|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kolor - dopler u trudnoći
8.2.2010 17:23:31   
Anoniman
Ultrazvučni Doppler je tehnika za neinvazivno merenje cirkulacije. Christian Doppler je prvi opisao promenu frekvencije koja se događa kada se zvuk emituje iz pokretnog izvora, pa taj efekat danas nosi njgovo ime. Ultrazvučni Color Doppler je tehnika kojom se vizualizuje cirkulacija u posmatranim krvnim sudovima. Način promene frekvencije je definisan na skali sa leve strane prikaza. Pozitvina promena frekvencije koja prikazuje kretanje krvi ka sondi je obeležena crvenom bojom, a negativna frekvencija je označena plavom bojom. Prikaz se menja nekoliko puta u sekundi omogućavajući na taj način jednostavan prikaz cirkulacije krvi. Princip promene frekvencije se već duže vreme koristi za detekciju rada fetalnog srca.
Razvoj Doplerske ultrazvučne tehnike u poslednjih nekoliko godina je omogućio veliku ekspanziju i primenu u akušerstvu, posebno u pogledu praćenja i procene statusa fetusa. Doplerska ultrazvučna tehnika je danas najčešće primenjivana za detekciju pulsacija fetalnog srca i cirkulacije u fetalnim krvnim sudovima. Zbog toga Color Doppler ima esencijalan značaj u dijagnostici i praćenju trudnoće.



izvor




user posted image Doppler-sonografija (popularno color-Doppler ili obojeni Doppler) je ultrazvučna metoda koja koristeći Dopplerov učinak omogućuje prikaz promjena u brzini protoka krvi kroz krvne žile nekog organa. Pod Dopplerovim učinkom podrazumijevamo promjenu visine tona zvučnog vala (konstantne frekvencije) ako se izvor zvuka kreće u odnosu na promatrača ili promatrač u odnosu na izvor zvuka. Praktički se koristi promjena frekvencije ultrazvučnih valova koja nastaje usljed njihovog odbijanja od krvnih stanica koje se kreću.
user posted image I dok svjetski znanstvenici još uvijek dvoje o značenju ove metode u smislu screening postupka u ginekologiji (npr. rano otkriće raka jajnika) - u porodništvu postoje sasvim jasne indikacije za ovu pretragu tijekom trudnoće. user posted image Indikacije za color Doppler u trudnoći:
  • hipertenzija (preeklamsija/eklampsija) u sadašnjoj ili prethodnim trudnoćama,
  • sumnja na zastoj rasta djeteta u sadašnjoj trudnoći,
  • niska porodna težina djeteta u prethodnim trudnoćama,
  • intrauterina smrt djeteta u prethodnim trudnoćama,
  • abnormalnosti u srčanoj frekvenciji djeteta,
  • višeplodne trudnoće s diskordantnim rastom,
  • sumnja na anomalije srca ili krvno-žilnog sustava u djeteta.
user posted image Neki znanstvenici preporučuju rutinski pregled obojenim Dopplerom između 30. - 34. tjedna trudnoće kod svih trudnica. Zbog specifičnosti u razvitku feto-maternalnih krvnih žila obojeni Doppler se preporučuje učiniti tek nakon 20. tjedna trudnoće. Izuzetak je jedino sumnja na anomalije fetalnog srca ili krvnih žila. Na rezultate pretrage utječu konzumacija lijekova, kao i kofeina.
user posted image
user posted image Analiza fetalnog venskog protoka kroz ductus venosus se rabi već dulji niz godina, no uglavnom u otkrivanju fetalne hipoksije, a tek posljednjih godina kada je dokazana uzročno-posljedična veza između nuhalnog nakupljanja tekućine i razvoja srčanih grešaka, uključena je probir u prvom tromjesečju ("ultrazvučni biljezi kromosmopatija"). Ductus venosus je krvna žila koja nastaje u 6. tjednu trudnoće nakon obliteracije kompletne desne umbilikalne vene, kranijalnog dijela lijeve umbilikalne vene, lijeve žumanjčane vene i dijela jetrenih anastomoza. Ova krvna žila postaje poveznica - shunt između lijeve umbilikalne vene i desnog hepatokardinalnog kanala. Protok kroz ductus venosus ima karakterističnu krivulju na doplerskom sonogramu: prvi val je brzi pozitivni protok za vrijeme sistole ventrikula, drugi je nešto manje brzine za vrijeme dijastole ventrikula, a treći je i dalje pozitivan protok tijekom atrijske kontrakcije. user posted image Ultrazvučno možemo prepoznati povećani otpor u ductusu venosusu kao i izostanak dijastoličkog protoka ili povratni protok u vrijeme kontrakcije atrija, te veće razlike između sistole i dijastole. user posted image S obzirom da protok u ductusu venosusu predstavlja izravni gradijent tlakova između umbilikalne vene i desne pretklijetke, dodatno se može prepoznati i izostanak dijastole te povratni protok u donjoj šupljoj veni i pulzacije u umbilikalnoj veni, koje odgovaraju kontrakciji atrija. Sukladno teorijama o razvitku nakupljanja tekućine u nuhalnoj regiji, poremećaj dotoka i odtoka (preload i afterload) može nastati zbog prevelikog opterećenja zbog dotoka povećanih količina cirkulirajućih tjelesnih tekućina, ali isto tako i zbog poremećenog protoka, odnosno propustljivosti krvi kroz srce u fetusa s zastojnim srčanim greškama. Oba stanja dovode do venskog zastoja i povišenog otpora koji prepoznajemo po povratnom protoku u ductusu venosusu već u prvom tromjesečju. Takav nalaz između 11.- 14. tjedna povezan je s kromosomopatijama, anomalijama srca i lošim ishodom trudnoće. user posted image Nedostatak protoka ("zero flow", "absent flow") ili negativan protok ("inversed flow") u ductusu venosusu tijekom atrijske kontrakcije nalazi se u 80% fetusa s kromosomskim abnormalnostima (trisomija 21), uz oko 5% fetusa s normalnim kariogramom. Kako nije dokazana veza između patološkog protoka u ductusu venosusu i povećanog nuhalnog nabora, paralelno ispitivanje oba faktora povisuje stopu detekcije trisomije 21 na 94%. Otuda je pregled protoka kroz ductus venosus tehnikom obojenog Dopplera sastavni dio svakog ozbiljnijeg traganja za ultrazvučnim biljezima kromosomopatija.


