|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Double Test u blizanačkoj trudnoći
27.8.2011 11:04:55   
bokicans
Evo otvorila sam posebnu temu o double testu u blizanačkoj trudnoći.Neko kaže treba raditi,neko ne jer rezultati nisu verodostojni.Šta su vama dr rekli,da li ste radile?.....

Evo izdvojiću neke tekstove i kopirati postove.

BLIZANAČKA TRUDNOĆA: Nivo svih markera u blizanačkoj trudnoći je uvećan! Skrining u blizanačkoj trudnoći predstavlja otežanu proceduru iz razloga što jedan fetus može biti pod rizikom a drugi ne. I pored navedene otežavajuće okolnosti skrining je vrlo značajan iz prostog razloga sto je amniocenteza blizanačkih trudnoća jako komplikovan zahvat.


IZVOR



< Poruku je uredio bokicans -- 27.8.2011 11:12:07 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
27.8.2011 11:09:58   
bokicans
Da I Meni je dr rekao kada sam bila trudna ,da bih mozda bila veca steta nego korist vaditi plodovu vodu..E a znate sta ja mislim,ovako.Oni kazu double se ne radi kod blizanaca jer nije verodostojan i uvek jedna beba sakriva grugu ,ali opet ja kontam ako nesto nije ok,rezultati moraju biti malo izmenjeni  ,ne mogu biti normalni 100%sto opet vodi u dalje rezultate.Ipak mislim da se tu koliko toliko dobija orjentaciona vrednost.
Ja sam vadila na svoju ruku,i dr mi je rekla ok,su rezultati ali da li su ok za jednu bebu,ili za obe???Nikada se ne zna,ali opet orjentaciono je uredu.

(odgovor članu bokicans)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
27.8.2011 18:32:30   
Blagoslovena
GENETSKO SAVJETOVANJE

Evo moje iskustvo...za Venesicak i ostale trudnice...

Kao prvo, ne znam zasto tvoja dr. tebe šalje na genetsko savjetovanje?

Ja sam trebala nakon 3 spontana da uradim i kariogram-tj. uporedim gene sa mm...da bi utvrdili da li je greška na hromosomima krivac za neuspjele trudnoće. Iako su mi dr govorili da to idem raditi negdje privatno i dosta platiti, ja sam sama tražeći po sajtu Kliničkog centra B.Luka pronašla da i oni to rade i raspitala se šta mi treba od uputnica. Tada sam slučajno saznala da i kod nas ima genetko savjetovanje tj. da dolazi dr. iz Novog Sada i da treba prvo tu da odemo, pa onda na vađenje krvi za kariogram. Mi uzmemo uputnice za genetsko i labaratoriju, mislim da je bio četvrtak, da bi u ponedeljak otišli na zakazani termin. Međutim meni je u subotu već kasnila meca i ja pošaljem mm po test i shvatim da sam opet trudna. Šokuser posted image , pa plačuser posted image , jer sam mislila da će sve biti po starom. Ali šta je tu je, ne vrijedi se sikirati...idemo dalje...daće Bog..

Kada smo u ponedeljak otišli na genetsko, ja sam to shvatala kao neko savjetovanje parova koji imaju problema, ali desilo se da tu provede 10-15 min, tipa gdje živim, šta sam po zanimanju, zbog čega sam došla, od čega mi boluje porodica, imaju li nam braća i sestre porod itd...ma glupost...kao statistika, kao da sam došla u Opštinu da dam neke lične podatke.....
Kada sam dr rekla da sam trudna tj. da je to test tek u subotu potvrdio, a da nisam ni znala...bila je to 5-6 nedelja...ona je rekla da onda ne trebamo ni raditi kariogram. Koliko sam bila ljutauser posted image ...uzmem 2 slobodna dana sa posla, jedva zakažem termin, izganjam uputnice , a ona sada kaže ne treba.....kažem ja ali zašto, šta fali da vadimo krv, jer će to možda dokazati da li je to bio razlog prošlih pobačaja...kaže ona "eh, da ja to znam, ja bih dobila nobelovu nagradu"....user posted image user posted image ma katasrofa, šta da vam pričam....

Sve u svemu, napiše da ukoliko opet dobijem spontani, da donesem taj "materijal" na genetsku obradu. A ja se pitam pa što to nisu uradili prošli put???? Zatim da plod pratim Ekspertnim ultrazvukom, a da u 12 nedelji uradim double test i dođem sa nalazima najkasnije do 17 nedelje.
Mislila sam se tada....eh, samo da dočekam tu nedelju.....

Sve u svemu, pojavila sam se sa nalazima i urađenim double testom i u 16 nedelji kod iste dr. Međutim, ista kakva je bila, radi više po rutini i ne čita moje nalaze...nego i pored urednog doubla testa, preporučuje da uradim amniocentezu i fetalnu ehokardiografiju u 24 nedelji. Kao razlog navodi blizanačku trudnoću i bivše neuspjele trudnoće. U konsultaciji sa svojim ginekologom, čitajući sve o amnio i dugo razmišljajući, odlučujemo se odbiti amniocentezu, a fetalnu ehokadriografiju smo radili sa 24 nedelje i hvala Bogu moja dva slatkauser posted image su uredna i sve je ok, moje bebice lijepo napreduju od početka....


