|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 13:50:19   
Anoniman
Ja jednostavno ne mogu da se setim vremena kad sam živela bez mobilnog...a to je samo jedan od primera ''svaremenih zavisnosti'', to jest' zavisnosti o modernim tehnologijama i dostignućima našeg doba.
Bez većine savremenih aparata ne možemo da zamislimo jedan običan dan... sve se to nekako uvuklo u našu svakodnevnicu da se ponekad zapitam... kako je sve to izgledalo ranije?!

Verovatno ste čuli neku priču koja je počinjala sa: ''....u moje vreme nije bilo tako...'' e te me priče zanimajuuser posted image
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 13:53:08   
Anoniman
Eto malo pre stavljam sličicu kolica koje smo dobili od deke Miladina, kako su super lagana i praktična... lako se sklapaju. Ma divota! A u čemu su majke pre 100 godina vozile decu?!

user posted image

ja bi u ovome vozala Luku, samo da mogu da ih nađemuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 13:54:48   
Anoniman
Nekada su žene koje su imale male bebe, a morale su da idu u polje i da rade ceo dan, kuvale deci čaj od maka i davale im da to piju i onda su deca spavala po ceo dan

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 14:23:29   
Anoniman
Nekad je starije dete od 7-8 godina čuvalo brata ili seku od godinu dana. Sami ostajali kod kuće. Presvlačilo starije dete ovo mlađe, menjalo mu pelene, hranilo ga. Ja sam tako čuvala svoju sestru. Danas poludim kada mame prave od svoje dece debile pa ih do 10e godine smatraju bebama , i ne smeju da ih ostave pola sata same kod kuće. Jaao, zaboga , mali su, a idu u treći razred! To mi jako smeta.
I još nešto - mene niko nije vozio kolima u školu niti me čekao ispred škole da mi nosi ranac do kuće, a danas svu decu čekaju mame, tate, babe i dede da im nose knjige, da se deca ne muče. Ok, ali i naše knjige su bile jednako teške pa nas nisu razmazivali svi redom. Uostalom, da li ona deca u zabačenim krajevima, koja pešače po 10 km do škole imaju nekog da ih dadilja pred vratima i nosi im knjige? Poenta je - danas je roditeljstvo mnogo "njanjavije" i popustljivije nego ranije, deca kmezava, maksimalno zavisna od roditelja, nisu uopšte samostalna, ne umeju sama da se nahrane, da se obuku, tj umeju ali su toliko razmažena novim "poretkom" da i nemaju potrebu da se trude.

< Poruku je uredio BubaMira -- 1.7.2011 14:24:27 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 15:04:15   
mikica sa
sto se tice dovozenja u skolu i cekanja ispred, moja mama je to radila jos davnih osamdesetih kad sam isla u skolu. radila je to jer su se vec tada poceli u velikim gradovima pojavljivati idioti i pretece danasnjih pedofila. naravno da se bojala i hvala joj za to.tako da cu i ja svoje dijete isto tako paziti, pogotovo sto na ovom "divnom" zapadu ima svasta.
a od ostalih stvari, kad sam ja bila dijete nije bilo mobilnih,play stations i ostalih cuda tehnike, nego smo se mi igrali lopte, lutkica, klikera (pete sam znala zguliti buseci rose) user posted image a zimi grudvanje,sankanje,skijanje i pravljenje Snjeska Bijelica. u zadnjih deset godina sam samo jednom vidjela ispred zgrade da je otac izasao sa djecom i pravio istog, to me je jako jako obradovalo.
dalje, kad sam ja bila dijete postojalo je nesto sto se zove postovanje starijeg, roditelja, ucitelja itd. za nas su stariji bili "vi" i tako je i sad, bez obzira koliko mi je godina ja ih i dalje persiram. danas, na zalost, i ono najmanje se usudi drznuti i svima reci "ti"user posted image

_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 15:49:07   
Anoniman
e koliko sam puta prokomentarisala, kako današnja deca ne znaju da se igraju... retko je videti decu koja se izistinski igraju koristeći svoju maštu!