izvor

Pitanje: U kojim se slučajevima preporučuje pregled color doplerom? Odgovor: U normalnoj trudnoći nema potrebe za pregled color doplerom.Njime se zapravo kontrolira strujanje krvi u krvnim žilama djeteta.Dijete koje slabije raste u uvjetima koji su se za njega u maternici iz koje kakvih razloga pogoršali,pokušava racionalizirati
opskrbu kisika i to tako da krv i njen optok usmjerava na vitalne organe,mozak,srce, bubrege, pa su te krvne žile šire od ostalih koje se sužavaju.To se puštanjem boje, vrlo dobro može vidjeti color doplerom.O upotrebi color doplera odlučuje ginekolog na
osnovu različitih indicija, a jedna od njih može biti i opažanje trudnice da je npr. djetetovih pokreta sve manje.

izvor



< Poruku je uredio Ana RR -- 27.4.2011 15:04:33 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
9.2.2010 9:47:33   
buhla
kaliopi user posted image
javljam iskustvo danas kad se vratim sa uz! user posted image
mene je dr uputila da radim color dopler zato sto imam hipertenziju user posted image
mada merim svaki dan  i ok je nego mi je kod nje bio visok pritisak!


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
9.2.2010 15:49:20   
buhla
ne znam sta da vam kazem... dr je ovo radila obicnim uz... videla sam samo na ekranu kako se neki delovi plave i crvene... ona je rekla da je prokrvljenost ok... sve je u redu i sa placentom i sa bebom!

