|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Streptokok u trudnoći
26.3.2009 12:14:10   
Anoniman
Našla sam malo priče o ovome, nadam se da tema neće nikome trebati, ali neka stoji za svaki slučaj.

Evo šta sam našla na forum.hr:

Dakle,u 33. tj. sam. Do sada sam imala trudnocu za pozelit, nikakve probleme ni tegobe, sve 5. Do danas. Nalaz urina i brisa - streptokok grupe B. Smracilo mi se. Malo sam pogledala po netu o tome, nije me uopce utjesilo, dapace.
Dobila sam amoxil 500 mg, Canesten vaginalete, Klimicin kremu i Lactogyn. U panici sam od toga sto je streptokok opasan za bebu ako se u porodjajnom kanalu zarazi tom sugavom bakterijom.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Streptokok u trudnoći
26.3.2009 20:32:32   
taya
da, ako je pozitivan nalaz na streptokoke grupe b, obavezno se zena leci antibioticima, jer kod novorodjencadi mogu da rezultiraju mentalnom retardacijom, pogorsanim vidom i gubitkom sluha user posted image ...dok su za zene recimo potpuno neskodljive...zato bi trebalo obavezno uraditi bris izmedju 35-37 nedelje trudnoce!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Streptokok u trudnoći
27.3.2009 10:45:43   
Anoniman
Ne kapiram, a šta ako imaš streptokok u 32-oj nedelji (lupam), a bris radiš tek 35-37 nedelji... jel u međuvremenu on naškodio bebi u stomaku? user posted image

(odgovor članu taya)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Streptokok u trudnoći
27.3.2009 21:03:21   
taya
Ne, koliko sam ja shvatila to sto sam procitala u toj knjizi o trudnoci, valjda dok je beba u stomaku ona je zasticena, al' pri izlasku beba prakticno "ocisti" sve usput- da se tako izrazim, tj. pokupi sta ima dok prolazi kroz grlic, pa se zato i radi bris, da ukoliko postoji eventualno bakterija, da se pre poroda antibioticima unisti...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Streptokok u trudnoći
15.1.2010 5:55:27   
Verus
Streptokok grupe B Neonatalna infekcija sa streptokokom grupe B (GBS, Gram-pozitivni diplokok) može uzrokovati sepsu, pneumoniju i/ili meningitis sa visokom stopom morbiditeta i mortaliteta kod novorođenčadi. Rani početak bolesti (incidencija 0.2-1 na 1000 živorođene djece) javlja se u prvom tjednu života, obično u prvih 72 sata, točnije u prva 24 sata. Kasni početak bolesti javlja se od 7-90 dana života djeteta. Kod otprilike 20-30% svih trudnica vagina/rektum su kolonizirani sa GBS, a bakterija se prenosi na dijete prvenstveno tijekom vaginalnog poroda. I kod muškaraca genitalna i donji gastrointestinalni trakt mogu biti kolonizirani sa GBS, a bakterija se prenosi i spolnim putem na partnera. Kolonizacija s ovom bakterijom može biti trajna , ali i intermitentna tj. tranzitorna. Prema Europskim smjernicama ( tzv. strategija utemeljena na riziku) danas se preporučuje intrapartalna profilaksa antibioticima kod trudnica koje su kolonizirane s GBS, a imaju jedan od slijedećih čimbenika rizika: Prijevremeni početak poroda (< 37 tjedna)
Produljeno pucanje vodenjaka (>18 sati)
Febrilitet majke tijekom poroda (> 38°C sati)
Urinarna infekcija s GBS tijekom trudnoće
Pozitivna osobna anamneza za raniju trudnoću za komplikacije uzrokovane s GBS
Prema smjernicama iz S.A.D. (tzv. strategija utemeljena na probiru) danas se preporučuje u 35.-37. tjednu gestacije učiniti vaginalni i rektalni probir na GBS (kulture) za sve trudnice. Intrapartalna antibiotska profilaksa indicirana je za:
- Za sve trudnice pozitivne za GBS (osim ako se ne izvede planirani carski rez)
- Za sve trudnice s gore navedenim čimbenicima rizika bez obzira na rezultate probira.