Kad sam bila mala mi smo se igrali na ulici prodavnice... prodavali smo cveće jedni drugima a pare su nam bili listovi lipeuser posted image

(odgovor članu mikica sa)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 15:59:54   
IVA 11
Rado, svaka cast na ovoj temi! user posted image
Sto se tice roditeljststva, s punim pravom mogu da kazem da pojedini roditelji ne zasluzuju to da budu, a u mom kvartu ima puno primjera.
Nikad necu shvatiti sto dijete od 6 godina trazi na ulici u 23 h i igra loptom? Majka mu je kuci, tata u grad, i sad se majka inati sa tatom i pusta dijete samo sa "drustvom"...a taman joj dobro dodje da "odmori". Ja sam mogla da sanjam da sam u to vrijeme napolje, znao se red. Ovdje roditelji pustaju djecu po ulicama po citav dan, i posle kad dijete nevaspitano i drsko razgovara sa roditeljem pitaju se odakle to? Sad djeca ne znaju da igraju igre koje smo mi igrali...vjerujte da u zadnjih nekoliko godina nisam vidjela dijete da igra lastisa...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 16:03:56   
Anoniman
joooooj lastišuser posted image

na prvom programu je bio crtać uvek u isto vreme, negde oko 19h i čim mama vikne CRTANI! mi odma unutra i znalo se šolju krevet i u mleko user posted image

a ovako nekako je izgledala moja šetalica
user posted image
samo što je bila plavauser posted image

(odgovor članu IVA 11)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 16:11:30   
Crvenkapa85
ja sam na slikama videla mm setalicu,bila je od drveta pa na tockice user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 16:21:27   
Anoniman
Uh, sve je drugacije. I ja se bojim kakav cu roditelj bti. Volela bih da budem kao sto su i moji bili. I da za pocetak sveju decu, sem lepog ponasanja, naucim da kao i mi sto smo misle svojom glavom, a ne da trce za gomilom. Sad samo vide li da neko ima neku glupost, odmah moraju da imaju svi ili je smak sveta. Meni to mnogo smeta. I ja sam cuvala moju sestru sa 5 godina, ona je imala 3, po dva tri sata u toku dana, u periodu kad jedan roditelj ode u drugu smenu a onj iz prve jos nije stigao kuci. Cak sam joj i jaja pekla.

Mi smo se puno igrali skole, a crtani u 7.15 mislim da je bio zakon do 10 godine, posle njega vecera, kupanje i krevet. Nije bilo rasprave. Jes da na Tv-u nije bilo nista, ali i to malo smo gledali na kasicicu.

Nama npr majka nije dala da budemo u prostoriji u kojoj je ona sa gostima, prijateljicama i komsinicama. Malo se pozdravis, vide te ako nisu dugo i pedala. Uvek je govorila sta ces tu da nam brojis zube user posted image

Mene isto iritira kada po kaficima ima dece. Pa ako nema niko da ih cuva pijte kafu za poneti u parku, bar toga danas ima. A posebno mi je grozno kad vidim onu decu sto vec mogu sam i sto su zeljna da budu u svom drustvu i okruzenju a ne u kaficu piljeci u telefon.

Mama sestru cak ni prvi dan prvog razreda nije vodila u skolu jer je isla samnom. Mada mislim da je to sada ipak drugacije. Nisam za to da im se nosi ranac, ali mislim da danas nije ostalo jos mnogo prostora gde deca bez pratnje mogu u skolu. Stvarno tu covek nije pametan sta da radi user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 16:28:45   
Anoniman
@ Crvenkapa

