|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
30.7.2017 15:12:26   
Umma
Veliki pozdrav svim roditeljima dece sa teskocama u razvoju. I mi imamo dugacku pricu iza nas.. ali ovoga puta pisem iz drugog razloga.. kao mama deteta sa autizmom odlucila sam odabrati svakako temu iz master rada na temu autizma.. bila bih vam jako, jako zahvalna ako mozete da izdvojite 30tak minuta i popunite formular u korist istrazivanja o deci sa autizmom. Unapred se vam zahvaljujem. Ko bude popunjavao, ako dolazi iz Srbije, Republike Srpske, Bih, Makedonije oznacava Bih, a ko je iz evropskih zemalja oznacava Sloveniju. Hvala jos jednom i puno pozdrava.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSciuU3qljPf_fQ_7o7hcd-0pMdTTUjsdsJGvZJNpy9O8_sLaQ/viewform

(odgovor članu 17 joka)
Direktna veza do poruke: 776
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 11:47:23   
Seki22
Drage moje,pozdrav svima,moj sin ima dve godine,napunio u avgustu,nekako.od kako je napunio godinu ppcela sam da uvidjam da kasni za svojim vrsnjacima,tesili su me svako djete je za sebe sto.je i tacno,medjutim nije se odazivao na ime neko vrjeme ali je posle poceo,za cjelu sitauciju krivim sebe i supruga,naime on je gkedao beby tv non stop,moj suorug je trebao zbog reforme u sluzbi da ostane bez posla i tako je njegova prva godina bila puna svadje,vjerujete non stop,njegovi su dolazili kod.nas i oni su doorinjeli,ma uzas. On je sve to gledao,bili smo u Kralja Nilutina,logoped nas pregledao i rekao da on ne razumje osnovne funkcije,napredovao je on,zna ime i prezime,moje ime i ime oca,koliko.ima godina,voli slikovnice i pobekad pokaze gde je pinokio vise kao on lista i prica mi pricu,zna djelove crvenkapr i ponavlja.ih iz price,zna abecedu napamet ne cjelu pjesmicu,zna da broji do deset jer ide uz stepenice non stop to.mu.je opsesija i.gleda u svjetlo,kad nece da jede kaze.necu,kad nece da pije necu,tek sad uzima casu pije sam vodu i mljeko,i.kaze necu da.se ljuljam i tako. Kaze suprugu kad ga golica po imenu ga oslovi nemoj mene,e sad tezak je za saradnju,nece da uci,nece da ponavlja,bekad hoce nekad ne,bili smo.kod moje.sestre.u inostranstvo sve mu je prijalo,od njih je ucio,mnogo je vezan za mene,spava sa.mnom,non stop.se.mazi.sa.mnom. ali nekako nece sa djecom,nemamo djecu njegovog uzrasta kod nas,pa ce uvrtic sad i kod logopeda,malo je osobenjak,jako me je strah za njega. Mi smo njega cekali cetri godine,vantelesna nije nam uspela,stvarno sam se borila za njega,mi smo.iz ljubavi se uzeli ali eto taj period je uticao i na nas i.njega,molim za savet kako.i sta.sa njim,igracke nekad sklapa.kocke,nekad redja u niz sto.me je strah,bekad vozi.autice nekad redja,vodi.me za ruku kad nesto hoce,pozdravljam vas sve i ljubim

(odgovor članu Mici25)
Direktna veza do poruke: 777
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 12:42:00   
dunja RR
Seki, ako sam te razumela, on ima reči, priča po nešto?

Da li primećuje decu oko sebe?


Odvedi ga čim pre budeš mogla, uzmi uput za Palmotićevu kod dr Pejović (može i dr Rudić), ali je meni dr Pejović fantastična, Ona će ti odmah reći da li je autizam ili nije, ili je prosto malo razmažen jer ste ga dugo čekali (isto sam prošla, razumem te). Veruj mi šta god da bude, žena će te smiriti.




Pogledaj ova pitanja pa probaj da odgovoriš, ovo daju u Palmotićevoj.



