|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 40 41 [42]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
9.9.2022 22:25:29   
Samo_pozitivno
Hvala svima na lijepim rijecima. Javljam se i kad klinac progovori :)
Ali u zadnjih mjesec dana se bas vidi velika razlika u njegovom ponašanju na bolje, nekako je zrelije dijete mnogo više zna. Bas se vidi skok u razvoju. Tako da se nadam da će u roku od tri mjeseca i da progovori fino.
Svima želim sve najj pa se čujemo ovdje opet sa lijepim vijestima :)

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 1026
   RE: Autizam kod dece
10.9.2022 8:39:23   
dddaca
Sad probajte malo manje da brinete i da uzivate u vremenu koje provodite sa detetom. Videcete kako to brzo proleti. Progovorice, mozda za jedan, mozda za tri, a mozda za pet meseci. Svako dete je prica za sebe. Vi nastavite da pricate sa njim, da se igrate, i videcete, kako vreme bude prolazilo rezultati nece izostati

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1027
   RE: Autizam kod dece
7.10.2022 11:35:19   
Samo_pozitivno

Da se javim sa novim, dobrim vijestima. 

Vidljiv je napredak kad je u pitanju pokazni gest. Palac skoro više pa i ne koristi. Vrlo, vrlo, vrlo rijetko. Počeo je da koristi i kažiprst kad hoće da pokaže nešto sto ga interesuje a nije mu blizu. Bas cesto koristi kažiprst a ostale prste skupljene (to je ono idealno), nekada pokazuje i kažiprstom a sa ostalim prstima isto ispruzenim, ponekad miksa sa srednjim prstom dok su drugi prsti ispravljeni. To je lijeva ruka.

Sto se tice desne ruke takodje skoro uopšte više ne koristi palac ali kažiprst mnogo više miksa sa srednjim prstom. Ali i tu ima pomaka svaki dan, doce i to na svoje uskoro sigurno. Kad je lijeva ruka skoro pa savršena biće i desna.

Čim je počeo da koristi kažiprst odmah je počeo da priča i tata i to bas čisto kao ja, takodje i mama i baba i deda. Nekako je mnogo zreliji i kad ga pitam nešto on me prakticki sve razumije i posluša me a nekad mi odgovori i sa NE i još počne da mase glavom lijevo desno, kad mu se nešto ne svidja.

Čak je poceo i mnogooo više da ispraca moj prst kada mu pokazujem na nešto. Tu se isto vidi napredak.


Kad bih pisao šta on sve zna od rijeci, koliki mi je fond , tj kada ga pitamo gdje je neka igračka ili nešto na slici ama sve to zna od podmornice do retrovizora na autu do trepavice , obrće itd, samo eto čekamo da proprica.


Jedino sto trenutno ima repetitivno ako to mogu uopšte kazati da je repetitivno jeste njegovo pitanje šta je to.  Ne kaže to savršeno ali ko ga i ne zna razumjece šta ga pita. Znaci dnevno 1000_x_ pita šta je to i u kući i napolje. Čak i za stvari koje zna šta su kao krevet, jastuk, auto on pita šta je to, iako sam ga prije 2 min pitao gdje je krevet i on bi mi pokazao. Vjerovatno je radoznao pa zato non stop pita. I sto voli da ide kod prozora kada padne mrak i da gleda kroz prozor i priča paaaa paaaa ( to mu znaci pada mrak) :D

Prije neku noć se probudio (tj otvorio je samo oči i sjeo)  i vidio mene da ne spavam i pitao me odmah šta je to sa kaziprstom oslonjenim na krevetu, pa sam mu odgovorio pa me onda pitao isto šta je to za jastuk, pa sam mu odgovorio i rekao Ajde sada spavaj i odmah je legao i nastavio da spava :D


Javljam se opet kroz nekih mjesec dana kada dodje nadam se do govora ili neke velike probleme.

