|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Trudničko bolovanje možete otvoriti čim ostanete u drugom stanju, bez obzira na to da li ste zaposleni za stalno ili ste pod privremenim ugovorom.

image
/11


Trudničko bolovanje se otvora ako postoji bilo koji razlog zbog kojeg morate mirovati: ako je trudnoća rizična, ukoliko imate istorijat čestih pobačaja, ako bolujete od dijabetesa, imate srčane probleme odnosno i pre trudnoće ste imali neko hronično oboljenje koje u trudnoći indikuje mirovanje. Takođe, trudničko bolovanje se preporučuje trudnici koja radi na rizičnom radnom mestu, u smenama, kada diže teške terete i uopšte, kada su uslovi rada takvi da mogu škoditi vama ili bebi.  Odnosno sve navedeno bi značilo da postojanje komplikacija ili bolesti a koje zahtevaju održavanje trudnoće putem mirovanja, odnosno dlazak zaposlene trudnice na trudničko bolovanje, procenjuje izabrani lekar specijalista ginekologije ponaosob u svakom konkretnom slučaju.

 

Prvih 30 dana bolovanja može da vam otvori vaš ginekolog. Međutim, za produžetak istog lekar mora da vas uputi na lekarsku komisiju sa mišljenjem zbog čega bi trebalo da vam se odobri dalje bolovanje. A na osnovu lekarskih nalaza, komisija odlučuje o tome da li da vam odobri dalje bolovanje ili ne.

 

Od dokumenata za otvaranje trudničkog bolovanja potrebno vam je:

  • overena zdravstvena knjižica

  • uput za lekarsku komisiju (karton za održavanje trudnoće, otvoriće vam ga ginekolog ukoliko proceni da je neophodno bolovanje sa mišljenjem)
  • hranarinska lista – otvoriće vam je komisija ako odobri bolovanje, koju treba da odnesete u svoje preduzeće


Ostale formalnosti oko bolovanja i isplaćivanja obaviće poslodavac, odnosno administrativno-pravna služba vašeg preduzeća.

Ukoliko ste primljeni na određeno vreme i ukoliko vam tokom bolovanja ugovor istekne, poslodavac je dužan da Vam produži ugovor do trenutka isteka porodiljskog i bolovanja zbog nege deteta.

 

U skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, član 96, Republički fond za zdravstveno osiguranje isplaćuje svim trudnicama na teritoriji Srbije bolovanja u iznosu od 100%, od januara 2014. godine.

 

Kako se termin porođaja približava ukoliko ste do tada na trudničkom bolovanju, na isto će se nadovezati porodiljsko i bolovanje radi nege deteta. Otvaranje ove forme bolovanja treba da uradite  najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre termina za porođaj.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
15
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
6
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce
Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce po svojim karakteristikama spadaju u odrasle (adultne) matične ćelije, ali za razli...
3





Sanjate da ste trudni? Evo šta to znači...
Da li ste ikada sanjali da ste trudni? Da li ovaj san znači da želite dete ili drugo dete? Proverite značenje snova o tr...
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here