|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice
18.9.2009 22:10:32   
Anoniman
user posted image

www.maticne-celije.rs 
www.facebook.com/maticnecelije

Više od 20 porodica odlučilo je da sačuva matične ćelije iz pupčanika svojih beba od kako je Ministarstvo zdravlja pre dva meseca odobrilo Klinici za ginekologiju i akušerstvo da sprovodi ovaj postupak.

Pročitajte više >>

< Poruku je uredio Tatamata -- 26.12.2011 16:15:04 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice
19.9.2009 23:28:12   
Lu
Super stvar...nažalost još smo veoma malo obavješteni o ovomeuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
20.9.2009 14:00:37   
guppy RR
Zato smo i otvorili tu rubriku user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 3
20.9.2009 22:04:39   
Lu
Ma da,ali mislim da ljudi ne shvaćaju važnost ovoga,nemaju predstavu šta to ustvari znači,neke žene se čak plaše davanja matičnih stanica iz pupčane vrpce misleći ko zna šta će s njima raditi itd...sve iz neznanja i neupućenostiuser posted image
I ja sam laik što se tiče ovoga ali znam toliko da bi bez razmišljanja dala matične ćelije na čuvanje,a eto sve i da hoću u Bih još ne mogu,mogla bi dati u HR, oni ja mislim imaju banku odedavno.
Pa sama pomisao da vam dijete ima neku neizlječivu bolest i to mu može spasiti život ili njegovom bratu,sestri,trebala bi nas navesti na razmišljanje.Baš bi voljela da se javi neko sa više znanja o ovomeuser posted image
Ja ne znam zašto se niko ne javlja na ovoj temi,što kaže Tasha jel nemate mišljenje o ovomeuser posted image user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 4
20.9.2009 22:07:57   
dunja RR
ja mislim licno da je dobra ideja, ima smisla; medjutim, ako Bog da zatrudnim i rodim zdravo i zivo dete ne verujem da cu imati para za to, jako je skupo, a vec sam pisala da nismo bas u zavidnoj materijalnoj situaciji( ne kukam  da se razumemo)....ne znam sta ce biti do tada...videcemo...

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 5
20.9.2009 22:14:22   
Lu
Pa to je istina skupo je i to je zaista problem!
Guppy,jel znaš kakvaje situacija u Slo što se tiče pohranjivanja mat stanica,jel se tamo tako puno plaćauser posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 6
20.9.2009 22:36:49   
guppy RR
Nemam pojma koliko se plaća sada, ali mislim da je u moje vreme (pre dve godine) to takođe bilo oko 2.000 € i mi nikako nismo mogli ni da sanjamo da bi dali 4.000€ za obe bebe. Trebala sam zvati da pitam ima li popust na blizance user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 7
20.9.2009 22:39:19   
dunja RR
guppy, sada cu nesto da pitam i mozda ispadnem glupa ali .....zar ima potrebe za obe bebe, zar se npr. ne daju celije iz jedne pupcane vrpce, pa se ne daj Boze ako zatreba mogu primeniti na bilo kog clana porodice?

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 8
20.9.2009 22:40:31   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: dunja

guppy, sada cu nesto da pitam i mozda ispadnem glupa ali .....zar ima potrebe za obe bebe, zar se npr. ne daju celije iz jedne pupcane vrpce, pa se ne daj Boze ako zatreba mogu primeniti na bilo kog clana porodice?

mislim u tom slucaju 2000 e

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 9
20.9.2009 22:42:59   
dunja RR
Bjelica los skroz....Duda nije poveo Ercega, to mu zameramo....

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 10
20.9.2009 22:45:06   
2002m
Matične ćelije spasavaju život Autor: Biljana Tasić | 15.05.2007. - 12:24 user posted image Ćelije koje se prilikom rođenja deteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju se uz pomoć specijalne krio-metode uskoro će moći da spasu živote milionima ljudi širom planete. Uz pomoć ovih ćelija leči se poremećaji krvi, metabolizma, imuniteta...
Sve ovo je rečeno na Prvom kongresu posvećenom matičnim ćelijama, koji je održan u Atini pod pokroviteljstvom organizacije „Cryo - Save“, evropskog lidera za prikupljanje, razdvajanje i čuvanje matičnih ćelija. Na konferenciji su učestvovali najpoznatiji svetski stručnjaci ginekolozi, genetski inženjeri koji su objasnili šta sve matične ćelije mogu da leče i zbog čega je bitno da se čuvaju. Ova metoda čuvanja ćelija moguća je i u našoj zemlji.

