|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ishrana pre začeća
23.1.2010 2:02:37   
cipiripi

Da li treba da menjam svoju ishranu?

Ukoliko ste odlučili da ostanete u drugom stanju, promena navika u ishrani jedna je od veoma bitnih faktora koji utiču na zdravlje vašeg deteta. Imajte na umu da hrana koju unosite može bitno uticati na vašu mogućnost da ostanete u drugom stanju – i na dobar i na loš način. Bitna je i činjenica da ona utiče i na zdravlje vaše bebe. Raznovrsna ishrana koja sadrži adekvatne količine hranljivih sastojaka neophodna je kako pre trudnoće, tako i za vreme trudnoće i dojenja.


Kada treba da pocnem sa promenama mojih navika u ishrani?

Nema tačno određenog vremenskog perioda koji bih vam mogla navesti kao optimalnog za promenu navika. Što pre to bolje! Ne mora to da bude ni 1. u mesecu, ni ponedeljak, ni godinu dana, ni tri meseca pre trudnoće. Ukoliko ste se odlučili na začeće, savetujem vam da odmah počnete sa promenama (naročito u ishrani). Planiranje trudnoće savršena je prilika za promenu vaših navika, a svaki dan je dobar dan za početak vođenja zdravog života. Imajte na umu da su najosetljivije prve tri nedelje trudnoće, kada najčešće još niste ni svesni da ste trudni, a tada je razvoj bebe najosetljiviji. Napravite „zdrave" izmene u svom frižideru i jelovniku.


Sta treba da preduzmem pre trudnoce?

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina i minerala, hranite se neredovno (fast food hranom), malo spavate, pod svakodnevnim ste stresom... obavezno morate dovesti u red svoj način ishrane i života uopšte. Planiranjem zdrave trudnoće i zdravim stilom života umanjićete rizike od komplikacija Vašeg i zdravlja Vašeg deteta.

Preporučuje se da pre planirane trudnoće uzmete u obzir sledeće savete:

- Unos hrane treba biti prilagođen principima pravilne ishrane;

- Nikako ne smete preskakati obroke ili držati neku od niskokaloričnih dijeta;

- Obavezano vodite računa o unosu vitamina i minerala (pogotovo gvožđa, kalcijuma, folne kiseline);

- Alkohol izbacite iz upotrebe, a ograničite konzumaciju napitaka sa kofeinom;

- Smanjite unos šećera i zamenite ih povrćem, voćem i žitaricama («vlaknastim» namirnicama);

- Održavajte telesnu težinu - uz zdravu ishranu osiguraće pravilan rast i razvoj bebe u Vašoj materici;


Koje namirnice pozitivno uticu na zacece?

Najbolje je da birate namirnice bogate vitaminima B kompleksa, C, A i D (sveže voće i povrće, riba, jaja) i mineralima - naročito kalcijumom i gvožđem (crveno meso, zeleno lisnato povrće, mleko i mlečni proizvodi, riba koja se jede sa kostima). Proteinski bogate namirnice: posno meso, riba (minimum 3 puta nedeljno), jaja, mleko i leguminoze (pasulj, grašak - kombinujte ih sa žitaricama kako bi „poboljšali" kvalitet belančevina). Takođe, vodite računa o unosu biljnih vlakana (pahuljice, kuvane žitarice, sveže voće i povrće).


Sta treba da izbegavam?

Preporučuje se da odmah nakon čitanja ovog odgovora prestanete da:

- Koristite veštačke zaslađivače (o štetnosti kofeina i alkohola već smo Vam govorili) – „zdraviji" izbor je med i smeđi šećer.

- Pijete gazirane napitke - nemaju ništa dragoceno za pripremu Vašeg organizma za trudnoću (sadrže kofein, tanine,...) – radije pijte sveže voćne sokove.

- Ukoliko pušite - odmah prestanite, a ukoliko koristite drogu - potražite stručnu pomoć u borbi protiv bolesti zavisnosti.


Cula sam da ishrana ima uticaja na pol deteta, da li je to istina?