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
9.2.2010 15:51:06   
Verus
I meni se radi sa redovnim, samo sto ukljuce to nesto dodatno, i onda se vidi protok krvi-kao plavo i crveno (sto je pretpostavljam arterijski i venski tok, pa tako vide dal li je protok dobar)...

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
9.2.2010 15:52:22   
Verus
I da, da dodam, da mi je to radjeno u 19 nedelji, na ekspertnom UZ kao deo pregleda (kada su gledali sve organe, i merili sve)

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2011 20:18:23   
Lu
IZVORNA PORUKA: Bunnyca

Zanima me da li je neka od trudnica radila color doppler kada i koji je bio razlog?Zakazan mi je color doppler u 37 nedelji zbog moguce dijagnoze IUGR!Da li je bilo nekog sa slicnim problemom?

IZVORNA PORUKA: *boka*

Meni je radjen color doppler dva puta na expertskom UZ, kada je radjena ehokardiografija ploda, da bi se utvrdile eventualne srcane anomalije. A zbog cega ti to radis? Sta je to IUGR?


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2011 22:02:42   
Anoniman
i meni je kao i boki oba puta kada je radjen ekspertni ultrazvuk bio dopler. 

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
27.4.2011 15:02:21   
Bunnyca
Doktor mi je dao da radi color doppler zbog malog dobijanja na tezini ploda, naime plod napreduje, ali polako i kasni dve nedelje!Color dopplerom potrebno je da proveri protoke hranljivih materija i kiseonika, odnosno da li ih bebe dobija.
IUGR je zastoj u rastu ploda,koji kod mene na srecu jos nije potvrdjen.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
27.4.2011 15:12:15   
*boka*
A je li ti tako bilo i ispocetka, da se ne slaze rast bebe po poslednjoj m i po UZ? Ako jeste, mozda nisi ostala trudna na sredini ciklusa. Ali i inace se svaka beba u stomaku razvija individualno, ne napreduju sve istom brzinom, neke na pocetku napreduju brze, a kasnije uspore malo i obrnuto. Nemoj da te to puno optereti i da se nerviras. Uradi color doppler da se proveri sve lepo i sigurna sam da ce sve biti u redu. Jos malko ti je ostalo do porodjaja, pokusaj da se ne sekiras puno.
Kad si planirala da ides na to? Javi nam se obavezno nakon pregleda, ocekujem lepe vesti da je sve u najboljem redu user posted image

_____________________________

Elena - svaki moj osmeh!!!
25.07.2011.

(odgovor članu Bunnyca)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
29.4.2011 14:23:03   
Bunnyca
Bila sam juce na dopleru,kazu da je sve ok, beba zivahna,nista mi konkretno nisu rekli za protoke,osim da nema potrebe da me hospitalizuju i da je ok,,ali da je beba manja za dve nedelje.Tako je od 30 nedelje, do tada je bila tacno po merama, a onda polako pocela da kasni prvo nedelju, pa deset dana, sada vec 14.Kazu da sam i ja sitna, pa je i beba manja.
Doduse meni je stomak stvarno mali,ali se sve tesim da UZ moze malo i da pogresi,posebno kako se trudnoca priblizava kraju!

(odgovor članu *boka*)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
30.4.2011 16:48:35   
*boka*
Hvala Bogu da je sve u redu, mada sam i pretpostavila da ce biti. Svaka beba se u stomaku razvija individualno, neke brze, neke sporije i na rodjenju su sa razlicitom kilazom. Normalna kilaza bebe na rodjenju je od 2.500kg pa do preko 4kg, a UZ racuna nedelje trudnoce prema tezini bebe. Tvoja bebica je prosto sitnija i to je sve. I moja kuma je oba deteta rodila sitnija, stomak joj je bio u 9. mesecu kao sad meni u 7. a bebe su bile potpuno zdrave, samo sitne (prvi sincic 2.600 a drugi 2.800). Ne brini, bebanic je skroz superiska... jos malo pa cete se videti user posted image

_____________________________

Elena - svaki moj osmeh!!!
25.07.2011.

