|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Stiže štene!
21.11.2016 23:44:22   
choopa choops
Pomoć! Godinama želim psa, još od djetinjstva...Moji mi nisu dozvoljavali, kasnije studije, udaja, djeca...Svake godine se primim da ću da uzmem neko kuče, pa odustanem. Imamo pomalo iskustva sa psima, MM više nego ja, ali ovo je potpuno nova situacija.

Ali, gotovo. Sutra definitivno idemo po jedno malo kučence (nije čistokrvni labrador).

Kada jedna luda žena puna obaveza, sa troje djece, od kojih dvoje idu u školu a jedno se uči na nošu, upusti u avanturu uzimanja psa, onda je ta žena potpuni mazohista i ludak user posted image

No, zanemarimo sada tu činjenicu user posted image . Treba mi pomoć oko svega što mislite da bi trebalo da znam u ovom momentu. Štene je starije nešto više od mjesec dana, nije dobilo još prvu vakcinu. Koliko znam ona se prima sa puna dva mjeseca, a nekih sedam dana prije toga trebam da ga očistim od parazita. S obzirom da još nema dva mjeseca, da li, osima granula (tri puta dnevno je li?) trebam da ga hranim i mliječnim proizvodima ili ne (ono mlijeko i jaje?). Dalje, ja inače nisam mislila držati psa u kući, i neću kad odraste, ali sada moram jer sam još maji user posted image Šta da radim s kućom? Pretpostavljam da bi bilo dobro da maknem sve tepihe sada (tj dva tepiha)? Da mu namjestim da spava u WCu, hodniku gdje? Da već počnem da ga učim da Piški/kaki na jedno mjesto ili je rano za to?

Pišite kakav god savjet da imate, svaki je dobrodošao user posted image
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 10:01:25   
dejana007
Ja imam stene staforda i pticara. Evo 5 meseci a ogroooman je. Sta reci osim da ti treba puno ljubavi i strpljenja i vremena. Meni je zao sto je veci deo dana sam napolju :(

_____________________________

Ponovo sam se rodila kad sam Nikolu rodila :)
A preporodila se kad sam Luku rodila :)

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 10:43:19   
Zemunka85
Cupo, ta sam! Mi smo uzeli stene pre 2nedelje. Ja ooooobozavam kucice, odrasla sam sa pudlicom, zivela je 15god, imam tetovazu njene sapice, volontirala sam po azilima, donosila ih kuci polumrtve, krpila, vakcinisala, udomljavala ... a onda sam se porodila i sa svime stala. I bas sam patila za psom. Jedva sam cekala da se neke kockice sloze i da ga uzmemo, Da moja L odrasta sa njim, meni je to prelepo.

Tako da, u subotu je bilo 2 nedelje kako smo ga uzeli. Ja sam u medjuvremenu sve ispozaboravljala, tako da mi ej spansko selo ovo.
U sustini ja sam ocekivala obavezu kao oko deteta, ali zaista zaista zaiiista je ne osecamo.
Lara se opustila i bas je razumna. Ova mala grizeeeeeeee urnise nas, ali ni to nije zauvek.
Mi smo nju uzeli sa dva meseca tacno, sada ima dva i po.

E ovako, ne znam gde si kucu uzela, ali je po meni obaveza odgajivaca da ti da sve ove informacije, Ne zato sto je meni ili bilo kome drugom tesko, nego sto bi on trebao najbolje da te posavetuje,
Zena od koje sam ja uzela nasu CICU :D je meni desna ruka. Stalno smo na FB i oko svega me savetuje.

Evo nekih osnovnih stvari kako je ona meni rekla (inace zena je skroz profi, puna joj je kuca pehara, veliki je borac za ocuvanje rase, ne prodaje pse bez papira i generalno je na bas dobrom glasu, istrazivala sam) - kada kuca jos nije stigla savet je bio da kupim - krevetic tj ne mora to biti krevetic koji se prodaje po pet shopovima, ali da joj napravim i obezbedim mesto koje ce biti samo njeno i gde ce moci da se skloni kada pozeli (ako kupujes gledaj da moze da se pere u masini), cinija za vodu/hranu, dobru starter hranu (ja sam uzela platinum puppy) i pelene (mozes i u apoteci podloske za krevet, ljudske. Jeftinije je). Mora imati nesto sto ce da grize sa zubaima su bas haos narednih meseci. Igracke za pse su skupe a verujem da joj mozes odvojiti neke decije adekvatne za to, koje deci vise ne trebaju.
Vakcina - mislim da je prvu vec trebalo da dobije. Nasa kuca je prvu dobila i u kartonu je pisala kada treba druga. Pre druge ide ciscenje, pa vakcina, Isto je i sa trecom. I protiv besnila. Tako da napolje moze tek sa 3m. Nas je posluzilo vreme pa smo dosta na terasi. Pre toga zaista ne bi trebala nikako da je izvodis.
Hrana. I ja tu imam dosta pitanja, ali ja forsiram rekoh ti kvalitetne granule. Dajem joj jos ponekad jabuku, sargarepu i nemasni jogurt. Za vecinu stvari je em mala, em me zena uverava da je mnogo sigurnije da uzima dobre granule sa kojima bi trebala da joj bude izbalansirana ishrana, nego da to sama pokusavam. Ona kaze jeste, pa je pas jeo zid, izmet i sl .. nesto fali. Ovako ako ga naucis em je sigurnije em lakse, jer ipak nekada ete negde i ici, ostajace sa nekim .. ko ce da kuva?.
Pis/kak - mi imamo srecu sa terasom pa je dosta tako naucila, ali moras imati pelenu, i uciti je da na njoj to radi. Nije lako, pogotovo sto ej vase stene premalo, ali sa puno strpljenja.
Ja sam skoro naucila da se psi ne biju (bar ne ove male rase) vec se proteru za kozu na vrati kao sto bi to uradila alfa jedinka u coporu koja zeli da stavi do znanja za nesto). Generalno, kao i sa detetom, mora znati sta sme, sta ne.

