|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Mutacija na MTHFR genu
11.7.2015 14:08:21   
Mirjana C
Moje pitanje: Šta mislite o tome?
napomena: ja sam MTHFR 677 homozigot i imam insulinsku rezistenciju,
izgubila sam bebu u 36.nedelji - INFARKT POSTELJICE
i drugu trudnoću u 11.nedelji - PRESTANAK SRČANE AKCIJE.
Posle 1.trudnoće sam saznala za pomenutu problematiku, ali su mi u 2.trudnoći dali jedino FOLNU KISELINU 1x5mg i Glucophage 2x850mg i restriktivnu dijetu, zbog koje sam izgubila 14kg za mesec dana.(Kad sam počela dijetu bila sam u 5.nedelji,imala 100kg, a u 11.nedelji 86kg i tada je konstatovano da nema srčanog ritma i da se plod nije razvijao 4 nedelje.)

Pitanje je, šta raditi i kome se obratiti?!
Takođe smo došli do saznanja da folnu kiselinu ne može organizam da iskoristi,zbog mutacije, a POZNATO je koliko je ona važna za pravilan razvoj ploda , nego da je potreban direktan oblik folne kiseline, tj L-Methyl folat.



http://drgifing.com/
MTHFR C677T i A 1298C

Mutacije na 677 i 1298 delu genoma uzrokuju nedostatak jednog važnog enzima 5-MTHF reduktaze, što izaziva poremećaj metabolizma vitamina B9, odnosno folne kiseline koja se nalazi u brojnim namirnicama. Ovaj vitamin se uzima i kao suplement, na primer, svim trudnicama se preporučuje da uzimaju folnu kiselinu.
dna-double-helix1
Pomenuti enzim omogućava kompletnu biohemijsku iskoristljivost folata iz hrane ili suplementa, a mutacija na genu koja kontroliše ovaj enzim pravi metaboličku deformaciju. Tada se folati ne iskorišćavaju pravilno i dolazi do nagomilavanja homocisteina (hiperhomocisteinemija), što je faktor rizika za brojne bolesti.
Ukoliko postoji genetski poremećaj, upotreba suplementa folne kiseline ne samo da neće ništa unaprediti u zdravlju, već će predstavljati potencijalni faktor rizika.
Hiperhomocistinemija se povezuje sa izrazitim povećanjem rizika od ateroskleroze, miokardijalnog infarkta, moždanog udara, venske tromboze, kancera (npr. karcinom endometrijuma je povećan 2,8 puta kod žena sa povišenim vrednostima homocisteina), urođenih defekata (defekti neuralne cevi, Daunov sindrom, srčani defekti ), zapaljenskih obolenja crevnog trakta, preeklampsijom, neuropsihijatrijskih obolenja (Alzheimer, Parkinson, bipolarni poremećaji, depresija), mijelopatije, neuropatije, nesanica, organske psihoze,  pa čak  i migrene sa aurom.
Svaka osoba, sa bilo kojim oblikom mutacije na gore pomenutim genetskim sekvencama, mora biti upoznata sa važnošću nadokanade 5-MTHF u čistom obliku, a ne osnovne folne kiseline,  kao i obaveznog testiranja na ove mutacije svih bliskih srodnika.

a evo još jednog teksta:
Nekima je poznat ovaj termin MTHFR, nekima ne, pa ajmo malo o tome... Traži posebnu temu, jer je cijelo područje izrazito kompleksno.

Što je MTHFR:
MTHFR je enzim koji pomaže procesuirati folate i/ili folnu kiselinu. Folna kiselina (folati) pomaže tijelu u razgradnji, korištenju i proizvodnjiu proteina. Folati pretvaraju aminokiselinu nazivom homocistein u aminokiselinu zvanom metionin. Te aminokiseline su važna za većinu tjelesnih funkcija.
To je proces METILACIJE (vrlo pojednostavljeno).

To vrijedi za osobu sa "zdravim" mthfr genima.

Ali mi pričamo o MTHFR "mutacijama", i kako one djeluju.

Kada osoba ima "mutirane" MTHFR gene, onda proces metilacije NE RADI.

Mutirani geni se dijele na dvije osnovne mutacije:
MTHFR C677T i MTHFR A1298C ( a ima ih još puno vrsta i podvrsta)

Kako imamo kromosome u paru, tako dio nasljeđujemo od jednog i drugog roditelja, pa se stavke označavaju sa pozitiv/negativ, odnosno što smo naslijedili u varijantama ++, +- i --
A kombinirano se može imati i 677 i 1298
Znači možete imati:
MTHFR C677T ++ - to je homozigot
MTHFR C677T +- - heterozigot

MTHFR A1298C ++ - to je homozigot
MTHFR A1298C +- - heterozigot

A možete imati zajedno MTHFR C677T +- i MTHFR A1298C +- i taj se naziva "kombinirani mtfr" (compound)

A što to radi našem tijelu?
E o tome se vani piše već godinama...
U HR, naravno ništa....
Ili ono što je već napisano, napisano je kivo.

O čemu se radi??
Prirodni folati se nalaze u hrani i svakodnevno ih unosimo, te ih naše tijelo koristi svakodnevno i nužni su za masu procesa.
Od kad je ustanovljeno da su folati neophodni organizmu, od tad se našao i način da ih se sintetski proizvede kako bi se mogli prodavati.
Tako je dobivenn sintetski oblik koji se zove FOLNA KISELINA, dobiva se iz lišća špinata (od tud i naziv svemu folio (list)-folic).
Ali sintetska folna kiselina nije istog sastava kao prirodni oblik (folati).
U principu ljudima ne smeta i to bi bilo sve super da ne postoje MTHFR mutacije koje onemogućavaju sintezu ovog umjetnog oblika - folne kiseline, i onda se stvaraju problemi...

Slobodno počnite čitat ovdje:
http://hwifc.wordpress.com/2013/02/20/mthfrthe-missing-link/
http://mthfr.net

Ono što vas na ovoj temi najviše zanima, pogledajte ovdje:
https://sites.google.com/site/miscarriageresearch/thrombophilia-and-miscarriage/mthfr-and-miscarriage
http://mthfr.net/is-mthfr-affecting-your-pregnancy/2013/05/24/
http://mthfrliving.com/health-conditions/preparing-pregnancy-mthfr-mutations/
Direktna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here