(odgovor članu Bunnyca)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
4.5.2011 13:59:06   
Bunnyca
Uf Boko hvala ti user posted image nadam se da ce biti sve dobro!Vec sam se pomirila sa cinjenicom da ce biti manja, samo da sve prodje dobro!Pitam se samo gde li je stala ta beba kad mi je stomak maliuser posted image

(odgovor članu *boka*)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
22.5.2011 0:03:14   
milia
Na UZ za dabl test mi je radjen i color dopler u 11+4 nedelja. Tu je nalaz bio da je odsutan dijastolni protok u ductus venosus. Dr je rekla da to upucuje ili na hromozomopatije ili an srcane anomalije. Ako je dabl test dobar, treba ici na fetalnu ehokardiografiju u 22 nedelji, a ako je los, treba ici na AC.
U prvoj trudnoci mi nisu ni radili dopler tako rano, samo hormone iz krvi i debljinu vratnog nabora.
I Double je sada 1:890 (33 god, 1.4 NT, 1.68 MoM bHCG i 0.55 MoM PaPP) sto je low risk, ali nije tako zanemarljiv s obzirom na taj soft marker-odsutan protok....
I tako sam se prepala. Sve sam ovo radila privatno u Nisu, osim vadjenja krvi. A moja dr na odmoru citavu vecnost.
Na internetu su oskudne informacije. Nasla sam samo jedan smisleni forum na mumsnet gde su zene utesno u 22 nedelji izgubile tu dijagnozu i sve je bilo ok. Ali u studijama i objavljenim radovima mogu da se procitaju jedino strahote - o Down-u ili anomalijama srca.
Da li je vama radjen dopler u 12 nedelji?




(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2016 12:24:13   
IvanaSK RR
Od pocetka mi je beba manja za nedelju dana,danas skoro tri nedelje.Zakazan mi je ultra zvuk za dve nedelje,pa ako stanje bude isto onda na doopler,to je doktorka vise sama za sebe pricala,ali sam tako razumela.

(odgovor članu milia)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2016 12:33:20   
Anoniman
Ivana dopler nije nista strasno. Jael sam na moju inicijatuvu radila ceo 9. To je da se vidi da li su protoci dobro I hrana dolazi do bebe.
Zasto ne bi pogresila jos jedno misljenje boxes mirnija nego da games the nedelje.
Bice sve ok!❤
Posteljica koji je stepen?

(odgovor članu IvanaSK RR)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2016 12:47:56   
IvanaSK RR
Pise placenzta napred gr I,normalno usadjena.
Otici cu sutra kod drugog dr,jer mi bas i nije svejedno. Hvala UM user posted image

Da,znam da nije dopler nije nista strasno,ali meni je trenutno strasno toliko odstupanje.

< Poruku je uredio IvanaSK -- 25.4.2016 12:49:56 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2016 12:57:46   
Anoniman
Ivana verujem ti. Nije coveku svejedno. Ali bice sve to ok.❤😘😘😘 Obavezno javi sts su ti sutra rekli. Ljubimo vas puno. I probaj da ne brines lako je reci. Ali mislii pozitivno.

(odgovor članu IvanaSK RR)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
25.4.2016 13:08:12   
IvanaSK RR
Valjda cu uspeti sutra da odem na uz,sa uputima I mojim domovima zdravlja ( VMA,vmc) cu izludeti.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kolor - dopler u trudnoći
6.5.2016 9:44:58   
Kris89
Imam jedno pitanje,u 8.sam nedelji,trudnocu sam utvrdila u 7.nedelji vaginalnim uz u privatnoj ordinaciji,tada mi je konstatovan hematom i dobila sam utrogestan i strogo da mirujem,juce sam isla na kontrolu,nista se nije promenilo,plod ne napreduje,hematom je jos tu,otkucaja nema,u subotu mi je receno da dodjem da me pogleda jos jedan doktor,doplerom,pa me interesuje kako izgleda taj.pregled,da li je isto kao vaginalni uz,ili preko stomaka? Ne nadam se dobrom ishodu na osnovu svega recenog,i jakoo mi je zao jer mi je ovo prva trudnoca . Hvala unapred!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here