|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj kompjuter ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (11.08. – 31.08.2014.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikonica Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo na osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   HRONO ISHRANA
24.2.2012 12:26:01   
tanjica85
Pošto smo već u drugoj temi pisli o HRONO ISHRANI, red bi bio i da istu otvorim u novoj.
Evo nekoliko najosnovnijih informacija o hrono ishrani.
Program hrono ishrane omogućava da se bez velike muke, za kratko vreme, nauče principi zdrave ishrane, pravilnog izbora namirnica i dobrih kombinacija različitih namirnica. Posebno je značajan što deca mogu na vreme da se usmere ka pravilnoj ishrani, a oboleli od načešćih savremenih bolesti, za 10 do 30 dana da smanje vrednosti holesterola, triglicerida i šećera.
Rezultati pokazuju 100% uspeha kod svih koji se potrude da nauče osnovna pravila zdrave ishrane.

Ne podrazumeva ograničavanje kalorija i količine hrane već funkcioniše po principu glikemijskog indeksa i kiselo-baznog režima. Može se jesti i visokokalorična hrana u neograničenim količinama ali se zato ograničenja prave u vremenu unosa i kombinacijama hrane.
Rezultati programa hrono ishrane su stalni i nikada se ne javlja takozvani “jo-jo efekat” – povratak već izgubljene težine a zdravstveni poremećaji se trajno rešavaju. Svako ko vidi rezultate hrono ishrane, ima obavezu da obuči najmanje još jednog čoveka tome i sigurno je da će zbog toga da se oseća bolje! U okviru programa, tim lekara jednog Diagnostic centra preporučuje određenu kombinaciju vitamina i antioksidansa, minerala i aminokiselina, isključivo prema individualnim dijagnostičkim rezultatima a preparati se nabavljaju tamo gde vi smatrate da je najpovoljnije za vas.
autorka dr Ana Gifing

_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić
Direktna veza do poruke: 1
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 13:30:44   
nenja22
meni se cini da ovaj tekst i nema bas neke prakticne vrednosti user posted image

je l' moze to malo konkretnije, ako imas (ili neko) vremena? user posted image



_____________________________

početak je kad sam se ja rodio, a kraja nema

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 14:21:43   
tanjica85
Hrono ishrana je program, dizajniran od strane dr Ane Gifing, stručnjaka u oblasti anti aging medicine, medicine koja se bavi usporenjem procesa starenja.
Osnov ovog programa je u režimu ishrane koji se naziva hrononutricija, objavljenom osamdesetih godina proslog veka od francuskih autora.
Jednostavan za primenu, za kratko vreme je ovaj program doneo vitku liniju milionima ljudi u Evropi.