Šta su matične ćelije
Naučna istraživanja su dokazala da ljudsko telo poseduje jedinstven oblik rezervi čija je svrha obnavljanje oštećenih tkiva. Naravno, reč je matičnim ćelijama. Matične ćelije su osnovne ćelije koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, crvena krvna zrnca i ćelije kože. U kasnijoj fazi života ove ćelije popravljaju oštećena tkiva.

Gde se nalaze
Matične ćelije postoje u mnogim vrstima tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe je u koštanoj srži i krvi. Međutim, s vremenom ćelije iz našeg tela gube vitalnost i dejstvo im je slabije jer one stare zajedno s nama. Upravo zbog toga, a nakon mnogobrojnih istraživanja, stručnjaci su pronašli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija. Naime, naučnici i doktori su otkrili da se veliki broj matičnih ćelija nalazi u krvi pupčane vrpce novorođenčeta. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a postupak njihovog uzimanja je veoma lak i bezbolan. A ono što je najbitnije jeste da specijalnom tehnikom mogu da se zamrznu i kasnije primene u lečenju samog davaoca ili nekog drugog.

Vrste terapije matičnim ćelijama 
Koja se oboljenja leče
Uz pomoć matičnih ćelija sada je moguće izlečiti više od 75 teških i donedavno neizlečivih bolesti. Među bolestima koje se leče su maligna oboljenja, pre svega leukemija, zatim poremećaji krvi, urođeni poremećaji i poremećaji imuniteta. Postoje dve vrste lečenja matičnim ćelijama: autologno (sopstvenim ćelijama) i alogeneično (ćelijama doborovoljnog davaoca). Prednost autolognog nad alogeneičnim lečenjem i terapijom je u tome što u slučaju određenog broja oboljenja telo obolelog može da odbaci tuđe matične ćelije.

Da li je proces uzimanja matičnih ćelija bezbolan
Proces prikupljanja matičnih ćelija je potpuno bezbolan i bezopasan jer se matične ćelije uzimaju odmah po rođenju deteta, (dakle, posle presecanja pupčane vrpce), iz dela pupčane vrpce koja je vezana za placentu, a traje nepun minut.

Ko sve može da se leči matičnim ćelijama
Naučnici su utvrdili da čak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novorođenčeta.
Čak i majka, ukoliko oboli, može da se kasnije u životu leči ovim ćelijama.

Da li je uzimanje uvek uspešno
U većini slučajeva uzimanje matičnih ćelija je uspešno.
U nekim situacijama količina krvi uzete posle porođaja je suviše mala. To se najčešće dešava kod porođaja carskim rezom ili kada se rode blizanci, a tada je i prisustvo matičnih ćelija u krvi nedovoljno.

Obavezne analize
Tokom same trudnoće rade se testovi krvi kako bi se utvrdilo da li postoje infekcije virusima, na primer, hepatitisom B i C, sifilisom, HIV-om i CMV IGM.
Po rođenju bebe, nakon prikupljanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te ćelije se takođe podvrgavaju različitim analizama u laboratoriji.
Naime, utvrđuje se da li postoji mogućnost bakterijske kontaminacije i isključuje se prisustvo klica, virusnih i gljivičnih infekcija. Nakon ovih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga ćelije se zamrzavaju. Ove ćelije se čuvaju u kriogenim uslovima, to jest na minus 196 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Ovako sačuvane mogu da traju večno. Kome se preporučuje ostavljanje
Doktori preporučuju čuvanje matičnih ćelija ukoliko u porodici postoje sledeće bolesti ili rizici:
-ukoliko je prisutna porodična istorija raka, oboljenja krvi ili bilo kojih drugih bolesti koje su izlečive matičnim ćelijama;
-kod parova različitih rasa ili različitog etničkog porekla zbog nemogućnosti pronalaženja kompatibilnog davaoca;
-kod trudnoća nakon veštačke oplodnje.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 11
20.9.2009 23:04:08   
dunja RR

a ja se pitam gde je ova poruka, greska oprostite, komentarisala sam utakmicu a usput virkala u druge temeuser posted image , smejem se sama sebi....

