|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:30:13   
Jele
Evo našla sam interesantan tekst gde možete na jednom mestu pročitati neke korisne stvarčice na temu nege kože, nege pupka, oblačenja i previjanja novorođenčeta. Meni ovo kao laiku i još nepečenoj mami puno znači - što je nekako na jednom mestu da se ne gubim i što je detaljno opisano jer ja još uvek ništa ne podrazumevam, jer ništa ni ne znam user posted image . Nadam se da ne smeta što sam stavila u posebnu temu. Izvor je ''Klub trudnica''.Citiram:

NJEGA NOVOROĐENČETA

Iako novorođenačko doba traje samo mjesec dana, pravilna njega u tom razdoblju izuzetno je važna jer je beba tada najosjetljivija prema djelovanju okoline. Svakako prije svakog previjanja, kupanja ili hranjenja dobro operite ruke.

Posebnu pažnju treba posvetiti njezi pupka. Za to vam je potrebno:
- sterilne komprese
- medicinski alkohol (ili 2% hidroksid iako se danas preferira alkohol jer bolje isušuje)
- prašak za posipanje (bivacyn ili sl.)

Pupak treba njegovati dok ne otpadne te pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti). Njegu treba provoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i navečer, prilikom presvlačenja, a najmanje jednom dnevno, te dodatno ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog batrljka i prevencija infekcije. Pupčani batrljak se brzo suši, za 3-4 dana, a za otprilike 7-10 dana otpadne. Pupčana ranica zaraste obično do kraja drugog tjedna života. Njega pupka bebu ne boli, može jedino biti nemirna zbog hladnoće.
Prvo pripremimo sve stvari da nam budu nadohvat ruke. Staru gazu odstranimo, a zatim sa čistim kompresama čiji kraj lagano natopimo u alkohol pažljivo očistimo okolinu ranice, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka. Zatim laganim pritiskivanjem navlaženom gazom očistimo sam batrljak što će pospješiti brže sušenje. Na kraju pospemo praškom te prekrijemo novom, čistom i suhom sterilnom gazom. Iako danas postoje flasteri za njegu pupka, bebina koža je još uvijek prenježna, i bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. Rub pelene je dobro spustiti (presavinuti) tako da bude ispod područja pupka kako bi spriječili vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini izrezati u obliku slova U.
Takva njega provodi se dok pupčani btrljak ne otpadne, te dalje dok pupčana ranica potpuno ne zaraste. U tom razdoblju se beba ne kupa u kadi, kako se ranica ne bi navlažila. Njegu pupka pokazat će vam patronažna sestra prilikom svoje posjete i prvi put okupati bebu nakon što ranica zaraste.
Ukoliko vam se čini da ranica počinje vlažiti i sumnjate na infekciju, obratite se svojoj patronažnoj sestri koja će ranicu pregledati i očistiti.