Treba se boriti sam za svoja prava, slušati dr. ali vidjeti šta je najbolje za tebe i tako se ponašati...
Ma ne znam šta bih vam rekla, najgori je stres za sve, a opet sam ubjeđena da Bog misli na sve nas...i da u svakom zlu ima neko dobro...


Ko ište, tome Gospod sve daje, i to ne zato što je ovaj to zaslužio, već zato što je Bog milostiv i što nas voli.
(Starac Siluan)

O double testu pišem malo kasnije....

(odgovor članu bokicans)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
28.8.2011 7:24:43   
vanesicak
Hvala Blagoslovena, ja sam iz B. Luke. Tacno je da se kod nas radi dubl test u klinickom centru, ali ja idem kod dok privatno i za sada sam jako zadovoljna. Ona predlaze da se uradi privatno jer u toj priv. klinici gdje ona radi dubl se odradjuje u BG, tj, krv se salje tamo na analizu. Nekako svi ovdje imamo vise povjerenja u BG nego ovdje, mada je sve relativno. Privatno kosta 50 evra.
Ne znam da li si upratila, ali i ja sam imala spontani prosle godine. Tada sam bila kod drugog doktora i jednostavno poslije toga se nisam mogla vratiti njemu, neko me nepovjerenje snaslo... i onda se raspitam ko je najbolji i tako nadjem ovu doktoricu. Prvo sto smo radili krenule smo u istrazivanje mogucih razloga za taj spontani, sve briseve papa sve sam odradila sve je bilo cisto i ok, na kraju me je poslala da radim hormone za stitnu i tu otkrijemo da nisam ok i da imam hronicnu upalu, povisen TSH tj hipotireozu. To bi mogao biti glavni uzrocnik proslog spontanog definitivno... Od tada sam na tabletama i TSH je sada u granicama normale. Da li je to razlog za preporuku za savjetovanje ne znam, ali ima jos jedna stvar, imam dvije slatke djevojcice 10 i 13.5 godina, ali one su iz prvog braka sa prvim muzem :), sa svojim drugim muzicem imala sam spontani... mozda je to razlog... a sada smo eto "uboli" dvojku :)
Dok kaze da su mjere predostroznosti u blizanackoj trudnoci mnogo vece nego u obicnoj i da se opustim... pa tako da se trudim biti maksimalno pozitivna i mislim da ce sve biti ok :)
Pozdravcic svima



(odgovor članu Blagoslovena)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
28.8.2011 15:37:20   
Blagoslovena
E Venesicak, baš mi je drago što si iz B.Luke, možda se i upoznamo...user posted image

I ja vodim trudnoću u BL i takođe privatno, jako sam zadovoljna, ali eto opet sam radila double na kliničkom, jer mi se nije davalo 100 KM, kada svejedno tvrde da ta analiza nije vjerodostojna za blizanačku trudnoću. Ja sam radila samo što je besplatno i što je genetičar predložio, inače nemam 35 godina i ne spadam u tu da kažem obaveznu grupu, ali hajd. Meni su radili kao double odvojeno za blizance tj. nakon ekspretnog ultrazvuka u 12 nedelji i traženja da li beba ima nosnu kost i koliko je nuhalni nabor NT-vrata, kao i ostale proporcije, otišla sam kod dr na klinički koja mi je objasnila šta je doubl, bila je baš neka ljubazna i rekla da je to više statistički, nego dijagnostički test koji pokazuje eventualni rizik za down, edwards i patau sindrom. Taj test npr. griješi, recimo 10 % i mogu dati lažno pozitivne i negativne rezultate, a kod blizanaca se to može uzeti sa 20 %, jer se kompjuterskim programom dobija proračun koji se mjeri sa jednoplodnom trudnoćom.
Istina je da se mnoge trudnice uplaše kada vide da je rizik veliki, pa ih šalju na amniocentezu, a kasnije sve bude dobro. Svi rizici su mjereni granicom 1; 250, i ocjenjeni rizik svakako treba biti veći od 250.

Kod mene:
Jednoj bebi je NT bio 1,37 mm CRL 56,3 mm
Drugoj bebi NT 1,30 mm CRL 61,4 mm

Kažu da taj nabor ne bi trebao biti veći od 2,5 -3 mm

Nalaz je bio gotov odmah sutredan i to je prednost, a ne čekanje kao u privatnim, još ti uzmu novac. Piše na nalazu: Kod blizanačkih trudnoća rezultat testa je manje specifičan i osjetljiv za procjenu rizika, što umanjuje njegovu pouzdanost.

Nalaz je uredan, ukoliko želite viši stepen sigurnosti, preporučujemo kosultacije sa ginekologom koji vodi trudnoću. Obično mnoge trudnice nakon doubla, pogotovo ako nije uredan rade i tripl test u 16 nedelji ,meni je moja rekla da to ne treba. Taj test treba raditi privatno, jer ga ne rade na kliničkom.

