|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kaktusi i sukulente
18.1.2010 11:10:39   
Anck Su Nmaun
 Kaktusi koje mi gajimo odavno su prilagodjeni nasim uslovima pa svako nastojanje da im obezbedimo sto prirodnije uslove njihove postojbine nema svrhe. Generacijama gajeni u kucnim ili staklenickim uslovima, nasi ljubimci bi verovatno stradali u svojim inace prirodnim stanistima. Vazno je da imamo zdrave, lepe biljke, sposobne za cvetanje, reprodukciju i dug zivot. Zato im moramo obezbediti sto optimalnije uslove. Bitna su cetiri uslova: TOPLOTA, KOLICINA SVETLOSTI, SASTAV ZEMLJISTA (SUPSTRAT) I REZIM ZALIVANJA.

Kaktusi vole toplotu, ali vecina ipak voli blago zasencenje. Leti ih iznosimo napolje, godi im boravak na otvorenom prostoru, obezbedjujemo zastitu od kise jer prejaki pljuskovi mogu izbaciti supstrat iz saksije. S druge strane, dugotrajne kise i letnja zahladjenja koja traju vise dana, mogu stetno delovati. Kaktusi ne vole "mokre noge". Supstrat mora da bude vodoprooustljiv, ocedljiv. Zato se uvek u supstrat, pored treseta, sumske zemlje i stajnjaka, dodaje i oko 30% ispranog peska i usitnjene cigle numeracije 1-5 mm.

Kaktuse sadimo u male, plitke, plasticne saksije, tamnosive (najbolje), crne ili braon boje. Providne i bele treba izbegavati. Naravno, u obzir dolaze i keramicke, ukrasne, samo da ne budu prevelike. Presadjujemo mlade biljke svake, a starije svake druge godine, i to u februaru, pred pocetak vegetacije, ili krajem jula, u vreme letnje stagnacije prirasta.
Pred sadnju biljke ne zalivamo 7-8 dana, vadimo ih iz starih saksija, otresemo stari supstrat. Osteceno korenje skratimo i prilikom ponovne sadnje pazimo i vodimo racuna da vrhovi korena ne budu okrenuti na gore. Ako je potrebno biljke presadjujemo u za jedan broj vece saksije i to samo ako je biljka "veca" to jest prerasla spoljne mere saksije. Supsrat blago utisnemo ili samo stresemo saksiju. Ne zalivamo narednih 5-7 dana.

Zimi kaktuse drzimo na svetlom i prohladnom mestu sa temperaturom od 5-8*c. Ako se desi da zimi, usled suncanih dana, temperatura predje 15*c, otvaramo prozore i provetravamo. Kaktuse na navedenoj temperaturi ne zalivamo uopste od oktobra pa sve do pocetka marta. Ako ih drzimo u dnevnoj sobi, priblizimo ih tik uz juzni ili istocni prozor i jednom u 20-30 dana dodajemo po kasicicu-dve vode za male, odnosno pola kafene solje za vece kaktuse. Ako ih zalivamo vecom kolicinom vode, pocece da rastu. To ne smemo dopustiti jer ce zbog nedovoljne kolicine svetlosti doci do deformacije.

Na prolece kaktuse budimo orosavanjem mlakom vodom najmanje 2-3 puta u razmaku od jednog do dva dana, zavisno od temperature, pa tek onda obilno zalijemo mlakom vodom. I orosavanje i zalivanje obavljamo ujutru do 9 sati tako da se biljke do mraka osuse, odnosno supstrat procedi. Prolecna zalivanja su redja na 7-10 dana, letnja na 4-7, da bi s jeseni opet proredili na 10-15 dana.
Za kaktuse koji cvetaju zimi (to su vrste iz roda Zigokaktusa), gajenje je nesto drugacije. Takvi su opisani u gotovo svim knjigama o sobnom cvecu.

Sve biljke, pa i nasi kaktusi, imaju period mirovanja. Za vecinu to je vreme od oktobra do marta. Za pocetnike se preporucuju sledece vrste kaktusa za uzgajanje: Rebucije, Notokaktusi, Mamilarije i drugi.

Sukulenti nisu kaktusi iako se gaje na gotovo isti nacin. Sukulenti su jos uvek sacuvali listove koji, pored toga sto cuvaju vodu, jer su mesnati i najcesce presvuceni vostanom prevlakom, obavljaju i fotosintezu. Ima sukulenata, narocito iz roda Euforbije, cija su tela slicna nekim vrstama kaktusa. Ali to je samo prvi izgled.
Sukulenti koje gajimo u kolekcijama, poticu uglavnom iz Afrike, Juzne i Srednje Amerike, podrucja sa mnogo sunca i svetla. Neki od njih podnose najjace sunce (Eceverije, Agave, Sedumi), dok neki traze zasencenje (Havortije, prekrasna africka sukulenta). Sukulenti cije ime znaci sok-socan, mogu dugo da izdrze bez vode, cak duze od nekih kaktusa.