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu nenja22)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 14:23:08   
tanjica85
DORUČAK- ovo je najvažniji obrok!!!
Doručak je kapitalni, najvažniji obrok, jer ovaj obrok definiše sve ćelijske funkcije u organizmu dalje u toku dana.
Ako niste spremni da uvedete doručak kao obavezan i najvažniji dnevni obrok, vi niste pravi kandidat za primenu ovog režima ishrane, jer nećete imati željene rezultate. Idealan obrok trebalo bi da sadrži masti, belančevine i spore šećere (žitarice), jer je naš organizam prilagožen da samo ujutru može dobro variti i iskoristiti kombinacije ove hrane. Ujutro je najveća proizvodnja enzima koji učestvuju u metabolisanju masnih namirnica (lipaze). Od produkata u metabolisanju ovih masti, kasnije se noću, u toku sna stvaraju novi i zaceljuju oštećeni zidovi ćelija.
Ujutro se proizvodu takozvani endogeni holesterol u jetri, neophodan za sintezu hormona i vitamina rastvorljivih u mastima za mnoge druge metaboličke i zaštitne funkcije, a masnoće u jutarnjem obroku pomažu da se sintetiše kvalitetan ("dobar") holesterol.
Ukoliko kroz duže vreme ujutro ne unosimo masnoće životinjskog porekla, povećava se produkcija lipoproteina niske gustine, odnosno, takozvanog lošeg holesterola. Ovaj LDL,loš holesterol, umesto da učestvuje u zaštiti i obnavljanju ćelija našeg organizma,naprotiv, učestvuje u mnogim zapaljenskim procesima i podložan je oksidaciji slobodnim radikalima, pa se ubrzava proces starenja i samim tim pojava mnogih oboljenja (karcinomi, bolesti srca i krvnih sudova-visok pritisak,ateroskleroza…)
Ujutro je značajna sekrecija i enzima koji metabolišu unete belančevine, pa je i iskoristljivost proteina takođe dobra (ovi proteini iz hrane se kasnije u toku dana koriste u stvaranju strukturnog sadržaja naših ćelija). Ovo znači da se ujutru mogu jesti jaja, sirevi, šunka i slično.
Ujutro je sekrecija hormona insulina najviša u toku dana, a ovo veliko lučenje insulina korelira sa velikim lučenjem kortizola, hormona budnosti, koji takođe ujutro ima najvišu koncentraciju u organizmu u toku dana. kortizol svojom aktivnošću prirodno dodatno utiče na povećanje vrednosti šećera u krvi. Značaj ovoga je u tome što oba navedena hormona iscrpljuju pankreas ukoliko unosimo brzovareće šećere (med, beli šećer, voće i naročito veštačke zaslađivače).
Da bi se pankreas zaštitio od oscilacije u lučenju insulina, potrebno je ujutro unositi spore, odnosno složene šećere (integralni hleb, proso, heljdu, itd), a ne brze, odnosno proste šećere (med, običan šećer, voće). Spori šećeri se ne pretvaraju brzo u glukozu (šećer u krvi), kao što je to slučaj sa unetim brziom šećerima-po čemu su obe vrste šećera dobile svoje popularne nazive. Brzi šećeri se velikom brzinom pretvaraju u glukozu (šećer u krvi), pa ova pojava izaziva novo izlučivanje insulina iz gušterače (pankreasa), što vremenom iscrpljuje ovu bitnu žlezdu i dovodi do pojave koja se zove insulinska rezistencija i pre-dijabetes.
Masnoće koje ujutro unusemo putem hrane će uzrokovati da se sinteza takozvanog lošeg holesterola (LDL) smanji na minumim. Ovakav dijetetski pristup snižava vrednosti holesterola u krvi i faktore rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova. U programu hrono ishrane, ovaj fenomen se može postići već za 15 dana, naravno uz istovremenu eliminaciju toksina i masnoća iz jetre pomoću prirodnih preparata,koje individualno određujemo tokom dijagnostičkih procedura.