Mi smo sinoc imali peh, celu noc nisam spavala, Lara je preplakala noc. Bili smo na slavi i ostavili je, kao i uvek sto radimo kada idemo negde. Nikada nije bila duze od sat vremena sama, ali za toliko mora. Kasnije ce naravno i duze. Dolazimo mi, ulazimo na gornji sprat i gledamo dole, ona cvili, ali ne dolazi do stepenica. Odmah panika znam da nesto nije OK. Prva pomisao da je pala sa stepenica i pupupu slomila se sva iako smo zagradili da ne moze, ali otkud znam. Silazimo a ona ispod stola. Seli, bukvalno sedi na dupetu a prednje nozice dignute na gore, zagrlila sto. (L rece u jednom trenutku da je vise zavolela sto od nas user posted image ). Kad ona ludaca zaglavila nogu. Kako? Ne znam! Na pamet mi nije palo ni da moze a kamoli da ce ikada tu i ici. Sta ce ona ispod stola sa stolicama tj uz nogare stola. Nogari su takvi da su na vrhu najudaljeniji pa se pri dnu spajaju. I ona je tu zaglavila nogu. Nzm koliko je bila takva ali je sva bila uvaljana u urin i izmet. Smirili smo je nahranili, ali noga "mrtva". Htela sam odmah da je vodim kod veta, ali mm je glas razuma, kao da prenoci. Noga mrrrrtva, ne oslanja se na nju, visi. Okupamo je nahranimo i celu noc sam je mazila. Nije se budila do 5 i tada vidim da je ok. Eeeeej ponovo sam se rodila.

Tako da, to je generalno jedna velika ljubav + i jedna velika briga plus.
Ja sam ti pisala onako skolski kako sam ja dobila inf i malo iz iskustva ovih nekoliko dana.
Vrv ima ovde i iskusnijih pa neka pripomognu obema, a ako te jos nesto zanima, tu sam ....

(odgovor članu dejana007)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 11:21:30   
IvanaSK RR
Choopo, mi imamo kuce, uzeli smo ga kad je imao dva ipo meseca.
I ja bih preporucila granule, nas ceo život samo to jede. Naravno, dobije i ostalo ponekada.
Kad ga budes cistila od glista nemoj mu davati mlecne proizvode tih dana.
Skloni tepihe dok ne nauči da traži da ide napolje. Mi smo imali urolane novine i sa tim bi dobio packu po dupetu ako obavi nuzdu u kuci.
Da li imas terasu?
I kao što kaze Zemunka napravite mu njegov krevet, i stavite negde, to nek bude njegovo mesto. Kad kažemo nasem Mambu "mesto" on zna gde ide :)
Beba me trenutno dekocentrise, ali ti pitaj sta god ti treba.
Inace, i on ce biti veliko kuce, budi malo "stroga" u vaspitanju.
Mozes da uzmes te podloge za krevet i za početak da ga naucite da na njima obavlja nuzdu. Mi smo ga ucili da to uradi na terasu, mada je vrlo brzo naucio i da trazi da ide napplje.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 11:28:15   
wivern
Obozavam te sa gomilom trofeja i medalja user posted image

Svakog psa sam uzela iz ljubavi, i tako se i ponasam sa njima. Cipovanje, redovna vakcinacija, ciscenje od parazita, veterinar kad god nesto nije u redu.
Psi su kao mala nemirna decica, moguce je da ce grickati sve po kuci, papuce, stolove, kauce, praviti haos kad se igraju... To su ziva bica, ne plisane lutke i treba ih tako i tretirati.

Choopo ima u pet shopovima da se kupi pelena da kuca piski/kaki samo tu a ne po celom stanu. Nisi mazohista, i tebi ce biti lakse jer ce se klinci sada zabavljati sa kucom, plus sto uce da budu odgovorni.
Sto se tice jela granule su ok (ako imas nekoga ko drzi pet shop, ili veterinara on ce ti reci koje su adekvatne za tvog psa), mozes mu davati i povrce i voce.
Jako je bitno da bude tretiran preparatima protiv buva i krpelja, u januaru krece navala i treba biti pripremljen na vreme (ja sam ove godine jedva Floka ocistila od buva, nista pomagalo nije)

I na kraju da dodam

NE KUPUJ, UDOMI!!!! user posted image


_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 11:31:56   
IvanaSK RR
E da, ti preparati za buve i krpelje... Izbegavaj zbog dece ogrlice protiv buva i krpelja. A nama je jedino pomogao neki ruski preparat, zaboravila sam kako se zove, pitacu muza da li se seca. Vise od sest meseci je bio bez buva i krpelja.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 11:33:15   
emicaa
Choopo bravo zaa odluku user posted image
A slazem se sa Wiv,bolje je udomiti nego kupiti user posted image

_____________________________

Od svih odluka koje sam donijela u životu za jednu se nikad nisam pokajala,da postanem majka <3

Jer smo tako u mogucnosti ...