Pozdrav




(odgovor članu dddaca)
Direktna veza do poruke: 1028
   RE: Autizam kod dece
7.10.2022 11:40:31   
Bambino1
Drago mi je da sve ide na bolje. Kada vi radite sa njim to se vidi. To sto zapitkuje je u redu, na taj nacin uci i dobro je sto ga sve zanima. 🙂

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1029
   RE: Autizam kod dece
7.10.2022 13:12:37   
dunja RR
Bravo, to sve ide kako treba! Ja verujem da će biti sve ok, tj. već jeste.

I da kažem još nešto, što pomislim svaki put kada čitam vaše postove - vi ste jedan divan i brižan tata, to je retkost, možda vi i ne znate koliko ste posebni. Ali sam sigurna da vaš sin zna user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1030
   RE: Autizam kod dece
7.10.2022 13:45:55   
Samo_pozitivno
Hvala na lijepim rijecima.Stv se vidi unazad dva mjeseca ogroman napredak čak sam i ja zadovoljan kako napreduje :) u decembru imamo kontrolu i nadam se do tada da će doći na svoje manje više sve.
Sto se mene tiče trudim se da budem najbolji tata koliko god mogu , i ja imam tatu koji je isti kao i ja, tako da sam imao od koga da učim. Još je mali da zna takve stvari ali biće vremena :)Ma neka su nam djeca živa i zdrava samo  :) 

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1031
   RE: Autizam kod dece
23.11.2022 10:20:25   
Sanjalicana
Pozdrav svima.Moja Ana je pre nekoliko dana napunila 12 meseci.
Zabrinuta sam vec neko vreme za njen razvoj.
Jos nema ni jednu smislenu rec, brblja ponekad mamama, bababa ali to nema veze sa komunikcinom vec sama za debe.
Kontakt ocima kratkotrajan, ako sedi direktno ispred mene nece me cak ni kratko pogledati u oci. Najvise voli da se igra sama a ta igra je uglavnom grickanje igracaka, neko ubacivanje i vadjenje predmeta, besciljno listanje slikovnica. Ne ukljucuje nas u igru. Ne pokusava da privuce paznju. Nije vezana za mene, svejedno joj je ko je cuva. Za ljude nije zainteresovana, pogleda osobu koja nam dodje, registruje da je tu i vise je ne zanimaju. Imamo i problem sa spavanjem, nocu se budi na svakih pola sata. Ne voli da se mazi, nikada se nije naslonila na mene kao sto to druge bebe rade. Ne voli ni da je mazim ni ljubim, ni da sedi kod mene uu krilu, odmah bezi.
Leprsanje rukama je pocelo pre par dana, radi to kad je uzbudjena, kad je ljuta, kad joj se spava, radi to dosta puta u toku dana.
Ima i dosta pozitivnih stvari:
Pokazni gest se javio sa 8,5 meseci mada i dalje ne moze da isprati moj prst kd joj nesto pokazujem. Pogleda ako joj ja kazem i ako razume o cemu pricam.
Razumevanje odlicno(prepoznaje dosta reci, izvrsava radnje daj, donesi, pokazi, cak i kad joj kazem npr pokazi tati ona se okrene ka njemu i pokaze to sto drzi u ruci. kad joj dam cesalj i kazem joj da se oceslja ona to kao uradi, prvo mene kao oceslja pa ja onda kazem hajde sad bebu i onda sebe ceslja ":lipstick da ne nabrajam vise, uglavnom razumevanje i izvrsavanje nloga su dobri.
Zna da mase, da salje poljubac, gde je pametna glava, gde je kosa, kako nesto smrdi(namrsti se i duva kao zmaj  ":ll:"  ) Na meni zna da pokaze oko, nos, usta, uvo, stomak.
Pocela vojnicki da puzi sa 7 meseci, pravilno na kolenima sa 9. Sela sama sa skoro punih 9. Jos ne hoda, stoji i hoda uz predmete(na prstima) Radili smo cak i eeg i ultrazvuk mozga ranije zbog nekih drugih problema i nalazi su bili uredni.

Kako vam se sve ovo cini?

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 1032
   RE: Autizam kod dece
11.12.2022 9:34:57   
Samo_pozitivno

Da se javim poslije 2 mjeseca. Moj malecni je napunio 2 godinice. Ima mnogo napretka kod njega ali opet neke stvari su nazadovale i to sam primijetio unazad nedjelju dana.

