|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   TV usporava razvoj govora
6.7.2009 8:37:33   
Anoniman
Što više vremena deca provode pred televizorom, to manje vremena ostaje za interakciju sa roditeljima. Za decu mlađu od dve godine to znači da će ostati uskraćena za učenje novih reči, ali i da će kasnije progovoriti u odnosu na onu decu koja ne gledaju televiziju u ovom periodu, upozoravaju američki stručnjaci.
KLIK
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 8:39:29   
Anoniman
Sa ovim se APSOLUTNO NE SLAŽEM! Moje dete je počelo veoma rano da gleda TV, i jako lepo priča.
Moj brat je engleski naučio sa Cartoon network-a (koliko god ja mislila da je to debilan kanal).

Mislim da je pitanje koliko dete sluša likove iz crtaća na TV. Ako ih sluša - ne može da ne zapamti, i neminovno je da nauči.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 9:13:57   
mamanp
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Moj brat je engleski naučio sa Cartoon network-a (koliko god ja mislila da je to debilan kanal).


I moj sin isto tako. Cak je naucio i pesme na engleskom koje pevaju likovi iz tih crtaca. A mala gleda Baby TV i ja sednem lepo pored nje i pricam joj sta je sta, ko je ko i sta se desava u crtacu. I ne slazem se da TV usporava razvoj govora. Ako dete slusa i prati sta radi glavni junak crtaca mislim da ce mu to pomoci da shvati puno stvari koje u zivotu nema prilika da vidi i da razume.

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 9:18:02   
Anoniman
Juče je Luka dobio od Lenke RR za rođendan kegle i kuglu  (za kuglanje).
Igrali su se njih dvoje na razne načine sa tim, nije to poenta priče, nego je onda na red došlo i kuglanje. Luka je srušio kegle i Lenka je krenula da ih namesti, kada je on skočio na nju, i rekao "Ne, tako!", i objasnio jej da mora da ih uhvati za "glavu", sve od jednom, da ih digne gore i tako spusti, naravno usput zujeći. Kao i zaparavo kada se kegle ređaju nakon rušenja.
Lenka je bila u fazonu "Odakle on to zna???"

--> IZ CRTANOG FILMA! <--

(odgovor članu mamanp)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 9:29:41   
Lu
Ni ja se ne slažem sa ovim...ali mislim da mi roditelji svakako trebamo odrediti šta će naša djeca da gledaju.
Moj R. vikendom gleda Doru istražitelja,uživi se totalno i ponavlja sve što ona traži od djece,
da broje,određuju oblike,boje i ostalo.
Kao što znate ona uči djecu i engleski i to mi je superuser posted image
Gleda on i druge crtiće user posted image

E sad jednom je slučajno gledao na FTV lud,zbijen,normalan,...
za vas koji ne znate to je "domaća" humoristična serija puna psovki,naravnouser posted image
On je odmah primijetio;mama čiko Izet govori ružne riječiuser posted image
Mama je naravno odmah prebacila i nikada ge ne ostavljam bez nadzora pred tv-om.
Poenta je da djeca itekako prate,zapažaju i koriste govor koji čuju na tv-u.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 9:48:48   
Anoniman
ni ja se ne slažem s ovim

jedino od crtanih , ako je to uopšte crtani, branim da gleda teletabise jer su oni pravi debilitet i ako bbc to smatra edukativnim programom user posted image samo ne znam za koga

dok CN je odvratan ali ćerka pokupila engleskih riječi kolko hoćeš

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: TV usporava razvoj govora
6.7.2009 14:37:06   
Maya21
Ne, ni ja se na slažem sa ovim. Maki je počeo da gleda onaj bebi kanal, sa leptirom, sa nekih šest,sedam meseci, čini mi se... I progovorio je neke reči na engleskom u isto vreme kad i na srpskom... a progovorio je jako rano, i rano krenuo da sklapa rečenice... naravno da se ne slažem da dete treba da sedi ceo dan ispred TV! Ali postoje programi koji su prilagođeni njihovom uzrastu i koji i te kako dobro utiču na njihov razvoj. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: TV usporava razvoj govora
25.7.2009 16:03:56   
stevajela
Tv ne  potstice niti jednu mehanicku ni intelektualnu radnju.Bas sam skoro pitala klinickog psihologa za tv,rekla mi je "nikako",docice vreme kada to vise necu moci kontrolisati.U uzrastu u kom je moje dete najbitnije su ruke.Ne treba zaboraviti su nervni zavrsetci na vrhovima jagodica i da se motorickim edukativnim igrama detetu stimulise mozak,a samim tim i potstice govor.Ja sam videla dva decaka koji dolaze na stimulativne tretmane kod psiholoskinje,bas zbog tv-a.To sto su naucili preko tv,onesposobilo ih na drugim mnogo bitnijim razvojnim vestinama.
Prema tome ne slazem se ni sa jednim postom koji je u korist tv.Ono sto je jaaako zgodno je sto mame stave dete ispred te sarene kutije,koja jos i zraci i slobodne su svo vreme,a dete samo ogranicava intelekt i mogu decidno reci zaglupljuje.

