|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Planirate proširenje porodice? Evo šta DRŽAVA MOŽE DA UČINI ZA VAS

Blic online (www.blic.rs), 21.5.2017
Poznato je da Srbija već godinama unazad ima problem niskog prirodnog priraštaja, te nam državne i lokalne vlasti često sugerišu da poradimo na rastu nataliteta. Nadležna ministarstva i gradski sekretarijati ističu da njihove službe na sve načine pokušavaju da pomognu roditeljima i finansijski ih podrže.

image
/11



Pošto nadležna ministarstva i gradski sekretarijati ističu da njihove službe na sve načine pokušavaju da pomognu roditeljima i finansijski ih podrže, ekipa "Blica" istražila je koje su sve to novčane olakšice na koje naši državljani mogu ga računaju nakon dobijanja deteta.

Sve majke u Srbiji imaju pravo, bez obzira na njihov materijalni i socijalni status, na naknadu zarade i roditeljski dodatak, a prema dosadašnjim najavama uskoro će treće i svako naredno dete imati pravo i na besplatne školske udžbenike. Važno je da znate da postoji ono što važi za sve građane Srbije, ali i da se neke pomoći porodicama razlikuju od grada do grada, s obzirom na to da neke lokalne samouprave iz svojih budžeta isplaćuju pomoć.

Naknada zarade

Zaposlene majke imaju pravo naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta u trajanju od godinu dana za prvo i drugo dete, a dve godine za treće i svako naredno dete.

U zavisnosti od dužine radnog odnosa, odnosno samostalnog obavljanja delatnosti isplaćuje se 100 odsto, 60 i 30 odsto naknade zarade, pri čemu ona ne može biti veća od pet prosečnih zarada u Republici Srbiji.

Roditeljski dodatak

Ovo pravo ostvaruje majka za prvo četvoro dece. Isplata prava za prvo dete obavlja se jednokratno, a za drugo, treće i četvrto u 24 jednake mesečne rate. Tako roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 39.345 dinara, za drugo 153.857, za treće 276.930, a za četvrto dete 369.236 dinara.

Uskoro i besplatni udžbenici

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u martu 2017. godine najavilo da će treće dete u porodici ubuduće imati pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice, a ista pogodnost važiće i za svako naredno dete.


Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razdredima predviđeni su udžbenički kompleti za metematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Pomoć majkama za treće dete i dalje samo predlog

Predlog pomoći za treće dete u okviru Građanskog zakonika pominje se već godinama, ali ostaje mrtvo slovo na papiru. Prema prošlogodišnjim najavama ministarke zadužene za populacionu politiku, Slavice Đukić Dejanović, predlog bi bio uređen u okviru Građanskog zakonika, a podrazumevao bi pravo majki na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta.

U Vojvodini posebna naknada za treće dete

Pokrajinska vlada usvojila je rešenje o isplati pomoći porodicama za treće dete u iznosu od 12.000 dinara mesečno. Pomoć se isplaćuje dve godine, a oko 4.200 porodica u Vojvodini ostvaruje pravo na nju.

Većina vojvođanskih mesta pruža besplatne vrtiće

Lokalne samouprave u severnoj pokrajini roditeljima sa više od dvoje dece olakšice uglavnom daju u vidu besplatnog boravka u vrtiću, kao što je, recimo, slučaj u Subotici, dok punu cenu vrtića u Baču, Bačkoj Palanci i Odžacima plaćaju samo oni parovi kod kojih su oba roditelja zaposlena lica.


Na lokalu svako vodi svoju politiku

Zakonom je ostavljena mogućnost ustanovljavanja takozvamih dodatnih prava, a njihov obim razlikuje se od opštine do opštine. Tako porodice sa decom mogu ostvariti jednokratne pomoći za rođenje deteta, za polazak deteta u školu, besplatnu užinu, prevoz, besplatan boravak deteta u predškolskoj ustanovi i slično.

BEOGRAD

Besplatno u vrtić

Pravo na besplatan boravak u vrtiću čiji je osnivač grad Beograd imaju treće i svako naredno dete u porodici.

Naknada troškova za privatne vrtiće

U cilju rešavanja problema smeštajnih kapaciteta i smanjenja liste čekanja za upis u gradske predškolske ustanove, roditelji koji nisu mogli da upišu dete u vrtić čiji je osnivač grad mogu da ga upišu u privatnu predškolsku ustanovu i ostvare pravo na naknadu dela troškova, najviše do 80 odsto cene.

Besplatan odmor

Roditelji imaju pravo na naknadu ukupnih troškova odmora i rekreacije za treće i svako naredno dete u porodici, iz predškolskih ustanova čiji je osnivač grad Beograd, u objektima Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda.