Tvrdnja da žena koja unosi dosta hrane bogate kalcijumom (kao što su mlečni proizvodi) povećava  mogućnost začeća ženskog deteta, a ukoliko jede dosta crvenog mesa, verovatnije je da će roditi dečaka, nije tačna. U pitanju je samo babska priča.


Da li je bitan unos vitamina i minerala pre zaceca?

Izuzetno je bitan! Ukoliko planirate trudnoću, odmah počnite sa uzimanjem vitamina i minerala (najpre se konsultujte sa svojim lekarom) kako putem odgovarajućih preparata, tako i putem hrane. Zapamtite - preparati nikako ne mogu biti jedini izvor ovih nutritivnih sastojaka i nisu zamena za hranu!
Bitan je unos vitamina B kompleksa (riba, plodovi mora, žumance, mleko, jogurt i fermentisani sirevi, pivski kvasac, soja, pšenica), folne kiseline (pivski kvasac i pšenica-najbogatiji izvori za vegetarijanke, zeleno lisnato povrće, narandže, jezgrasto voće i semenke) - pošto se uništava termičkom obradom - povrće jedite u vidu salate ili kuvano na pari; kalcijuma (mleko i mlečni proizvodi, girice i sardele, zeleno lisnato povrće, susam, soja (u zrnu), sojino mleko i tofu sir (obogaćeni kalcijumom), badem,...) i gvožđa (crveno meso, jetra (goveđa, pileća, teleća), pasulj, obogaćene žitarice i suve šljive, tunjevina, soja, bundeva, ovas, grašak, pivski kvasac, smokva, žumance, grožđice,...).


Da li stanje uhranjenosti ima uticaja na zacece?


Ima! Pothranjenost (niska telesna masa u odnosu na preporučenu), kao i gojaznost imaju veliki uticaj ne samo na začeće, već i na sami tok trudnoće (moguća pojava gestacijskog dijabeta, hipertenzije, infekcija urinarnog trakta, pobačaja, rađanja deteta male ili izuzetno velike telesne mase, retardacije,...).

Bilo bi odlično kada biste pre začeća uspeli (naravno, u zavisnosti od stanja vaše uhranjenosti) da malo smršate ili da "nabacite” koji kilogram više kako bi u trudnoću ušli sa takozvanom "normalnom” težinom (u njenom određivanju pomoće vam BMI). Ipak, pre nego što krenete sa dijetom, obavezno se konsultujte se sa Vašim dijetetičarom.

I još nešto, često se susrećemo sa strahom od povećanja telesne mase u toku trudnoće (određeni broj žena čak izbegava trudnoću zbog toga) - nemate razloga za bojazan. Sledite preporuke u ishrani pre i u toku trudnoće i radujte se rađanju novog života!

Da li pojava masnih naslaga na pojedinim delovima tela simbolizuje da nosim decaka ili devojcicu?

Još jedna babska priča koju veoma često čujemo. Pojava masnih naslaga u predelu stomaka nikako ne simbolizuje da ćete roditi devojčicu, kao ni debljanje u predelu bokova i i stražnjice da ćete roditi dečaka.

Objašnjenje: ukoliko ste niski (imate kratak gornji deo tela) povećanje telesne mase biće izraženije na stomaku (beba ima mogućnost samo da raste unapred), i obrnuto - ukoliko ste visoki i „krupnije" građe (duži vam je gornji deo tela) masne naslage su izraženije na bokovima i stražnjici (stomak je širi - beba se može smestiti i vodoravno).

Da li ishrana muskarca takodje treba da se promeni pre zaceca?

Treba. Pre začeća nije neophodno da samo žena promeni svoje navike u ishrani. Izvesno odricanje odnosi se i na muškarca, neophodno je da: 

- Smanji količine alkohola i kofeina.

- Obrati pažnju na unos minerala cinka i selena (važni su za produkciju spermatozoida) - cink ćete naći u govedini, grašku, ćuretini i siru, a selen u pšeničnim klicama, mekinjama, crnom luku, paradajzu, tunjevini i brokoliju.
  