Izvor: plivamed.net

(odgovor članu taya)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Streptokok u trudnoći
15.1.2010 5:58:03   
Verus
Kada sam bila u bolnici ove nedelje, zbog trudova, testirali su me opet na hlamidiju, gonoreju, sterilni pregled urina (vadjen kateterom), brisevi vagine i grlica.  Sve je bilo negativno, ali sam testirana kao nosilac Streptokoke B u brisu vagine i rektuma.  Oko 25-40% zena su prirodni nosioci bakterije.  Naravno da sam se zabrinula, ali sam takodje saznala da CR NE smanjuje sansu infektije deteta.  Najbolje resenje je davati antibiotik intravenozno tokom celog porodjaja.  E sad, pitacu dr. ali ne znam da li je ona mogla i izazvati rani porod???

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Streptokok u trudnoći
16.1.2010 14:57:36   
Verus
Jel iko testiran na ovo i nadjen da je nosilac?  Moracu na IV antibiotike tokom poroda, a citam da je rizik od infekcije veci ako dodje do ranog poroda, sto se hvala bogu nije desilo....Ako neko ima iskustva nek mi pise....

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Streptokok u trudnoći
27.8.2010 20:03:45   
viking
IZVORNA PORUKA: ljepotica


pozdrav....evo u 38 sam tjednu trudnoce i na vaginalnom brisu mi je pronaden streptococus agalactiae ....doktorica mi je rekla da prilikom poroda moram primit nekakvu antibiotsku inekciju  da se prilikom izlaska beba nebi zarazila.....dali je neko imao vec takvo iskustvo ....dali je to opasno?  
                                                                             hvala...user posted image user posted image user posted image user posted image



_____________________________

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Streptokok u trudnoći
27.8.2010 20:39:14   
LillyT
Čini mi se da je cimerka imala neki streptokok u devetom mesecu. Poenta je da obavezno kažeš da ti je to nađeno i kada, a ostalo će pedijatri da srede i to je to.


_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Streptokok u trudnoći
29.1.2011 23:49:57   
sely
et nista me nije zaobislo,pa ni ovo...u 36 nedjelji su mi radili bris,i "naravno" pozitivan na streptokokuru..ljekar mi kaze da se ne brinem da ce mi intrvenozno dati pencilin na porodjaju...a sad sam procitala da je opasnije ako dodje do prevremenog poroda(iako bas ne razumijem,oni daju infuziju na porodu,porodjaj krenuo ranije ili kasnije,mislim da to nema veze),a moja beba napreduje dvije sedmice ranije od izracunatog datuma,pa sve mislim da ce i ona ranije da izadje...i sad sam se jako zabrinula zbog toga...mnogo se brinem za ovu moju malenu djevojcicu.user posted image

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Streptokok u trudnoći
10.12.2013 19:20:08   
Medolinak
Uh, stara tema, ali verujem aktuelna situacija kod nekih trudnica pa bih zelela da cujem vasa misljenja i iskustva.

Moj ginekolog mi je na pocetku trudnoce radila bris (neka 7,8 nedelja), izolovana bakterija streptokoka (beta hemolitikus) u brisu, pila palitrex i mazala makmiror kremu. Sada sam 31. nedelja i bris u medjuvremenu nije ponovljen. Pre 5 dana sam bila na kontroli i spomenula mojoj doktorki taj nalaz sa pocetka trudnoce i pitala kada cemo ga ponoviti i uradila sam ga odmah taj dan. Juce sam dobila rezultate i nalaz isti! Sad ne znam da li je to u medjuvremenu nestalo pa se opet pojavilo, ili imam tu bakteriju sve vreme. Dobila sam neke vaginalete koje se prave u apoteci. Nesto mi nije bas sve jedno, malo sam se sada uprpila user posted image

Kakva su vasa iskustva buduce mame? Jeste li uspele da je se resite do porodjaja? user posted image