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 11:44:53   
wivern

IZVORNA PORUKA: IvanaSK RR

E da, ti preparati za buve i krpelje... Izbegavaj zbog dece ogrlice protiv buva i krpelja. A nama je jedino pomogao neki ruski preparat, zaboravila sam kako se zove, pitacu muza da li se seca. Vise od sest meseci je bio bez buva i krpelja.



Ivana pod hitno da se setis user posted image
Meni je sad pomogao neku safeguard (valjda se tako zove)

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 12:03:05   
Zemunka85
Ja ovu zenu zaista obozavam (sa sve peharima user posted image ). Neverovatno posveceno bice, puno ljubavi i zaista mi je puno pomogla. Apsolutno ne ide u fanatizam. Samo ih vodi na izlizbe sto je po meni saaaasvim ok.

Ja se sa tim udomi ne slazem. Kao sto rekoh, ja sam se ulicnim psima "bavila" jedno 5godina. Volontirala po standovima, od svog deparca njih krpila i lecila, ulagala kako finansijski tako i emotivno, u kuci mi je pored mog psa uvek bilo jos 3-4 na oporavku .. i svega sam se nagledala i propatila. Ni u opticaju nije bilo da se uzme kuce o kom ne znam sto vise mogu, jer sam psa iskljucivo uzela zbog L (mada sam znala da ce biti "moj" na kraju :D) i nije mi padalo na pamet da je to kuce iz incesta, sa ko zna kakvim defektina, epilepsijama i sl .. da mi se dete stresira. Racunala sam da joj uzimam prijatelja za narednih 15god i zelela da uradim sto je vise u mojoj moci da sa te str bude ok. Naaaravno da se nikada ne zna, ali kazem - sto vise mogu. Mnogo sam istrazivala pre nego sam se odlucila, jedno 2god od kako L kuka za kucom i bas zato izabrala ovu zenu.
Dalje, da udomim, pa da izraste u tele - necu. A to ne mozes znati. Ne da ne mogu, nego bas necu. Necu! Ne volim velike pse. Moj izbor.
Pri tom, tako se samo i prosiruje ova agonija sa mesancima i lutalicama. Ne sto su mesanci - nego lutalice. I sve ih je vise. I nema kraja.
Ja npr ne bih mogla na tome ni da zaradjujem, sa druge str. Tako da, jednog dana, stence cu poklanjati. No to je druga prica ...

Za buve i krpelje, o tom po tom. Nema potrebe za sad. Bice u kuci jos 2m.

Tako da, sve ja kapiram, ko kako hoce i moze neka i radi, ja ovako :D

Takodje, nisam htela ni da uzimam psa dok nisam procenila da je L dovoljno velika da joj objasnim da je ne maltretira. Sada je pravo vreme.
Drugacije je kada se beba rodi a kuce je vec tu pa raste uz kuce. Nije mu ni zanimljivo. Ovakoooooo user posted image , moja L se ne odvaja od nje.

< Poruku je uredio Zemunka85 -- 22.11.2016 12:06:32 >

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 12:28:40   
Ed83
Joj, ja nemam trenutno vremena da pisem.. evo jedne ideje, mozda vam se i svidi..

Mi nasem psu, kad smo ga tek uzeli (tad smo ziveli u stanu) nismoo stavljali pelenu vec smo kupili ono wc za macke (ono kao pesak sto je, pojma nemam kako se na nasem zove) i stene je tu vrsilo nuzdu preko noci a i preko dana kad mi nismo bili tu.


(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 12:37:13   
IvanaSK RR
Wiv, sad mi drug kaže da on svojoj pudlici koristi NexGard tablete protiv buva i krpelja, i skroz je zadovoljan. A za ovaj ruski preparat (stavlja se kao Frontline) cu videti ovih dana kad ga budem kupovala.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Ed83)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 19:23:22   
wivern
Ivana, to sam mislila nextguard. Vrhunski je, ali je samo za vece pse.

Svaki pas ima svoj karakter, kao i covek i o tome da uzimam rasu koja je cista i ispravna i o kojoj znamo sve mozemo samo da sanjamo. Sve rase su uprljane, izmesane i gotovo unistene. Procitaj malo o tome kako se unistavaju rase zarad "izlozbi"
Nemacki ovcar je upropascen do besvesti, shar-pei pun alergija i unakazen sa zeljom da bude sto naboraniji...

Ja sam mesanac, u meni ima hrvata, italijana, srba, bugara, turaka i ko zna cega sve... Shodno tome meni najvise odgovaraju dzumarice koje cu spasti ulice.