Finansijska podrška prvorođenim bebama

Ukoliko su majke te sreće da njihovo dete bude prvorođena beba u toj godini, primiće i Novogodišnju novčanu čestitku od 300.000 dinara majkama prvorođenog dečaka i prvorođene devojčice.

Novčana pomoć za roditelje trojki, četvorki, petorki, šestorki i duplih blizanaca

Ovaj vid pomoći ostvaruje se preko nadležnog Centra za socijalni rad jednom godišnje i iznosi:

za roditelje dece predškolskog uzrasta: 1 prosečna zarada isplaćena u gradu u prethodnom mesecu, što iznosi oko 58.698 dinara
za roditelje dece osnovnoškolskog uzrasta: 2 prosečne zarade isplaćene u gradu u prethodnom mesecu, što iznosi oko 117.396 dinara
za roditelje dece koja pohađaju srednju školu: 3 prosečne zarade isplaćene u gradu u prethodnom mesecu, što iznosi oko 176.094 dinara.

Uskoro i 10.000 porodiljama


Grad priprema novu Odluku o dodatnim novčanim davanjima porodiljama na teritoriji grada Beograda, te je planirano da majke po porođaju dobiju 10.000 dinara.

NOVI SAD

Novopečeni roditelji u Novom Sadu za prvu bebu od grada mogu očekivati pomoć od 20.000 dinara. Osim toga, javna komunalna preduzeća poput Novosadske toplane, Vodovoda i Čistoće za višečlane porodice uvela su umanjenja, te porodice sa troje, četvoro i petoro dece imaju popust do 30 odsto na plaćanje komunalnih usluga, 40 odsto za porodice sa šestoro, sedmoro i osmoro dece i 50 odsto za porodice s devetoro i više dece.


NIŠ

Grad Niš daje pomoć za prvorođeno dete jednokratno 20.000 dinara za zaposlene majke i 50.000 dinara za nezaposlene majke. Takođe, pruža mogućnost besplatne užine i besplatnog vrtića za treće dete.

JAGODINA

Odbornici Skupštine grada Jagodine doneli su u martu 2017. godine odluku o pomoći nezaposlenim trudnicama i porodiljama u visini od 12.000 dinara mesečno, uz uslov da je i otac deteta nezaposlen. Pored toga, dodatni uslov je da nezaposleni roditelji moraju da budu u kontinuitetu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana. Na pomoć od 200 evra prilikom rođenja deteta takođe mogu da računaju isključivo nezaposleni roditelji.

PIROT

Lokalne vlasti Pirota isplaćuju jednokratni roditeljski dodatak za prvorođeno dete od 10.000 dinara, kao i novčanu pomoć za treće dete u iznosu od 2.000 mesečno. Nezaposlene majke dobijaju pomoć u iznosu od 36.000 dinara koja se isplaćuje u tri rate. Osim toga, treće dete u porodici ima pravo na besplatan boravak u vrtiću i besplatnu užinu i udžbenike u osnovnoj školi.

 

Izvor: Blic.rs

Poznato je da Srbija već godinama unazad ima problem niskog prirodnog priraštaja, te nam državne i lokalne vlasti često sugerišu da poradimo na rastu nataliteta. Pošto nadležna ministarstva i gradski sekretarijati ističu da njihove službe na sve načine pokušavaju da pomognu roditeljima i finansijski ih podrže,

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li nesrećno detinjstvo mora da nam obel...
Šta je to slabilo moje šanse? Imao sam psihotičnog oca, zatim nasilnog alkoholičara za očuha, majka mi je postala alkoho...
8
6 načina da učinite da se vaše dete oseća ...
Ovi jednostavni, ali efikasni načini učiniće da se vaše dete (ili sva vaša deca) oseća posebno i veoma voljeno.
6
Lepo vaspitani ili nesnalažljivi i smotani?
Mnogi roditelji su danas u dilemi kako da vaspitaju dete jer, ako je "previše lepo" vaspitano, neće se uklopiti u druš...
5
Zašto mamu nikada nisam slušao, do sada mi...
Učila me da je najbolja hrana ona koja je se gaji na našem placu. Nisam joj verovao, pa danas jedem treću klasu španske ...
5





PROFIL RODITELJA KOJI PODVODE SVOJU DECU
Proteklih meseci primetno je da roditelji sve više seksualno eksploatišu svoju decu, navode iz Biroa za borbu protiv trg...
Moguć zahtev za rad od kuće do detetovog 8...
Iako se smatralo da je izmena donesena zbog pandemije, iz Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne pol...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here