Od pića su preporučljivi biljni čajevi sa dodatim limunom, što je izvanredna kombinacija za podizanje imuniteta. Ovo nije zbog, kao što se obično misli, bogatstva limuna vitaminom C, već zbog toga što limun u organizmu pravi baznu sredinu (limun je kiselog ukusa, ali u toku varenja ostavlja takozvani bazni pepeo, što je njegova najbolja osobina), a sve što je bazno, odnosno visokog pH, direktno produžava život i vitalnost. Najkvalitetniji odnos baza i kiselina u ishrani bi trebalo da bude 80% baza i 20% namirnica kiselog ostatka, što je, na žalost, apsolutno neizvodljivo u savremenoh ishrani kod većine ljudi (tehnološki procesirana hrana je kisela, testenine od belog brašna takođe, pomfrit, hamburger, gazirana slatka pića, pice, peciva, itd,itd, itd…).
Kao što je rečeno, voće nije poželjno jesti ujutro, jer osim što naš organizam nema od njega nikakvu korist ujutro, zbog slabog izlučivanja enzima koji učestvuju u varenju voća, teško ga i varimo. Iako mnogi nutricionisti i dalje preporučuju unos voća ujutro, ako ovo činite, promenite navike danas! Nova preporuka Svetske Zdravstvene Organizacije je da se u dijetetskim režimima voće zabrani u jutarnjem obroku!
Klinički je dokazano da se redovnim unosom svežeg voća ujutro pankreas polako iscrpljuje, a iskustva u praksi pokazuju da se kod svih ljudi koji ujutro jedu samo voće, telesna težina ne može dovesti do idealne vrednosti. Iako kod nekih ljudi postoji gubitak težine za vreme voćnih dijeta, on je privremen (ne gube se patološke masnoće,već rezervne masnoće tečnost, proteini i mišićna masa), a jo joj efekat je dramatičan.
Dugotrajno konzumiranje većih količina voća ujuto i prepodne, kod mnogih ljudi dovodi do pojave pre-dijabetesa i sledstveno šećerne bolesti u starijem životnom dobu, ogroman broj ovih ljudi ima visok holesterol i trigliceride, a deca koja jedu više voća u svako doba dana, a naročito ujutu su najčešće deca sa većom telesnom težinom. Skoro svako uvek zaboravlja da je voće-slatkiš. I to sa više različitih šećera od čokolade, na primer.
Doručak bi trebalo da traje 30 minuta i da ne bude kasnije od 11 sati pre podne (čak i 10 sati prema našim novim saznanjima iz prakse).
Ako se pojavi glad u prepodnevnim časovima, posle obilnog doručka, moramo preispitati koje smo namirnice pojeli, jer dobar doručak može zasititi čoveka i više od šest sati.
Ako znamo da nećemo biti u mogućnosti da jedemo do kasnih popodnevnih sati, sasvim je u redu ponoviti unos hrane, sličan doručku, ne kasnije od 13 časova. Ali ovo isključivo ukoliko je procenat masnoća u telu blizu idealnog. Na primer, ukoliko smo za doručak pojeli tost sa puterom i ćerećim prsima ili slično, plus kiselo mleko, možemo ponoviti oko 13 časova ovakav obrok, ali bez kombinovanja hleba i jakih proteina, znači možemo pojesti tost sa puterom i kiselo mleko, ili samo ćereća prsa (pilića prsa, šunka, pečenica, itd) sa svežom paprikom, krastavcem i slično. Ili proju sa sirom i kiselim mlekom. Ukoliko postoji veći procenat masnoća u telu, onda je poželjan unos samo proteina i povrća (nema hleba, kiselog mleka, proje,itd).