- Raznovrsna i pravilno kombinovana ishrana takođe ima značajnog uticaja na plodnost.






izvor:bebac



< Poruku je uredio cipiripi -- 23.1.2010 2:03:28 >


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




Direktna veza do poruke: 1
   RE: Ishrana pre začeća
23.1.2010 6:37:50   
tixy1
Cipiripi, svaka cast user posted image

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Ishrana pre začeća
23.1.2010 9:37:29   
Suncicabg
Bravo Cipiripi! Mene muce najvise cigarete user posted image

(odgovor članu tixy1)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Ishrana pre začeća
23.1.2010 16:16:45   
Anoniman
Cipi user posted image ....sad ću da iščitam detaljnije pa da sestrinski podelimo muku...user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Suncicabg)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Ishrana pre začeća
23.1.2010 17:07:10   
Anoniman
Setila sam se kako sam pre trudnoće (neka 3 meseca recimo) bila u Apoteci da uzmem vitamin C . na polici vidim i ostale vitamine i minerale ali mi nešto dunem da uzmem selen(u kombinaciji sa cinkom) koji nikad ranije nisam.....
počne da ga pijem ..onako... kad se setim. Trudnoću tada nisam planirala i desila se slučajno (ako takav način uopšte i postoji...)...

mm je video da ja nešto pijuckam i par puta onako bzv aj napravim i njemu jedan ... posle je uzimao i sam jer mu se svideo ukus a meni je bio grozan....!
ne znam koliko je to uzimanje selena uticalo ali sam po računici zatrudnela u neplodnim danima....user posted image

(odgovor članu Suncicabg)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Ishrana pre začeća
3.3.2010 1:44:46   
Tatamata
Kada se probudi želja za potomstvom, od samog početka želimo da učinimo sve kako bismo dobili dete. Dobro je znati da na plodnost utiče i ono što se nalazi na majčinom tanjiru. „Najbolje je početi od ishrane“, savetuje profesor doktor Klaus Didrih, direktor Ginekološke klinike u Libeku (Nemačka) i autor knjige „Formula za bebu“.

Pročitajte više…

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Ishrana pre začeća
23.5.2010 22:38:26   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tatamata

Kada se probudi želja za potomstvom, od samog početka želimo da učinimo sve kako bismo dobili dete. Dobro je znati da na plodnost utiče i ono što se nalazi na majčinom tanjiru. „Najbolje je početi od ishrane“, savetuje profesor doktor Klaus Didrih, direktor Ginekološke klinike u Libeku (Nemačka) i autor knjige „Formula za bebu“.

Pročitajte više…




"Pijte svaki dan vitamin C od 500 miligrama i svaki drugi ili treći dan vitamin E koji je poznatiji kao vitamin začeća."

..od NG svaki dan uzimam i C vitamin i E vitamin, kao i Folnu...kiselinu ...
Kao i mm.
Da li jer neko čuo da bi i muškarci trebalo da piju Folnu kiselinu u toku pripreme za user posted image ?


(odgovor članu Tatamata)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Ishrana pre začeća
23.5.2010 22:40:20   
Ana RR
Da, mm je pio.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Ishrana pre začeća
25.5.2010 10:57:12   
Anoniman
Hvala Ana. user posted image

(odgovor članu Ana RR)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Ishrana pre začeća
25.5.2010 13:17:29   
kokoloko
svašta ja mogu od vas da naučim. da mi je neko rekao da i nm treba da piju folnu kiselinu, ne bih mu verovala.ja je pijem, kao i vitamin e, ali on.....

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Ishrana pre začeća
18.7.2010 23:24:31   
Tatamata
Kada dođe vreme da pravite bebu, kuhinja je važna kao i spavaća soba. Hrana i plodnost povezani su vrlo jednostavno: „Potrebne su vam zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi, ali i dobro stanje organizma da bi se oplodnja desila i plod se razvio

Pročitajte ceo tekst...

(odgovor članu Tatamata)
Direktna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...
Kako se ponašati nakon embriotransfera?
Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i sk...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here