|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Treće dete dobija besplatne udžbenike

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.3.2017
TREĆE dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina - besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

image
/11


 

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se na narednu školsku godinu. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije.

- Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Roditelji već sada mogu razrednim starešinama da dostave dokaz da su primaoci socijalne pomoći.

Škole imaju evidenciju o deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, jer su to uglavnom učenici koji se školuju prema individualnim obrazovnim planovima.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

Ministarstvo prosvete u prethodnom sazivu najavljivalo je da će besplatne udžbenike za tekuću školsku godinu dobiti i socijalno ugroženi srednjoškolci, ali im knjige ipak nisu podeljene. Srednjoškolci više nisu ni u planu za ovu vrstu pomoći.

Kada Vlada usvoji plan nabavke besplatnih udžbenika, Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače. Škole su same već izabrale literaturu koja se koristi na času, a odabrana izdanja su već u Katalogu udžbenika koji važi od 2016/17. do 2018/19. godine. Kako škole treba iste naslove da koriste ove tri godine, učenici će moći i da naslede udžbenike od prethodne generacije.


BIBLIOTEKAMA 100 MILIONA

OSIM pola milijarde dinara namenjenih za besplatne udžbenike, Ministarstvo je predvidelo i da 100 miliona potroši na nabavku publikacija za školske biblioteke. Prioritet za nabavku enciklopedija, rečnika i drugih knjiga važnih za nastavu imaće škole u manje razvijenim sredinama. Škole će same predlagati koje naslove žele da dobiju.


Izvor: Novosti.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Majkama su draže ćerke, a očevima sinovi?
Istraživači su dali odgovor na večito pitanje “da li roditelji imaju svog miljenika među decom”.
25
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
19
Kako naučiti dete da vozi bicikl bez pomoć...
Dete će naučiti da vozi bicikl bez pomoćnih točkića tek kad to samo poželi...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6





Produženi brovak DA ili NE? Kako izgleda d...
Treba izdvojiti značaj podsticajne atmosfere i sticanja radne navike. Već nakon par dana, deca bez imalo otpora usvajaju...
Šta kažu mame, veronauka ili građansko vas...
Pročitajte šta kažu Ringerajine mame na temu - Veronauka ili Građansko vaspitanje?



Anketa

Kog pola su vasa deca?
lola78

Da vidimo koja kombinacija je najcesca?

Starijeg sina i mladju cerku (16%)

Stariju cerku i mladjeg sina (18%)

Jednu cerku (18%)

Jednog sina (27%)

2 sina i jednu cerku/ili samo sinove (8%)

2 cerke i jednog sina/ili samo cerke (13%)


Ukupan broj glasova: 153

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here