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 14:51:47   
Shishica
Dok sam mm terala ovako da se hrani lepo je oslabio za mesec dana.. ali gospodin nije mogao vise da izdrzi da jede bez leba sve obroke i da uvece jede salate koje su njemu bljutave same, a nekom bi bile carske... i sad je opet kao bure da ima u stomaku user posted image

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 15:18:17   
peca
A zasto bez hleba sve obroke ???

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 15:22:57   
Shishica
On zeli hleb uz sve.. Nije mu dosta samo ujutru..

(odgovor članu peca)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 15:27:00   
peca
Moze komotno da jede hleb uz svaki obrok,al ne vise od dva parceta,i jos da je neki integralni i super :)

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 15:36:10   
Shishica
Hleb ide do tri sata popodne. Do tad stigne da jede dorucak i eventualno onaj obrok izmedju dorucka i rucka. Za rucak uglavnom ne ide hleb.. mislim nikad.

(odgovor članu peca)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: HRONO ISHRANA
24.2.2012 18:00:40   
minavb
Hleb ne ide uz svaki obrok, tj ne kombinuje se sa mesom, leguminozama i slozenim jelima koja se sastoje iz vise razlicitih namirnica. Inace je potpuno suvisan. Zitarice ae mogu uneti na razne nacine, ne mora hleb niti jedini i osnovni izvor zitarica.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: HRONO ISHRANA
27.2.2012 10:45:09   
tanjica85
Primeri jelovnika za doručak
Kao najvažniji obrok u toku dana, doručak treba da bude bogat i raznovrstan.
1.Tostiran integralni hleb (hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšavamršavljenje ili održavanje idealne težine), maslac, odnosno puter i kiselo mleko (jogurt treba izbegavati, jer tehnološki postupak u proizvodnji jogurta dovodi do fiziološke reakcije u organizmu, tako da je moguće stvaranje masnih naslaga na stomaku ili bokovima, a kod muškaraca često i na podbratku). Takođe je dozvoljen i tostiran hleb sa puterom i džemom bez šećera (najbolji je izbor džem bez ikakvog dodatog šećera-samo ukoliko je procenat masnoća u telu optimalan!)
2.Palenta sa feta sirom ili kravljim mladim sirom,kiselo mleko (palenta je u redu ukoliko ne postoji problem sa viškom težine, kukuruz šećerac se s razlogom zove tako).
3.Kifla od hejdinog ili kukuruznog brašna, čaša kiselog leka sa 2.8. ili 3.2%masnoće, rovito jaje
4.Pržena jaja, može i više jaja, (prema starim teorijama dovoljno je u toku sedmice pojesti četiri žumanca, dok za unos belanca ne postoji nikakvo ograničenje) sa prženom ili svežom šunkom, paradajz, sir,kiselo mleko, čaj.
5.Musli, kiselo mleko ili voćni jogurt (musli i voćni jogurt se preporučuju povremeno za doručak, iako ne pripadaju pravom hrononutritivnom doručku-iz psiholoških razloga;neće nauditi ako se povremeno pojede, a može doneti zadovoljstvo punog ukusa kod onih koji su navikli na ovakav ukus i pri tom imaju optimalne masnoće u telu!).
6.Tost sa puterom i čunkom, žuti sir-kačkavalj, trapist, gauda,kiselo mleko i krastavac.
7.Kajmak, tost, rovita ili tvrdo kuvana jaja, kiselo mleko, krastavac.
8.Proja sa sirom (samo ukoliko ne postoji povećana težina i mane naslage)
9.Pita na plotni (kora za gibanicu ili pitu se premaže svežim mućenim jajima i mladim sirom, zatvori se u obliku kvadrata ili trougla i isprži na malo ulja), kiselo mleko.
10. Gibanica sa sirom (1/2 kg kora za gibanicu, ½ kg mrvljenog sira po želji, 150 g kajmaka, malo kisele vode, 4 do 5 celih jaja, pomešajte sadržaj. U sud stavite pek papir i jednu do dve kore na samo dno, a ostatak kora umačite u mešavinu sira i jaja i ređate dok ne potrošite sadžaj. Jednu koru sačuvajte za prekrivanje odogzo, pecite u rerni na 220 stepeni oko 45 do 50 minuta), kiselo mleko, čaj.
Praška šunka , pileće i ćureće grudi su dozvoljene, svinjska i goveđa pečenica takođe, ali bi trebalo biti oprezan sa namirnicama kao što su paštete, viršle i neki suhomesnati proizvodi-posebno ukoliko ne znamo tačan sastav i količinu aditiva. napravite eksperiment. Stavite listić omiljene šunke ili parizera u friz preko noći (ne mora da se stavlja u kesicu, može se staviti na običan tanjirić). ujutru ga izvadite i pustite da se otopi. Ako ostane više vode nego originalnog proizvoda, onda on treba da prestane da vam bude omiljeni. Tehnološka proizvodnja podrazumeva ubacivanje vode u meso pod određenim uslovima i pri tom se mora dodati hemijski proizvod da olakša ovu proceduru. Što ima više vode u proizvodu, to je znak da je upotreba veća količina hemije.
Ne treba zaboraviti na divne ukuse nekih namirnica koje možemo nabaviti u svakoj prodavnici zdrave hrane, to su humusi,tahan paste i mnogo toga drugog, ovo može biti idealna kombinacija za doručak uza masnoće životinskog porekla, ili za period posta.


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: HRONO ISHRANA
28.2.2012 8:20:58   
mala buba
ima li tu neke užine izmedju obroka? user posted image user posted image

_____________________________

Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: HRONO ISHRANA
28.2.2012 10:34:25   
tanjica85
bas si se naoštrila da me bojkotuješ user posted image user posted image user posted image

Ima, polako. Idem redom.

_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu mala buba)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: HRONO ISHRANA
28.2.2012 13:12:26   
tanjica85
Za ručak treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne treba pojesti uobičajen oblik deserta odmah nakon obroka.


