|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Mastitis
19.8.2009 9:24:07   
Anoniman

MASTITIS – zacepljenje mlecnih kanala I infekcija dojke

Kada se kod majke koja doji pojavi mastitis ona oseca malaksalost, bol i malu temperaturu. Uz svoju muku mame obicno jako brinu i o svojoj bebi. Sta i kako dalje... Zabrinutost za nastavak dojenja se povecava. Ova zabrinutost je nepotrebna jer se bas sa nastavkom dojenja moze pomoci da se sto pre izleci mastitis.Mastitis je termin koji se koristi za sve upale koje se desavaju u dojkama bez obzira da li majka ima temperaturu ili ne i bez obzira da li se radi o bakteriskoj infekciji ili ne. „Itis“ je nastavak za upalni proces. Termin mastitis pokriva sve ove opcije.
Ukoliko mama dojilja primeti osetljivu tacku u dojci, crvenilo, bolni cvoric, a nema temperaturu najverovatniji uzrok je zacepljen mlecni kanal. Ovo znaci da se mlecni kanal zacepio i da mleko nemoze slobodno da tece iz njega. Dolazi do nagomilavanja mleka u kanalu i to izaziva upalu okolnog tkiva. Ovo se obicno desava samo u jednoj dojci.
Ukoliko se uz bolno mesto (cvoric) pojave groznica i/ili simptomi poput gripa (malaksalost, bol) onda postoji mogucnost da je doslo do bakteriske infekcije dojke, iako je jako tesko odrediti da li je uzrok bakterija ili jednostavno temperatura prisutna zbog infekcije. Moze se desiti i pojava mucnine i povracanja .
Sledeci simptomi ukazuju na bakterisku infekciju dojke. Ukoliko ih majka ima potrebno je da kontaktira svog lekara radi dobijanja adekvatne terapije:
-->Naprslina (ragada) na bradavici sa znacima infekcije
-->Gnoj i krv u mleku
-->Crvene linije
-->Iznenadni i jaki simptomi kojima nemoze da se pronadje uzrok

Kod mastitisa se takodje kao i kod prepunih dojki preporucuju tople obloge, tusiranje ili jos efikasnije potapanje dojke u sto topliju vodu i nezna masaza dela dojke koji je problematican. U toku ovog procesa bi trebalo da iz dojki krene mleko. Samim njegovim izlaskom u dojkama se smanjuje napetost i bol. Pozeljno je takodje da se odmah posle masaze podoji beba ili izvuce mleko iz dojke. Kada mleko tece tada se najefikasnije odcepe kanali u kojima je doslo do zastoja.
Nudite cesto bebi da sisa iz „obolele“ dojke. Pozeljno je da se bebi ovakva dojka nudi bar na svaka dva sata, prvo ona pa onda „zdrava“ dojka. Cesti podoji ce pomoci da ne dodje do prepunjenosti bolne dojke.
Raskomodite tesne gornje delove garderobe, pogotovo brushalter. Ukoliko vam to ne predstavlja problem, budite par dana bez brushaltera ili nosite brushalter koji je za broj veci. Bilo bi dobro da probate i neki drugaciji model od uobicajnog kog uvek nosite. Mozda vam ne odgovara brus koji nosite jer vrsi pritisak na dojku i zbog njega dolazi do zastoja mleka na odredjenom mestu.
Proverite polozaj bebe dok sisa. Obratite paznju kako je beba postavljena na dojku. Potrebno je da siroko otvori usta pre nego sto prihvati dojku i da veci deo areole (tamnog dela oko bradavice) bude u njenim ustima. Dobar polozaj ce pomoci bebi da pri svakom podoju efikasno izvuce maksimum mleka iz svih delova dojke.
Razliciti polozaji za dojenje. Eksperimentisite sa razlicitim polozajma za dojenje da bi beba pronasla najefikasnji za resenje nastalog problema.
Odmor. Mastitis moze da bude prvi znak da mama pokusava da radi vise nego sto je preporucljivo.Odmaranje je jako bitno za mame koje doje. Pokusajte da se odmarate uvek kada i beba i da ste manje na nogama nego obicno. Izbacite iz svog rasporeda na neko vreme sve one akivnosti koje su trenutno visak.

