|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Baby friendly program
6.10.2008 12:52:00   
Anoniman
Žena se porađa satima, ako je prvorotka-ne zna da doji... nakon porođaja, bebu stavljaju do njenog kreveta... tzv Baby friendly program u porodilištima.

Moje mišljenje - DEBILAN PROGRAM!
Zar ne bi bilo bolje da se žena odmori tih jedan/dva dana nakon porođaja (koliko se uglavnom ostaje nakon prirodnog porođaja), nego što već umorna, isfrustrirana i izgriženih bradavica stiže kući?

Ja sam imala sreće pa sam porođena carskim i beba nije bila sa mnom, donosili su ga samo na podoj... pa sam i tako stigla kući sa ragadama...šta bi bilo da je stalno bio sa mnom???

Guppy je krenula nešto na tu temu na drugom mestu, nadam se da će napisati o tome više...
Meni nisu ostavljali bebu uopšte dok sam bila u porodilištu sem na podoj... ova rečenica će postati smislena kada guppy bude napisala šta se desilo.

Sve u svemu, kakvo je vaše mišljenje o tom programu?

  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Baby friendly program
6.10.2008 16:26:40   
oliveradj
Porodila sam se prirodno u Betaniji NS, super je prosao porodjaj secena sam i pucala sam ali me rana nije bolela osecala sam se jako dobro. Kada su me spustili s bebom na odeljenje ne znam tacno kako se zove posle pregleda bebinog i kada smo se mi sredile tusirale prosetale par koraka po sobi beba je stavljena u krevetic mali do mog. Palo je vece i ona je pocela neutesno da place. Na svu srecu osecala sam se dobro pa sam je nosala zvala sestru jedno cetiri-pet puta, mleko nije nadoslo pa nije imala sta da sisa, davali su joj zasecerenu vodicu nekoliko puta vec su odlepile od mog zvanja, medjutim Adrijana nikako da prestane sa placem. Celu noc nisam spavala nije mogla ni moja cimerka ciji decak nije se cuo samo je spavao svo vreme dok smo bili tamo. Ujutru pred vizitu blagi uzas morala sam da je ostavim u kreveticu i da se spremim za vizitu umirivale su je zene koje su spremale nije prestajala jedva sam cekala da dodje lekar. Konstatovano da joj je nosic zapusen, isprali su ga fizioloskim rastvorom i ona je odspavala u toku dana, ali ja sam totalno bila istraumirana da nisam mogla da spavam. Drugo vece ista prica malo manje je plakala uspela sam jedva malo da odspavam probudila me je vristanjem skocila sam sanjiva istraumirana. Zadnji dan je posle podne pocela da spava moji su kasno dosli po mene zbog vrucine tako da smo uvece isle kuci ona je spavala ali ja jednostavno nisam mogla da spavam jel sam se toliko iscimala setala sam drugu noc po hodniku i nosila je, dok me sestra nije oterala u krevet jer nije preporucljivo toliko se kretati.
Po mom iskustvu netreba decu ostavljati sa majkom nisam mogla da joj pomognem lekara uvece nema sestra nije mogla nista na svoju ruku i samo sam se premorila umesto da se odmaram posle porodjaja.


_____________________________

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Baby friendly program
6.10.2008 17:58:13   
prase
Moje je misljenje da je baby friendly (ili kako se vec program zove) glupost. Smatram da je bolje i za bebu i za majku da budu odvojene (osim za podoj) sve vreme u bolnici nakon porodjaja. Ja cu se poroditi u porodilistu Narodni Front u BG, gde je ovaj program (koliko cujem) OBAVEZAN. Naravno, postoji resenje i zove se apartman (koji kosta 4.500 ako se deli sa jos jednom zenom ili 6.000 ako si sama u njemu, po danu). Kada platis apartman, bebu ti donose onda kada nazoves telefonom da je donesu. Osim toga, imas svoje kupatilo, telefon i TV. Posete su od 10 do 22. Od svega ovoga, meni je najbitnije ono prvo - da mi bebu donesu onda kada imam snage i potrebe da budem sa njom. Cujem da su, pri tom, sestre koje "gledaju" bebe dok nisu sa mamama i te kako razlicite. Moja prijateljica je ponekad morala da zove 3-4 puta da bi joj doneli bebu, kada oseti da joj nadolazi mleko. Valjda mrze te sto leze u apartmanu misleci da su bogate. U sustini - jeste to luksuz i ne moze to svako sebi da priusti. Ali je malo jadno na sta se svodi, placas da beba ne bi bila sa tobom. Meni je mnogo logicnije da bude obrnuto 