IZVORNA PORUKA: dunja RR

Evo mojih odgovora, dosta se razlikuju od degu, na neka pitanja nisam odgovorila sa da ili ne jer nisam imala u upitniku od dr, pa nisam sigurna kako da odgovorim.

1) Da li Vaše dijete uživa kada ga ljuljate, kada sjedi na Vašem koljenu i njišete ga?
2) Da li Vaše dijete pokazuje interes za drugu djecu?
3) Da li se Vaše dijete voli penjati, (na primjer po nameštaju stepenicama)?
4) Da li Vaše dijete uživa u igranju skrivača (ili kada ste skriveni pa provirite i kažete buu)?
5) Da li se Vaše dijete ikada igra na način da se pretvara na primjer da razgovara preko telefona ili se brine o lutkama ili nešto slično?
6) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom kada nešto želi?
7) Da li Vaše dijete koristi pokazivanje kažiprstom da pokaže interes za nešto?
8.) Da li se Vaše dijete primjereno igra s malim igračkama (autići ili kocke), ne da ih samo ispušta, okreće ili stavlja u usta?
9) Da li Vam dijete ikada donosi predmet samo da Vam ga pokaže?
10) Da li Vas dijete gleda u oči dulje od par sekundi?
11) Da li se ikada čini da je Vaše dijete preosjetljivo na zvuk, buku? (zatvara uši)
12) Da li Vam se dijete osmjehuje kada vidi Vaše lice ili Vaš osmijeh?
13) Da li Vas dijete imitira? (npr, kada napravite neki izraz lica ili pokret)
14) Da li Vaše dijete reagira na svoje ime kada ga pozovete?
15) Ukoliko pokažete na igračku na drugoj strani sobe, da li će dijete pogledati u tom smjeru?
16) Da li Vaše dijete hoda?
17) Da li Vaše dijete istovremeno gleda u stvari koje Vi gledate?
18) Da li Vaše dijete radi neobične pokrete rukama?
19) Da li Vaše dijete pokušava privući Vašu pažnju na svoju aktivnost?
20) Da li ste se ikada pitali da li Vaše dijete ima problema sa sluhom?
21) Da li Vaše dijete razumije što drugi govore?
22) Da li Vaše dijete ponekad gleda u prazno ili hoda okolo bez svrhe?
23) Da li Vaše dijete gleda u Vaše lice da provjeri koja će biti Vaša reakcija na nešto nepoznato?





< Poruku je uredio dunja RR -- 28.8.2017 12:43:09 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 778
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 13:10:18   
Seki22
Dunja,jel mogu da ti ispisem odgovore na pitanja pa da mi kazes za moje odgovore kakvi su? Pa nekad ima interesa za djecu nekad ne,nekad se smeje kad ih vidi a nekad ih ne primecuje sam se igra,najvise voli djecu koja mu se obracaju i igraju se sa njim,ne znam mene brine ta njegova odsutnost ponekad bas za djecu i igru,krade im loptu u parku i sam se igra e to je sto me brine,ima on kontakt ocima sa nama voli da mu se priblizim oci u oci i nosom kao se poljubimo

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 779
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 13:36:26   
Milena18
Seki22, zbog čega ti tačno sumnjaš na autizam? Da li je to samo zato što teže uspostavlja kontakt sa drugom decom? I ako on sa dve godine zna abecedu, broji i prati priče koje mu čitaš, sigurno ne zaostaje za svojim vršnjacima u kognitivnom smislu. To što neće da se igra sa njima je možda upravo zato što je većinu vremena provodio sa odraslima i vezan je za tebe. Koliko shvatam, sa vama lepo komunicira. To što kažeš da je težak za saradnju može biti i samo neka razvojna faza. U svakom slučaju, konsultuj se sa stručnim licem i želim ti da sve bude dobro.