Primeri jelovnika za ručak
1.Pileća supa, bez testenine, klasično napravljena piletina iz supe, sa senfom i ,ili renom, salata od sveže rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna. U supu je dobro dodati đumbir u prahu, neposredno posle sipanja u tanjir, kao i list peršuna (đumbir je snažan antioksidant, peršun je prepun minerala i vitamina, odličan je za izbacivanje tečnosti). Preporuka je da se koristi dodatak jelima koji ne sadrži natrijum glutamat.
2.Kuvani mlad kupus sa junetinom (kupus,šargarepa, malo ljute sveže paprike). U ovom obroku nije velika greška pojesti malo kuvane šargarepe, jer kupus ima osobinu namirnice sa takozvanim negativnim kalorijskim unosom. Iako se hrono ishrana ne obazire mnogo na kalorije, ova kombinacija neće izazvati porast težine, već naprotiv, nakon ovakvog obroka imaćemo u narednih 24 sata par stotina grama manje.
3.Pileće belo meso sa paprikom i belim lukom (pileće belo, par čenova belog luka, nakon 10 min.dinstanja dodati par crvenih babura isečenih na komade, dinstati još dok ne omekša), zelena salata sa balzamikom i začinskim uljem je odličan prilog.
4.Testenina sa paradajzom i bosiljkom, zelena salata, ili mešavina više raznih salata (hrastov list, crveni i zeleni), malo radiča i malo rukole, nadev od balzamika, pola kašičice senfa i začinskog ulja)-što manje sirćeta!
5.musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku ili praziluku, začiniti i dodati malo bibera, poređati u posudu red isečenih paprika, red mesa,itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni). Ovo jelo ne smeju jesti osobe koje imaju prekomernu težinu, jer kombinacija pavlake i mesa nije odgovarajuća, eventualno mogu umusto pavlake koristiti punomasno kiselo mleko. Iako je kombinacija mesa, jaja i pavlake teška, ovo jelo se lako vari zbog dodataka paprike i luka. Kad musaku ne pravimo sa pirinčem i mesom, razlika u varenju je značajna.
6.Šnicla sa povrćem i salatom (može i krmenadla, akoo "MORA" test intolerancije na hranu dozvoljava upotrebu svinjetine), na ulju se isprži izlupana šnicla, posebno se griluje mešavina povrća (tikvice,patlidžan, paprika itd, ili se prodinsta neko od povrća-brokoli, prokelj, karfiol, spanać), paradajz salata sa krastavcem.
7.Piletina sa limunom (pileće belo, dinstati na ulju, malo vode dodati, izvaditi meso i u tiganj staviti beli luk, prodinstati, dodati limunov sok, čašu belog vina, malo pileće supe, u dobijeni sos vratiti piletinu i još malo dinstati), za one kojji imaju idealnu težinu, može se garnirati sa malo kuvanog pirinča (pirinač sa piletinom, ćuretinom i ribom ne blokira u potpunosti aktivnost digestivnih enzima, ali pirinač svakako ne treba kombinovati sa takozvanim jakim mesima), odlično je uz ovo jelo dodati i brokole i prokelj, zelena salata sa začinima.