da nije ovako nešto

user posted image

user posted image

< Poruku je uredio Rada T. -- 1.7.2011 16:31:15 >

(odgovor članu Crvenkapa85)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 16:33:12   
Anoniman
Dobro me podseti Mali mišu... ni kod nas nije bilo šanse da deca sede sa starijima dok se priča a ne daj bože da vode glavnu reč... čak se za slave i tako neke večere, za nas decu postavljalo odvojeno... što je bilo super cooluser posted image
A što se tiče TV-a na kašičicu... to je prava medicinauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 17:43:45   
indy_25
Divna tema bas mi se svidja user posted image ja moram da pohvalim svog sina a usput i sebe kako sam ga odgojila. Ne tucom i galamom kao sto je moj otac mene nego lijepim razgovorom i sa puno objasnjavanja zasto i kako. Moj sin ne kompjutera i ne igra igrica na kompjuteru jer mu ja to ne da ne dozvoljavam nego sam mu objanila zasto ne treba da ide na kompjuter i da igra igrice. Jednom me pitao a kako moze moj drug. Onda sam mu rekla dodji i sjedi sa mnom. Reko o tvom drugu se roditelji ne brinu jer ce on sutra postati neki ubica jer igra kantera po cijeli dan na kompjuteru. A ako postanes ubica ides u zatvor i opisem mu kako je to mjesto. Onda mu objasnim zasto ne treba da ima naloge na fb i na drugim stranicama jer ima pedofila moj sin sada sa 9 godina zna sta su pedofili jer sam mu i to objasnila. Bas je zreo i puno toga razumije sta mu pricam. E onda mu ja kazem ako ti zelis da igras igrica igraj ja ti necu zabraniti ali razmisli jel to pametno. Bolje ti je da uzmes neku kjnigu da citas i da pravis nesto pa ces kada narastes zaraditi velike pare i imati sve najbolje. Cim napuni 12 godina odmah cu ga upisati da raznosi novine i da zaradjuje za svoj dzeparac jer zelim od njega da napravim radnika i da cijeni svoj dinar. Meni je najodvratnije kad vidim da neko dijete ima nalog na fb toga se zgrazavam nek se niko ne uvrijedi ako mu djete ima nalog na fb jednostavno to je moje misljenje. Televiziju gleda dva sata dnevno. Jedan sat kada dodje iz skole i kad ruca a jedan sat pred spavanje i zna se kada ide na spavanje u pola 10. Samostalan je odavno sam se i kupa i sjece nokte jednom sedmicno i stavlja sebi da jede i podize tanjir koji je isprljao. Jedino mu ja pravim sendvic za skolu. Igra se vecinom vani kad je lijepo vrijeme a kad pada kisa ode kod druga ili drug dodje kod njega . Svako jutro ide s biciklom u skolu vec od 7 i po godina vozi nekih 15 minuta u jednom smjeru. Svako jutro mu kazem da dobro pazi kad pelazi ulice i da sidje sa bicikla pa da predje iako su ovdje kulturni vozaci. Jedno jutro sam ga pratila i bas je tako radio. Poslije skole nekad sam ode u biblioteku i uzme neku knjigu za sebe da procita navece pred spavanje. Cuva Saru hrani je igra se sa njom i ostaje sam u kuci. On je moj ponos. Dok Sara ne znam sta ce biti sa njom izgleda da ce mi trebati pomoc u njenom odgajanju user posted image . Trenutno je nemoguca od nestasluka samo molim boga da je to faza. Pocela je da se baca po podu kad nesto ne smije da radi postala je histericna i ne znam kako cu sa njom da postupam. Moram nekako da nadjem izlaz ako bude i dalje takva, dobro jos je mala valjda ce se promijeniti ali ako bude ovako stvarno cu morati da pozovem one psihologe koji rade s djecom.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 17:55:11   
Anoniman
Prepisujem ceo post koji je Mish napisala, s tim da ja nisam vodila racuna od bratu, jer je on samo dve godine mladji od mene, a i nekako je znao da vodi racuna o sebi od kako se ispilio. I sad je takav.
Nego, ja cu dodati, ono sto meni jako smeta kod danasnjih snasa, a to je cinjenica da posto one ne vole svekrve, dozvoljavaju da im se deca ruzno obracaju. Mi to nismo smeli. Ni brat ni ja. Ni da opsujemo, a ne daj ti Boze da krenemo da udarimo babu ili dedu. Ja sam tek sa 20 godina shvatila zasto. Deca traze najslabiju kariku za izivljavanje, a to su baba i deda, kasnije krecu na majku, pa na oca, a onda dozive da se i njihova deca isto tako ponasaju. Lanac bezobrazluka i nasilja.
Ne, to se nije smelo. Mi smo citav dan posle skole provodili napolju. Brat na basketu, ja na odbojci, pa onda ispred klupe cavrljajuci sa ostalim klincima. I bilo nam je sjajno. Ulazili smo samo za rucak. A sad decu ne mozes isterati napoljeuser posted image

(odgovor članu indy_25)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 17:57:47   
Anoniman
U skolu smo isli sami. Mene je u predskolsko jednom odvela komsinica, a ja sam se sama vratila..I od tad-nezavisnostuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 18:04:38   
jovicaa
rado kolica suuuuuuuuuuuuu straaaaaaavaaaaaaaauser posted image hocu ja takvauser posted image

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 18:32:31   
Anoniman
A secate li se koliko je trajao dorucak, rucak i vecera. Sednes za sto, cutis i jedes. Ja sam znala sve suze da lijem u pasulj, ali one bez dranja, cutim i sve ih sa pasuljem jedem. Koliko pojedest to ti je. Zna se kada je sledeci obrok i sta ima za uzinu. Ja gledam sad sta rade, pa to je horor. Secam se moja drugarica stalno gura detetu neka sranja od smokija i ne znam ti cega sve ne, po celo pre podne i kad je pitas zasto, zato sto je slabo doruckovala. Naravno da ce to isto raditi i popodne, jer ce posle svega toga slabo i rucati. Da ne budem off, znate gde to dalje vodi.