Izvor: babyandchild.blogspot.com 
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Mastitis
19.8.2009 9:39:50   
bordan
imala sam sreca da za malo ne dobijem mastitis.prvih tri dana Oleg slabo je cicao i kad sam se vratila kuci grudi jos samo sto ne puknu topli i tvrdi kao kamen ali sva sreca sto sutradan je dosla patronazna sestra i pokazala kako mi je kao da ispraznim to sto ostaje i da se otvore i druge pore da moze mleko da tece.Stavila sam vrucu vodu na peleni onoliko koliko moze da izdrzis i stavjala na grudi pa malo se ,,muzem,, pa opet ponovo.Vruca voda omeknije grude i lako ide sa stiskanjem od gore nadole da ispraznim i otpisim pore.Verujte da je malo teze ali ne boli i u svakom slucaju ne dobijas mastitis pocesto cicanje od strane beba i opotaviti ce te se.Ovo je moje iskustvo poz

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Mastitis
19.8.2009 9:44:00   
Anoniman
Ja sam stalno imala čvorove, a stalno sam se izmlazala. user posted image  To užasno boli. Za čvorove je još dobar list kupusa, ne pokrivati bradavicu nego samo dojku oko bradavice, pa preko kesu (opet ne pokrivati bradavicu).
Kada je Luka imao godinu i po, operisala sam dojku u kojoj sam imala jedan čvor koji je stalno bio prisutan i nije se dao razbiti (nestao je kada sam prestala da dojim sa Lukinih 3,5 meseca). Otkriven je na redovnom pregledu dojki, bio je u pitanju benigni tumor sa mlečnom cistom u sredini. Mislite o tome... i brinite za grudi!

(odgovor članu bordan)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Mastitis
19.8.2009 9:56:09   
Shishica
Uh..
Mene je jedna lujkaca slucajno udarila u desnu.. Uvek me tu vise boli kad trebam da dobijem.. Bila sam kod lekara i opste prakse i specijaliste, ali samo su me pipali i rekli da je sve dobro.. nisu me ni sa cim snimali i tako to... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:20:52   
AtenA
Ja sam se bas namucila sa tim!Valjda mi ti kanali nisu bili dobro razradjeni i mleko mi je izlazilo iz skoro neprimetnog mlaza!Inace imam male grudi,tada su bile ogromne!Mleko je stalno nadolazilo a ja nisam mogla da ga izbacim!Vukasin se jako mucio sisajuci,povukao bi par puta i prestao,Izbacila bih za pola sata svega 30ml mleka!Svi od reda su me izmuzavali,muz,svekrva,ja sa i bez pumpice i nije islo,na kraju je dolazila babica iz bolnice,i zena se cudila!A grudi pune mleka,stavljala sam razne obloge,od kupusa tople vode...masaze,i idalje je slabo islo. Posle nedelju dana sam dobila ,mastitis,grubi su mi bile kao kamene ploce,i imala sam temperaturu 40!Iz hitne pomoci,a i moja doktorka,mi je rekla da nesmem da ga dojim dok ne skinem temperaturu!Tako da je dobio dva obroka na flasicu,i od tada vise nije hteo da prihvati da sisa!Ja sam se naredna cetiri meseca izmuzavala nekako i davala mu moje mleko na flasicu!
Sada se plasim da mi se to ne desi i sa drugim detetom posto je to pravo mucenje!