< Poruku je uredio Milena18 -- 28.8.2017 13:38:15 >

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 780
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 15:00:44   
Seki22
Pa da,kad odemo u goste kod druge djece on se i ne igra s njima,sve sam,prati on sta ja njemu pricam ali nece sam da pokaze prsticem na pinokia npr ali se obraduje kad izvadim knjizicu da citam i onda on sam uzem kao.on nesto prica i koristi rjeci koje zna,npr iz crvenkapice je zapamtio kuc kuc i ko je i kaze vuk(ja sam malo izmjenila pricu) i zna da ona ina patike i kapu crvenu samo patike i kapu kaze ne umije crvenu da kaze,majicu i to je ono sto on zna da kaze,to je taj njegov fond rjeci i on to vrti,zna za casu i tako to,ali plasi me u smislu,on nekad ne razumje sta mu ja kazem uopste,ne zna kad kazem sacekaj sine ili tamo ne moze,on ide glavom bez obzira,ne vidi prepreke nikakve,ima strah od nekih stvari ali ne od svih. Na nase NE on place,i ima naviku da se udara po glavi,sto.me strasno to.plasi,udara se rukom nekad a nekad od pod,dal on time izrazava ljutnju,stvarno vise ne znam,inace sam dodje da se mazi...cudan je po nekad strasno mi je osobenjak..

(odgovor članu Milena18)
Direktna veza do poruke: 781
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 19:00:20   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: Seki22

Dunja,jel mogu da ti ispisem odgovore na pitanja pa da mi kazes za moje odgovore kakvi su?


Ja mogu samo kao laik da ti kažem, da li je više dobrih odgovora nego loših, mada mislim da ćeš i sama to da zaključiš. Poenta je da ako ima loših odgovora, za npr 3-4-6 meseci, bude više dobrih, nego prošli put, ako me razumeš. Odnosno da ima napretka, makar i malog, bitno je da nema regresije.


Ipak mislim da je najbolje da posetiš dr Pejović, veruj mi da će ti biti mnogo lakše user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 782
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 19:02:09   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: Milena18
To što neće da se igra sa njima je možda upravo zato što je većinu vremena provodio sa odraslima i vezan je za tebe.



Isto mišljenje imam.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Milena18)
Direktna veza do poruke: 783
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 19:06:30   
dunja RR
Seki, jako me podseća na mog sina kada je imao nekih 1,5 godinu, nadam se da će sve biti ok. Kod nas je baš tako i ispalo. I dalje je osobenjak, i volim ga zbog toga. Mi smo stariji od vas godinu dana.

Da li si iz Beograda? Ako jesi, a i ako nisi, mooolim te (jer kada te čitam, kao da slušam sebe pre 1,5 godinu), idi kod dr Pejović (ponavljam ti ovo jer stvarno verujem da će ti žena pojasniti stvari i smiriti te, pa šta god da je u pitanju).

I javi mi molim te šta je bilo, ovde u temi. Sve najbolje tebi i tvom osobenjaku user posted image user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 784
   RE: Autizam kod dece
28.8.2017 19:33:53   
Seki22
Nisam iz bg,ja sam iz unutrasnjosti,sama granica sa Crnom Gorom,hocu,xanas sam sa suprugom pricala da odem kod dr da uzmem uput da zakazemo kod nje odmah da se rasteretim,nekad sam bas opterecena,mislila sam da ide kod logopeda ali.oni ovde nece da rade sa decom manjom od tri godine kao.on je mali za saradnju,pa cu probati kod druge dr,naravno javicu vam sve ako neka.ima fb pa lakse je mozda tako.da komuniciramo nek mi posalje pp da posaljem zahtev,hvala vam od srca

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 785
   RE: Autizam kod dece
2.9.2017 18:22:42   
Umma
Pozdrav Seki 22,

