|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koji su najčešći simptomi trudnoće?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 31.7.2022
Prvi simptomi trudnoće se ne pojavljuju na isti način kod svake žene. Pre nego što uradite test ili proveriti nivo beta HCG-a, koji će potvrditi pravo stanje, možete saznati koji simptomi se mogu najranije osetiti.

image
Urinski testovi mogu biti tačni već između 10. i 14. dana posle oplodnje, ali ne zaboravite da ni ti testovi nisu 100 % pouzdani. Foto: Freepik.com
/11


Neke žene »znaju« da su trudne od trenutka kad je dete začeto. Drugima opet trebaju brojni simptomi, brojni pozitivni testovi za utvrđivanje trudnoće da na kraju postanu stvarno sigurne da su trudne. U ovom članku predstavljeni su najtipičniji simptomi trudnoće. Ali, ne zaboravite da je svaka žena nešto posebno. Može se desiti da imate svaki od ovih simptoma ili samo neke od njih.

Osetljive, natečene dojke
 
Jedan od prvih simptoma trudnoće su osetljive, natečene, upaljene dojke i bradavice. Uzrok za to je povećan nivo hormona. Osetljivost je slična periodu pre nego što dobijete menstruaciju. Taj neugodni osećaj bi se morao posle trećeg tromesečja umanjiti, jer se telo privikne na hormonalne promene. Moguće je i da će područje oko vaših bradavica promeniti veličinu i potamneti. Na taj način bi morala beba pri dojenju lakše naći bradavicu.


Umor i potreba za snom
 
Umor je vrlo čest simptom u prvih 8-10 nedelja trudnoće. Povećan nivo progesterona i stres kojeg trudnoća donese telu, u vama prouzrokuju osećaj umora. U drugom tromesečju bi morali imati više energije, ali se, nažalost, taj osećaj umora u trećem tromesečju ponovno vrati.

Slabo krvarenje
 
Neke žene mogu 8-12 dana posle zatrudnjivanja malo krvariti. Iscedak je obično jedva vidljiv, jer je bledo ružičaste boje, a ne crvene kao inače. Ranu trudnoću često prate i grčevi. Ali, ukoliko je krvarenje ozbiljno, često i praćeno bolovima ili nesvesticom, to može biti znak vanmaterične trudnoće ili pobačaja, pa se obavezno javite doktoru ako imate ove simtpome.  

Mučnina, povraćanje

Većina žena jutarnju mučninu oseti tek mesec dana posle zatrudnjivanja. Samo retke su srećnice koje ovih problema uopšte nemaju. Nekim ženama želudac počne stvarati probleme čak i pre. »Jutarnja« mučnina nažalost nije ograničena samo na jutra, jer se pojavljuje i preko dana, a i uveče. Većinu žena mučnina prođe na početku drugog tromesečja, a ostale koji mesec posle toga.

 
Nije ništa neobično ako vam mirisi koji su vam pre trudnoće bili sasvim normalni i obični, počnu biti sve drugo samo ne prijatni.

Gubitak apetita

Uprkos tome što mnoge žene u trudnoći prati povećan apetit, još je češće da im hrana ne prija. Sa hranom vam se može desiti isto kao i sa mirisima – čak i sa onom koju ste pre trudnoće najviše voleli. Takav osećaj može biti privremen, ali isto tako se može desiti da vas prati svu trudnoću.

Često mokrenje

Kad vam menstruacija kasni nedelju ili dve, može vam se desiti da počnete češće mokriti. Uzrok za to je povećana količina krvi i drugih tečnosti u telu, a posledica toga je da bubrezi prerade više tečnosti koja završi u vašoj bešici. S razvojem trudnoće taj je osećaj sve jači, jer plod koji raste sve više pritišće na vašu bešiku.

Povećana telesna (bazalna) temperatura
 
Ako vam bazalna temperatura ostane povećana i posle završetka menstruacije i ne snizi se na nivo pre nastupa ovulacije, verovatnoća da ste trudni je veoma visoka.
Dakle, ako pratite svoju bazalnu temperaturu i ako je ostala povećana 18 dana uzastopce, verovatno ste trudni.

Pojačan sekret

Pojačan sekret je normalna pojava u prvim nedeljama trudnoće. Povišen nivo hormona nakon začeća izaziva pojačanu sekreciju, pa je to jedan od prvih simptoma trudnoće koje možete primetiti. Međutim, ukoliko primetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom doktoru.


Metalni ukus u ustima

Metalni ukus u ustima je jedan od najranijih simptoma, koji mnoge trudnice osete i pre nego što pomisle da su trudne. Prema nekim istraživanjima čak 93% trudnica osete neke promene ukusa u ustima.
 
Izostanak menstruacije
 
Ako imate redovnu menstruaciju, verovatno ćete napraviti test za utvrđivanje trudnoće i pre nego što dođe do nekih od ovih simptoma, dok će u slučaju neredovne menstruacije gornji simptomi brzo privući vašu pažnju.

Pozitivan test za utvrđivanje trudnoće

Urinski testovi mogu biti tačni već između 10. i 14. dana posle oplodnje, ali ne zaboravite da ni ti testovi nisu 100 % pouzdani. Ako još uvek imate osećaj da ste trudni, ponovite test. U slučaju pozitivnog rezultata testa dogovorite se sa svojim ginekologom.

Srećno!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
13
Pol deteta na osnovu oblika stomaka i drugog?
Može li se na osnovu oblika trudničkog stomaka ili nečeg drugog odrediti pol deteta? Imate stomak u obliku lopte, gadne ...
5
Ultrazvučni pregledi u trudnoći
Ultrazvučni pregled je jedan od važnih elemenata kontrole i praćenja trudnoće.
5
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...
5





Istorija testova na trudnoću
Da li ste znali da je 1350 godina pre nove ere postojao test na trudnoću koji je u 70% slučajeva bio tačan?
Bila sam sigurna da nosim blizance. Ali ul...
Mislim, naravno da su blizanci. Zašto bi mi, ali stvarno, bilo toliko muka i zašto sam se gadila na bilo kakvu hranu koj...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image
Click Here