|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: Prolecee
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Azoospermija
22.2.2012 11:54:35   
Ana RR
Broj spermatozoida, normalno u mililitru, kreće se iznad 60 miliona. Shodno broju spermatozoida utvrđuju se sledeći termini:
  • 60 -120 miliona u mililitru naziva se normospremija
  • 20 - 60 miliona u mililitru naziva se hipospermija
  • manje od 20 miliona u mililitru je oligospermija
  • kada u spermi nema spermatozoida - azoospermija      
Azoospremija može biti:
  • sekretorna
  • ekskretorna

Sekretorna azoospermija

To je stanje u kojem testisi ne proizvode spermatozoide. Najčešći uzroci za ovo stanje su:
  • genetske mutacije ili nenormalan kariotip (Klinefelter sindrom)
  • obostrani kriptorhidizam (kada testisi nisu spušteni u skrotum)
  • upala testisa
  • hormonski deficiti
  • radioterapija ili hemioterapija u sklopu raznih malignih bolesti
Vrlo je bitno da se odredi koji je tip sekretorne azoospermije. U zavisnosti od nivoa FSH (folikulostimulirajući hormon), postoje tri tipa:
  • azoospermia sa visokim FSH
  • azoospermia sa normalnim FSH
  • azoospermia sa niskim FSH
Dijagnoza

Postavlja se anamnezom, kliničkim pregledom, spermatogramom,  mikroskopskim ispitivanjem jer često makroskopski izgled sperme ne ukazuje na ovaj poremećaj, hormonskom dozažom, biopsijom testisa.

Lečenje

Terapija je u principu moguća jedino ukoliko postoji nedostatak FSH, u nekim je jedino moguće sačekati spontani oporavak, na primer, kod hemioterapije i zračenja, a kod genetskih uzroka ili teških oštećenja testisa posle upale i traume, prognoza je loša. U nekim slučajevima u tkivu testisa postoje spermatozoidi u malom broju (ali da bi se to utvrdilo potrebno je uraditi biopsiju testisa) pri čemu se neki od tih spermatozoida može upotrebiti za intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida (ICSI).


Ekskretorna azoospermija

Produkcija spermatozoida je moguća ali zbog prepreka u semevodima spermatozoidi ne dospevaju u ejakulat i pri mikroskopskom  pregledu se ne nalaze. Uzroci su urođeni ili stečeni defekti (prepreke) u semevodima na svim nivoima. Urođene anomalije najčešće pogađaju početak semevodnih kanala, tzv. visoke anomalije kod kojih nije došlo do pravilnog spajanja odvodnih kanala sperme. Stečene opturacije su posledica povreda, operacija ili infekcija.

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja anamnezom, spermatogramom, kliničkim pregledom, hormonskom dozažom, ultrazvukom ili radiološkom i hirurškom eksploracijom.

Lečenje


Terapija je hirurška i prognoza je dobra (60% uspeha).

IZVOR: wikipedia

< Poruku je uredio Ana RR -- 22.2.2012 11:55:21 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Azoospermija
22.2.2012 13:40:26   
neron

Hormonska terapija je veoma efikasna kod malog broja pacijenata sa dijagnostikovanom insuficijencijom na nivou hipofize. Kod ovih pacijenata su vrednosti FSH i LH ispod ili na donjoj granici normale. Za zapocinjanje spermatogeneze neophodan je LH radi stimulacije lučenja zadovoljavajuće doze testosterona. Ovaj efekat se postize davanjem Pregnyl- a u dozi od 1000 do 5000 IJ 2 puta nedeljno.Ova terapija se daje do uspostavljanja pune androgenizacije što može potrajati i više meseci, a zatim se sa ciljem uspostavljanja spermatogeneze dodaje i FSH koji sadrže preparati Pergonal ili Humegon ( 75 IJ FSH i 75 IJ LH ). Ova terapija je dugotrajna i veoma skupa, a kao pozitivan efakat se smatra ukoliko se postigne 5 miliona spermatozoida u mililitru sperme što je kod ovih pacijenata dovoljno da dovede do trudnoće.
Hormonska terapija se moze primenjivati i kod pacijenata sa normalnim hormonskim statusom.U ovim slučajevima terapija je empirijska, bazirana na iskustvu da ovi preparati mogu da dovedu do povećanja broja i kvaliteta spermatozoidia.Pretpostavlja se da je mehanizam dejstva u stimulaciji povećane produkcije testosterona što indirektno utiče i na spermatogenezu. Ukoliko se analizira efekat ove terapije u masi pacijenata koji je primaju, ona nema veliki efekat; samo kod malog broja pacijenata terapijom se postiže trudnoca. Ipak ovaj oblik terapije se često primenjuje kod oligospermije jer su izuzetno retki neželjeni efekati i komplikacije, a jedan broj pacijenata ipak od nje beneficira. U tu svrhu se daju antiestrogeni, Klomifen u dozi od 50 mg dnevno ili Tamoxifen ( Nolvadex ) u dozi od 20 mg dnevno. I u ovim slucajevima je terapija dugotrajna, minimalno traje 3 meseca da bi se postiglo poboljšanje,a po potrebi se moze produžiti. Posle prvog meseca terapije treba proveriti spermogram, da bi se otkrili pacijenti koji reaguju paradoksalno, smanjenjem broja spermatozoida. U tim slucajevima, treba prekinuti terapiju, a ovaj efekat je obično reverzibilan.
Iako je testosteron neophodan u procesu spermatogeneze, nije se pokazao efikasnim u terapijske svrhe. Sintetski testosteroni ( Halotestin, Andriol ) samo kod malog broja pacijenata dovode do poboljšanja u broju i pokretljivosti spermatozoida. Smatra se da su moguci negativni efekti česti ( oštećenje jetre ) što čini da se ova terapija retko koristi. Prirodni testosteron se moze davati u velikim dozama ( 250 mg intramuskularno 1 x nedeljno tokom 2 meseca) sa ciljem da se prvo izazove supresija spermatogneze posle koje se očekuje povećana proizvodnja kvalitetnijih spermatozoida. Iako je ova terapija efikasna ona je i rizična; kod jednog broja pacijenata, supresija i azoospermija ostaju trajne