A za štitnu bih tek imala kada pisati, jer sa njom se borim od 2007. godine, nakon smrti moje majke. Ko će ostvarati tolike teme za forume...user posted image Meni su hormoni uvijek bili uredni, nikada niko nije dovodio stitnu u pitanje i trudnoću, bar ne TSH, jer sam ga redovno kontrolisala i uglavnom je bio ispod 2. Pila sam letrox 1/2, u trudnoći sada sam stalno na nuklearnoj kod. dr. Mijatović, koja je isto divna i redovno vadim hormone TSH i Ft4, čak sam prestala piti terapiju, jer mi tako po nalazima odgovara. Vjerujem i ja da je ona uticala na moje spontane, jer je moja dijagnoza hasimoto tireoditis, hronična upala štitne žlijezde sa povišenim antitjelima, koji su savkako opasni... ali to niko nije dokazao, kada god bi se odlučila za operaciju, jer imam i čvor u štitnoj, o kojem ću svakako kasnije morati misliti, ja sam ostajala trudna...tako i ovaj put....i ko zna...čudni su putevi Božiji...
Sada se mislim da li će ona uticati i na dojenje...ali otom-potom

Ti naravno budi opuštena, to je najvažnije, pored svega što se meni dešavalo, opet uspijem biti opuštena...mada mi rodica kaže da bih trebala napisati knjigu...kako ostati normalan, nakon toliko različitih emocija...user posted image


(odgovor članu vanesicak)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
28.8.2011 16:08:30   
Blagoslovena
DOUBLE TEST

Ako postoji potreba (dob trudnoce, izloženosti zračenju, nasljedne i stečene kromosomske i druge anomalije u krvnih srodnika), liječnik će
vas uputiti u genetsko savjetovalište gdje će te, na vrijeme, dobiti potrebne informacije o nužnosti dodatne dijagnostičke obrade (double odnosno triple test, rana amniocenteza i sl.).

Ako je bolest na vrijeme utvrđena, trudnoća se, ako to želite, može prekinuti. No, obzirom da svaka od ovih pretraga nosi određene rizike, ako mislite da bi bez obzira na nalaz zadržali dijete, posavjetujte se sa svojim liječnikom da li da uopče obavljate navedenu pretragu. Rezultati testova ponekad mogu biti upitni i, još gore, voditi na krivi trag.


Triple i double test omugućuju usporedbu određenih parametara u krvi trudnice (alfa-fetoprotein, beta hCG i estriol) i njene starosti, sa standardnim krivuljama te na taj način daju procjenu individualnog rizika za triosomiju 21. kromosoma – Downov sindrom.

Amniocenteza je transabdominalna punkcija plodove vode. Izvodi se pod kontrolom ultrazvuka i služi za otkrivanje nasljednih i stečenih kromosomskih i drugih anomalija.

Više o triple i double testu

Ovaj jednostavan krvni test mjeri razinu tri kemikalije u majčinoj krvi: alfa-fetoprotein (AFP) te hormone estriol i humani korionični gonadotropin (hCG). Test se izvodi između 15. i 18. tjedna. On ne identificira postojanje niti jedne specifične anomalije već samo prisutnost kemikalija koje mogu indicirati rizik. Postoji i double test koji mjeri dvije vrijednosti, što znači da pokazuje rezultate s manjom točnošću.

Ako test pokazuje veću količina alfa fetoproteina od normalne može značiti da nosite blizance, da ste u višem stadiju trudnoće nego što ste mislili ili da dijete ima veliku abnormalnost. Najčešća abnormalnost koja dovodi do porasta razine AFP-a je oštećenje stupa kralježnice, npr.spina bifida. Ako test pokaže da imate povišenu razinu AFP-a, napravit će se ultrazvučni pregled i još neke krvne pretrage. Ako ni time abnormalnost nije isključena, vjerovatno će vam predložiti amniocentezu.

(odgovor članu Blagoslovena)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
30.8.2011 5:23:57   
vanesicak
Blagoslovena bas ti hvala na iscrpnim informacijama, nakon ovog sto si napisala mozda i odem u KC. Imam ja jos vremena za razmisljanje tek sam deseta ned. Jesi li i ti iz BL?
Poz

(odgovor članu Blagoslovena)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
24.3.2014 10:26:52   
Anhelito
Meni je dokotorka rekla da se double test ne radi u blizanackoj trudnoci jer su automatski ti markeri poviseni. Ali mene interesuje ako se to ne radi kako onda da proverim da li je sa bebama sve u redu, taj deo mi nije jasan.

(odgovor članu vanesicak)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Double Test u blizanačkoj trudnoći
25.12.2015 10:45:11   
marijana12
Cao svim buducim I sadasnjim Mamama.:-) Ja sam radila Dabl test,privatno,u CG kosta 45 eura.Medjutim,iako si rezultati dobri,gr. Mi je rekao da to nije garancija da ce sve biti u redu. Ponekad imam osjecaj da si ti dab,ltripl I kvadripl testovi uvedeni da bi uzimali novac. Ali I pored svega toga, ja Sam ga uradila.

(odgovor članu bokicans)
Direktna veza do poruke: 9
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Pregledi u trudnoći i njihov redosled
photo
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here