P.S. Nema veze sa temom, ali cisto ako me se iko vise seca, ja se jos nisam porodila. Doca mi je jutros predlagao da ostanem u bolnici i da mi sutra da indukciju, ja sam to odbila i ponovicemo verovatno isti razgovor u sredu. On kaze da deluje da decko nece ni silaziti nize, a ja bih da mu damo jos malo vremena... mada je termin prosao pre 3-10 dana, u zavisnosti od toga cija se prognoza termina uzima u obzir

(odgovor članu oliveradj)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Baby friendly program
6.10.2008 21:17:20   
guppy RR
prase, ja te se sećam, kako da ne, samo si prestala da se javljaš!!!!!!!!!

Ajde se javi u temi za trudnice (KLIK), molim te!

< Poruku je uredio guppy -- 6.10.2008 21:23:22 >

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Baby friendly program
6.10.2008 21:26:58   
guppy RR
I još po neka reč o baby friendly... samo ću kopirati iz druge teme:

Ja nisam mogla da se pomerim u krevetu posle CR, nosili su mi bebu na ruke, da je podojim :( A treći dan dali su mi jednu bebu preko noći da spava uz mene, pa kad se bebica gladna probudila ja sam u krevetu plakala, jer nisam mogla da se podignem da joj pomognem. Zvala sam med sestru da me digne...

Lepo je imati bebicu uz sebe, to je tako poseban osećaj, neopisiv. Ali nema veće vrednosti nego da majka posle porođaja odmori i da se oporavi. Posle CR ne možeš da hodaš, i ja sam čudno odreagovala na lekove pa sam puno povraćala i nisam smela da ustajem... a u takvom stanju treba ti neko nežan uz tebe, da ti kaže da si još uvek dobra majka, da ti pomogne oko deteta i dojenja i da ti daje energiju, koja ti treba kao novoj majci.

Moje mišljenje...

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Baby friendly program
7.10.2008 8:43:56   
Anoniman
Dakle, sve (koje su se do sada javile) imaju isto mišljenje-PROGRAM NE VALJA! Dakle, koja budala ga je osmislila i uvela????  

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Baby friendly program
7.10.2008 12:08:46   
Lu
Neznam što da kažem,divno je kad je beba pored majke i kada majka može svaki trenutak da ju uzme u naručje,da ju nahrani ili se samo pomazi snjom.
Ja sam bila u "lošem stanju" i jedva sam uzela bebu u naručje iz njenog krevetića da ju podojim jer nisam mogla nikako ustati ni do wc-a sama,zaspala sam nekim luđačkim snom sa bebom pored sebe koja je vrištala mogla sam ga ugušiti dok su sestre došle i jedva me razbudile i još se izderale na mene.
Eh sad koji je cilj toga programa neznam stvarno,možda bi trebale sestre da budu prisutnije po sobama,barem kod majki koje nisu u stanju da same uzimaju svoje bebe,a dojenje mi nitko nije objasnio dok mi nisu počele otpadati kraste sa bradavica,neznam dali to spada u friendly program.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Baby friendly program
7.10.2008 15:52:31   
Anoniman
Divno je ALI još je divnije ako se naspavaš nakon porođaja, dojiš na 3 sata kada ti donesu bebu, odeš kući bez ragada, pa tamo dojiš kad hoćeš i maziš se koliko god hoćeš. Ja bar to tako vidim! user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Baby friendly program
24.10.2008 13:45:48   
andrijana
Izgleda da sam ja najbolje prosla! Mislila sam da necu uspeti,medjutim,u Smederevu je bilo drugacije! Bila sam jako lose posle porodjaja pa mi bebu nisu doneli 3 dana,dok se bar malo nisam oporavila. Doktori procene kada moze porodilja da dobije bebu. Imali smo fore pre vizite da se spremimo jer su nam bebe nosili na kupanje i pregled,bebi vizite. Sve u svemu,prosla sam super!