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 12
20.9.2009 23:08:27   
dunja RR

a ja se pitam gde je ova poruka, greska oprostite, komentarisala sam utakmicu a usput virkala u druge temeuser posted image , smejem se sama sebi....

sada ste me provalili, nisam bila na svom radnom mestu-komentatora svo vremeuser posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 13
21.9.2009 0:50:26   
kumara

IZVORNA PORUKA: guppy RR

Nemam pojma koliko se plaća sada, ali mislim da je u moje vreme (pre dve godine) to takođe bilo oko 2.000 € i mi nikako nismo mogli ni da sanjamo da bi dali 4.000€ za obe bebe. Trebala sam zvati da pitam ima li popust na blizance user posted image

U Srbiji ima! Za prvo se placa 100%, a za blizanca tj. drugo dete 50% od cene.

Realno jeste skupo kad se gleda odjednom, ali u sustini kad podelite na 20 godina to mesecno ispada smesno malo.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 14
24.9.2009 12:46:36   
Modessty
A kojim ciframa pričamo?

Ako je 2000 Eur ja to definitivno nemam da dam. A još ako treba da plaćam put u Bg ili Kragujevac.... mnogo bre!

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu kumara)
Direktna veza do poruke: 15
24.9.2009 12:48:55   
Anoniman
U eurima se priča draga.

Mislim da ne plaćaš put, nego oni dolaze u porodilište na tvoj porođaj i uzimaju, ali moraju da imaju dozvolu direktora porodilišta.

(odgovor članu Modessty)
  Direktna veza do poruke: 16
24.9.2009 13:04:22   
oliveradj
Mi smo najjadniji a najskuplji je postupak uzimanja i slanja na čuvanje m. ćelija. Iz priče čula kazala sam saznala da je u drugim zemljama mnogo jeftinije.

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
24.9.2009 13:05:18   
Modessty
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

U eurima se priča draga.

Mislim da ne plaćaš put, nego oni dolaze u porodilište na tvoj porođaj i uzimaju, ali moraju da imaju dozvolu direktora porodilišta.

A GAK Niš je baš "poznat" po"lepoj" saradnji sa drugim klinikama user posted image
Ma nema ništa od toga! I onako nemam te pare

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
24.9.2009 13:09:28   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: oliveradj

u drugim zemljama mnogo jeftinije.

Da... kada razmišljaš da mi zarađujemo u proseku oko 200-300eur mesečno, 1700eur nam je "daleko je sunce", ali "u drugim zemljama" zarađuju po 800-900-1000eur mesečno, šta je za njih onda 1700?

(odgovor članu oliveradj)
  Direktna veza do poruke: 19
11.10.2009 19:58:17   
buhla
hm, a da li postoji placanje na rate? Znam da zvuci smesno, ali ...

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
14.10.2009 15:15:19   
nadine
http://www.ringeraja.rs/da-li-maticne-celije-moje-bebe-mogu-koristiti-i-drugi-clanovi-porodice_563.html

Mene interesuje sta znaci ova verovatnoca 1/4? Da li to znaci da ce celije primljene od brata ili sestre tek u svakom cetvrtom slucaju biti odgovarajuce?

U slucaju potrebe jednokratno se odmrzavaju jedan od dva umaticena uzorka kao i uzorak za utvrdjivanje kompatibilnosti. Dakle, bez obzira da li ce se maticne celije iskoristiti radi lecenja ili ce se iskoristiti samo radi utvrdjivanja kompatibilnosti, ostajemo bez umaticenih uzoraka. Obzirom da je navedena verovatnoca da ce tek svakom cetvrtom bratu ili sestri odgovarati maticne celije (za roditelje je verovatnoca jos manja) kao i da ce rasti potreba za koriscenjem maticnih celija, nekako mi se cini da stvaranje javne baze koja bi bila masovna, sasvim prihvatljiva cak i logicnija od pojedinacnog maticenja. Po teoriji verovatnoce, u dovoljno velikoj bazi vece su sanse da se pronadju kompatibilne celije svima kojima su potrebne.