8.Čorba od karfiola ili brokola, začinjena sa pola čaše slatke pavlake, testenina sa mladim povrćem (meso isečeno na krupne kocke ispeći sa svih strana, dodati so i zaliti sa belim vinom, dodati paradajz i začine-tamijan, peršun, majčina dušica, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri oko pola sata, dodati nekoliko glavica belog luka krupno sečenog, mlade šargarepe, grašak, pa kuvati još 15 minuta). Ovo jelo je malo teža kombinacija, ali je veoma ukusno i može biti na trpezi povremeno.
9.Pastrmka i kuvani karfiol (začinjen samo sa malo belog luka), salata.
10.Sočivo u crvenom vinu (iseći povrće, crni luk, šargarepu, čen belog luka, iseckati malo slanine, zeleno sočivo zaliti crvenim vinom-na pola kg ide oko 5 dl, dodati vode i kuvati,kad provri dodati povrće i slaninu, kuvati još 30 minuta na laganoj vatri, obavezno dodati malo začinskog bilja, tamijan, lovor, perčun itd).
11. Aromatično sočivo (crni luk, šargarepu i praziluk iseći, slaninu propržiti, dodati povrće i dinstati oko 3 minuta, umešati sočivo-zeleno, dodati juneće supee ili vode, kuvati dalje).
12.Juneća supa (jedostavno za pripremu, ukusno i zdravo jelo) veza zeleni, juneći ribić, luk crni, začini. Meso iz supe sa senfom ili renom uz salatu, u supu ne dodavati testenine, samo dosta svežeg peršuna. Umesto kuvane šargarepe, poslužiti rendanu svežu sa limunovim sokom ili kupus salatu.
13.musaka od pečuraka, kupus salata (pola kg šampinjona, 300 grama krompira, na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti,pobiberiti i dodati seckan peršun,kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove, u plahu ređati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom, peći oko pola sata u rerni.
14.Punjena paprika bez mesa (10 babura, 400 g krompira, 2 paradajza, oprati babure, izvaditi semenke i posoliti ih unutra,, narendati krompir i dinstati ga na luku dok ne omekša, dodati so, biber, jedan iseckan paradajz, malo vode i nadevom puniti babure, između babura staviti drugi seckani paradajz, naliti vode do polovine visine babura, peći u rerni na oko 150 stepeni, pri kraju umutiti nekoliko jaja sa malo brašna i jednim jogurtom 100 g preliti paprike i još desetak minuta ostaviti da se zapeče (jaje je kombinacija skroba-žumance i proteina koji ne opterećuje –belance, pa je ova kombinacija sa krompirom dozvoljena).
15. Pljeskavica, grilovano povrće, salata (iseckati sitno dve glavice crnog luka i dva čena belog luka, mleveno juneće meso, oko pola kg sjediniti sa lukom, dodati malo soda bikarbone-jedna kašika, so, biber, aleve paprike, ostaviti da odstoji u frižideru dva sata, od amse oblikovati pljeskavie nauljenim rukama i peći na roštilju ili tiganju).
Primeri ovog jelovnika govore u prilog tome da ovaj program ishrane ne podrazumeva neka ozbiljnija ograničenja. posebno je voditi računa o dobrim i lošim kombinacijama!
Ne treba zaboraviti sve vrste pečuraka, one se mogu kombinovati i sa mesom i sa ugljenim hidratima, pa kako je rižoto sa pečurkama dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka.
Punjene paprike su daleko jestivije i ukusnije ukoliko ih punimo ili samo sa mesom dinstanim na luku, ili samo dinstanim pirinčem na luku, ovo važi za sva poznata domaća jela u kojima se inače kombinuje pirinač i meso (sarma).