_____________________________

Andrijana i Stevan
01.01.2007.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Baby friendly program
24.10.2008 15:18:28   
gina
I ja sam se porodila CZ u Betaniji i prosla sam isto kao Tasa. Bila sam zadovoljna

(odgovor članu andrijana)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Baby friendly program
24.10.2008 16:24:55   
cuddly
Ja ipak mislim da je odlican, porodila sam se prvi put u 18h, i jedva sam docekala jutro da mi donesu bebuuser posted image . Te noci nisam ni mogla da spavam od silnih emocija, nista mi nije tesko samo da je beba pored mene. Koliko ja znam u bolnici mozete da birate hocete li BF ili ne. U svakom slucaju vise volim svoju bebu uza sebe, pa kako tako donosice je na podoj na tri satauser posted image

(odgovor članu gina)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 12:18:30   
Shishica
Sigurno je da treba porodilja da se odmori.. Ma koliko lepo bilo da joj je beba tu sve vreme..
Ja kad sam cula da je kod nas uveden taj program odusevila sam se ali kad citam vasa iskustva...zapitam se..user posted image

(odgovor članu cuddly)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 12:25:16   
Rivana
i ja mislim da porodilja treba da se odmori, zena posle porodjaja nema ni mleka onda donesu bebe one gladne placu a ti ni sama ne znas sta da radis sa bebom

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 12:59:04   
BiBi81
Moram da budem iskrena, sada sam prvi put čula za ovaj program i delim mišljenje većine da on ima mnogo više loših strana nego dobrih! Jedino mi je ostalo nejasno da li je ovaj program OBAVEZAN ili PORODILJA BIRA ili je nekim slučajem do sada UKINUT? Konkretno, mislim na Betaniju NS. Zna li iko? 

_____________________________

http://www.ringeraja.rs/forum/editprofile.asp#

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 13:01:59   
Anoniman
Ja sam se isto porodila u Betaniji, prirodno, i od bebe sam se odvojila samo kad su ga nosili da primi vakcinu, znaci za 48 sati nije bio ported mene 5 minuta. Tada sam bila strasno izmucena, nisam mogla da ga podignem od upale misica od porodjaja, ali posto nisam imala epiziotomiju mogla sam da ustanem i da budem pored njega. I odmah sam dobila mleko i nije jeo vestacku hranu u porodilistu. Kada sam dosla kuci proklinjala sam onog ko je smislio taj program jer sam tek tada shvatila da mi je san posle porodjaja bio neophodan.
Sada, kada je sve to proslo, i kada polako zaboravljam koliko je bilo tesko, radujem se tom programu i nadam se da ga nece ukinuti do sledece bebe, jer pamtim svaki sekund njegovog zivota, i srecna sam sto sam sve vreme bila pored njegauser posted image

(odgovor članu Rivana)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 13:06:10   
Brand new mama
Citala sam na blogu "Krugoline Borup" da nasa porodilista u principu nisu ispunila sve uslove da imaju Baby friendly program.Porodilja bi trebala da ima pravo da trazi da joj odnesu bebu ako ne moze da se brine o njoj ili je umorna,sto se u vecini porodilista svodi na to da zene imaju utisak da je to vise Nurse friendly program-posto sestre imaju manje posla, a na zivkanje ne reaguju ili se,eto izderu na mamu kako nema majcinski osjecaj i slicne gluposti(ja imam utisak da kad bi mi to neko rekao, da bi ga raspalila po njusci za medalju,makar crkla kasnije) .Naravno, svugdje postoje izuzeci, a cini mi se da se mozda nesto i mjenja na bolje(po pricama nekih zenica na sajtu "majka hrabrost"). Ali prije svega mislim da je na prvom mjestu potrebno da se novim mamama pomogne da odmorne odu kuci i da se uspostavi dojenje(ako je moguce) a ne da posaljes umornu zenu sa bebom koja je naviknuta na adaptirano mlijeko i koja je izgubila osjecaj za sisanje.

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu BiBi81)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 13:06:34   
božana
Ovaj program je glup.Jedino mi koje smo se porodile carskim rezom imamo sreću da možemo koliko-toliko da se odmorimo.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 14:20:25   
marince1
Kod nas je ovajprogram obavezan.
Sve je to dobro zamisljeno,ali ako su sestre ok,pa su ti na raspolaganju,da ti objasne,da ti pomognu i ostale,a ne da ti ''uvale'' bebu kad ti je najteze i kad neznas sta sa njom da radis i da te ne sljive uopste,sto je cesto slucaj.
Mislim da nase zdravstvo jos nije ''sazrelo'' za ovaj sistem u porodilistu.