< Poruku je uredio stevajela -- 25.7.2009 16:04:35 >

(odgovor članu Maya21)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: TV usporava razvoj govora
25.7.2009 20:04:28   
Leki 77
Svi smo mi gledali crtace i nista nam ne fali! Naprotiv. Svi ih i dan danas citiramo :) Mislim da je TV mnoooogo stetniji za stariju decu, koja umesto da ttrce i igraju se napolju sede pred kompjuterima i TV-om jer je roditeljima tako lakse da ih kontrolisu. E to je bezveze. Tako dobijamo male, bucmaste coravke, koje su uz to i asocijalni. Ali maloj deci je na TV-u sve sareno i super i ako se mi igramo sa njima i pricamo dok gledaju TV, sto verujem da svi cinimo, ne vidim kako im to moze zasmetati. Niti u cemu ih moze sputavati.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:15:45   
stevajela
Kao prvo nismo imali toliko i takvih crtaca kada smo mi imali 1,2,3,4,5... godina.Bio je jedan,eventualno 2 i to diznijeva.
Kao drugo maloj deci je stetno da gledaju tv,jer mozak sve pamti,a ne moze da definise sta se to tamo desava u tom sarenilu.

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:22:51   
Verus
stevajelo...jos uvek nemam decu, ali eto, imam prijatejlicu koja da maloj od 12 meseci da gleda crtace (za njen uzras) 2x na dan po 30 minuta....zena je sama kuci i nema pomoc uopste, pa je to jedino vreme kada ona stigne da pospremi, odradi nesto po kuci, skuva, spremi detetu itd.
Sta je tacno rekla psiholog u vezi TV i razvoja deteta?  Ovo me jako interesuje, jer mi je zgodno sto ona eto stavi malu, a vidim da mala voli da gleda...a opet, interesuje me strucno misljenje...

(odgovor članu stevajela)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:29:16   
Verus
There's no question that human voice and human words are what babies need," says Dimitri Christakis, a paediatrician at the University of Washington in Seattle, who led the study. "The data are not yet conclusive about the fact that television is harmful, but they continue to mount."

The analysis showed that for every hour of television an infant is exposed to – they don't understand television programmes, Christakis says – he or she hears 770 fewer words from adults, on average, a 7 per cent reduction. Infants watching TV also utter fewer "googoos" and "gagas" and interact less with adults than children whose parents use the off switch more enthusiastically.

"Children over two learn a lot of vocabulary from television, that's very clear," says Anderson. "The real question comes with baby videos and that remains really controversial."
Journal reference: Archives

izvor: newscientist.com
 
 
Znaci problem je u tome sto se deca tj. bebe koje su pustene da dosta dugo i cesto gledaju TV, manje izlozene recima odraslih i to dovodi do toga da oni manje i sporije nauce.  Problem je kod dece ispod 2 godine starosti...Clanak sam kaze i navodi da kod dece starije od 2 godine, umereno gledanje TV, odredjenih programa, pozitivno utice na znanje i razvoj.  Znamo i sami da postoji puno divnih emisija o prirodi i drugim stvari koje deca ne bi videla da nema TV. 

Znaci umerenost, i bitno je ne zanemariti dete dok gleda TV, nego pricati mu i igrati se sa njim istovremeno.

To je neki moj zakljucak....

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:34:43   
stevajela
Psiholoskinja je rekla da je deci tog uzrasta bitna motorika,jer ona je pokretac govora i samog funkcionisanja mozga,a da ce doci vreme kada mi to vise ne mozemo kontrolisati
.Ja radim sa decom od 1,5-7 godina i starijom naravno.Veruj mi da vidim dete koje je tv zavisnik.Takva deca su zaglupljena,ne znaju da komuniciraju,ali zato znaju da citiraju citav program sa tv baby kanala,koji je zbog stetnosti ukinut u Francuskoj od strane strucne komisije.
Ja imam dete od 21 mesec,muza koji je nepokretan,sve sama radim jer pomoci nemam,ali dete mi ne gleda tv.To se mame samo pravdaju,znas ono tv,dubak,smoki,...a mama na miru sedi pola sata-sat i pije kafu.moze kafa da se popije i na drugi nacin. ;)

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:40:05   
Verus
Svaka cast jelo, sto sve stizes, a brines i o muzu i o malom detetu....srecno! 

(odgovor članu stevajela)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 0:43:02   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: stevajela
To se mame samo pravdaju,znas ono tv,dubak,smoki,...a mama na miru sedi pola sata-sat i pije kafu.moze kafa da se popije i na drugi nacin. ;)

Mislim da ne treba biti kritičan do onih koji nisu kao ti.

(odgovor članu stevajela)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 13:33:37   
Lu
IZVORNA PORUKA: stevajela

Prema tome ne slazem se ni sa jednim postom koji je u korist tv.Ono sto je jaaako zgodno je sto mame stave dete ispred te sarene kutije,koja jos i zraci i slobodne su svo vreme,a dete samo ogranicava intelekt i mogu decidno reci zaglupljuje.