_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 19:28:22   
IvanaSK RR
Wiv, njegovo kuce je pudlica i koristi po preporuci veterinara. user posted image
Bas cu pogledati po netu.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 19:50:03   
wivern
VRH! Stiti i od srcanog crva, ma ja sam odusevljena. Buve su nestale bukvalno posle jednog dana.

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 20:53:41   
IvanaSK RR
Wiv, zezas me?

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Stiže štene!
22.11.2016 23:35:33   
choopa choops
Doveli smo ga danas predveče user posted image To je jedan bezobrazni ljepotan, već vidim da ćemo ga razmazit najstrašnije user posted image MM je upravo izašao vani da piški, jer pas spava u WCu user posted image

Elem, pas nije rasan, roditelji mu jesu labradori, ali nisu ni oni čistokrvni. Tako da to nije odgajivačnica uzeli smo ga iz Nikšića, to je bila ljubav na prvi pogled. Išli smo MM, ja i I po njega. Da ne pričam da se ova mala raspametila, nije htjela da se odlijepi od boxa sa psima, tako da nisam stigla sa vlasnikom da progovorim ni riječi skoro. U autu haos, stavili ga u jednu plastičnu kutiju, sa prostirkom ispod, prespavao je bukvalno cijeli put. A I je prevrištala da bi ga probudila da se igra. A da ne pričam što se ona odvikava od pelena, pa sam nosila i njoj tutu. Ma avantura u svakom smislu te riječi...
Čim smo došli kući, ispiškio se na terasi i onda smo ušli u kuću. U kući je pišnuo par puta (makli smo tepihe), ali ništa strašno. U principu, čini mi se da ne bi trebalo da imamo problema sa učenjem obavljanja nužde, izgleda da ga je mama dobro naučila (a što mi je bilo žao nje kad smo ga uzeli user posted image ). NAravno, onda su došli ovo dvoje starijih i oduševili se., Skroz su pod utiskom, još nisu zaspali. Smišljamo mu ime odkad smo došli, ali nikako da nađemo dovoljno dobro. Namjestila sam mu tepihe u WCu, stavila njegovu novu ležaljku, i prije sam išla da ga mazim da se uspava user posted image dok je MM uspavljivao I. Kažem, biće gusto ako se nekom bude išlo u WC, obično je obrnuto, psi vrše nuždu vani, a gazde unutra.

Sutra ujutru ćemo da ga vodimo kod veterinara, da čujemo šta on ima da kaže o ishrani, vakcinaciji i tako dalje.

Inače, jako smrdi jer je boks vanjski, i oni su izlazili kod mame da jedu, zaprljali su šape, tijelo ma sve. Za sada sam ga brisala maramicama, ali mislim da bi ipak trebala da mu operem, bar šape ako ništa drugo. Pitaću veterinara smijem li uopšte, jer svugdje piše da se psi ni slučajnu ne peru bar prije 3 mjeseca. Ali to je za rasne pse, koji su bili u čistim, kućnim uslovima, a lutalice i ovakve pse operu tu i tamo, sve zavisi. Vidjeću, ne želim da rizikujem da se razboli. U krajnjem slučaju "Smrda" ću da obrišem onom mješavinom sirće-voda? Da li je neko od vas rano kupao psa? Inače, oni su naviknuti na hladnoću, gore je bar deset__ stepeni manje nego kod nas, a prije sedam dana je bilo i snijega.

Šta da mu dam od granula i kada po vašem mišljenju? Ja sam mislila da što kaže Zemunka, dajem granule dok ne odraste, da bi bila sigurna da dobija sve što mu treba, a kasnije da pređem na kuvanu/sirovu hranu...

Edit: Stavicu slike sutra, da ne upadam sada sa telefonom, nisam stigla da ga fotografišem od silne frke.
Edit: Imam ovu sliku s leđa. Imamo tačkicu na vratu :-)))) http://imgur.com/a/gvaVo

< Poruku je uredio choopa choops -- 22.11.2016 23:39:56 >


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 2:11:42   
Zemunka85
Wiv, sve mi je jasno. Sasvim bezazleno sam sa guglanjem krenula po oglasima, a onda se zaintrigirala i mesecima, da ne kazem godinama (2) citala. Ni sanjala nisam sta se sve radi. Unosan je to posao. Po selima vise ne gaje stoku, vec pse. Isplati se. Da ne pricam o tome sto si pominjala skrnavljenje rase putem linebreedingA za potrebe izlozbi, gde je ulog jos veci, kako bi se dobila "superiorna" user posted image jedinka. Svega ima.
Zato i kazem da sam ovu zenu odabrala jer je jako izricita po tom pitanju, a vidjala sam njene postove na svim debatama sirom NETa, jer ima uvek isti Nick.
Ona ih ima 4 i kada kazem odgajivacnica ne mislim na klasicnu odgajivacnicu, zena zivi na 4. spratu :D
Svakako da nema sigurnosti. Niti ikome mozes verovati, niti znas sta ej bilo pre-pre. Ali eto, ja sam htela na ovaj nacin da probam da minimiziram neke rizike. Videcemo ...

Moj je bio rasan, pa ga nikada nisam vodila na izlozbu. To me uopste ne zanima.
Necu ni ovu, na pamet mi ne pada, ali samo na ocenu da. I to je to.