Zimi ih stitimo od smrzavanja. Za neke je dovoljna temperatura od 5*c. (Euforbije, Havortije, Krasule) a drugi vole prezimljavanje na temperaturi od oko 12*c. Najlepse su i najvrednije one kolekcije u kojima pored kaktusa ima i sukulenata.
Za zalivanje najcesce koristimo vodu iz vodovoda. Za naze biljke ona je pretvrda. Da je ucinimo povoljnijom ostavljamo je da odstoji nalmanje 24 sata u otvorenom sudu (bokal, kofa). Nikako flasa ili balon. Pred zalivanje vodu ne muckamo, samo je odlijemo tako da nivo od 4-5 cm. pri dnu ne koristimo za zalivanje jer su tu natalozene soli koje vodu cine tvrdom.

I leti i zimi voda treba da ima temperaturu vazduha. Zimi je pozeljno da bude koji stepen toplija. Ne zalivamo po suncu i izbegavamo da kvasimo listove sukulenata, posebno je to pozeljno za Eceverije sa cijih listova voda sporo isparava, i ako ubrzo ogreje sunce moze doci do ozegotina. Da bi izbegli negativne posledice po nase biljke zbog tvrde vode, pribegavamo cescem menjanju supstrata, to jest presadjivanju. Naravno kisnica je u redu, ali u gradovima ona uglavnom nije cista.
Osnovni razlozi sakupljanja i gajenja ovih biljaka lezi u njihovoj lepoti i nasoj radosti. Zato moramo nastojati da nam biljke budu lepo odnegovane. Majka priroda nam je podarila tu lepotu na uzivanje i mi nemamo prava da je skrnavimo.
Ovo su prve informacije za potencijalne kaktusare. Kontaktiranje sa iskusnim kolekcionarima i odgajivacima, kao i koriscenje strucne literature i pomoci, omogucice zainteresovanima da steknu potrebna znanja iz ove zaista siroke oblasti. NEKA VAM JE SRECAN POCETAK.

*tekst uzet foruma Svet Biljaka
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 11:11:33   
Anck Su Nmaun
Evo jednog od osnovnih recepata za pripremu zemlje t.j. supstrata za sukulente i kaktuse:
1/4 delova zemlje (iz baste)
1/4 delova humusa
1/4 delova drobljene opeke (velicine do max 4-5mm)
1/8 delova sitnog recnog peska
1/8 delova kamencica (promera od 2-5 mm)

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 11:15:22   
Anck Su Nmaun
Temu sam otvorila jer kaktusi ne spadaju u sobno cvece ...a i mislim da zasluzuju da imaju svoju temu!
Inace  gajenje kaktusa je moja veeelika ljubav... cak je i moj dragi ludeo od njih ali sad sta ce morao da se pomiri sa tim!user posted image

..... malo da parite oci...

user posted image


Litopsi...

user posted image

user posted image

Euphorbie

user posted image

user posted image

........


< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 18.1.2010 11:21:05 >

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 12:00:13   
Anck Su Nmaun
Evo ih i neki od mojih ljubimaca...


user posted image

user posted image

user posted image


< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 18.1.2010 12:06:31 >

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 12:07:27   
*Alexx*
Anck, divni su! Predivni!

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 16:12:15   
Anoniman
user posted image

(odgovor članu *Alexx*)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kaktusi i sukulente
18.1.2010 16:56:30   
Trcosava
brafo žennska! svaka ti čast!

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kaktusi i sukulente
19.3.2010 15:03:08   
Lilly*
IZVORNA PORUKA: liliana

Devojke, ako neko gaji kaktuse, molim da mi pomogne savetom oko presađivanja: Kakva podloga treba da bude kako se presađuje itd... Imam dosta cvijeća, ali nikada nisam gajila kaktuse.

Pogledaj malo gore, Anck je dala "recept" user posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kaktusi i sukulente
19.3.2010 18:51:39   
liliana
E, hvala puno!

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kaktusi i sukulente
20.5.2010 12:50:08   
bebironcic
A,sta je ovo...mislim na imenauser posted image mislim da ce mi neko pomoci...i mali saveti oko gajenja,tj.zalivanjauser posted image
user posted image


_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kaktusi i sukulente
20.5.2010 15:21:12   
Anck Su Nmaun
Draga to je Opuntia ili  po naski Svekrvin jezik ..ima ih vise vrsta!
A o odrzavanju sam gore bas sve pisala... na sunce .... zalivanje  s restrikcijama ...sem kad su vrucine onda cesce...