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Azoospermija
22.2.2012 13:55:15   
vesnam
Bilo bi super ako neko zna neki par koji je i pored ovog problema dosao do user posted image  pa da nam isprica svoje iskusrvo ili da neke smernice da ne bi gubili vreme sa neefikasnim terapijama.

Mi smo poceli da skupljamo dokumentaciju, idemo u Lesovacku kliniku posto nam je to jedina mogucnost jer leka nema. Sve zavisi sta ce nam doca reci, nadam se samo da cemo uspeti bar jednog malisu da iskopamo, i da odradimo VTO.

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Azoospermija
22.2.2012 13:57:09   
neron
amerikanci su izbacili neki lek koji navodno moze da izleci azoospermiju sa visokim fsh sad koliko im je vjerovati , al evo link
http://www.spermhope.com/index.html

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Azoospermija
22.2.2012 13:59:45   
neron
vesna ja sa nekim drugim forumima sam nasla neke parove koji su uspjeli.
ja sam trenutno usla u prvi postupak pa ako uspe napiscu ti onda sve o tome.

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Azoospermija
22.2.2012 14:10:29   
vesnam
Hvala Neron, ja se sve nešto nadam da ćemo mi to brzo da odradimo, ako odmah krenemo na VTO, jer koliko sam videla, terapije baš slabo pomažu. Mada ko zna šta će biti, još nismo ni ustanovili zašto je došlo do azo. Ja bi bila presrećna kada bi mogla neka operacija da se odradi i da to lepo prošunkcioniše.
Koje nalaze ste vi nosili prvi put kod urologa?

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Azoospermija
22.2.2012 14:21:24   
neron
ukratko
nakon prve dijagnoze uradili smo hormone koji su kod nas normalni, posle par dana isli na punkciju nasli par komada , sada smo oboje u postupku on vec 3 mjeseca prima menopur i pije profertil, krajem marta oboje zavrsavamo sa inekcijama i oboje idemo na punkciju pa ako bog da mozda i dodjemo do cilja.
koliko sam skontala da ste vi tek na pocetku price , jeste li bar odradili hormone?
dug je jos put pred vama , treba ce ti masa zivaca i strpljenja, neide to tako bas brzo tako da dodjes do vto treba mnogo toga da se uradi.

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Azoospermija
22.2.2012 14:32:39   
vesnam
Mi smo tek prošle nedelje dobili drugi spermogram, ove nedelje mm radi hormone, a 8.3. ide kod doce. Za tad mu je zakazao, odlučili smo se za sad za Savu Mićića, mada mi svi hvale Vinku, pa ćemo videti.
A tebi držim fige da sve prođe u najboljem redu i drago mi je što vam je terapija pri kraju  user posted image

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Azoospermija
22.2.2012 14:59:08   
neron
evo zbog tebe a i zbog ostalih koji se tek susrecu sa ovim napisacu otprilike kako sve to ide i sta se sve radi dok se ne dobije dijagnoza.
nakon 2 spermiograma sa ovom dijagnozom javi se urologu,
urolog uradi pregled testisa i salje dalje da se urade hormoni : LH,FSH, prolaktin, testosteron i inhibin b.
na osnovu hormonalnog statusa odlucuje u kom pravcu dijagnostika se dalje krece.
radi se TESA ili TESE odnosno punkcija ili biopsija testisa prilikom koje se traze spermatozoidi, uglavnom mada to zavisi od urologa  na punkciju se upucuju oni sa normalnim fsh, dok oni sa povisenim uglavnom odmah idu na biopsiju. iz punkcije ili biopsije ako se nadju spermatozoidi dalje ti isti se koriste za ICSI.

izmedju ostalog rade se i bakterioloske analize , spermokultura brisevi uretre na hlamidiju , ureoplazmu i mikoplazmu, te se rade i genetska ispitivanja uglavnom se radi na mikrodeleciju y hromozoma.

uglavnom ovo je put  koji manje vise prodje svaki azoo muskarac posle uspostavljanja ove dijagnoze.

