|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   indukcija + epidural
23.12.2008 14:18:17   
Anoniman
Čitam neki drugi post koji je prase pisala, i onda je napisala jednu stvar, za koju jesam čula ranije, ali mi ustvari nije jasno kako funcioniše.

Naime, situacija je sledeća. Primiš indukciju (koja pojačava kontrakcije i podstiče otvaranje), pa primiš epidural (koji ublažava bolove, i usporava kontrakcije - kako sam ja pročitala negde...). Takođe epidural oduzima telo od struka na dole, zar ne? Kako onda trudnica ima osećaj kada da gura? CTG? Ultrazvuk? Kako to ide?
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 14:32:49   
prase
U principu ne bi trebalo da bude indukcija pa epidural. Meni su dali epidural jer sam to tražila kada sam osetila kakve su kontrakcije pod indukcijom a rekli mi da će porođaj da traje još 5-6 sati. Pri tom nisam ni znala da to toliko boli zbog indukcije, da sam znala, možda ne bih ni tražila epidural nego bih bar znala šta mi se dešava pa bi nekako stisnula zube... E sad, da li epidural usporava kontrakcije, ne bih znala (prema CTG-u koji je bio priključen sve vreme, a i prema tome što sam delimično osećala kontrakcije i nakon epidurala, reklo bi se da se kontrakcije nisu proredile a još manje da su bile umanjenog intenziteta). Elem, moj doktor je pratio CTG i poslednjih pola sata pre nego što je krenuo porođaj me stalno zapitkivao šta TAČNO osećam, valjda prema onome što je video. Kada krene porođaj, tj. kada treba da guraš, to se oseti i pored epidurala - bar sam ja osetila. Oseća se ne bol, nego pritisak prema guzi, da izvinete na poređenju - kao da kakite ali ništa ne izlazi user posted image Ono što je veoma bitno je da kateter za epidural plasira dobar anesteziolog, bar su tako meni objasnili, pa nema problema da se oseti šta treba a ne oseti šta ne treba. Neki anesteziolog bi verovatno dao bolje objašnjenje od mene, ali meni se čini da poprečno prugasti mišići koji su neophodni za porođaj nisu umrtvljeni, nego su samo receptori za bol otkačeni, tako da veza od mozga do tih delova tela postane jednosmerna: ja mogu da upravljam tim mišićima, ali ne dobijam odziv (da ne kažem, bol).

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 14:51:28   
Anoniman
Mislim da sam na sajtu majkahrabrost.com čitala iskustva porodilja iz inostranstva, i tamo je jedna žena takođe pričala o indukcija + epidural, i ona je rekla da epidural ublažuje kontrakcije, ili sam bar ja tako razumela - zato sam tako napisala.
A epidural je tebi samo, kako kažeš, umrtvio senzore za bol, ali si mogla pokretati noge recimo?
To znači da epidural koji se daje za prirodni porođaj i za CR nisu isti? Ili to što se daje za "budan CR" nije epidural? Ja sam mislila da jeste? Ili je samo razlika u količini kada se žena porađa prirodno i CR-om? jer znam i neke priče da su žene porođene CR-om uz epidural (?) i da im je posle bilo mnogo neprijatno što par sati nakon porođaja nisu mogle da pomeraju noge.

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 15:00:18   
prase
Uh, pa onda ja definitivno nisam klasičan slučaj, jer sam mogla da pomeram noge... Čak sam dva sata kasnije sama prešla na drugi krevet da me voze iz porođajne sale u sobu. Znala sam da me epidural nije odradio do kraja, ali ono što sam ja od njega očekivala je bar delimično odradio kako treba... Ili sam imala stvarno sreće sa anesteziologom, ili je on imao sreće pa mu je upalilo da ne boli a da osećaj kao imam... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 15:07:13   
Anoniman
user posted image  Kažem... možda se razlikuje kada se daje za prirodan porođaj i za CR?

Ajde žene, uključite se, pomozite nam!

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 18:47:11   
guppy RR
Koliko ja znam, epidural samo umrtvi bol, a ne pokretnost.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: indukcija + epidural
23.12.2008 19:43:05   
Anoniman
Sutra ću na poslu da potražim koleginicu  koja mi je to pričala pa va javim...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: indukcija + epidural
24.12.2008 11:02:09   
Anoniman
Otvorila sam novu temu. KLIK

Verovatno da ako se epidural koristi u većoj količini onda umrtvljuje donji deo tela, jer ne znam kako bi se inače radio carski na ženi koja može da se mrda.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: indukcija + epidural
24.12.2008 14:13:33   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha

Sutra ću na poslu da potražim koleginicu  koja mi je to pričala pa va javim...


Nađoh koleginicu. Postavila sam konkretno pitanje, u kojoj se anesteziji porodila (CR), epiduralnoj ili spinalnoj, ona umrla od smeha, i rekla da nema pojma. Kaže, "Mi to svi u narodu zovemo "u epiduralu", a niko nas ne ispravlja... pa možda je i u spinalnoj. Meni se oduzelo sve od struka na dole. I to mi je bilo mnogo bolje iskustvo, nego prethodni porođaj, koji je bio u totalnoj anesteziji."