(odgovor članu bebironcic)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kaktusi i sukulente
20.5.2010 16:01:41   
Anoniman
user posted image

                                                    user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kaktusi i sukulente
20.5.2010 18:34:01   
bebironcic
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Draga to je Opuntia ili  po naski Svekrvin jezik ..ima ih vise vrsta!
A o odrzavanju sam gore bas sve pisala... na sunce .... zalivanje  s restrikcijama ...sem kad su vrucine onda cesce...


Hvala Anuk....posebno mi se svidja ovo-svekrvin jezikuser posted image user posted image user posted image


_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kaktusi i sukulente
14.2.2011 19:18:52   
moja ciklama
ja ŽELIM da se preselim kod tebe i da gajim kaktuse sa tobom.
Obožavam ih.
I user posted image user posted image user posted image za tebe.
Kad se preselim u kuću..samo njih ću da gajim, i tada računam na tebe da me učiš.user posted image

_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

(odgovor članu bebironcic)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kaktusi i sukulente
23.2.2011 22:06:22   
Anck Su Nmaun
user posted image user posted image user posted image user posted image e tek sad videh ovo... hhhe  ma ja sam ti pravi zaludjenik, mm dok smo se zabavljali stalno govorio : " Ma jaoo ti i tvoji kaktusi" na kraju sam mu rekla ako ces mene da volis moras i njih...naravno posle tolio godina i napokon ih je prihvatio  user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu moja ciklama)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kaktusi i sukulente
23.3.2011 21:16:55   
Anoniman
Cao. Da vam se pridruzim i ovde. Ne znam sto se tako malo nas javilo na ovoj temi? user posted image . Ja obozavam kaktuse. Posto pisem sa mob.tel.cim budem "prokljuvila" kako da postavim slike, slikacu ih i pokazati vam. Nisam znala da ima toliko toga sto treba znati o njihovom gajenju, pa mislim da je super sto je sve tako lepo obrazlozeno. user posted image pozdrav i cujemo se.

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kaktusi i sukulente
23.3.2011 21:46:53   
dunja RR

Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati user posted image

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:25:33   
Anoniman
Gore ima slika nekog kaktusa ili sta je vec po rodu; iznad pise "litopsi", ja ga imala, medjutim ovi moji mu sipali vodu ko da ce da pliva i to preko njega i on se jadnik za 10dana razboleo i crko. Od prosle godine ga trazim opet al' nikako da ga nadjem.user posted image

(odgovor članu dunja RR)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:39:19   
moja ciklama

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?



I mene ovo zanima_?

a jel gaji neko Krasulu ja se trudim, ali mi i ne uspeva neštouser posted image

_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:47:33   
*Alexx*
IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati user posted image



Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu user posted image ) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:50:43   
bratzz
IZVORNA PORUKA: Pcelica Lena

Gore ima slika nekog kaktusa ili sta je vec po rodu; iznad pise "litopsi", ja ga imala, medjutim ovi moji mu sipali vodu ko da ce da pliva i to preko njega i on se jadnik za 10dana razboleo i crko. Od prosle godine ga trazim opet al'' nikako da ga nadjem.user posted image


Nakojoj je slici

< Poruku je uredio bratzz -- 25.3.2011 11:53:21 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:52:05   
bratzz
IZVORNA PORUKA: *Alexx*

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati user posted image



Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu user posted image ) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.


ja sam na pijaci kupovala kaktuse za male pare, od 20-100din

< Poruku je uredio bratzz -- 25.3.2011 11:53:52 >

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:53:24   
dunja RR

user posted image hvala Alexx, znam za tu pijacu, jedno vreme sam i živela blizu; samo, ja ne bih da stojim i prodajem, nemmam za to vremena, samo bi ih onako đuture prodala, ali neka još malo narastu da im udarim bolju cenu user posted image

a i mislila sam da napravim lepe saksijice, po uzoru na flaše koje sam pravila (pisala sam u ovoj temi davno):

KREATIVNO

pa da ih prodam još skuplje user posted image

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:54:44   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: bratzz


IZVORNA PORUKA: *Alexx*

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati user posted image



Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu user posted image ) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.


ja sam na pijaci kupovala kaktuse za male pare od 20-100din


x 40 koliko ih otprilike imam, dođe oko 40 evra, malo li je user posted image

još kada napravim specijalne saksijice i udarim veću cenu, milina user posted image

< Poruku je uredio dunja RR -- 25.3.2011 11:55:30 >

(odgovor članu bratzz)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kaktusi i sukulente
25.3.2011 11:55:25   
bratzz
Samo jos da dodam da zivim u provinciji i da se kod nas ne moze dobro zaraditi na kaktusima ti Dunja imas vece trziste

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here