|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sferocitoza
11.3.2010 21:11:07   
Anitaaa
 Sferocitoza (engl. Hereditary spherocytosis) je nasledna autozomno-dominantna bolest eritrocita (crvena krvna zrnca). To je jedna od najčešćih urođenih hemolitičkih anemija Evopi. Uzrokovana je defektnim proteinom ćelijske membrane eritrocita, koji dovodi do njihovog loptastog oblika. Ovakav oblik eritrocita je nepovoljan jer u uskim kapilarima, kroz koje prolaze eritrociti dolazi do njihovog mehaničkog oštećenja. Samim tim je i vreme njihovog života smanjeno. Normalno eritrociti žive oko 120 dana, u ovom slučaju mnogo kraće. Učestalost sferocitoze je 1:5000.

Uzrok

Uzrok ja defekt na hromozomu 8. Usled ove anomalije sintetišu se defektni proteini cioskeleta i ćelijske membrane eritrocita: spektrin i ankirin, što dovodi do povećane propustljivosti za jone natrijuma koji ulaze iz okoline u eritrocite. Spolja je visoka koncentracije natrijumovih jona, a unutarćelijski niska, pa natrijumovi joni spontano difunduju usled koncentracionog gradijeneta. Ulazak natrijuma u eritrocite povlači i ulazak vode, zbog hiperosmolarnosti, koju izazivaju joni natrijuma koji su ušli u ćelije krvi. Crvena krvna zrnca bubre i dobijaju loptast oblik-sferociti.

Simptomi 


Prisutni su znaci hemolize (uništavanje eritrocita).
  • povećana količina nekonjugovanog bilirubina, blaga žutica
  • tamna prebojenost mokraće
  • povećane slezine (slezina)
Prisutni i su blaži simptomi hemolitičke anemije (hemolitička anemija): Ovi simptomi se sreću kod svih hemolitičkih anemija, i mogu biti različite jačine. Za ispitivanje funkcije crvenih krvnih zrnaca koriste se razni testovi: prilikom dodavanja 0,45% rastvora natrijum hlorida (kuhinjska so) koncentracije manje od 0,45% dolazi do hemolize sferocita. Normalni eritrociti su nešto otporniji, pa hemoliziraju tek pri koncentraciji rastvora većoj od 0,45%. U krvnoj slici je koncentracija retikulocita (nezrela crvena krvna zrnca), povećana (normalno do 3%).

< Poruku je uredio Anitaaa -- 11.3.2010 21:12:28 >


_____________________________

"Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Sferocitoza
11.3.2010 21:15:28   
Anitaaa
KOd mene u porodici je prisutna ova bolest.Moja mama i ujak je imaju kao i sin mog ujaka mada u malom procentu.
I mama i ujak su imali operacije gde im je hirurškim putem uklonjena slezina.Sestra i ja nemamo,mada se ja sekiram sad za malog da li sam mu prenela.Ne znam kad se rade analize kod dece.Moraću da se raspitam


_____________________________

"Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

(odgovor članu Anitaaa)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Sferocitoza
5.7.2010 11:49:10   
mk1964
Da li si ti ili netko od tvoje porodice čuo za Tahitian Noni. Taj sok ti trenutno mijenja krvnu sliku na bolje, pojačava imunitet i mislim da bi njegovo korištenje bilo korisno  za to bolest.
Pozdrav

(odgovor članu Anitaaa)
Direktna veza do poruke: 3
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here