Ja mislim da nijedna mama ovdje nije rekla da ostavi dijete ispred tv-a cijelo vrijeme niti bi to uradila.
Ako je dijete pred tv-om pola sata ili sat dnevno mislim da od toga neće zaglupiti niti postati ovisno o tv-u!

(odgovor članu stevajela)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 17:16:56   
stevajela
Evo jednog istrazivanja o stetnom uticaju tv-a na deciji mozak iz 2002, a ima ih jos mnogo:

http://razvojdjece.crolink.net/tekst.asp?kat=4&id=27

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: TV usporava razvoj govora
26.7.2009 19:38:36   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: stevajela

Prema tome ne slazem se ni sa jednim postom koji je u korist tv.Ono sto je jaaako zgodno je sto mame stave dete ispred te sarene kutije,koja jos i zraci i slobodne su svo vreme,a dete samo ogranicava intelekt i mogu decidno reci zaglupljuje.


1. LCD televizori ne zrače.
2. Ja ne stavim svoje dete pred televizor, već sednem sa njim i pričamo. Pričamo o tome šta se na crtaću dešava, i ta priča često ode mnogo dalje od tog crtaća. Priča se proširi sa jedne obične ptičice mnogo više: da se ptići izlegu iz jaja, da uče da lete, da laste odlaze na jug...


IZVORNA PORUKA: stevajela

Kao prvo nismo imali toliko i takvih crtaca kada smo mi imali 1,2,3,4,5... godina.Bio je jedan,eventualno 2 i to diznijeva.



Sva sreća pa se ti Disney-evi crtaći mogu kupiti...


IZVORNA PORUKA: stevajela

dubak,


Imamo temu o dubku, o kom imam sve lepo da kažem.


I za kraj, iz texta koji si postavila:

"televizija nije ni sasvim dobra ni sasvim loša. Ne morate je ubiti; samo je pripitomite."

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: TV usporava razvoj govora
28.7.2009 15:13:49   
stevajela
IZVORNA PORUKA: Tasha RR


..........1. LCD televizori ne zrače.......




Zrace,zrace,samo zracenje je manjeg dometa,nije kao kod obicnih 2 metra.I racunar zraci 1 cm ispred ekrana.Pa kako bi radili inace?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: TV usporava razvoj govora
28.7.2009 15:21:33   
Anoniman
Pa ko sedi na 2m ispred TV-a i na 1cm ispred monitora? user posted image

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: TV usporava razvoj govora
28.7.2009 16:02:49   
stevajela
Moje dete cim vidi upaljen tv nabije se ispred sto blize moze,a i druga deca u tom uzrastu.Jednostavno interesantno im je to. :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: TV usporava razvoj govora
28.7.2009 16:08:06   
Anoniman
Pa zato si ti tu da ga podigneš i pomeriš nazad. A ukoliko se vrati ispred TV, ti ga jednostavno ugasiš. Vremeno shvate da ukoliko se nalaze ispred TV (tik uz njega), TV će mama ugasiti i nema. user posted image

(odgovor članu stevajela)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: TV usporava razvoj govora
28.7.2009 16:18:11   
Lilly*
To o zračenju televizora je sasvim druga tema, zrače ali zrače i mnoge druge stvari, mobilne antene, razni vodovi, pa šta, sad ćemo ih sve počupati user posted image  
Moje dete gleda tv, u ograničenoj meri i ne smatram da je uopšte usporen u bilo kom pogledu, čak šta više.. Uglavnom i ja sedim sa njim i komentarišemo crtani, ili posle to uradimo. Gledajući upravo taj bebi kanal naučio je mnoge reči na engleskom, i to da im zna značenje, da broji na engleskom.., mnogo ranije nego što bih ga ja npr. učila..

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: TV usporava razvoj govora
11.8.2009 21:19:40   
sekula
OK.
za sve diskusije,imaju svoga osnova.
Zelim samo reci da je moj sin kao beba pratio SAT. program ASTRU i
za dve tri godin iz crtace razumeo je nemacki dovoljno da je shvatao
o cemu je rec i prevodio je osnovni smisao onoga sto je gledao tj.slusao,
tako da .......

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: TV usporava razvoj govora
23.8.2009 21:55:43   
Nika 24052006
Moje dijete gleda tv,crtiće ili one dokumentarne emisije sa životinjama,to obožava.I svakako ju ne stavim pred tv da bi ja ja pila kavu,da se razumijemo.Definitivno nije zatupljena,jako je pametna,priča od godine dana(ne gasi seuser posted image ),i mislim da je zaista puno naučila iz pojedinih crtića(ne voli one ratoborne,ne sviđaju joj se)..I slažem se s ovim što ste napisale,potiče joj razvoj govora stranih jezika.Ja sam 100% za tv.

(odgovor članu sekula)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here