Ja kao mama deteta sa teskocama u razvoju( nazovimo to autizam ili drugacije) mogu da kazem, da svaka majka oseca kada nesto ne idi pravim tokom. Sada, vi mozete reci: moje dete zna ovo, ovo nezna i sl.. ali nasa deca su si medjusobno jako razlicita ali su im zajednicka tri podrucja:
1) osteceno je podrucje komunikacije - govor stagnira.. ne samo ekspresivni govor, vec je mnogo vazniji razvoj receptivnog govora- da on razumr sta mu govorite.. sa dve godine dete treba da razume osnovne stvari.. dodji, uzmi, vidi, daj i sl..
2) socijalozacija- dete nevoli kontakt sa drugima, izbegava, igra se samo, ne ukljucuje u igru druge, nema zajednicku paznju- tj. Ako uradite nesto smesno nece osmeh podeliti sa vama i sl.. ocni kontak moze biti jako kratak, tezak.. panju je detetu tesko privuci, tesko se odaziva na svoje ime.. kao da se ne obracate njemu..
3) stereotipija- iste igre, iste igracke, iste navike, reagovanje na buran nacin kada dodje do promene, vrtenje stvari, ili vrteneje u krug ili njihanje, lepsanje, lutanje rucicama stereotipno.. i sl..

Ovo su samo neke od stvari.. tu mozemo svaki aspekat detaljno analizirati ali to mi nije namera.
Namera mi je, da vam kazem, svako dete moze ponekad da leprsa rucicama, postoje deca koja su stidljiva, postoje deca koja progovore tek u 3 4 godini.. ali kada kod vaseg deteta primetite da na svim podrucjima (ova tri)postoje odstupanja, onda treba da odvedete dete kod strucnaka- ne da bih vam on rekao nesto sto vi vec neznate i dao mu etiketu.. vec da biste delovali preventivno i pravovremeno.. sto se pre pocne -rezultati su bolji. I jos nesto- nemojte se zadovoljiti time- ovde logopedi nerade sa decom ispod 3 godine i sl.. vi se edukujte, vi radite, otidjite kod vise lekara, trazite vise misljenja, nezadovoljavajte se sa tim- to je sto je.. tu se mnogo moze uciniti -a i ne ocekujte od javnih institucija previse..

Mi sada imamo 5 godina.. kao sto je kazala jedna od mama, citam vas post i pronalazim se.. i nemoj da krivis sebe.. moj mali je gledao baby tv od 4 meseca, trepnuo okom nebi dok bi gledao.. i tako do 1.5g kada nisam mogla verovati sta sam uradila.. ali jedna doktorka mi je rekla nesto jako zanimljivo i to je tacno.. da je on kao i sva druga deca on bi gledao odredjeni vremenski period i poceo plakati, ili nebi ni zeleo gledati i sl.. kao sto je primer sa mojom cerkicom koja je rodjena posle njega. Do 2 godine je tv nije zanimao.. a on nije treptao, mogao je da gleda od jutra do mraka pa cak i isti crtani..

Samo napred i hrabro!!!

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 786
   RE: Autizam kod dece
3.9.2017 15:16:16   
Seki22
Hvala ti na savetima,sjutra cu da zovem palmoticevu na br koji su mi dali da zakazem kod dr Pejovic,ne nezadovoljavam se ja time da oni ne rade sa djecom koja su mladja od tri god,pitala sam dr u drzavnoj ustanovi pa kad dodje sa odmora vidnecu njen odgovor,ja takodje nisam.neko ko bas tako lako.odustaje ako sam primetila problem ja i reagujem a kod njega sam uvidela ali nazalost mom muzu je trebalo vremena da se slozi sa mnom,no vidim i poboljsanja jer sam sve izmjenila i nas nacin komunikacije prema njemu kao.i sam odnos nas dvoje,igracke i razne knjige,medjutim uvidela sam njegovo ponavljanje recenica tj da je zapamtio a nelad i ne zna znacenje istih ali dobro,boze moj ima sa njim posla pa cu dati sve od sebe da se to ispravi uz boziju pomoc koliko moze i kako god bude,vidjecu sta ce mi sjutra reci kad mogu da ga odvedem kod nje na pregled,hvala puno svima na odgovorima i savetima

(odgovor članu Umma)
Direktna veza do poruke: 787
   RE: Autizam kod dece
18.9.2017 18:42:08   
Seki22
Zene,ja sam zagubila br kabineta dr Pejovic,zvala sam i rekli su da ne moze sad da zakazem dali mi br kabineta ali zapisala sam na papir a nekonmi bacio isti,sad ne mogu da nazovem sem njih u bolnicu,jel moze neko da mi kaze br ako ima molim vas i radi li ona privatno ako nema skorije da nas primi ili dr Rudic? I koliko su pregledi privatno ako neko zna..?

