|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Porodilje će umesto 5 primati maksimalno 3 prosečne plate

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.8.2017
Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici koji predviđa da roditelji za prvu bebu dobiju pomoć od 100.000 dinara, međutim, donosi i neke izmene koje su restriktivnije u odnosu na prethodni zakon, a tiču se plata porodilja.

image
/11


Lepa vest koja će obradovati mnoge buduće roditelje je da će se jednokratni dodatak koji se isplaćuje za prvo, drugo, treće i četvrto dete uvećati. Za prvo na čak 100.000 dinara, dok će i za svako sledeće dodatak imati "neznatna uvećanja".


Uzimaće se prosek plate proteklih 18 meseci, a ne 12

Kada bude usvojen ovaj zakon, povećaće se i broj žena koje će imati pravo na naknadu za porodiljsko. To pravo će moći da ostvare i majke koje samostalno obavljaju delatnost, koje su angažovane po osnovu autorskog ugovora, ugovora o delu i po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ako su na taj način primale zaradu 18 meseci pre rođenja deteta.

Isto pravo imaće i majka koja je u momentu rađanja deteta nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, kao i žene koje su 24 meseca pre rođenja deteta bile poljoprivredni osiguranici.


Menja se i način obračuna i isplate naknada. Do sada se prilikom obračuna porodiljske ili trudničke zarade uzimao prosek poslednjih 12 mesečnih plata pre odlaska na odsustvo, a ukoliko bude usvojen ovaj zakon, ta naknada će se obračunavati na osnovu proseka plata u poslednjih 18 meseci.


Novi propisi neće ići na ruke ženama koje imaju izuzetno visoke plate u Srbiji. Naime, do sada je na ime mesečne naknade za trudničko ili porodiljsko odsustvo mogao da bude isplaćen iznos u visini od najviše pet prosečnih plata u Srbiji (trenutno 240.505), bez obzira što su primanja nekih majki bila veća od tog iznosa.

Sada će ta suma biti još niža i jedna trudnica ili porodilja prilikom odsustva moći će da primi mesečnu naknadu u visini od maksimalno tri prosečne plate, što bi, na osnovu podatka o prosečnoj plati u julu, bilo 144.303 dinara.


Piše: Nataša Latković

Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Gde grešimo kada stavljamo u krevet bebu k...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda verovatno i v...
7
VIDEO: Kada ti mama koja doji bebu upropas...
Da li su mame koje doje eksponat? Za neke jesu. Da li je dojenje u javnosti zaista neukusno? Za neke jeste. I ova pesma ...
7
KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...
6
5 stvari koje nisam smeo reći ženi nakon š...
Otac troje dece podelio je pet stvari za koje bi želeo da ih nikad nije rekao supruzi nakon što je rodila njihovo prvo d...
5





Koliko je porodiljsko odsustvo u drugim dr...
Treba imati na umu da se u mnogim zemljama plaćeno porodiljsko deli na period pre (trudničko odsustvo) i posle (porodilj...
Deca do tri godine ubuduće neće biti u ust...
Predlogom zakona o socijalnoj zaštiti koji bi trebalo da bude usvojen krajem godine, predviđeno je da deca do tri godine...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here