Ugl pokazni gest mu je dobar, lijeva ruka savršeno funkcioniše ruka uspruzena, kažiprst pravo cilja prema nečemu sto pita a ostali prstici skupljeni. Desna ruka još uvijek “sara” zna i sa njom da pokaže kao i sa lijevom ali zna više puta da pokaže sa ispruzenim prstićima gdje kažiprst dominira. Oni sto je dobro , svjetlo ga skoro uopšte više ne interesuje, izgleda da smo tu fazu prevazišli. Takođe više i tockove skoro i ne vrti, prije neki dan je vrtio točkove na bicikli 2x po 1x a prije toga ne pamtim kad je to radio. Djecu obožava, ali obožava i voli da se igra sa njima. Sa sestričinom koja ima godinu i neki mjesec se igra non stop, grli je i mazi i ljubi. Sa drugom djecom se igra. Čak je naučio i nekoliko slova kad ih vidi da kaže koja su to slova (M,A,B,T). Tako da su skoro sve one stvari koje su bile problematične manje više dosle na svoje mjesto osim govora.

E kod govora ima takođe mnogo napretka ali i nazadovanja. Ugl naučio je nekoliko novih rijeci, kao sto su bože bože , čekaj, hvala, opa itd. Ne izvora ih savršeno ali mogu da se razumiju bez problema. Problem kod govora je sto su neke rijeci nazadovale i ne znam zbog čeka se to dešava. Rijec Tata koju je govorio perfektno sada kaže TATN, i to je počeo od sinoc. Kada mu ponavljamo slogove ta ta ta ta onda zna da kaže tata. Napravimo malu pauzu i žena pokaže pud mene i pita ga ko je to on kaže tatn.  

Ugl mnogo je pozitivnijih stvari skoro sve je pozitivno osim ovih nekoliko rijeci koje su nazadovale iz meni nepoznatog razloga. Očekivao sam kada krene govor da će to ići samo u pozitivnom smjeru. Ima tu još mnogo pozitivnih stvari ali ako bi i njih opisivao predugacak bi bio ovaj post i ovako jeste. Samo da napomenem da smo prije neki dan imali online kontrolu i doktorica kaže da je sve ok. I bas poslije tog razgovora počeo je da priča tatn 😩

To je to od mene pa se javljam kroz koji mjesec. 




(odgovor članu Sanjalicana)
Direktna veza do poruke: 1033
   RE: Autizam kod dece
12.12.2022 10:32:35   
jess021
Drago mi je zbog očiglednog napretka, ali vidim da Vas jako muči to tatn. Imam utisak da ga stalno sad ispitujete tu reč, izvinjavam se unapred ako grešim.Ukoliko sam u pravu, bilo bi dobro da Vi potražite pomoć, jer biće Vam jako teško da stalno analizirate dete. Nije dobro ni za Vas ni za dete. Srdačan pozdrav 😊

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1034
   RE: Autizam kod dece
12.12.2022 11:46:53   
Samo_pozitivno
Juče je odjednom opet počeo da priča tata kao i do sada. Pa znate kako dok god ne progovori kako treba ja ću biti pod brigom sto je i normalno. Stalo mi je da u njegovom razvoju bude sve kako treba i pokušavam da pomognem koliko ja mogu.Čim smo primijetili da je počeo tu rijec nepravilno da izgovara vježbali smo sa njim slogove ta ta da pokušamo da pomognemo. Jer smo dobili i nekoliko strucnih savjeta kako da mu pomognemo u govoru. Nekako mi je normalno kad vidite da dijete ne radi nešto kako treba da ga ispravite i usmjerite. Da li sam više ja opterećen kao prije nekoliko mjeseci nisam uopšte jer vidim da manje više sve ide u jednom pozitivnom smjeru, ali opet kažem ali uvijek ću brinuti. 



(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 1035
   RE: Autizam kod dece
12.12.2022 18:51:25   
IvanaSK RR
Posao nas roditelja i jeste da uvek brinemo 😊. Desavace se takve stvari, i oni isprobavaju glasove-reci... Samo polako. I moja devojčica je dosta kasno progovorila. A sin dosta rano. On mi je prvo dete, pa mi nije bilo svejedno kada je ona kasnila u poređenju sa bratom u tom periodu. Zelim vam mnogo napretka i da nam se javite sa jos dosta lepih stvari. 