Izvinjavam se ako sam zakomplikovala, ali bih volela bar jos neki argument u prilog pojedinacnog maticenja...
Inace teorija verovatnoce i upravljanje rizicima mi je profesija, pa ne zamerite na davezu...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
18.10.2009 9:16:29   
LillyT
Mozda neko ima vise informacija od mene, ja sam samo pratila na TV pricu o tome, da ce se do kraja 2010. otvoriti i banka maticnih celija na Institutu za majku i dete. Bice u pitanju javna banka, gde ce moci i da se doniraju maticne celije, a roditelji koji u porodici imaju istoriju odredjenih bolesti, imace pravo na besplatno cuvanje maticnih celija. Jedino sto nisu rekli (bilo je na TV pre par dana) jeste, da li ce roditelji koji nemaju istoriju bolesti u porodici, imati pravo, uz naravno odredjenu novcanu sumu, da cuvaju celije?
Mene jako zanima pricao i maticnim, jer razmisljamo da to uradimo. Uglavnom, koliko sam shvatila, dovoljno je da se uzme od jednog deteta i kao da je najbolje da se uzme od poslednjeg (zbog razvoja medicine, sada se cuvaju "samo" 20 godina, ali se ocekuje da ce moci da to bude i 30).
Ako neko zna nesto o svemu tome, neka napise.

< Poruku je uredio LillyT -- 18.10.2009 9:29:57 >

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu nadine)
Direktna veza do poruke: 22
18.10.2009 10:37:19   
tsa2
Meni je termin 24.10. vec sam se dogovorila sa doktorkom oko sakupljanja maticnih celija. Ne znam kako je u drugim porodilistima. U Kg. to rade 2 doktorke. Pred kraj trudnoce odes u porodiliste, potrazis doktorke, das im podatke (svoje i svog muza). Oni ti daju set za prikupljanje koji ti poneses sa sobom prilikom porodjaja i koji obavezno cuvas na sobnoj temperaturi. Posle prikupljanja opet cuvas na sobnoj temp. i u roku od 10 dana treba da odneses u Cryo- Save u Beograd. Takodje, doktorke ti odgovore na sve sto te zanima. Posle pristizanja rezultata da je uzorkovanje bilo uspesno, imas oko mesec dana rok da uplatis. To pokriva troskove cuvanja za narednih 20 god. Vlasnici mat. cel. su roditelji. A posle toga dete postaje vlasnik i odlucuje da li ce dalje da ih cuva (sto se verovatno naknadno placa) ili ce ih dati javnoj bazi na cuvanje.

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 23
25.2.2010 11:29:17   
s.a.nj.a.
http://www.roditeljportal.com/vest/opste/lecenje-maticnim-celijama-je-prevara.htm

Da li je neko od vas cuo konkretan primer da je uradjen kod nas?
Ja znam sigurno da je na  VMA radjena   transplatacija kod pacijenata sa leukemijom.Jedino sto sam cula da je max cuvanje tih celija 10 godina.Ne razumem onda kako ih produze na 20 god.

Termin mi je u aprilu i bas ne znam sta da radim?Neznam kako sve to kod nas funkcionise.Ne bi zelela da  mi nedaj Boze zatreba nesto,a da ja to u ovoj nasoj zemlji ne mogu da uradim.Sta onda?

(odgovor članu tsa2)
Direktna veza do poruke: 24
7.3.2010 18:15:59   
stasha77
stvarno bi bilo lepo kada bi neko ko je deponovao mat.celije podelio sa nama samu proceduru. Koliko sam cula, potrebno je i dobiti neke dozvole iz Ministarstva za izvoz celija iz zemlje, i za celu proceduru treba vremena.. Ima li iko konkretna iskustva?

(odgovor članu s.a.nj.a.)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Kada je vreme za brigu pre i posle Bete?
Implantacijsko krvarenje, blagi pad hormona, „čudne“ vrednosti Bete – šta sve (ne) znači i zašto je u ovoj fazi najvažni...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Kako dve godine dojenja mogu uticati na va...
Stručnjaci objašnjavaju šta se dešava sa našim telima nakon dojenja tokom dve godine i kakav je uticaj kada se ti postpo...
Tabela rasta dece (po polu)
Da li će dete i dostići prosečnu visinu, može lako da se prati na karti rasta još od rođenja.
PILION SA DECOM: Avantura koju nikada neće...
Planirate porodično putovanje u Grčku? Pilion je savršen spoj avanture, prirode i opuštanja!

Anketa

Да ли ваши дечаци додирују пенисе?
пеперутка16

Мој син од три и по године додирује свој пенис непрестано и неће да престане. Пробала сам разне начине да га одвучем, али не функционише. Волела бих да ми неко ко је имао сличну ситуацију напише како ју је решио. Хвала.

Click Here