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Azoospermija
24.2.2012 19:57:38   
vesnam
Stigli nam hormoni:
FGSH 12.4
LH 5.04
prolactin 119
tesosteron 6.00
inhibin B12.4

Po ovim rezultatima samo nam je prolactin ok, i testosteron je u donjoj granici.

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Azoospermija
25.2.2012 8:06:41   
neron
joj vesna ovaj tvoj nalaz i nije dobar nikako , inhibin je jako nizak a on je glavni pokazatelj spermatogeneze. a fsh je visok, nije stasno al je opet presao.
neznam al ispada jako lose po ovim nalazima, pogotovo sto je inhibin 12,4 to je bas bas nisko i prema njemu ispade da nema spermatogeneze .



(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Azoospermija
25.2.2012 10:28:47   
vesnam
To bi značilo da uopšte ne proizvodi spermatozoide?

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Azoospermija
25.2.2012 10:34:30   
neron
nazalost da. taj inhibin je pokazatelj proizvodnje odnosno pokazatelj da li se odvija ili ne spermatogeneza. kod mase parova koje znam a imaju cak i veci inhibin nisu uspjelči naci nista.
malo proguglaj o micro TESE.

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Azoospermija
25.4.2012 20:09:38   
vesnam
Posle mesec dana terapije, opet nule, idemo dalje, valjda će nešto da upali od ostale terapije koja nam sleduje user posted image

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Azoospermija
25.4.2012 21:01:58   
degu
Vesna a kakva je bila terapija? Jel radio dragi punkciju testisa?
Dokle ste stigli?
Navijam jako draga user posted image

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Azoospermija
25.4.2012 21:43:43   
Meisje
Vesna samo upornost! Ima da upali pa makar na silu!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Azoospermija
25.4.2012 23:20:14   
vesnam
Nolvadex i vitamini, nije radio punkciju jer mu je inhibin jako mali i nema svrhe, a nisam se ni nadala da ce nesto bifi. Hvala vam za navijanje tek smo krenuli u borbu ima da je sklepamo nekako, imam fore jos 10 godina :)

(odgovor članu Meisje)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Azoospermija
26.4.2012 0:13:46   
Meisje
hihih,milina,ima troje da napravite za to vremeuser posted image

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Azoospermija
26.4.2012 10:59:00   
neron
vesna zao mi je sto terapija nije upalila , al nema odustajanja. u pposlednje vreme citam puno o istrazivanjima americkim vezano za azoospermiju i vidim da dosta napreduju u svojim istrazivanjima tako da nebrini nace se lijek. malo prekopaj americke sajtove i istrazivanja pa ce ti biti lakse.

(odgovor članu Meisje)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Azoospermija
26.4.2012 15:49:52   
vesnam
Ja sam se nekako pomirila da se naše stanje neće brzo rešiti, pa ne frkišem previše. Imamo prijatelje u Americi, nešto sam gledala po sajtovima, pa sam kontala da možda probamo onaj sperm hope, da nam neko donese, kad već kljukam čoveka sa lekovima, neće mu škoditi ni to da proba.

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Azoospermija
26.4.2012 15:51:26   
Jole84
Vesnice samo hrabro,rešiće se to,važno da si naoružana strpljenjem i optimizmom...ljubim te user posted image

_____________________________

I dodaj svetu malo boje, čudo moje.....

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Azoospermija
26.4.2012 15:53:22   
vesnam
Hvala Jole :*

(odgovor članu Jole84)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Azoospermija
26.4.2012 18:16:45   
neron
pokusajte sa tim sperm houp pa javi jel djeluje posto smo i mi mislili narucivati al cekam da vidim da neko proba da vidim ima li vajde da se kupuje.

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Azoospermija
26.4.2012 22:54:58   
vesnam
Naravno da cu javiti, nije bas ni jeftin oko 200 dolara, ako ne bude nekih rezultata od sledecih terapija i to cemo probati

(odgovor članu neron)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Azoospermija
27.4.2012 10:28:37   
Meisje

IZVORNA PORUKA: vesnam

Ja sam se nekako pomirila da se naše stanje neće brzo rešiti, pa ne frkišem previše. Imamo prijatelje u Americi, nešto sam gledala po sajtovima, pa sam kontala da možda probamo onaj sperm hope, da nam neko donese, kad već kljukam čoveka sa lekovima, neće mu škoditi ni to da proba.

Sad sam gledala na sajtu,deluje super i za 6 bocica nije skupo..nadam se da ce da pomogne!

(odgovor članu vesnam)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here