktorom i iako je beba karlično da ćemo probati prirodan porođaj, ako ne bude išlo da će me odvesti na carski rez. Ja samo klimam glavom, ok, oni znaju šta rade.

 

Ne bih volela da idem na carski rez, ali šta je tu je. Ležim, dremuckam, pored mene neka žena vristi, dere se na doktora, baca stalak za infuziju. Prekoputa mene žena se porađa, vidim to prvi put u životu...

 

Posle nekog vremena, počelo je da sviće, nemam pojma koliko je sati, koliko je prošlo od kad je dr anesteziolog rekla da će porođaj za 2h. Počinjem da osećam nesto čudno kao da me neko svom silom vuče na dole. Nista me ne boli, ali kao da me neko snažno vuče nadole. Dolazi doktor, ja mu to kažem, a on kaže-da, vidim guzu i mekonijum, gotovi smo za 7 minuta.

 

Poziva glavnog dežurnog lekara, dr anesteziologa, dve babice i kaže mi "ništa ne brinite, ovo je samo standardna procedura za karlični porođaj, sve će biti u redu". Sjatiše se svi kraj mene, objasniše mi kako da guram, prvi pokušaj guranja nije prošao kako treba, jednostavno nisam umela, drugi i treći su već bili ok i tada sam ugledala male sive nožice koje su mi dali da pridržim.

 

Gotovo je. Nema razloga da se više plašim, gotovo je kao što je dr anesteziolog i rekla. Ušla sam u boks oko pola 6, u 7.40 se rodio moj sin.

 

Tada shvatam da porođaj zaista nije ništa strašno!

 

 

 

 

Želite da nam pošaljete svoju porođajnu priču?
Pročitajte kako - na forumu Porođajne priče!

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
5
Unina mama: Moja porođajna priča
Ne čujem plac bebe, i odmah se plašim za nju, posle dve sekunde čuje se najlepši plač na svetu, babica mi je donosi na g...
4
J.Z.: Moja porođajna priča
Dan pred termin, imam kontrolu. Ležem na sto da mi odrade CTG, koji je proteklih dana bio skroz miran, kad ono pokazuje ...
4
Beba osmi putnik!? (video)
Beba osmi putnik!? Amaterski snimak neobično jakih pokreta bebe u poodmakloj trudnoći su privukli veliku pažnju posetila...
3





Cvećka: Moja porođajna priča
Prva VTO i to uspešna, doktor na UZ vidi dve mrvice, našoj sreći nema kraja! Naravno, kao kod svake trudnoće, velike bri...
Znate li kada se dešava najviše porođaja i...
Evo koje doba dana bebe biraju za dolazak na ovaj svet. A nauka je objasnila i zašto…



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here