|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Uključite bake i deke u živote svoje dece

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.7.2018
U našem društvu proširena porodica koju čine bake i deke vrlo su česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. baka servis. Ipak, često možemo čuti kako se bake i deke previše upliću u odgajanje deteta...
Ključne reči:

image
/11


Bake i deke imaju jako velik uticaj na život dece, i vrlo često su u sukobu sa roditeljima jer imaju potrebu da unuke razmaze, ali bez obzira na te konflikte, psiholozi su jednoglasni u tome da oni vrlo pozitivno utiču na detetov emocionalni, psihički i socijalni razvoj. Vreme provedeno s njima uči decu važnosti porodičnih veza i porodičnoj privrženosti.

 

U našem društvu proširena porodica koju čine bake i deke vrlo su česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. baka servis. Ipak, često možemo čuti kako se bake i deke previše upliću u odgajanje deteta ili svojim popuštanjem unucima ‘miniraju’ autoritet roditelja, što rezultira neizbežnim sukobima.

 

“Bez obzira na te konflikte, bake i deke pružaju deci sigurno utočište, često imaju mnogo vremena za decu, kao i volje za podučavanje i druženje, što prema mnogim istraživanjima poboljšava detetov razvoj i razvija veštine učenja”, pojašnjava psiholog Ines Rezo, saradnica na hrvatskom Hrabrom telefonu.

 

Tome u prilog govore i rezultati studije objavljeni u magazinu Journal of Research on Adolescence, koji su pokazali da blizak odnos dece s bakom i dekom pozitivno utiče na unuke koji su se kasnije više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove porodice i prijatelji, za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s dekom i bakom.

 

Stručnjaci kažu kako je vrlo bitno razdvojiti ulogu baka i deka od uloge roditelja, a posebno je opasno ukoliko bake i deke žele da preuzmu dominantnu ulogu u odgajanju deteta potkopavajući autoritet mame i tate.

 

“Roditelji su ti koji vode glavnu reč u vaspitavanju svoje dece i koji se trebaju zauzeti za svoje stavove. Vrlo je važno priznati bakama i dekama važnost njihove uloge u životima dece, kao i pokazati zahvalnost za situacije u kojima pomažu roditeljima. Nije poenta izbeći svađu i gurnuti stvari pod tepih, nego je važno da i u sukobima podstičemo otvoreni razgovor te izražavanje svojih osećanja i stavova bez osuđivanja drugih. Nekako svi zaboravljamo da je uspostavljanje dogovora oko načina i količine učestvovanja bake i deke u vaspitavanju dece proces, a ne jednokratni događaj. To znači da je potrebno vreme i uzajamno razumevanje i strpljivost da se postigne određeni dogovor’, objašnjava Rezo.

 

Ono što smeta mnogim roditeljima je to što, vrlo često u najboljoj nameri, bake i deke zapravo svojim popuštanjima razmaze unuke, a roditelji, budući da mnogi nemaju previše izbora kad je u pitanju čuvanje dece, moraju pristati na različite kompromise.

 

“Odnosi koje bake i deke stvaraju s unucima mogu biti obeženi detetovom rečenicom: ‘Kod bake se sve može!’ Ali, kao i roditelji, izuzetno je važno da i bake i deke znaju da je za decu najvažnija ljubav i pažnja kroz zajedničko vreme, igru i zagrljaje, a ne beskonačna količina slatkiša ili igračaka’, kaže Rezo.

 

Sukobi između predstavnika dve generacije su neizbežni, a posebno kada se radi o odgajanju dece.

 

“Razlozi sukoba između roditelja i baka i deka mogu biti vrlo različiti, od ishrane dece kao velike teme kod novopečenih roditelja, načina provođenja slobodnog vremena s njima, vremena odlazaka na spavanje, načina disciplinovanja dece i sličnog. Posebno složeno može biti ako se sami partneri ne mogu složiti oko nekog dela vaspitanja pa ulaze u pakt s bakama i dekama protiv drugog roditelja. To može doneti mnogo frustracije, bola i problema u partnerskim odnosima. Vrlo je važno da partneri zajednički donesu odluke ili da se barem ne potkopavaju međusobno u razgovoru s bakama i dekama”, savetuje psiholog.

 

Nedopustivo je da bake i deke na bilo koji način pred detetom kritikuju roditelje i njihovo vaspitanje, kao i da nasamo govore detetu da je njihov otac prestrog prema njima ili da ih mama ne zna dobro nahraniti.

 

“U toj situaciji vrlo je važno da roditelji prekinu taj razgovor, zamole dete da napusti prostoriju i objasne bakama i dekama da takav način razgovora njima nije prihvatljiv te da je štetan za dete”, rekla je Rezo. Takođe je važno, dodaje ona, da se otvori prostor za iskren razgovor s bakama i dedovima u kojem se može izraziti nezadovoljstvo, ali smireno, uvažavajući jedni druge i pokušavajući razumeti različite pozicije – roditeljsku, u kojoj oni imaju prava i odgovornosti odlučiti kako će se brinuti o deci, kao i poziciju baka i deka koji žele biti deo porodice i doprineti porodičnom životu svojim iskustvima.

 

Roditelji smatraju da se bake i deke preterano uključuju u vaspitavanje dece, što kod njih može podstaći osećaj da nisu kompetentni kao roditelji i pojačati  nesigurnosti oko roditeljstva, što je mnogima, kako kaže, ionako opterećujući faktor u odgajanju dece.

 

S druge strane, bake i deke mogu doživljavati otpor roditelja prema njihovim savetima kao znak da su postali ‘višak’ i da njihovo mišljenje nikome nije vredno, što je svakako bolan osećaj za svakog pojedinca. Zato je izuzetno važno otvoreno razgovarati o takvim doživljajima, savet je psihologa.

 

“Roditelji, svakako uključite bake i deke u živote svoje dece. Kada vam je to teško, pokušajte se prisetiti svojih baka i deka i koliko su oni značili za vas, bez obzira kako su se slagali s vašim roditeljima. Zahvalite bakama i dekama na njihovu trudu i ljubavi koju daju vašoj deci. Iskoristite slobodno vreme dok su deca kod baka i deka i napravite nešto samo za sebe”, poručuje Rezo.


Izvor: ringeraja.ba

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“Bogata deca nameću nove standarde”: Rođen...
“U goroj poziciji su ovi siromašni što naprave sebi još veću nevolju nego što je imaju. Roditelji koji nisu mogli da sla...
4
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
Uskršnja čestitka sa skrivenom porukom
Ljubav iznenađuje zar ne? Budite kreativni tokom uskršnjih praznika i zadivite svoje najbliže tako što ćete napraviti pr...
4
Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3





Da li su baba i baka isto?
Baba je majka jednog od tvojih roditelja koja živi na selu. Baka je majka jednog od tvojih roditelja koja živi u gradu, ...
Zašto su mame čarobna bića?
Ima nešto potpuno čarobno u mamama. Imaju snage za dete kao tri lava, dva vola, četiri geparda i krdo bizona zajedno. Al...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here