Njega kože
Dok pupčana ranica ne zaraste, beba se ne kupa u kadici, već se lagano pere trljačicom namočenom u toploj (mlakoj) vodi i dobro osuši.
Trebat će vam:
- posuda s toplom vodom
- trljačica i/ili vata
- ručnik
- kamilica
Brisanje bebe počinje od glave(kose), zatim se redom briše vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge i zatim spolni organi. Lice, oči, nos i uške prebrišu se vatom natopljenom u mlaku kamilicu. Pazite da je soba topla, i da bebi nije zima, te dok brišete jedan dio tijela drugi pokrijte pelenicom ili benkicama koje ste skinuli. Nakon brisanja, premažite vatom natopljenom parafinskim uljem područje iza ušiju, vrat, te sve ostale pregibe na tijelu bebe. Nikada nemojte namazati više od jedne trećine površine bebine kože, jer bebina pluća još nisu sasvim razvijena i bebe dišu i putem kože. Također s vatom namočenom u parafinsko ulje namažite kosmati dio glave te je zatim lagano iščetkajte sa četkom te stavite pamučnu kapicu. Na taj način se sprečava pojava tjemenice, naslaga na glavi zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Noktiće se ne preporučuje rezati prvih mjesec dana, jer su još dobrim dijelom srasli s jagodicama te treba pričekati dok ne prerastu preko ruba jagodica prstića. Oblačenje
Novorođenče se oblači u košuljicu i benkicu ili u dvije benkice koje se prethodno uvuku jedna u drugu. Rukav(e) naberemo i uvučemo s vanjske strane tri prsta (palac, kažiprst i srednjak) i s njima lagano uhvatimo bebinu šaku i provučemo je kroz rukav van. Zatim na isti način obučemo drugi rukav, okrenemo bebu i zavežemo benkice. Zatim stavimo pelene (link na previjanje) te obučemo kombinezon (štramplice) ili umotamo bebu u pelenu (bebin donji dio tijela, kao što rade u rodilištu) i stavimo u jastuk. Novorođenče još nema dobro razvijene centre za termoregulaciju, pa se mora paziti da se održava stalna tjelesna temperatura. Također treba paziti da ne dođe ni do ohlađivanja ni do pretopljavanja. Previjanje
Bebu treba previjati što češće, a barem 6-8 puta dnevno. Važno je pravilno njegovati osjetljivu bebinu kožu i držati je suhom, da se ne zacrveni i upali, tj. da se ne pojavi pelenski osip. Osim toga, barem 6-8 mokrih pelena dnevno je i jedan od pokazatelja da vam beba dovoljno jede(siše). Bebu nastojte ne previjati netom nakon hranjenja jer može bljucnuti dio obroka, bolje da to učinite prije hranjenja.
Bebu položimo na presvlačilici na leđa, razmotamo, uhvatimo za nožice i vatom namočenom u toplu vodu ili vlažnim maramicama očistimo nečistoću. Uvijek brišemo od naprijed prema guzi. Nakon što ste sve dobro očistili i osušili, namažite kožu i pregibe tankim slojem kreme za guzu. S kremom ne treba pretjerivati, važno je nanjeti tanki sloj da se koža zaštiti, ali ne predebeli tako da koža diše. Prvih nekoliko mjeseci, beba se povija "široko" radi nerazvijenih kukova. Uobičajeno je oko 6 mjeseci, ali je dobro da se s oko 3 mjeseca napravi kontrola kukova i ortoped će vam onda reći da li je potrebno nastaviti sa širokim povijanjem.
Za široko povijanje prvo na švedsku pelenu okrenutu širim krajem prema gore, stavimo dužno po sredini jednu tetra pelenu složenu u pravokutnik, te preko nje pelenu za jednokratnu upotrebu, ili još jednu tako složenu tetra pelenu, i tako povijemo bebu - prvo zakopčamo pelenu za jednokratnu upotrebu, provučemo tetra pelenu i uži kraj švedske pelene bebi između nogu te čvrsto povežemo oko struka krajeve šireg dijela švedske pelene. Bebine nožice bi trebale biti široko razmaknute, tako da beba ne može potpuno skupiti ispružene noge. Ukoliko nemate švedske pelene ili vam ih ponestane, umjesto njih možete upotrijebiti tetra pelene složene u trokut - prvo presavijemo vrh trokuta, a zatim lijevi i desni krak. Koljena bebe trebaju biti slobodna te treba paziti da ju pelene nigdje ne žuljaju.
1. Kako izgleda švedska pelena?
Ona je bijela, pamučna, uglavnom od mekog debljeg ili tanjeg frotira (zavisno od proizvođača). Koristi se kod širokog previjanja u kombinaciji sa tetra pelenom, u prvim tjednima ili mjesecima života bebe, ovisno o preporuci pedijatra.

user posted image
2. Kako izgleda tetra pelena?
Ona je četvrtastog oblika kao što joj ime govori, gotovo jednakih stranica, pamučna je, pakirane su u paketu po 10 komada. Koristi se u kombinaciji sa švedskom pelenom. Sa načinom širokog previjanja upoznat će Vas u rodilištu medicinska sestra, a gradivo ćete obnoviti sa patronažnom sestrom.

user posted image


< Poruku je uredio Jele -- 29.1.2009 10:35:31 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:32:49   
Anoniman
user posted image  A gde je?

(odgovor članu Jele)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:38:27   
Jele
IZVORNA PORUKA: Tasha

user posted image  A gde je?


Joj Tašo, skroz sam se pogubila jer sam htela da u naslov dodam drugi i treći red sa objašnjenjem šta sadrži, pa sam pritisnula enter i poruka otišla prazna  user posted image
Nadam se da je sad OK?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:46:01   
Anoniman
Nema slikice tetra pelene.

Da ti malo pomognem oko ovakvih stvari...

Naslov treba da bude kratak (tako da je odličan user posted image )!

Kada kopiraš textove, i ako su slikice veće (što ovde nije slučaj) onda slikicu sačuvaj u komp i prebaci je u format koji odgovara forumu (to vidi u temi Zajednica RR - O portalu - Kako smanjiti i ubaciti sliku?).