I moram se ispraviti - ne da nisam za udomljavanje, naprotiv. Ko to uradi je faca. Ali ja nisam bila spremna iz gorepomenutih razloga.
Sinoc sam Laru polivala vodom jer je plavela koliko je plakala sto je kuca povredila nogicu. Tako da sam zaista htela da probam da nadjem u osnovi zdravo stene ...

Ba 10 legla je proslo kroz moju sobu 2*2m. Svasta sam radila. Pa ih vodala u Krnjacu u centar za mesance na sterilizaciju. Prijavljivala na svoje ime tj l.k. .. svasta .. ali tu nema spasa ...

Cupoooo, pa user posted image !!!!!
Par dana dok se ne uhodate i bice lakse. Ali sreca sreca radost svakako user posted image .
Za kupanje nzm sto ne bi smeo, Eventualno sacekaj vakcinu, jer ce vrv biti ovih dana i par dana posle. Ja sam tako.
Moj je ta dva m bio u kuci, ali opet u leglu, pa nije da se nije osecao. Isto sam pitala veta i ovu zenu i rekli su mi da sacekam vakcinu pa posle nje par dana i mogu, a do tad ili vlazne maramice, ili to sirce-voda. Tako da smo mi njega kupali sa 2m i par dana i osusili fenom.
Granule - msm da bi trebala 4-5puta na dan. Jer je basbas mali ...

Srecno nocas prvu noc da sto manje cvili user posted image
I javljaj kako se snalazis.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 7:34:17   
IvanaSK RR
Choopo, kako je prosla noc? Divan je, joj, i ja sam uzbudjena zbog vas :)
Ni mi nismo naseg kupali do vakcine, a bas se osecao. Sape operi, naravno, a ostalo sirce-voda.
Granule gledaj da budu kvalitetnije u prvoj godini života i daj mu tablete kalcijuma (kal d fos ili kafortan). Kalcijum je bitan zbog kukova, naročito vecim kucama. Slobodno mozes tri - četiri puta dnevno da mu dajes granule.
Kako vam je prosla prva noc?
Mi smo mislili da nasa kuca bude na terasi, ali je prvu noc toliko cvileo da je, naravno, pusten u kucu i tu i ostao :)
To je divna, bezuslovna ljubav. Kazu da kucici vole vlasnike vise nego sebe :)

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 7:45:18   
Tvitica
Zemunka izvini sto moram prvo da tebe prozovem...al nisi mi bas jasna....prosto se pitam koliko si tacno stvari vidjela...jer sam i ja prosla slicno...i pored svega cega sam se nagledala bas zbog toga ne bih nikad uzela rasnog psa.... ja sam bila hranitelj, udomljavala, volontirala, cak i radila u azilu, onda kasnije u pet shopu,clan drustva za zastitu zivotinja... Prvo sto sam naucila je odgovorno vlasnistvo koje ukljucuje redovnu vakcinaciju i sterilizaciju/kastraciju. Da pojasnim nesto... Odgajivac je osoba koja ima registrovanu odgajivacnicu pasa...a kod nas se svako smatra odgajivacem ko ima rasnog psa pa mu trazi partnera ili ima muzjaka i zenku pa ih pari u svojoj kuci.... Dakle svaki vlasnik koji ne namjerava da zaradjuje pareci svog psa treba da ima odgovornost da ga sterilise /kastrira. Jednostavno je prevelika mogucnost da ce zbog tjeranja pas da vam pobjegne i da se vrati kuci skotan ili da ce da oplodi nekoliko lutalica i tako se povecava broj nezeljenih stenaca. A i mnogo je veci br izbacenih na ulicu sto odraslih pasa,sto legala, nego rodjenih na ulici koji nikad nisu bili neciji. S druge strane eto kazes da bi legla svog psa poklanjala a ne prodavala...a da li imas predstavu koliko bi to bilo stenaca kad bi je parila svaki put kada joj priroda nalaze tj 2 puta godisnje narednih 10 god? Mislis da imas dovoljno prijatelja i poznanika koji su spremni da uzmu stene i pruze mu istu ljubav i njegu kao ti svome? Vjerujem da bi ih nasla za 1-2 legla.... I inace kako mislis uzet malog psa pa da izraste tele? Svo to vrijeme nisi cula da se moze procijeniti po sapama? A starost steneta po usima i zubima? I znas li da rasni psi imaju naslijedne bolesti koje su im takoreci zagarantovane? A da se kod mjesanaca to gubi i da imaju bolji imunitet? I da si nasla stene od mj i po na ulici i vodila adekvatnu brigu o njemu ne znam zasto ne bi izrastao u normalnog psa bez nekih problema. Eto ja sam udomila stene iz azila tog dana kad je leglo doneseno i brzo ce 5 god da je imam i nema nikakvih problema, kod veterinara ide samo na vakcinaciju...