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: HRONO ISHRANA
28.2.2012 16:34:42   
Cecana
Ja sam pocela da primenjujem ovu ishranu pre par dana,ali mi nesto nije jasno.

Koliko sam ja razumela za rucak mogu da se jedu iugljeni hidrati u kombinaciji sa povrcem, i mislim da pise da ugljene hidrate treba uneti najkasnije do 15h, a onda ide uzina od 16-18 gde je dozvoljeno voce, cak i slatkis posto je u tom vremenu najbolje varenje ugljeni h hidrata?user posted image Ja pojedem jeednu jabuku i red crne cokolade za uzinu.

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: HRONO ISHRANA
28.2.2012 22:13:26   
mala buba
valjda se pod tim podrazumeva da je ručak do 15h. e,sad kako kome. meni je između 16 i 17h.

_____________________________

Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.

(odgovor članu Cecana)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: HRONO ISHRANA
29.2.2012 12:28:56   
tanjica85
Evo i užine

Užina-malo slatkog zadovoljstva
Kako funkcioniše naš metabolizam u popodnevnim satima: najniži je nivo izlučivanja insulina, svi organi rade maksimalnom snagom, a ovo troši našu ukupnu energiju. Ovaj utrošak energije dovodi do zamora, pa je česta pojava da se fiziološkim putem premeštaju i koriste zalihe proteina u cilju kompenzacije enegije za pravilan metabolizam.
Da bismo sprečili ovaj utrošak proteina, dobro je u popodnevnim satima pojesti nešto slatko, tada bi trebalo da unosimo brze šećere koji su izvor brze energije, time sprečavamo trošenje proteina i relaksiramo organizam, a mozak dobija dodatnu energiju za funkcionisanje.
Ako je ovaj međuobrok bogat i ugljeno hidratnom energijom i Omega 3 polizasićenim masnim kiselinama, mi smo obavili sve što treba u cilju da budemo zdravi i da funkcionišemo dobro. Što znači da je idealna vrsta namirnica sledeća: voće, čokolada (preporuka je crna, ali ko je ne voli, može da pojede i mlečnu, ukoliko ima stabilozovanu trajnu telesnu težinu), integralni keks sa čokoladom ili sušenim voćem, voćni jogurt, badem, lešnik, voćna salata sa šlagom od slatke pavlake itd...Suve smokve su idealna zakuska, jer imaju veoma visoku pH vrednost, odnosno čine našu krv baznom, pa utiču na porast imuniteta.
Sve vrste napitaka su dozvoljene-voćni sokovi bez dodatog šećera, kafa, biljni ili voćni čaj.
Kratka napomena u vezi sa kafom: Kafa napravljena kao napitak ima kiseli pH. Veoma tamna kafa ima manju kiselost, ali je ukus gorak. Mnogo kafe može dovesti naš organizam u stanje sniženog imuniteta, pa je preporuka da se ograniči unos ovog ukusnog napitka na najviše dve šolje. Poznato je da osobe koje imaju hronični problem sa slabijim imunitetom piju dosta kafe. Kafu ne bi trebalo da pijemo sa dodatkom mleka, niti mleka u prahu, a može se dodati mala količina šećera fruktoze ili sojino mleko.
Mleko u prahu (svaka vrsta mleka-kravlje, sojino, pirinčano, ovseno itd) se u tehnološkom postupku proizvodnje praha pretvara u namirnicu koja je potencijalno štetna za naš organizam.
Kada biramo voće, opet je pametno birati prema brzini kojom uneto voće podiže nivo šećera u krvi. Posebno obratite pažnju na glikemijski indeks veoma omiljene poslastice, a zapravo povrća- lubenice! Sad pomislite šta radimo svom organizmu kad uveče nakon dobre večere pojedemo para velikih komada ovog slatkog otrova.
Idealno vreme za ovaj međuobrok je između 16 i 18 časova po zimskom računanju vremena, odnosno između 17 i 19 časova po letnjem računanju.


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu mala buba)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: HRONO ISHRANA
2.3.2012 11:25:24   
tanjica85
Večera-počinje odmor
Uveče započinje period odmora organizma, uveliko se snižava nivo kortizola, hormona budnosti, nivo insulina je nizak, povećano je lučenje nekih digestivnih enzima, a totalno smanjeno izlučivanje nekih drugih enzima za varenje. Idealna hrana za večeru je izbor lakih proteina i salate (kao i nekih povrća, koja nisu skrobna), kao izvor vlakana...
Počinje period regeneracije ćelija i stvaranje novih ćelija. Imuni sistem se aktivira i zahuktava.
Večernji obrok treba da bude lagan, jer naš organizam nema mogućnost da se bori sa teškom ili obilnom hranom koju pojedemo uveče.
Ovo je vreme za unos vlakana (koja će nas zasititi u toku čitave noći) i plonezasićenih kiselina (masne ribe, kao što su skuša, losos, tuna i druge), obavezno ih treba jesti sa sezonskim salatama prelivenim hladnoceđenim uljima, koja su bogata polinezasićenim masnoćama.
Dtugi izbor, isto tako dobar za večeru je sledeći: grilovana piletina/ćuretina, teletina, tunjevina ili kuvana jaja (samo belanca) sa izborom od dve ili više svežih salata, začinjenih sa balazamikom i hladnoceđenim uljima.
Koliko je preskakanje doručka odlučujuće za pojavu brojnih metaboličkih poremećaja u organizmu, toliko je akcentovanje na večeri odlučujuće za neuspeh mnogih dijeta, kao i za nastanak telesne figure koja neodgovara našoj bazičnoj konstituciji (uvećanje stomaka, zadnjice, jahaće pantalone, uvećanje gornjeg dela ruku kod žena itd).
Idealno vreme za večeru je oko 19h, mada su moguća i veća odstupanja na kasnije vreme, jedino treba voditi računa da vreme između večere i spavanja ne bude kraće od jednog sata, jer se u snu usporava metabolizam, mnogi enzimi skoro prestaju da se luče i sva hrana ostaje nesvarena dugo vremena, ovo dovodi do taloženja patoloških masnoća, ali i ozbiljnih oboljenja nakon dugogodišnjih grešaka u ishrani.


