|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   trihotilomaniija-čupanje kose
4.4.2013 9:45:43   
sydney5
jel još tko ima ovaj problem?da razmjenimo iskustva..


Za početak ukratko o trihotilomaniji:

Trihotilomanija je bolest koja se karakteriše neodoljivom potrebom da se iščupa sopstvena dlaka. Osoba pokušava da se odupre ovoj potrebi, ali je rezultat toga porast napetosti, koja, ako se dlaka ne iščupa, narasta do nepodnošljivosti. Onoga trenutka kad se dlaka iščupa, napetost opada, a sve to biva praćeno osećanjem prijatnosti i zadovoljstva. Posledica je gubitak kose, najčešće ograničen, koji, ako se bolest ne leči, može biti nepovratan. Trihotilomanija je svrstana u posebnu grupu oboljenja, koja, nosi naziv "poremećaji kontrole impulsa". Ovoj grupi pripadaju još i piromanija, kleptomanija i bolesno kockanje. Kod osoba obolelih od trihotilomanije skoro uvek je prisutna određena doza napetosti, te mnogi autori akt čupanja dlake smatraju radnjom koja snižava napetost. Problern se uvećava nakon što se dlaka isčupa, jer se javlja strah od gubitka kontrole i posledičnog potpunog gubitka kose. Pored toga što osoba postane zaokupljena ovakviin razmišljanjima, može doći i do ekstremnog porasta anksioznosti.Poremećaj najčešće nastaje oko 12. ili 13-te godine života. Nisu retki slučajevi s početkom u još mlađem ili znatno starijein uzrastu. Dešava se da se bolest javi nakon stresogenog događaja, recimo, nakon zloupotrebe od roditelja, ili nakon bolesti i smrti jednog od roditelja. Većina se ipak ne seća ni jednog stresogenog događaja koji je prethodio pojavi bolesti. Ipak, među njima postoje i oni čiji se simptomi povlače nakon što se odnos među roditeljima popravi, ili kad im roditelji posvete više pažnje.

S obzirom na to da se poremećaj najčešće javlja u periodu adolescencije, pojedini autori smatraju da je posledica hormonalnih izmena. Kod neke dece, koja najpre isčupaju, pa pojedu svoju dlaku, nađen je manjak gvožđa u organizmu, a trihotilomanija se povukla nakon nadoknade gvožđa. Ipak, najveći broj autora smatra da se radi o poremećajima na nivou neurotransmitera (supstance koje prenose poruke u mozgu). Kao dokaz navode činjenicu da je trihotilomanija veoma slična opsesivno-kompulzivnom poremećaju, za koji se zna da je posledica poremećaja neurotransmitera, koji nazivamo serotoninom. Pored osnovnih simptoma, mnogi oboleli imaju i tzv. kompulzije brojanja, proveravanja i pranja, koje su karakteristične za opsesivno-kompulzivni poremećaj. Iz tog razloga pojedini autori trihotilomaniju smatraju suptipom ili varijantom opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ova ideja potkrepljena je činjenicom da se ova dva problema često javljaju u istoj porodici (što govori i o genetičkoj predispoziciji) i da isti lekovi pomažu kod obe bolesti.

Tretman se uglavnom prilagođava svakom klijentu posebno. Međutim, veoma je važno lečenje započeti informacijom o karakteru bolesti, s obzirom na to da je iskustveno pokazano da to znatno snižava napetost i strah. Ne treba posebno napominjati da to znatno olakšava i dalji tretman. U najmanju ruku, informacija pomaže da oboleli shvate da nisu jedini s čudnim problemom, kao što često misle, te da se smanji osećaj izolovanosti i samooptuživanja. Pokazalo se posebno korisnim dati informaciju da se ne radi o ludilu i da za njihov problem postoji adekvatan psihijatrijski tretman.

Od lekova su najefikasniji oni koji se koriste i za lečenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja, dominantno oni koji utiču na tzv. serotonergički neurotransmiterski sistem. Izgleda da lekovi najviše pomažu u smanjivanju same potrebe da se dlaka isčupa. Tamo gde postoji dobar odgovor na lek, potreba iščezava skoro potpuno.

Pokazalo se, međutim, da je najefikasniji način lečenja trihotilomanije, s dugotrajnijim rezultatima, dala kombinacija terapije lekoviina i bihevioralne psihoterapije. Kod početnih oblika, dobre rezultate daje i sama bihevioralna terapija.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
4.4.2013 12:14:26   
World
odnosi li se ovo samo na cupanje kose ili i drugih dlaka po tijelu?

_____________________________

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

(odgovor članu sydney5)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
4.4.2013 12:48:01   
mine
World, odnosi se i na druge mada je najcesce kosa u pitanju. klasican poremecaj kontrole impulsa.
IZVORNA PORUKA: World

odnosi li se ovo samo na cupanje kose ili i drugih dlaka po tijelu?


(odgovor članu World)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
4.4.2013 20:27:54   
sydney5
da,to podrazumjueva čupanje dlaka s ostalim dijelova tjela. ja npr od svoje 12.godine čupkam obrve i trepavice,znači to činim punih 19 godina! trenutno sam dobro,iako postoje padovi,aol borim se,za sad sam jako zadovoljna.

(odgovor članu sydney5)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
4.4.2013 21:36:04   
VVVV
Nikad nisam imala potrebu da kosu cupam iz korena, ali stalno imam potrebu da cupkam krajeve kose, tj, da prekinem dlaku na pola.POcela sam to da radim u period ranog puberteta...
Jako me to nervira, znam da deluje ruzno i nekulturno, ali cesto je to jace od mene, narocito kad sam nervozna. Bas bih volela da se resim te navike.

(odgovor članu sydney5)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
15.11.2018 4:42:27   
Dora89
I ja isto čupam procvetale krajeve kose, kad mi je dosadno ili kad sam napeta.

(odgovor članu VVVV)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
2.12.2018 23:59:07   
Mariya
Ja prvi put čujem za ovouser posted image

(odgovor članu Dora89)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: trihotilomaniija-čupanje kose
3.12.2018 9:57:18   
emicaa
Moja rodica je cupala kosu.Posle prvog poroda je bila u depresiji,tad je pocela.Onda je izgubila jednu bebu i stanje se pogirsalo.Tad je osisala kosu na kratko.
Sad ima opet dugu kos,ne znam dal uzima lijekove.

_____________________________

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here