< Poruku je uredio Tvitica -- 23.11.2016 7:50:41 >

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 9:08:43   
Tvitica
Coops...daj malo vise detalja o mjestu boravka (stan,kuca,terasa,dvoriste) jer sam zakljucila da je u pitanju kuca kad planiras da ga drzis vani kad poraste... Imas u pet shopovima nove pelene koje u sebi sadrze miris koji vuce psa da na njima vrsi nuzdu... jer nije ih bas lako odma nauciti gdje da idu. Obicno pelene stavljaju u wc-u... nekako najbolje zbog vas i gostiju....ali ako mozes psa da pustis u ogradjeno dvoriste kad vidis da trazi...mogla bi mu mozda staviti pelenu kod vrata....pa kad ide tamo da mu ih otvoris da nauci da izlazi.... Kad piski nemoj pelenu odma baciti jer ga njegov miris vuce da ide opet na mjesto gdje je bio....a ako piski po kuci treba mjesto dobro ocistiti i dezinfilovati da ga ne vuce miris da bi opet (razlog sto idu na tepih iznova i iznova)... a ako kaki cvrsto mozes tolet papirom uzeti i baciti tako da je pelena opet cista...

Sto se tice ciscena od glista to moze odma ako ga vlasnici nisu vec cistili....pa za koji dan vakcina...ne mora se cekati 2 mj da napuni. S obzirom da imate 3 djece i pod pretpostavkom da ne peru stalno ruke predlazem da mu tabletu za gliste dajete redovno na 3-4 mj. Poslije svake propratiti izmet pa ako ih ima u njemu obavezno mu ponoviti tabletu nakon 3 sedmice. Razlog je sto tableta ubija odrasle gliste,ali ne larve...a larve taman narastu za 3 sedmice tako da je ciscenje potpuno. Tableta se daje na prazan stomak.

Vakcinu za infektivne bolesti dobija sad...pa revakcinu za mjesec dana i onda svake godine. Vakcinu za bjesnilo dobija sa sest mjeseci pa svake godine. Imun postaje 15 dana nakon revakcine za infektivne. Veterinar oce da se ogradi pa ce vam reci da ga ne setate do tada da se ne zarazi. Medjutim to znaci da mu socijalizacija pocinje sa 3 mjeseca sto stvara ogromne probleme u zivotu psa a samim tim i vasem. Ja sam stence uvjek setala i trudila se da ih sto menje naucim na povodac i druge pse i ljude. Ni jedno stene mi nije prenjelo zarazu drugome (a imala sam ih uvjek po neloliko u sobi jer sam bila hranitelj pa ih udomljavala).

Sto se tice hrane ja sam za granule. Trebalo bi mu davati kao bebi na par sati da jede... na svakoj kesi ima gramaza prema uzrastu ali ja sam gledala da ih uvjek ima u ciniji. Mislim da je royal canin najpopularniji,ali da je ND ustvari bolji bar po sastavu a cijena im je skoro ista. Tj ND po cijeni rojala nema zitarica u sebi,vec 70% mesa i zivotinjskih proizvoda,a 30% voca i povrca. A jeftinija verzija ND-a ima 60% mesa i zivotinjskih proizvoda, 20% voca i povrca i 20% zitarica. Sto je hrana jeftinija to ima vise zitarica u sebi sto njima nije bas dobro. Kada sam ja usvojila psa (prije skoro 5 god) nisam bila zaposlena ili sam radila sezonski i gledala sam da kupujem najjeftiniju hranu...tek prije god sam pocela da prelazim na skuplju hranu ali nisam mogla bas prebaciti psa jer je navikao na drugu. Tada sam radila u petshopu i pocela da proucavam sastav i ostalo. Kada sam je prebacila na ND shvatila sam da je hranjiviji tj da ga pojede mnogo manje nego jeftine hrane tako da mi na mjesecnom nivou ispadne isto. Od iste firme tj Farmine koja proizvodi ND ima jeftinija verzija Cibau. Jos jedna dobra stvar je sto oni proizvode osim piletine granule sa jagnjetinom i ribom , dok rojal ima sve od piletine. A bas dok sam radila u petshopu saznala sam da su psi redovno alergicni na piletinu. Za koje god granule da se odlucis trazis maxi puppy. Mlijeko mu nemoj davato cisto jer izaziva proliv...Mozes ga razblaziti sa vodom ili mu davati jogurt. Dobra mu je kuvana roza i sargarepa. Izbjegavaj pilece kosti jer se lome ostro po duzini. Ne smije jesti nista zacinjeno,so i secer su mu otrov,onda pasulj, grasak, kupus, pastu, hleb, krompir, boraniju i sl....

Za ponasanje bih ti preporucila emisije i knjige Cezara Milana jer fino objasnjava potrebe i psihologiju psa. Mislim da mozes da skines Your new dog: First day and beyond i Raising the perfect puppy. Uglavnom ne smijes ga tuci nego disciplinovat cvrstim stavom da zna ko je gazda.

(odgovor članu Tvitica)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 9:16:48   
Zemunka85
Tvitice, prvo i jedino user posted image . A nesto o temi? Cupi savet? Nista, a? user posted image

Da se vise ne bi pitala user posted image , da ti odgovorim.
Videla svasta - mislim na polomljene pse sa iscasenim vilicama, otrovane, polomljenih nogu, rebara .. i sl.