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: HRONO ISHRANA
5.3.2012 18:31:42   
mala buba
zainteresovala si me sad. nije losa ova hrono ishrana. tanjice, mozes li da napises i predloge za veceru,kao sto si i za ostale obroke? naravno, ako znas user posted image

hvala unapred

_____________________________

Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: HRONO ISHRANA
6.3.2012 10:12:14   
tanjica85
Primeri jelovnika za večeru:
1.Tunjevina sa mešavinom salata (hrastov list, zelena salata, radič, malo rukole, saltu preliti balzamikom, uljem i bosiljkom).
2.Riba oslić fileti, brokoli, začinjeni samo sa malo belog luka, slata od blitve.
3.grilovano belo meso (pileće ili ćureće), mešavina salata, rendana šargarepa.
4.Pileća salata sa avokadom (ili dinjom, što manje), belo meso zaliti sokom limuna (veoma je ukusno i kad se zalije sokom od pomorandže), posoliti i pobiberiti, ispeći na grilu ili u tiganju, ohladiti i iseći na tanke režnjeve, zelenu salatu oprati i iseći na manje komade, dodati mladi luk isečen na kolutiće, i kriške paradajza, malo isečene ljute papričice, dodati malo avokada ili dinje, koju u manjim količinama možemo jesti u večernjim satima), jasno je da ovo nije "lagana kombinacija hrane", ali je u redu povremeno imati ovakve obroke.
5.Riba list u pomorandžinom soku, mešavina salata (filete lista ispeći i preliti sokom od pomorandže, na laganoj vatri prodinstati još 7-8 minuta, servirati sa mešavinom salata).
6.Burger od mlevenog mesa (ćuretina, piletina ili junetina=. Mleveno meso se posoli, pobiberi, doda se malo kisele vode da postane rastresito. Ruke se premažu uljem, formira se pljeskavica i tako se prži. Sve salate su odličan prilog.
7.Grilovano povrće (plavi patlidžan, prokelj, paprika itd).


_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu mala buba)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: HRONO ISHRANA
6.3.2012 10:39:50   
Leki 77

IZVORNA PORUKA: Shishica
... Za rucak uglavnom ne ide hleb.. mislim nikad.

Ja ručak ne mogu da zamislim bez hleba. Ne jedem ga puno, ali ako nije u pitanju djuveč, riba ili sl., tj. ako je u pitanju pasulj, kupus, grašak i sl., ja bez hleba to ne mogu da jedem.

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: HRONO ISHRANA
6.3.2012 10:45:37   
tanjica85
može integralni hleb

_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: HRONO ISHRANA
6.3.2012 13:20:37   
tanjica85
a može i ovako

hleb treba tostirati, jer se tada aktivnost kvasca smanji ili poništi, što olakšava mršavljenje ili održavanje idealne težine

_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: HRONO ISHRANA
7.3.2012 8:00:12   
mala buba
dopada mi se hrono ishrana, razmisljam da pocnem. jel neka od vas imala iskustva sa hrono ishranom?

_____________________________

Lako mi je s nemirom,
ne mogu da umirim mir.

(odgovor članu tanjica85)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: HRONO ISHRANA
7.3.2012 14:17:08   
tanjica85
imam iskustva, meni pomaze. za mesec dana sam smrsala 4 kg, mada mislim da sam smrsala i vise (vaga mi ne meri tacno). Samo sto ja uz hrono ishranu koristim i jedan dodatak shrani, koji mi pomaze da ubrzam taj proces mrsavljenja. nije lose da se tako hranis, bez obzira da li imas visak kilograma ili ne.

_____________________________

"...jer sve što ljubimo - stvorili smo sami "
Jovan Dučić

(odgovor članu mala buba)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Najsočnija pita bundevara
Kuvar: lelaigor
Ovom receptu naučila me je moja tetka iz Kikinde. Ovo je obavezan desert u kućama u Kikindi tokom Dana Ludaje.

Anketa

Ime za dečaka
Sanja19

Koje je najlepše ime?

Oznake

Click Here