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 788
   RE: Autizam kod dece
13.11.2017 23:08:40   
Cydonia
Pozdrav svim mamama na ovoj temi, koju sam iscitala od pocetka.
Radi se o detetu moje drugarice. Ne bih zelela da joj stvaram sumnju i teskobu u slucaju da gresim, sto je vrlo moguce jer ja njenog decaka uporedjujem sa mojom decom, sto je unapred pogresno.
Pa da krenem... da ne poznajem nju i decakovog tatu, ja bih rekla da je dete raspusteno i nevaspitano. Ima 4,5 godine. Govori, ali veoma cudnim piskutavim glasom i cudnom intonacijom. Recenicna konstrukcija mu je cudna, kao i same izjave: "Ja zelim da napustite odmah ovu sobu!", "Upropastila si mi zivot", "Moram sada oprati ruke!". Svaka rec je glasna, premaglasena. Non-stop seta levo desno, neumorno i brzo, a koraci su mu usitnjeni. Klati glavu. Koristi pojmove neprimerene njegovom uzrastu. Npr. Kaze: Na rukama se mogu naci mikrobi, bakterije, virusi i gljivice, eserihija koli, streptokoka i klebsiela. Ne zeli da se obuce satima a ako neko i uspe, odmah se skine, za par sekundi je u gacicama. O obuvanju carapa pregovaraju s njim dva sata, da bi ih on izuo odmah.
Nadje komad starog crepa sa nekog krova i tvrdi da mu je to drug, danima ga nosi sa sobom, prica sa njim, spava sa crepom. Zna recimo koja zivotinja ima najduzi jezik,cime se hrane kitovi, takve stvari. S druge strane ne govori lad je gladan i zedan niti kad mu se ide i wc, ne ume sam da jede ni da se obuje i obuce. Nesnosno vristi ako nesto nije po njegovom. Ne odaziva se na svoje ime, ali zato insistira da se zove Henrik i trazi da mu se obracaju sa Henriče. Agresivan je, bije, gadja, stipa, ujeda decu. Ne ume i ne zeli da vozi biciklu, niti zna sta bi s loptom. Ne spava do 2, 3 sata posle ponoci. Retko ostvaruje kontakt ocima, a i tada samo na sekundu, dve.
Sta mislite, da li bih trebala drugarici da spomenem nesto?

(odgovor članu Seki22)
Direktna veza do poruke: 789
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 7:25:03   
Misha i Ljisha
Pa bas se cini da je razmazen i zanemaren. I te recenice "upropastila si mi zivot!" mora da je cuo negde, roditelji, babe dede, isto i sa mikrobima, ili mu to neko govori, ili preterano gleda internet, sto opet znaci da je zanemaren. To sto ne kaze da je gladan, pa ni moja nikad ne izjavljuje da je gladna, prosto neko dete bolje rucka i voli da jede a nekom je to gubljenje vremena. Opet bicikl, eno moj bratanac genijalac krenuo u skolu jos ne zna da vozi na dva tocka i ni nece da pokusava, a trebalo mu je dugo da samo okrece pedale, crnogorac voleo da ga svi guraju.

Mislim osim ovog klati glavom i sitni su mu koraci, stvarno ne vidim da je to dete autisticno. A sta su roditelji po struci, ko je sa njim, ide li u vrtic? i td. nisam lekar ali bih ja ovakvo dete definitivno smatrala razmazenim.

sto se tice crepa, mislim da im je u tom uzrastu tako nesto i "dozvoljeno" da imaju izmisljenog prijatelja, pricaju sa njim, spavaju i td.