Ne slazem se ni najmanje sa delom "da se kod mesanaca to gubi i imaju bolji imunitet". A jeeeesteeee, kako da neeeee user posted image . Pogotovo ako su roditelji prvi red incesta user posted image . To je samo (!) tvoje misljenje tj iskustvo i niiista vise. Ja imam drugacije. I sa rasnim i sa mesancima. Pudla 15god, nikada, ali nikada kod veta zbog bilo kakvih problema, bio kao stene do vece pre nego mu je pukla trbusna aorta. Dok sa bratovim i tetkinim udomljenim psom, ja ih licno sa standa donela dok sam volontirala - pakao. Epilepsije sam posebno pomenula jer su mi uzasno teske. Pa tako svako pise po svom iskustvu ...
Pravila nema.
Ja od pocetka pisem "nikad se ne zna" i nikad se ne zna sa zdravljem. Bas kao i kod ljudi.
Ali isto tako i ponavljam da sam htela da taj rizik svedem na sto manji, pa sam uradila ovako.

Ova odgajivacnica je registrovana od strane KS, ali ja sam prva koja kada se kaze odgajivacnica zamisli nesto drugo, pa sam zato objasnila.

Sto se stenaca tice isto sam napisala "jednog dana", jer sam do skoro imala na umu jedno parenje, pa sterilizacija, ali sam guglajuci dosla do informacije, koju su mi posle i potvrdili da je to mnogo bolje uraditi pre prvog teranja, tako da cu vrv tako i uraditi.

E sa poslednjim se slazem, ali delimicno user posted image , opet rekoh nema pravila. Opet kazem, kao ni kod ljudi. Evo moja L ce npr 100% da preraste mene i mm. Pas kog sam imala 15god je kupljen kao toy pudla, mrvica .. na kraju bio je na granici patuljka i srednje. I te kaaaako je prerasao ocekivanja. A videla sam mu i roditelje - na granici toy-patuljak.
Ja to nisam htela. Nisam htela takvog psa. Na stranu sto ti posle 5dana vise nista nije bitno. Volis ga ma kakvog.
Ovaj put sam malo duze gledala, da bih dok mogu da biram izabrala ono sto zelim tj (ponovicu) uradila sto vise stvari da verovatnoca bude veca da sam uzela ono sto zelim.
Mada mi kaze ova zena da od istih roditelja ima kuce od 26cm i 35cm, sto nije mala razlika. Tako da sve je kako ko voli i hoce. Garantujem da u 10cm ne mozes da odredis na osnovu parametra koje si navela, a meni je to vec dovoljno da se ne kockam. Primer koji sam dala je ekstreman tj najveca i najmanje jedinka iz nekoliko legla. Inace nisu tako drasticne razlike.

Necu vise ovde da pisem o neslaganjima na ovu temu, vrv postoji adekvatnija tema.
Ova je Cupina o (njenom) stenetu.
Kapiram ja da je tvoje veliko "znanje" moralo da (proba) da ponizi moje malo iskustvo, ali bas iz tog razliga, mogla si zeni dati neki savet. Poy.

Cupo, cekamo da se javiiisss user posted image

EDIT - Poruku sam pisala jutros, pa samo kada sam odvela L u vrtic poslala. Tada nije bio ovaj poslednji tvoj post.
Ne bih da brisem moju pretposlednju i drugu recenicu da ne bude da begam od napisanog", nego ti se izvinjavam za njih.

Ja se ne slazem sa izvodjenjem pre. kako si posavetovala. Nikako. "Ko prezivi pricace". Na terasu da, ostalo jok. Cak i po ogradjenom dvoristu ima macaka-lutalica i sl. To stene ima mesec dana. I samo da dodam da nama npr te kapi tj pelene sa mirisom niiiiiista nisu znacile, nista. Samo vreme ...
Msm nista nisu znacile sto imaju miris. A pelena svakako treba ...


< Poruku je uredio Zemunka85 -- 23.11.2016 9:29:55 >

(odgovor članu Tvitica)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 9:32:54   
Zemunka85
A i kako vakcina protiv besnila sa 6m?? Netacno. Koliko znam ranije. Oko 3m vec. Nama je ona sad za 2-3nedelje.

Sad ponovo citam deo o izvodjenju i nije mi jasno sta si htela da napises.
Ti si u stanu imala svoje pse + nekog sa ulice.
Pa kako mozes to da poredis? Tvoji psi su vakcinisani i uslovi su kontrolisani.
Ali savet da nevakcinisano stene tj tek vakcinisano stene (od mesec, dva) izvede na ulicu tj negde gde ne moze da kontrolise da li ce doci u kontakt sa izmetom zarazenog psa, a nije da je nemoguc scenario, je cist horor user posted image To niiiiikako. Pa ceo zivot ce ici napolje, nema zurbe, jer je bukvalno zivot u pitanju.
Ma kakav problem sa socijalizacijom? Svasta!

O hrani je sve ok sto si napisala. Brit je isto OK, ima grain free, ja probala sa lososom user posted image , optimista. Ma ni da lizne.
Ove Platinum nam idu super i taaaako lepo mirisu.

E da zaboravila sam da ti preporucim i neke gricke za nagradicu, kada piski gde treba i sl. Ja nisam uzlimala slatkise vec ona mesca, stapice govedine i sl ...