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:29:54   
Anoniman
AtenA ne bih da te plasim ali budi spremna da ces se i ovaj put muciti. Ja sam jedva uspela da otpusim kanale kad mi je mleko nadoslo. Prvi put sam se strasno mucila i mislila sam da ce drugi put ici lakse, ali sam se strasno prevarila. Mucila sam se i ovaj put, dobila i temperaturu u bolnici dok nisam resila taj problem.Tad sam i odlucila da treceg puta nece bitiuser posted image

(odgovor članu AtenA)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:34:40   
AtenA
ne znam,bas imam strah!
Akada sam otisla da mi daju injekciju i lekove da mi prekinu mleko oni nisu hteli,kao ajde sta si kukavica izguraj malo to je zdravo za dete...
boga mi ovaj put budem li imala iste probleme nece me niko nabediti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:39:15   
Anoniman
I ja sam trazila lekove da zasusim grudi, ali su me prvo izgrdili pa me onda i ohrabrivali da izdrzim. Ja sam dva dana plakala u bolnici, bacala se po kravetu od bolova dok su me cedili, ali sam izdrzala, i hvala Bogu da sam imala snage za tako nesto. To mi je bilo gore od samog porodjaja. Evo dva meseca posle ja iskljucivo dojim bebu i nemam nikakvih problemauser posted image

(odgovor članu AtenA)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:42:41   
AtenA
joj ne znam videcu kako bude!Mozda mi se ovaj put i posreci!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:44:43   
Anoniman
U pravu si, mozda bude skroz drugacije! Nadam se da ces dobro prociuser posted image


(odgovor članu AtenA)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Mastitis
19.8.2009 14:47:01   
AtenA
joj hvala ti,nadam se!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Mastitis
26.11.2009 11:51:30   
*Alexx*
Meni se mastitis, ako je uopste to, javlja mesecno jednom. Manifestuje se tako sto me boli uvek leva dojka (iz nje izlazi manje mleka), i to u predelu ispod pazuha - kazu da odatle krece mleko, sta god to znacilo. Prvi put sam imala temperaturu 39.4, otisla u DZ, tamo su mi dali injekcije penicilinom 10 dana. Drugi put je proslo bez temperature, pa se nisam ni obazirala mnogo na to. I juce - opet boli, opet temperatura. Mislila sam da necu moci da izdrzim sa bebom ceo dan. Popila sam nesto protiv temp, nije je spustila, vec se sama spustila do veceri. I danas sam kao nova. Kad je mm dosao juce sa posla kuci, on je preuzeo sve, ja sam se okupala, legla u krevet i stavljala kupus na dojku. I mislim da je kupus izvukao vrucinu. Ziveo kupus!!! user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu AtenA)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Mastitis
26.11.2009 15:35:07   
sephora
samo mogu da kažem jedno u vezi mastitisa: NE DAJ BOŽE NIKOME!!!
ja sam pre jedno mesec dana prošla kroz to i imala sam tako visoku T i tako je infekcija bila jaka da sam mislila da zaista od takvih stvari može žena i da izgubi glavu, na sreću izbegla sam injekcije (ali sam pila "konjski" antibiotik) a i beba još sisa tako da se dojka malo po malo vratila na staro...

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Mastitis
26.11.2009 16:30:23   
*Alexx*
Ja sam dugo živela u zabludi da se mastitis javlja samo na početku, dok se dojke ne razrade. Na teži način sam naučila da to nije tako. Kao što kaže Sephora, ne daj, Bože, nikome!

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu sephora)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Mastitis
26.11.2009 16:33:43   
mejra81

IZVORNA PORUKA: Alexx

Ja sam dugo živela u zabludi da se mastitis javlja samo na početku, dok se dojke ne razrade. Na teži način sam naučila da to nije tako. Kao što kaže Sephora, ne daj, Bože, nikome!


I ja sam do sada zivela u zabludi! user posted image

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Mastitis
26.11.2009 17:13:36   
*Alexx*
Mejra, samo pazi na dojke kad se porodiš! Masiraj, izmlazaj, da ne bude grudvica. Ja sam mislila da to priroda sve sama udesi, ali prirodi ponekad treba malo pomoći user posted image Neke žene nemaju nikakvih problema, a neke... Ja ti želim sve naj naj user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu mejra81)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Mastitis
26.11.2009 17:19:01   
mejra81