Sto se tice Henrika user posted image i moja D je imala dane kad se zvala Kajla, pa promeni na neko kinesko pa onda kaze da je iz Irske, pa da je iz Francuske i td. I to im se dopusta, to je masta. E sad koliko to uporno Henrik traje kod tog decaka ne znam, moja je menjala imena i na svakih sat vremena user posted image

< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 14.11.2017 7:29:20 >

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 790
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 8:33:35   
Cydonia
Roditelji su mu inzenjeri, zaposleni, on ide u vrtic. Oni su jako fina porodica i nemaju takvu komunikaciju, da bi on to cuo od njih. Ali opet, ne toliko same izjave, koliko njegova intonacija i konstrukcija recenice. On govori tonom haskog prevodioca. Glasno, jednolicno, kao u obliku izjave. Recimo, moj decak koji je takodje cetvorogodisnjak, ne zeli da se igra s njim, a na pitanje zasto, odgovara: "On je blesav". Iako je agresivan, cupa, ujeda, udara, moj sin ne nalazi to kao razlog da se ne igra s njim, vec je razlog u nacinu igre, moj je decak ne razume. Redjanje autica, slaganje kocki po nekom utvrdjenom redosledu, nista ne sme da odskace od neke njegove zamisli. Ako mu neko pokvari koncept on postaje agresivan, vristi, baca se. Svakako, njegova inteligencija nije sporna, ali socijalna interakcija je nula, kao i paznja kada mu se obraca sa pricom koja ga ne interesuje. A interesuje ga iskljucivo recimo gradivo iz geografije za peti razred. Mozda to nije autizam, mozda nije nista, mozda ja isuvise uporedjujem s mojom decom koja su samo obicna deca, ne zanimaju ih takve stvari, ruke se peru zato sto su prljave a ne zato sto se na njima zadrzavaju mikrobi.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 791
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 8:41:18   
Milena18
Cydonia, ja bih na tvom mestu ipak probala da skrenem drugarici pažnju. Svaki ovaj simptom za sebe ne mora da znači ništa, ali ovako zajedno - mislim da ne bi bilo loše da stručno lice proceni ima li razloga za brigu. Mene bi, na primer, zabrinulo što se dete ne odaziva na svoje ime i ne ostvaruje kontakt očima. Mislim da sve ovo drugo može da se pripiše mašti i uticaju sredine, slažem se sa Ljišom.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 792
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 8:44:43   
Anck Su Nmaun
Meni ovo sve nekako cudno, mozda jeste neki poremecaj, ali mi ne deluje kao Autizam.
Kazes da je fina porodica, a deluje kao da je Totalno zapusten i razmazen, ali ono do krajnjih granica ako je to.

Sin moje drugarice je rekla bih autistican , mada njegova mama govori da to nije autizam user posted image
Nije agresivan ali jako tesko prica, i to sto kaze je jako ne povezano, samo ga roditelji razumeju.
Vristi, ima cudne pokrete rukama, kad nesto hoce il nece isto vristanje. Nije mogao da se uklopi u vrticu, nije mogao da se uklopi u skolu, sad je prvi razred.
Roditelji citavo bogatstvo davaju za razne terapije, pedagoge,logopede, psihologe, aktivnosti...ja tu ne vidim da je ista bolje user posted image Ali ona kaze da napreduje, opet majka mu je pa zna bolje.
A ima mladjeg brata koji je poceo da govori kao on, verovatno slusajuci njega i on to pokupio user posted image


< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 14.11.2017 8:45:53 >

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 793
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 8:51:53   
Misha i Ljisha
Cydonia, a sta kazu roditeljima vaspitacice?

Mislim sad ja puno pitam izvini.