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1036
   RE: Autizam kod dece
17.3.2023 12:57:08   
Samo_pozitivno
Da se javim poslije 3 mjeseca i to sa mnogo pozitivnih vijesti. 

Što se tiče svjetla to ga definitivno više ne privlači ta faza je prošla, pokazni gestu je odličan sa rukama, prati moj prst (ponekad se desi da ne razumije gdje pokazujemo ali u 70-80% slučajeva gleda gdje pokazujem), razumije me sve što mu pričam, više mu toliko ne smeta da su mu ruke prljave itd. Prije nije volio nikako da su mu ruke prljave a sada ih i sam isprlja. Žena je sa njim mijesila tijesto, vodene bojice koristila i dalo je rezultata. Ja kako radim, moram da pohvalim ženu što je iznijela lavovski posao, i za 3 mjeseca dijete je mnogo napredovalo u svakom pogledu. TV gleda možda pola sata u prosjeku u toku dana i to gleda crtane gdje može nešto da nauci kao boje, slova i Lolu i Milu voli. Sada voli da mu čitamo knjige i sam nam donosi knjige da mu čitamo i kaže koju oce priču. 
Eee da, najveća novost je da je počeo da sklapa riječi. Kaže 2 riječi. Tako kad donese knjigu kaže Tri praset_a da mu čitamo ili uzme nas za ruku i mene i ženu i kaže Svi zajedno , to mu je igra da idemo u sobu i da se pokrijemo čaršavom i kao da smo u šatoru itd. Pjesmice zna napamet, čak je jednom povezao jedno 10ak riječi da smo ja i žena ostali u cudu. Nisu sve riječi dobro bile izgovorene ali od tih 10 jedno 5 je bilo baš razumljivo. Ugl što god ja kažem on ponavlja , da moram da pazim što pričam. Inicira igru i obožava društvo. Naučili smo i sve boje i zna da broji do 10, takođe zna i jedno 10ak slova i prepoznaje ih. Kad vidi neko slovo bilo gdje kaže koje je u pitanju. Sve jede raznovrsno i mnogo je poslušniji. Zadnji put kod frizera bio je predobar, nije više bilo vristanja. Ja kad ga pitam koje je boje sjedište u traktoru on tačno kaže, pitam ga šta čika koji sjedi drži u ruci itd, znači komplikovanija pitanja razumije i odgovara. Baš sam zadovoljan da sam opušten i da više nemam sumnje. Opet iako sam i ja mnogo zaslužan za napredak još jednom moram ženu da pohvalim, prosto je nevjerovatan napredak kod njega u svim sferama. Kad bih pisao šta sve zna i koliko je bolji nego prije morao bih još 5x ovoliko da ispisem, a i sada sam se raspisao. Jedino što je da kažem ostalo a to je da voli da baca kamenčiće u vodu. To može pola sata uvijek a nekad i duže da mu ne dosadi. Ali vjerovatno još jedna faza , proce kao i do sada što su ove prošle . Javljam se za koji mjesec kada se nadam da će početi da sklapa i rečenice. Svako dobro svima.

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 1037
   RE: Autizam kod dece
17.3.2023 12:59:58   
dunja RR
Tata, to je sve sjajno, bravo za napredak! Koliko je beše mališa sada star?

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1038
   RE: Autizam kod dece
17.3.2023 13:01:53   
Samo_pozitivno
2 godine i 3 mjeseca

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1039
   RE: Autizam kod dece
3.10.2023 19:59:20   
ButterflyB
Kako mogu da zakazam pregled kod Nenad Rudic decji psihijatar? Ne mogu nigde da nadjem broj telefona za zakazivanje. Molim vas ako neko ima tu informaciju da mi odgovori. Hvala puno. 

(odgovor članu Samo_pozitivno)
Direktna veza do poruke: 1040
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  38 39 40 41 [42]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 40 41 [42]
Idi na:







MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here