IZVORNA PORUKA: Alexx

Mejra, samo pazi na dojke kad se porodiš! Masiraj, izmlazaj, da ne bude grudvica. Ja sam mislila da to priroda sve sama udesi, ali prirodi ponekad treba malo pomoći user posted image Neke žene nemaju nikakvih problema, a neke... Ja ti želim sve naj naj user posted image


Ja bas imam frku od svega toga zato sto znam da je sve tako ko sto kazes, priroda al sa malo pomoci...
Valjda ce biti ok,a i vi ste mi tu za prvu pomoc...user posted image

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Mastitis
26.11.2009 21:45:33   
Anoniman
nisam citala sve postove a ova tema je moja najveca nocna mora...Samo da vam kazem da mi je danas koleginica koja je imala mastitis rekla da ga je ublazila svezim kupusom...kao obloge je stavljala...

Pa da podelim to sa vama

(odgovor članu mejra81)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Mastitis
26.11.2009 22:02:42   
SUPER MAMA
Drage moje ja sam dobila mastitis 9 dana nakon porodzaja i morala sam da se vratim u bolnicu jer sam imala visoka temperatura 40 dva dana, grudi su bile tvrdi kao kamen, nisu bile grudvice vec grudve koje nisam mogla sama da ih razbijem, pa zato su mi pomogle sestre takozvane bokserke koje su dolazile na tri sata i masirale su me i izmlazivali to je bio pakao ali hvala im puno jer su mi stvaaarno pomogli.
Cim su me primili rekli su mi da mm donese FLOGOCID mast protiv upala grudi jer su mi grudi bile zar crvene i vruce, zatim svez kupus za obloge koji spusta temperaturu a pri tom imala sam i ragadu na desnu grudu pa korisila sam HAPY MAMA melem protiv ragade.
Neznam dali bi mi verovale ili ne ali kupus koji sam stavljala a pre toga sam mazala grade s Flogocid mast neverojatno pomaze.Meni u roku od 6h pala mi je temperatura skroz ali ipak sam bilo jos koi dan da mi razbiju sve grudve koje sam imala.Toliko su me bolele grudi da caj ni grudnjak nisam mogla da stavim cak i obicnu maicu na bretele mi je smetala.
Poslusajte moj savet, nemojte se zezati s grudima posle porodzaja, budite uporni i traziti da sestre vam objasne sta konkretno treba da radite i da vas nauce kako da se izmlazivate rucno.Meni ni pumpica nije mi pomogla kada su mi se i kanale zapusili.
Ovo je moje licno iskustvo koje nezelim se secati.Posle sjajnog porodzaja pretrpela sam pakao.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Mastitis
26.11.2009 22:10:15   
Buba76
Slicno je i moje iskustvo-uzas,s tim da sam ja jos dobijala na svaka 3 sata i Sintocinon injekcije da bih mogla da dojim.Stene,sta da vam kazem

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Mastitis
26.11.2009 22:24:35   
*Alexx*
Kupus je zakon user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Mastitis
20.3.2010 21:59:03   
nakins
Iz iskustva vam mogu reci da NE TREBA  da misirate grudi. To se nekad radilo. Nekad je moralo da boli sad vise ne. Masiranje upaljenih grudi je uzasno bolno.
Svaki dan nosite na sebi (24h): kese na grudi ne prekrivajuci bradavice, preko kesa obucete grudnjak i sve to povezete pelenom. 100% garantujem da upala prolazi posle tri dana. Naravno obavezno izmlazivanje posle svakog podoja. I to pocnite cim dodjete kuci.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Mastitis
20.3.2010 22:39:39   
Lilly*
Kupus, kupus i kupus user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu nakins)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Mastitis
20.3.2010 23:10:24   
nakins
Verujem Lilly, nisam probala pa necu da komentarisem. Meni je pomoglo gore navedeno user posted image

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Mastitis
29.4.2010 17:25:00   
aleksandraz
Za malo da ga dobojem i jas al vo posleden moment se spasiv i to sin mi je cicao nekade okolu 30 minuti od taa dojka.Sreka moja a je bio gladan inaku ...Sta sam se uplasila.Sada je sve ok.

(odgovor članu nakins)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here