To za slaganje kockica i autica i td je i moj bratanac vristao i ujedao. I ja se iscudjavala a moj tata je cak u vise navrata izjavio da trebaju brat i snajka kod psihologa da ga vode. Bratanac je miran i povucen, stidljiv, cak mozda malo i namcor, takodje socijalna inteligencija skoro pa nula, ali daleko od toga da kazem za njega da je autistican. Provodila sam mnogoooo vremena objasnjavajuci mu da kad napravi nesto od kockica da je poenta i da se sa tim predmetom igra a ne da stoji za izlozbu. Npr moja D napravi dinosauruse i onda se sa njima igra, pa desi se da se raspadnu. A njemu njegove kreacije sluze za gledanje i divljenje i posmatranje, ako mu neko od mladjih to pokvari strasno se ljutio,ma sa mladjim bratom se tukao. A inace nije agresivan, nikad nijedan problem u vrticu niti bilo sta slicno. Ovaj nas jako voli brojeve, zna da racuna do 10 000 a ide tek u prvi razred gde se uci sabiranje i oduzimanje do 20user posted image . Fali mu socijalni momenat kako ja to kazem iskljucivo zbog mog brata i snajke. Oni su doktori nauka, posveceni poslu i deci.Kad nisu na poslu decu vodaju po bazenima, tenisu, raznim skolama, i oni se sami ne druze sa drugim ljudima niti zastanu bar na momenat sa nekim da popricaju. Dete vidi od njih i on stvarno po meni ne zna da se ponasa. Ja mu kazem Zdravo 300 puta da bi mi se on javio i stalno korim brata da je on za to kriv. Sve se uci na primeru roditelja.

A propo naglaska, imamo jednog malog u familiji ima 5 godina, on prica kao da je rodjeni beogradjanin user posted image niko nema takav naglasak u familiji ali od starta od kadje poceo da prica ima naglasak. Takodje dete nije autisticno. Mozda je mali pokupio "sve" user posted image kako da kazem, evo u dosta dece vidim sve sto i on radi, doduse on je bas ekstrem on sve to radi hehe...Ne znam. A da li se roditelji "zale" na njega? Vide li oni da to ponasanje nije ok ili su "slepi"?

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 794
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 9:30:32   
Cydonia
Roditelji ne vide, ili bar ja mislim da ne vide da njegovo ponasanje odskace, tj. kad je bezobrazan kazne ga, kad je dobar nagrade ga. Ali, mislim da ne vide siru sliku, ne vide da dete zna o planetarnom sistemu, a ne zna svakodnevne stvari, kao sto je oblacenje, vrsenje nuzde, raspremanje sobe. Uce ga oni, ali on jako tesko usvaja te navike, kao i socijalne vestine. Vaspitacice u vrticu mu popustaju, tj. idu linijom manjeg otpora. Dozvoljavaju mu sve da ne bi ometao i povredjivao drugu decu. Sklanjaju ga i povladjuju mu u osamljivanju umesto da ga forsiraju na druzenje s decom
Npr. danas je ceo dan bio u svom svetu, mi smo ga pustile, evo naslagao je celu stazu kamencicima.
I moji su mastali da imaju neke zamisljene prijatelje, ali surogat je uvek lutka, meda, neka igracka, ili cak zivotinja, a nije im padalo na pamet da to rade sa crepljikom.
Eto, to je otprilike njihov stav, on je u svom svetu, a ja bih rekla da je za dete jako lose da bude u svom svetu, da bude na taj nacin napredno, da pamti informacije bez ikakvog pojma kako se primenjuju.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 795
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 10:06:23   
isidora88
Ne deluje mi kao ponasanje razmazenog deteta, ali definitivno je neki poremecaj. Dete u tom uzrastu po meni mora da zna samo da obavlja nuzdu, da se obuce. Deluje mi da dete ima neki poremecaj licnosti, mozda previse gleda televiziju pa je otisao u neki izmisljen svet.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Cydonia)
Direktna veza do poruke: 796
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 10:30:47   
Misha i Ljisha
Ne znam sta da kazem. Znam samo da se mnogi roditelji ponose sto deca znaju imena svih pomrzlih dinosaurusa a ne znaju da vezu pertle. Tako verovatno i oni, ponosni sto eto zna gradivo petog, a to sto nece sam da se obuce nema veze. Ja sizim na moju jer i ona vrda da se oblaci sama a skoro ima 5 godina, ali to ne znaci da ne ume vec je lenja to da radi. I kao i svako dete radi ono sto joj se prohte.