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: indukcija + epidural
24.12.2008 19:17:39   
guppy RR
da.... ima razlika. CR možeš da se porodiš u totalnoj anesteziji, a možeš tako, da ne osetiš donji deo tela i da si pored budna. Ja mislim da je to sve spinalna/epiduralna (znači sredstvo koje ti zbog porođaja nameste u kičmeni deo) isto, samo da od doze zavisi koliko osetiš. Kod normalnog porođaja MORAŠ da osetiš i kontrakcije (recimo jačine 3 od 10), da bi mogla kontrolisati porođaj.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: indukcija + epidural
30.12.2008 22:19:40   
Makili
Posto sam se prirodno porodila uz pomoc indukcije jer to otvaranje kod mene nikako nije islo ne znam sta bih rekla osim toga da samo radjanje deteta mi je bio najmanje bolan deo tako da zbog toga ne bih ni islka na tu varijantu da primim epidural,najgore od svega su bile kontrakcije i sve molim boga da ovaj put bude bar malo lakse jer cak ni usivanje posle nije toliko bolno nego si vec u onoj fazi aj me malo pustite na miru a cika doca je i tu kod mene imao prilicno posla posto sam tek posle skontala da imam 14 koncica koji treba da ispadnu....user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: indukcija + epidural
31.12.2008 7:35:22   
guppy RR
Joj, Maki.... user posted image

(odgovor članu Makili)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: indukcija + epidural
3.1.2009 15:14:09   
dorina
Epiduralna se koristi kod prirodnog pooda, a spinalna kod carskog i svih drugih hirurških intervencija. Anestetik se ne ubrizgava na istoj dubini kičmenog kanala zato je i dejstvo različito.
Ja sam se porodila prirodno uz epidural. Pokretljivost je očuvana, samo se umrtve receptori za bol u donjem dijelu tijela, ali ne potpuno (bar kod mene). Zapravo anestetik se daje u maloj dozi (individualno ga doziraju, dok ne ocijeniš da osjetiš kontrakciju ali da je bol podnošljiva) i brzo se razgrađuje pa ti ga moraju stalno dodavati. Nakon ove anestezije možeš imati glavobolju i nizak pritisak.
Kod spinalne se anestetik daje dublje, bliže kičmenoj moždini pa je i efekat jači. Totalno se oduzme donji dio tijela što je neophodno za carski rez.
Nadam se da sam pomoglauser posted image .

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: indukcija + epidural
3.1.2009 18:29:51   
guppy RR
Da, ali desi se recimo da kreneš na prirodni porođaj sa epiduralom pa zbog komplikacija moraš na urgentni carski 

(odgovor članu dorina)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: indukcija + epidural
3.1.2009 19:08:12   
dorina
I ja sam razmišljala o toj mogućnosti ........u tom slučaju nam treba veliko povjerenje u anesteziologa da će  bez problema uvesti kateter malo dublje........ ili tražiti opštu anesteziju.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: indukcija + epidural
5.8.2009 15:24:47   
Anoniman
Čitam šta sam ovde pisala, pa da se dopunim (ispravim) za neke stvari:

Epidural se može koristiti za prirodan porođaj i za CR, razlika je u dozi. Ni u jednom slučaju se noge ne oduzimaju, čak kod prirodnog porođaja, porodilja sve oseća, ali bez bola.

Spinalna anestezija se koristi kod CR u budnom stanju, ona oduzima sve od struka na dole (i noge).

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: indukcija + epidural
29.9.2009 22:52:37   
marince1
Kod nasse ovo cesto radi,pisala sam negde o tome.
Dr proceni kad je bebaspremna zaizlazak,to iskalkulise sa njegovom smenom i zakaze ti da dodjes.
Prvo dobijesindukciju (ili one vaginalete koje rade to isto) i kad se otvorisdovoljno da ti epidural(ako si platio) i oni to nezvanicno zovu ''dirigovani porodjaj''

_____________________________

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: indukcija + epidural
22.12.2015 3:55:03   
isidora88
Ima li koja porodilja da podeli svoje iskustvo sa indukovanim porodjajem uz epidural? Interesuje me bas indukovan porodjaj, znaci ne kad bolovi spontano krenu, nego kad se dogovorite sa dr da dodjete na porodjaj

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu marince1)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: indukcija + epidural
22.12.2015 12:01:45   
Tiziana
Ja sam isla na dogovoreni indukovani porodjaj sa epiduralom.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: indukcija + epidural
22.12.2015 12:23:12   
Tiziana
Dosla sam na dan kad je dr bio dezuran. Ispostavilo se da sam skoro 5 prstiju otvorena.Kad sam usla u box prvo su mi dali probnu dozu epidurala,onda probusili vodenjak i dali indukciju.posle 15min je bebi malo smetala indukcija pa su mi je iskljucili i vise je do kraja nisu ukljucivali.Porodila sam se za 3,5h bez ikakvih bolova.Kao da se nisam ni poradjala.

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: indukcija + epidural
22.12.2015 23:45:45   
muzicarka
Meni je pukao vodenjak, krenuo porodjaj pa sam dobila epidural pa indukciju...

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: indukcija + epidural
8.3.2016 0:20:47   
Khaleesi
Ja sam oba porodjaja primala prvo indukciju dok se nisam otvprila cetiri prsta, onda su mi dali epidural...
Ja sam se od epidurala brze otvarala, a osecaj da guras tj napone osecas kao da ti se ide u wc... tj kaki :-) bukvalno tako, drugacije ne moze da se opise osecaj, cak je meni dr na porodjaju tako objasnio...

(odgovor članu muzicarka)
Direktna veza do poruke: 22
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Ime za devojcicu?
Kiki ST



Nina (40%)

Vanja (19%)

Sara (40%)


Ukupan broj glasova: 171

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here