(odgovor članu sely)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Streptokok u trudnoći
26.12.2013 14:52:31   
jana*30
Sad mi je još jasnije zašto su ne samo nemi već i mojim drugaricama razni doktori rekli da ne čitamo ništa po forumima u vezi trudnoće i uopte o bolesti. Kako može neko ko nije dr. i stručan da piše tek tako da streptokoke utiču na mentalno zdravlje deteta, da je to tačno dr. bi sam rekao a ne bi nam tek tako samo davali vaginolete i govorili da to nije strašno jer se lako leči. Čak je i moj brat doktor i kaže da su vaginalne infekcije "normalna" pojava kod trudnica jer im opada imunitet ma koliko vitamina i minerala unosilo. Svaki organizam je za sebe i svaka trudnoća je različita.
Da je bakterija dobar nije naravno ali može da izazove infekciju okica bebe prilikom porođaja što se naravno isto leči, to se dešava i kada žena nije zaražena. Ja imam streptokoke i upravo mi je dr. javila da se ne sekiram prepisala mi je amoksicilim vaginolete i još neke tablete ne znam koje jer tek treba da idem da uzmem recept. Mene samo nervira jer ne znam odakle mi se to konstantno ponavlja a čak nemam ni odnose mada je suprug i onako zdrav kontolisao se kada sam ih imala prvi put u 12.nedelji, sada sam 29.nedelja. UZ pokazuje da je sve uredu samnom i sa bebom, niti sam otvorena niti ima nekog rizika od prevremenog porođaja kako ovde neke piši. Molim vas konsultujte se sa svojim dr. o svemu što vas muči i ne slušajte više gluposti, on će najbolje da vas posavetuje pa kome ćemo više verovati njemu ili nekome ko nije stručan i prenosi opet neke tekstove sa drugih foruma.

Medolinak - kada uradiš bris ako imaš bakteriju bilo koje vrste dr. će ti odmah prepisati terapiju, ako su u pitanju vaginolete meni su rekli da posle terapiej sačekam 3 dana da se prečistim i onda ponovim bris. Uzmi upute od dr. za ponovno kontrolisanje kad to obaviš rezultate nosiš kod svog dr. kod nas je drugačije mi ne nosimo već ih iz labaratorije sami donose kod dr. koji je potpisao uput. Ako je sve ok za mesec dana redovan kontrola ako nije terapija se ponavlja. Ja sam ponovila bris posle terapije 10.12. i bilo je sve ok (streptokoke grupa B) ali danas mi je rekla da opet imam isto i sutra počinjem sa terapijom ponovo. Nemoj se sekirati da li si je u među vremenu dobila jel za toliko neće biti strašno ne možeš raditi bris svakih 7 dana. Opet ponavljam samo se konsultuj sa dr. Ovi forumi su katastrofa!

(odgovor članu Medolinak)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 19:19:51   
Njica
Drage trudnice, GBS bris mi je pokazao Streptokoku grupe B, sa doktorkom treba tek u ponedeljak da se vidim ali su mi sestre u Dnevnoj bolnici u Frontu rekle da se to ne leci do porodjaja vec kad porodjaj pocne, jel to znaci da bebi ne moze biti nista do tad ili? Zbunjena sam jako, zar nijedan antibiotik sad? Hvala vam unapred!

(odgovor članu jana*30)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 19:44:31   
Kata90
Meni nisu uopste uzimali taj bris,lekar mi nista ne spominjeuser posted image to se bas mora uraditi?

_____________________________

*****Svako dete je neprocenjivo vredno*****
*****Svako je Božije stvorenje*****


(odgovor članu Njica)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 19:48:25   
Njica
Kato, ni ja nisam cula za uzimanje tog brisa, u Frontu mi ga uradise jer sam bila u Dnevnoj bolnici zbog secera.

(odgovor članu Kata90)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 19:52:53   
wivern
Njica koliko se ja secam sa predavanja u skolici bebi ne moze biti nista do porodjaja, jer je beba zasticena i zatvorena. Streptokok moze da pokupi jedino izlaskom kroz kanal pri porodjaju zato ce ti tada i dati antibiotik. Streptokok ne smeta tebi i nema potrebe da ga uklanjaju pre porodjaja, a ovako ce biti sigurni da ga nemas kad beba izlazi.

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu Njica)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 19:54:48   
Kata90
Onda su ti mozda zbog toga uradili,trebala si da pitas......po meni nemoj se nervirati nije to nista strasno......