Takođe, kada kopiraš textove, napiši ispod izvor.
Npr.

jhfksdksjfhg
jdhkjhbjshbf
dnbfmybfmd
(to je kao text koji si kopirala user posted image )
Izvor: XYZ.rs
 
Inače je text ok! user posted image

(odgovor članu Jele)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:48:51   
Anoniman
Možda bi u temu još moglo da se ubaci u zagradi (pupak, previjanje, oblačenje), ali to će guppy da proceni! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:55:08   
Jele
Ja sam nekako shvatila da tako izgleda tetra pelena, obična, četvrtasta, pa je zato stavljen kvadrat, bez fotke..

Izvor sam navela gore, ali je trebalo da stavim pun naziv, dakle: klubtrudnica.net.



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 10:56:38   
Jele
IZVORNA PORUKA: Tasha

Možda bi u temu još moglo da se ubaci u zagradi (pupak, previjanje, oblačenje), ali to će guppy da proceni! user posted image


E pa to sam htela da uradim u onom svom eksperimentu, pa nisam uspela... Jer bolje je da se odmah vidi u zagradi šta ta tema obuhvata.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Nega novorođenčeta
29.1.2009 11:01:27   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Jele

Ja sam nekako shvatila da tako izgleda tetra pelena, obična, četvrtasta, pa je zato stavljen kvadrat, bez fotke..

Izvor sam navela gore, ali je trebalo da stavim pun naziv, dakle: klubtrudnica.net.





Pa da... ustvari tako izgleda. user posted image  Kao kuhinjska krpa, draga moja, samo bela, pamučna. user posted image

A za izvor... može i tako kako si napisala... user posted image

(odgovor članu Jele)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Nega novorođenčeta
19.1.2010 20:52:40   
Anoniman
pretpostavljam da ovde treba da pitam sta podrazumeva nega pupka?>??
ima tema o otpadanju pupka ali tamo nema nege...

sta sve podrazumeva nega pupka???

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Nega novorođenčeta
19.1.2010 20:57:20   
Verus
koliko sam razumela, to je onaj deo gore o ciscenju alkoholom, i previjanje tj. cista gaza 2x na dan...valjda ce ti to raditi patronazna u pocetku?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Nega novorođenčeta
19.1.2010 21:01:41   
buhla
moja kuma je patronazna sestra, tako da ce na svu srecu ona da mi pokaze sve to vezano za pupak, a mene je bas frka oko toga...

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Nega novorođenčeta
19.1.2010 21:23:14   
engimengi
IZVORNA PORUKA: OTI

pretpostavljam da ovde treba da pitam sta podrazumeva nega pupka?>??
ima tema o otpadanju pupka ali tamo nema nege...

sta sve podrazumeva nega pupka???


Oti dok ne otpadne pupak,uhvatiš za onu stipaljku,podignes i brises gazicom natopljenom alkoholom i obmotas posle suvom gazicom!Kod mene u porodilistu se stavlja ponekad i bivacin prasak al samo ako pupak malo crveni!!A kad otpadne obrises povidon jodom i opet suva gaza jos neki dan!!Za pupak je samo bitno da je uvek suv!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Nega novorođenčeta
19.1.2010 21:33:04   
Mery
IZVORNA PORUKA: OTI

pretpostavljam da ovde treba da pitam sta podrazumeva nega pupka?>??
ima tema o otpadanju pupka ali tamo nema nege...

sta sve podrazumeva nega pupka???



U temi -nega pupka- eugi je postavila jedan duzi post u kome je na pocetku objasnjena njega pupka.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Nega novorođenčeta
27.8.2018 15:18:39   
Maraj
Mojoj bebi kao i svakoj kada smo dosli kuci, krenula koza da se "cisti"
Sad sa mesec i par dana koza je lepa ali predeo izmedju obrva i obrve, tu kao da je ostao "talog"
Ne vidi se on na dnevnoj svelosti. Al pod odredjenim uglom, ja vidim. Mislim da bi se skinulo kada bi npr "protrljala" mokrom tetra pelenom. Al ne znam da l to smem.
Imate li neki savet

(odgovor članu Mery)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Nega novorođenčeta
27.8.2018 16:02:11   
mama Jo
Mislis kao da je isperutano, ili kako mislis kad kazes talog?

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Nega novorođenčeta
27.8.2018 16:10:52   
Maraj
Pa nije isperutano vec kao da treba da krene da se ljusti kao i ostatak koze koji se oljustio vec.

(odgovor članu mama Jo)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Nega novorođenčeta
27.8.2018 16:34:49   
IvanaSK RR
Pa protrljaj peskirom ako mislis da ce pomoci. Naravno, ne jako.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Nega novorođenčeta
27.8.2018 16:40:42   
mama Jo
Mojoj U je bilo tako bas dugo... sigurno preko mesec dana, samo sam joj nakon kupanja onako pelenom blago tapkala na tom mestu i polako skinula taj deo sto se kao sam od sebe odvoji.

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 18
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here