|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Javna tribina: "VTO - Korak do bebe!"
20.2.2017 12:57:43   
lesica
Udruženje parova u borbi za potomstvo – Šansa za roditeljstvo organizuje veliku tribinu pod nazivom:,,VTO – Korak do bebe“ koja će se održati 11.03.2017. godine u 15.00 časova u sali Opštine Stari grad, ulica Makedonska 42, Beograd.


user posted image

Osnovna nam je ideja da parove koji se bore sa ostvarivanjem potomstva i kojima je jedini način da do potomstva dođu vantelesna oplodnja (VTO), što bolje upoznamo sa fazama procesa, da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju svi parovi u Srbiji koji se bore sa sterilitetom i predložimo načine za prevazilaženje istih.

Glavne teme koje će biti predstavljene tiču se poboljšanja uslova vantelesne oplodnje u Srbiji. Naime, biće reči o uspehu vantelesne oplodnje kod žena do 40 i preko 40 godina, o razvoju embriona i kvalitetu reproduktivnih ćelija, o vantelesnoj oplodnji iz prirodnog ciklusa, o novinama u vantelesnoj oplodnji, o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona u Srbiji, o novom Zakonu o BMPO.

Problem steriliteta je problem 400.000 parova u Srbiji, te smatramo da to nije samo lični problem, već problem cele nacije. Samo kroz kontinuiranu edukaciju, razbijanje tabua u vezi sa potpomognutom reprodukcijom, i sveobuhvatnom pomoći države, možemo ostvariti svoj cilj – da svi dobiju šansu da postanu roditelji.


Na tribini će govoriti eminentni srpski stručnjaci za VTO: prof. dr Aleksandar Ljubić (SGB Jevremova), prof. dr Vesna Kopitović (SGB Ferona), prof. dr Ana Mitrović Jovanović (GAK Narodni front), dr mr sci. biol. Slobodan Bjelotomić (Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Uprava za biomedicinu), dr Božana Stepanov (SGB Genesis), dipl. psiholog Eleonora Vlahović i klinički embriolog Lela Šurlan (KGA KCS Višegradska).

user posted image


Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo – Šansa za roditeljstvo


Država Srbija trenutno iz Republičkog fonda za zdravstveno siguranje finansira 3 postupka vantelesne oplodnje. Za postupak o trošku Fonda mogu da apliciraju parovi kod kojih ženski partner ima najviše 40 godine. Ukoliko žena ima više od 40 godina Država ne finansira postupke vantelesne oplodnje. Takođe, ukoliko par ima žive dece – država ne finansira nijedan postupak vantelesne oplodnje. Šta je sa onim parovima koji su kasnije stupili u brak? Zar oni nemaju pravo da se ostvare kao roditelji? Pa čak i ako to žele? Šta je sa onim parovima koji žele više dece? Ipak, treba ponoviti da je vantelesna oplodnja poslednji vid lečenja. Ponekad je potrebno samo posetiti lekara i uraditi osnovne analize, te ustanoviti zašto ne dolazi do trudnoće. Međutim, ponekad je vantelesna oplodnja jedini način. Tada, kad je VTO jedini način, Država mora svojim sredstvima da omogući parovima da pokušavaju. To su parovi koji žele decu. To su željene trudnoće.



Jedan postupak VTO u privatnim klinikama košta u proseku od 2 do 4 hiljade evra. Naravno cena zavisi od analiza koje par mora da uradi, od lekova (hormona) koje žena mora da primi kako bi stimulisala jajnike da naprave veći broj jajnih ćelija ali i od same klinike. Parovi u Srbiji uzimaju kredite za vantelesnu oplodnju, prodaju stanove, pozajmljuju novac. Postoje banke koje imaju posebno definisane kredite za vantelesnu oplodnju. U pitanju je veliki novac koji je sa prosečnim platama u Srbiji vrlo teško prikupiti. Ponekad parovi više puta rade vantelesnu oplodnju kako bi jedna bila uspešna. Niko ne garantuje uspeh. Ponekad parovi odlaze u druge države jer traže bolji tretman lekara – sve to u nadi da će se ostvariti kao roditelji. Država mora da reaguje na ovaj problem, jer ovo je problem cele nacije, ne samo parova koji se bore sa sterilitetom.

Neke opštine su prepoznale problem, pa same finansiraju za građane jedan ili više postupaka vantelesne oplodnje. Grad

Beograd, kao najveći grad, ne finansira nijedan postupak vantelesne opodnje iz sredstava grada. Veliki broj parova sa ovim problemom nalazi se upravo u Beogradu.



Udruženje Šansa za roditeljstvo prepoznalo je sve ove i mnoge druge probleme koji se tiču vantelesne oplodnje. S obzirom na to da Udruženje osnovano od strane parova koji se bore sa sterilitetom – mnoge teme su obuhvaćene, a postavljeni su i mnogi ciljevi. Mi tražimo od Države da nas čuje i da reaguje na naše zahteve:




*Povećanje nataliteta u Republici Srbiji i razbijanje tabua u vezi sa biomedicinski potpomognutom oplodnjom BMPO (tzv. vantelesna oplodnja);

*Povećanje broja pokušaja BMPO o trošku RFZO sa 3 na 6 stimulisanih pokušaja;

*Pomeranje starosne granice za žene sa 40 na 45 godina;

*Uvođenje minimum 4 nestimulisana postupka kao vid lečenje steriliteta za parove o trošku RZZO-a;

*Hitno rešavanje Zakona o donaciji.
Direktna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here