_____________________________

*****Svako dete je neprocenjivo vredno*****
*****Svako je Božije stvorenje*****


(odgovor članu Njica)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:03:20   
Maslacak15
Bris mora da se radi. Izuzetno je opasno igrati se sa tim. Meni nije skroz logicno da ne daju antibiotike pre porodjaja zato sto antibioticima ipak treba neko vreme da deluju. Neznam kako ih onda uopste daju? Ali valjda znaju sta rade... Streptokoke B su najcesci uzrocnik meningitisa kod novorodjencadi gde se bebe inficiraju tokom porodjaja. Ako niste sigurne da li je to provereno pitajte lekara. Mozda vam nekad ne kazu, posto ja imam utisak da pojedini doktori u Srbiji cesto smatraju da je ok nista ne govoriti pacijentkinjama ali proverite. Porodjaj uz prisustvo streptokoke B u brisu je vrlo opasna stvar za bebu.
ok vidim sad da moze da se resava i antibioticima tokom porodjaja. Ali vrlo je vazno da utvrdite imate li strep B ili ne pre prirodnog porodjaja. Ja se iskreno nadam da je to praksa u svim porodilistima da proveravaju...

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 14.11.2014 20:09:16 >

(odgovor članu Kata90)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:18:52   
wivern
Maslacak odmah cu ti reci da nije praksa ni u frontu. Ja sam imala spremljene sve briseve i cudesa od analiza i niko mi nista nije trazio na porodjaju.. A ja koliko sam bila ushicena i zaboravim da pokazem, sva sreca nisam imala nista problematicno ali opet...

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:34:48   
daca77
Meni je dr skoro rekao da uradim briseve, tako da sam danas podigla rezultate-sve je ok, ima malo koko bacila i diplokoka.
A prosto sam iznenadjena, jer sam godinama vukla po koju bakteriju.

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:36:59   
Maslacak15
za tebe je najmanje vazno Daco posto planiras carski, ali i ja sam reda radi radila briseve. Za svaki slucaj....user posted image

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:38:46   
daca77
Da, da, vrsnjakinjo, ali vidim da ne kazu za briseve, nisu mi rekli ni za krvnu grupu i Rh faktor...bas su nam dobri dr.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 20:57:21   
Trcosava
Maslačak, ovde se ne radi nikakav bris. Ništa.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 21:06:46   
Maslacak15
ko sto rekoh streptokok B je najcesci uzrocnik meningitisa i sepse kod novorodjencadi. To je cinjenica. A streptokok B je prilicno cest u vaginalnom brisu, i zene cesto nemaju simptome. E sad, mozda se ne prenosi bas tako jednostavno, tj beba ne oboli automatski ako dodje u kontakt sa bakterijom, ali ako oboli onda je jako ozbiljno. Ja bih pre preskocila jedan ultrazvuk a uradila bris na streptokok B ako su finansije u pitanju. Ima gomila nesvrsishodnijih testova koji se rade u trudnoci. Mozda sam profesionalno deformisana, ali kao infektivni biolog, toplo bih ga preporucila svim trudnicamauser posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Streptokok u trudnoći
14.11.2014 21:45:47   
Njica
Hvala vam svima na odgovorimauser posted image
Wivern, i nije praksa, nego Ja sam znala da ce mi raditi taj bris zbog lezanja u Dnevnoj bolnici zajedno sa svim analizama oko secera, na tome im zaista i hvala jer odrade sve i imam u ruci sve rezultate zajedno da ih pokazem doktorki, necu brinuti ali necu je ni stedeti na pitanjima kako funkcionise onda porodjaj, sta da radim, trudnoca mi je cela zdrava, zelim da ostane i beban, objasnice mi doktorka kako funkcionise davanje antibiotika u toku porodjaja. Dobra stvar je sto me primaju svakako na odeljenje u terminu porodjaja pa da to prate, e sad ako krene ranije, ja nosim taj papir k''o da je od zlata.


< Poruku je uredio Njica -- 14.11.2014 21:46:38 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Porođajna priča: Moja beba je imala moždan...
Mali Tim je bio dugo očekivano dete. Svi smo mu se radovali, i mama i tata, kao i njegova starija sestra Tia.
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here