_____________________________

Ko zna zasto je to dobro...

Nista u zivotu nije slucajno!

(odgovor članu božana)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 15:54:57   
Zlatna ribica
Bila sam na BF u GRadskoj, i to mi je ujedno i najlepse i frustrirajuce secanje na porodiliste.
Ono lepo je sto mi je beba bila u svakom casu u vidnom polju i na dohvat ruke, sto sam ga non-stop mazila i nosala, sto sam bila mirna da ga niko ne ostavlja da se dere i place. Ono ruzno sto pamtim, to su sestre na odeljenju. Nijedna da pridje da pomogne, da pita jel treba nesto. Sestra iz laktarijuma se nije udostojila ni da mi pokaze kako da stavim bebu na grudi, samo mi je rekla da ce mi mleko uskoro nadoci. Kad sam napravila scenu, odmah su dojurile cak 3 sestre (medju kojima i ta iz laktarijuma), pa su mi zdusno sve tri pokazale kako da stavim dete na dojku, a onda opet isparile.
Bez obzira na sve, i ovaj put cu, ako Bog da i sve prodje u redu, na BF, u istoj bolnici, s tim sto ovaj put znam kako cu sa onim kravetinama na odeljenju !

_____________________________

Moj lavic 6.08.2008.g.

(odgovor članu marince1)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Baby friendly program
21.8.2009 16:44:36   
Shishica
Ma oni se resili njihovog, utrapili odma mamama bebe pa da se one muce onako sirove.. Da oni imaju manje posla..
Ali su se malo zaj***li! Sad ce ih jadne mame stalno zivkati jer nece znati sta ce..

Prodju li brzo ta tri dana u bolnici.. user posted image

(odgovor članu Zlatna ribica)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Baby friendly program
30.8.2009 16:25:58   
Anoniman
Uh, ja sam cula da je u obicnim sobama u Narodnom Frontu isto obavezan BF, i ne mozes da biras! user posted image Auuuu, pa ko ce se svadjati stalno sa onim sestrama ostrokondzama! Ja cu da ponesem bejzbol palicu od mm, pa cu da ih ganjam tamo sa time, ako ne budem iscrpljena! user posted image

(odgovor članu Shishica)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Baby friendly program
30.8.2009 16:31:03   
gagana83
Sreca pa je kod nas u porodilistu ukinut taj baby friendly program,po meni je to samo mucenje za majku koja je ionako iscrpljena od porodjaja.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Baby friendly program
30.8.2009 16:32:36   
Anoniman
Uh, nadam se da ce me docekati tamo sa pitanjem da li hocu taj program ili ne!

(odgovor članu gagana83)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Baby friendly program
30.8.2009 16:39:51   
Lu
Nažalost onako kako je zamišljen ne sprovodi se.
Kod mene u sobi kad sam se porodila je žena zaspala sa bebom koju je dojila,kažu da je taj san poslije poroda najtvrđi!
Mi smo ju sve dozivale i derale se ali ona jednostavno nije čula,onda su došle sestre čuvši nas i uzele joj bebu,nju nisu ni budileuser posted image
Toga sam se uvijek plašila i nikada nisam zaspala sa bebom kod kuće,kad ga nahranim odmah ga vratim u krevetić!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Baby friendly program
30.8.2009 16:48:46   
sanji
Iskreno smatram da je taj program užasna glupost. Činjenica je da žena koja se porodi želi što pre da bude sa svojim detetom ali mislim da porodilja prva 2 dana nije sposobna da se brine ni o sebi a ne o bebi! Moja drugarica se porodila u Frontu (carskim) i drugi dan su joj doneli bebu, a odneli su je tek kad se posvađala sa svima i napravila opštu frku. Ja ću se poroditi u Višegradskoj tako da neću imati taj problem. Po meni je jako bitno da se porodilja odmori pre odlaska kući tako da kad stigne kući bude sposobna da vodi računa o tom detetu a ne da bude istraumirana i isfrustrirana. Uostalom, više objasne patronažne sestre koje dođu kući nego baby frendly program gde se sama snalaziš sa bebom.

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here