Mozda je kombinacija lenjosti, razmazenosti i neke vrste nemara jer roditeljima nije stalo do tako nekih stvari plus socijalizacija katastrofa i eto. Ja znam da bih ja kao nastavnik verovatno bila primorana takvo dete da vodim po IOPU iako je verovatno zdravo i pravo. Mozda onako usput da se se spomene, eto zbog interakcije sa drugarima da se ode kod psihologa, na par razgovora ili psiholog u vrticu da pozove roditelje, posto sam razumela da ste mu bas vi vaspitacica (ispravite me ako gresim). Jer ako ste prijatelji nece vas savet verovatno poslusati, ali ako strucno lice nesto kaze mozda i otvore oci.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 797
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 10:40:14   
choopa choops
Meni sigurno djeluje kao neki poremećaj. E sad, da li bih bila toliko hrabra da kažem ne znam. Ni sa kim nisam toliko dobra (osim sestre) da bih imaa hrabrosti da tako nešto kažem, a da nisam 100% sigurna da je to to. Možda bih natuknula vaspitačicama da predlože roditeljima razgovor sa psihologom. Šta znam. Žao bi mi bilo ako jeste stvarno nešto, da ne reagujem, a s druge strane, znam dosta takve djece koja su samo razmažena, i to najčešće od visokoobrazovanih ljudi user posted image . Ne znam stvarno, nemam savjet. Ili bih možda pitala nekog stručnjaka, navodeći mu ove vrste ponašanja. user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 798
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 11:09:14   
Peace*
Manje-više je rečeno sve što mislim.

Mnogi roditelji (pa i ja) kada imaju jedno dete onda rade na njegovom intelektu a pomoć oko oblačenja doživljavaju kao maženje. Meni nije bilo bitno da Luka zna da se obuče, da veže pertle. Pa ipak, naučio je to naposletku. Bicikl je naučio da vozi na dva točka u trećem osnovne, i opet ga ne vozi - kaže, njemu je to bezveze.

Roditelji su veoma ponosni kada deca znaju za mikrobe i planete i tako neke čudne stvari. Jako su ponosni kada deca s tri godine znaju da čitaju (poznajem i takve) a meni je to suludo.

Obzirom na način vaspitavanja dece u poslednje vreme, veoma je teško proceniti da li je dete bolesno ili razmaženo.

Nikada ne bih rekla nekome da mislim da mu je dete autistično. Mislim da je to nešto suviše lično. Ali ne bih ni terala svoje dete da se druži sa tim detetom.
Dala bih do znanja da moje dete ne želi da se druži sa njihovim, i rekla da ne želim da ga teram.

< Poruku je uredio Peace* -- 14.11.2017 11:10:17 >


_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 799
   RE: Autizam kod dece
14.11.2017 12:51:46   
Cydonia
Ljisho, nisam mu ja vaspitacica, ja sam drugarica njegove mame i prva komsinica, poznajemo se ceo zivot i imamo decu istog uzrasta, ali moj decak ne zeli da se druzi a njim. Devojcica, koja ima 7 godina se igra s njim, zato sto mu povladjuje, igra se njegovih igara.
Mene zaista muci da drugarici kazem da mislim da dete ima neki problem, nek je i daleko od autizma, ali lici mi na neki poremecaj ponasanja. Pogotovo zato sto sam subjektivna jer pravim poredjenje sa mojom decom.
Recimo, moj sin se razvlaci kad treba da se obuce, mazi se, ali kada mu podviknem on se obuce sam, i to radi vec godinu dana. Ali decak o kom pricam ne zna da se obuce, nezna gde idu noge, gde glava, kako se okrecu carape...Zato, da izvinete ceo dan palamudi kako su se kapljice stvorile u oblacima, kondezacija, isparavanja, elektropraznjenje, munje, gromovi.
Ukrucen je, fizicki nespretan, a i ne trudi se, on ne trci, ne jurca, ne penje se, ne juri za loptom, poljske igre ga ne interesuju, samo kuca i soba, tv, lap top, sitne igrackice, znaci milion malih coveculjaka, autica, živuljki nekih i to tako pravi redove, kolone, redja...

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 800
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here