< Poruku je uredio Zemunka85 -- 23.11.2016 9:40:59 >

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 10:55:11   
IvanaSK RR
Nase kuce je dobijalo batina,ali to je vec stvar vlasnika i mišljenja. Nismo ga izvodili pre treceg meseca, lepo je socijalizovan.
I ja sam htela da ga navikavam na povodac, a posle i na korpu.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 14:30:57   
choopa choops
JOj ljudi ljubaaaaaaaaaaav. Sad ću da vam dam sliku, pa da pišem poseban post jer ima da se piše koliko hoćeš user posted image

user posted image



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Stiže štene!
23.11.2016 14:53:37   
choopa choops
Elem, sinoć smo svi ostali do ponoći, a ujutru dizanje u 6,30h za školu...

MM paničar, ne bi da mu da ništa da jede, kao nemoj još granule (uzela sam jednu malu kesicu pedigrea - znam da je loš proizvođač, ali jedino je od toga bilo malo pakovanje u toj radnji), možda nije navikao, zadaviće se i šta ti ja znam. Ja potražim na netu šta bi kaže može sledeće: Recept: 1/2 litra mlijeka, 2 žumanca, kašika maslaca/pavlake i kašičica šećera. Ja sam napravila pola doze, prokuvala naravno mlijeko i krenula da mu dajem na flašicu (Aventovu user posted image ) dok je nije izgrizao, pa sam mu presula u činiju i tu je još malkice polizao i to je to. Znači nije puno uzeo, ali meni je bila savjest mirna (osjećam se kao da sam mu majka) jer sam se bojala kako će da izdrži noć gladan.

Onda smo mu namjestili u WCu, tepih, pa ležaj, pa dekicu i tako je zaspao. Ostavila otvorena vrata od WCa, ostavila svijetlo u hodniku i stavila dasku da ne izlazi iz istog. On naravno piški po toj postelji, nije baš mirisna sve u svemu. Sve je bilo super do negdje iza ponoći kad je počeo da cvili. Ja sam se ustala, malo ga pomazila, umirio se. Onda nakon nekog vremena opet. Vidim ja tu da će on da me zeza, te opet Google u pomoć. Onda sam uzela jednu flašicu napunila je toplom vodom, ubacila ispod ćebenceta na kome spava, uzela zidni sat, stavila bateriju, ubacila ispod ležaja da kucka, uzela radnu lampu od L upalila, stavila gore na mašinu, ugasila svijetlo u WC, stavila ga u ležaj pored tople flaše i mazila ga da zaspe. Izašla iz WCa i zatvorila vrata. On je spavao do negdje 4h jutros, kad je opet počeo malo da cvili, ja mu promijenila vodu(sipala toplu), opet malo pomazila, izašla. i tako sve do jutros u 7h kad smo ga izveli napolje da piški. Naravno opet ja i moje brige da li je gladan? Onda sam uzela vrlo malo granulica (to su neke za štenad i kučke koje doje) i potopila u malo jogurta i dala mu. On je to sve oblizao dok si rekao keks. Pa vala nek ide na moju odgovornost, ali ja nisam mogla tako da ga ostavim. Onda se vratio u WC, MM otisao da odveze djecu, kucak zaspao, a i mi pomalo. Negdje oko 10h smo ga poveli kod veterinara. On je rekao manje više sve što sam već čitala na netu, a to je: da mogu vec da počnem sa granulama, da nema potrebe da mu kupujem mlijeko za štence, da vakcina ide sa 8 nedelja, sa 12 revakcinai protiv bjesnila čini mi se sa 4 mjeseca (ne držite me za riječ, ovo ću naknadno da napišem). Par dana prije vakcine čišćenje od parazita, ne treba prije. Pola tabletice u obrok. Da mogu da mu dajem i onu gotovu hranu za štence (uzeli jednu kesicu RC, ali ne shvatam baš doziranje, pa sam mu dala otprilike, što je pojeo u slast). Da ne bi trebalo da ga okupam još koji dan, čisto dok se privikne na nove mirise i na nas, Znači da bude kod nas recimo 5 dana i onda mogu. Šampon da nanesem, ostavim 15ak minuta, istrljam, isperem. Dotani vitamini ne trebaju ako se uzuma kvalitetnija hrana (za sada smo uzeli RC, Iako sam i ja mislila da uzmem neku malo bolju, ali kod nas nema baš puno izbora, to moram da naručim, a ovo je dostupno u svakom pet shopu). Smatra da ne treba da ga navikavam na ogrlicu prije 4og mjeseca. Takođe ni četkanje nije potrebno, kaže. Pelene za pse nisam uzela, vidjecemo kako bude išlo ovako, ako bude problema kupiću.
Dalje, danas smo ga pustali na terasu, tamo je kakio juče i danas i piškio. S tim da je i u kući pišnuo par puta, a danas se nakon hrane iz ksecie pokakio u kući, pa sam ga malo novinom pucnula po guzi u tom momentu i iznijela napolje.
Donijeli smo mu kućicu od pekinezera kojeg je MM imao, stavili je vani, pa cemo polako kad se vakciniše i prođe taj prvi period, da ga navikavamo na život na terasi. Ne znam, neko smatra da bi možda trebalo odmah da poslije ne bi imali problema. Danas smo cijeli dan skoro proveli vani na terasi u igri, on ne izgelda kao da mu je hladno. Što kaže MM njemu je možda i vruće kod nas user posted image
Eto ne znam šta još...

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here