Jedino sto su sve majke govorile, neka mucices se dovoljno kasnije, pusti mene. I pustala sam. Dok sam bila kod nje. Sad ne dam jer me je sramota. A vecinu izgleda nije i dozivljavaju roditelje kao nekog ko je tu samo da radi za njih.

Moja mama se inace relativno brzo preudala nakon sto je tata umro. Mi smo bile tinejdzerke i zaista zahvalne na tome. Ali sam zapamtila da mi je rekla da ona nas na svetu najvise voli, da ce sve uraditi za nas ali da ona ima i svoj zivot. Mnogo sam joj zahvalna sto me je naucila tome, toj nekoj ravnotezi izmedju stavri koje su bitne u zivotu i da bi bio uspesan kao covek, da moras biti uspesan podjednako u svima. Uvek je mrzela kad neko kaze ja zivim za svoje dete user posted image Danasnji roditelji mislim da to vecinom ne postizu. Mozda gresim.

Jos jedna stavr na koju sam od malena naucena je da uvek imam svoj dinar, bez obzira koliki je.

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 18:46:37   
indy_25
Bravo za tvoju mamu Mishu bas mi se svidja kako te odgojila user posted image user posted image user posted image . mene moj tata na zalost nije lijepo odgajao a samim tim i mama jer mu je pustila da se tako ophodi prema meni . Ni ja nista nisam smjela nisam smjela da pisnem sve do puberteta. Imala sam sve od njega sto se tice materijalnih stvari a najvise sam imala strah od njega. Zbog njega sam se prvi put i udala mlada sto mu danas kazem u lice. Naucila sam da djecu odgajam kroz sopstveno iskustvo ustvari suprotno tome i kroz puno knjiga procitanih kako da odgajas dijete koje sam citala sa svojih 20 g jer sam u 19 i po dobia sina i nisam znala nista o djeci. Hvala Bogu imam vrijeme i za sebe imam vrijeme i za provode i za minice i topice , za muziku, imam i tetovaze i pirsinge a unatoc tome svemu sam dobra majka i gledam da ih na sto bolji put izvedem na neki normalan nacin u ovo danasnje vrijeme.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:04:41   
Anoniman
Evo da se zna kako sam se ja igrala user posted image :

user posted image

(odgovor članu indy_25)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:09:16   
Anoniman
Bubo, pa posle ide nagrada, vozis se na kolima punim sena, pa ti ne smeta sto si lipsavao na nekoj livadi ceo dan user posted image a jos kad te popnu na, sad sam zaboravila kako se to zove, kad se seno stavlja oko onog velikog drvenog stuba, ihhh pa ima li neka igrica bola od toga

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:15:01   
Anoniman
Male "naslage" sena su naviljci, a velike su, jednostavno, plast user posted image , iz naviljaka se seno zgrće u plast. . Meni je to vreme bilo prelepo, nisu me tata i ostali čuvali pod staklenim zvonom, nego, ajde, čero, na livadu (na ovoj slici imam 3 godine). I meni je bilo super. Trčkala za njima, "pomagala", jurila skakavce..user posted image Najlepši deo je kada žene donesu ručak, pa se cela familija skupi na ćilimu pod drenom, pa se ruča, tako, pod tim starim drvetom, u prirodi ... a reka šumi pored ... kakve igrice, kompjuter...ništa to ne može da zameni ...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:20:12   
Anoniman
I ja sam tako svako leto, po mesec dana u selo na vrh cuke. Pa deljes leskov stap user posted image A kad nas ko majmune namame da se kao takmicimo ko ce vise nacepanih drva da ubaci u supu user posted image Pa ukrades so iz babine ostave pa das ovcama da lizu user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:24:54   
Anoniman
Daaa, soooo! Ja sam davala kravama user posted image . I to prospem po stepenicama pa one dođu pa ne mogu da ih odvuku u štalu!

A čerupala sam plastove sena pa davala ovcama, tata je hteo da flipne od mene, za mesec dana od kupastog plasta napravim broj 8. user posted image A ovce kad me vide upiške se od sreće, sve kontaju "evo ove ludače, sad će biti dobre klope" user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:26:24   
PoisonEve
hhahaha, slicno smo se i moj brat i ja igrali, npr. ovako:

user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Roditeljstvo nekad i sad
1.7.2011 19:27:53   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu PoisonEve)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here