Vanmaterična trudnoća (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Anoniman -> Vanmaterična trudnoća (3.1.2009 15:45:21)

Zašto nastaje? Ima li simptoma - kako bismo znale da je imamo? Kako se uklanja?




gina -> RE: Vanmaterična trudnoća (3.1.2009 16:04:57)

Evo moja iskustva sa vanmatericnom trudnocom...
Naime, operisana sam '96. godine nakon 3 meseca od kako sam putem testova utvrdila da sam trudna. Tesko se postavlja dijagnoza, jer se organizam ponasa kao da je sasvim normalna trudnoca. Onda kad dodje vreme za prvi UZ pregled ustanovi se da nema embriona u materici. Moji doktori su tada mislili da je suvise rano da se pojavi gestacijski mesak ili da se vidi na UZ (bila sam 7. nedelja) pa su mi rekli da se pojavim za 10 dana ponovo na kontroli. U medjuvremenu sam prokrvarila braonkastu krv i imala grozne bolove. Ta krvarenja, slabija ili blaza trajala su do same operacije. Bolovi su postajali sve strasniji dok nisam pocela da se javljam svaki dan u urgentni centar zbog bolova. Davali su mi baralgin direktno u venu kad ostali analgetici nisu pomagali. U medjuvremenu, lecili su me od ciste na jajniku, upale jajnika, hormonalnih poremecaja, kamena u bubregu... primljena sam u bolnicu oko 20. avgusta i setali su me sa ginekologije na urologiju, sa urologije na interno, pa na ginekologiju... ja sam sve vreme krvarila i umirala u groznim bolovima. Onda sam 13.9. tresnula na sred hodnika na ginekoligiji, onesvestila se od bolova. Skupio se konzilijum lekara (konacno su se skupili sa godisnjih odmora) i utvrdili da moje stanje "lici" na vanmatericnu. Strpali su me u hirursku salu, uradili laparaskopiju i utvrdili da su u pravu. Odmah su nastavili sa operacijom te su mi odstranili levi jajovod koji je pukao (zato sam se onesvestila od bolova) i deo materice koju je zbog tromesecnog doktorskog nemara i pogresnih dijagnoza, uhvatila infekcija. Operacija je trajala 3 sata, izgubila sam puno krvi ali su me iscupali...
Krajem aprila '99. godine sam prvi put nakon operacije samo sa desnim jajnikom bez ikakve doktorske pomoci ili stimulacije ostala trudna i rodila sina januara 2000. Od onda vise nisam mogla da ostanem u drugom stanju do jula ove godine (opet bez pomoci doktora) i sad nosim blizance.
Meni je receno da sam zbog jake upale jajnika imala zacepljen levi jajovod i da oplodjena jajna celija nije mogla da se probije do materice te je zato nastala vanmatericna trudnoca. Danas je poznato da su upale i ucestale infekcije (hlamidia, ureaplasma, mikoplasma...) uzrok za nastanak vanmatericne.




prase -> RE: Vanmaterična trudnoća (3.1.2009 16:05:48)

Tehnički, valjda nastaje zato što oplođena jajna ćelija ne uspe da se spusti u matericu. Praktično, češća je kod žena koje su imale abortuse na primer - valjda zato što je verovatnije posle abortusa da nešto krene naopako [sm=zmeden.gif] Moguće je da postoje i neke genetske predispozicije, mada mi to ne zvuči realno (e što volim kada se zaletim da odgovaram na pitanja koja nisu za mene nego za nekoga ko je odgovarajuće školovan/obrazovan... pa onda više komentarišem i "moždikam" nego što odgovaram... ali jače je od mene, šta da radim [sm=jezicek.gif]).

Vanmaterična trudnoća se najčešće prepozna po ludačkim bolovima koji nastaju kada oplođena jajna ćelija (u tom slučaju valjda već embrion) raste i rasteže jajovod vodeći ka njegovom pucanju (u najgorem slučaju). Tada je potrebna hitna hirurška intervencija (mislim da se 99.9% vanmateričnih trudnoća i završi hirurškom intervencijom, mada se - izuzetno retko - ova trudnoća iznese neopaženo do trenutka kada postoji šansa da beba preživi; baš sam gledala neku emisiju o ženi koja je imala blizance u regularnoj trudnoći i jedno dete vanmaterično - sve odjednom, pa se porodila i sva deca preživela!). Čim se konstatuje, vanmaterična trudnoća se okončava, po savetu lekara. Naravno, ovo može da se odbije, ali pošto je moguće i da žena umre od unutrašnjeg krvarenja... nikome to ne pada na pamet. Što se ranije uoči, to se lakše rešava i veća je verovatnoća da ženin reproduktivni sistem neće pretrpeti veliko oštećenje. Na žalost, teško je prepoznati vanmateričnu trudnoću u startu, jer drugi jajnik zadržava svoju funkciju i organizam "ne zna" da je u drugom stanju, tako da u najvećem broju slučajeva žene imaju redovne cikluse i ostalo...

Ako nisam pomogla, onda sam bar dala osnovu za nekoga ko zna više da komentariše [sm=smiley36.gif]




any -> RE: Vanmaterična trudnoća (21.3.2009 16:51:32)

posto sam ja imala identicnu situaciju kao i ti zanima me da li si posle operacije isla na neke od pregleda posto ja sada, nakon 7 meseci od operacije treba da idem na HSG-snimanje jajovoda??!
rekli su mi da je to neophodno nakon operacije!!




Anoniman -> RE: Vanmaterična trudnoća (21.3.2009 17:00:49)

Gina se porodila pre koji dan, tako da ne verujem da će ti skoro odgovoriti. Savetujem ti da joj pošalješ privatnu poruku sa pitanjem, tako će videti pitanje kada se bude ulogovala. 




Jacaca -> RE: Vanmaterična trudnoća (21.3.2009 17:06:27)

Prase to samo ako je trudnoca u trbusnoj duplji nikako ujajniku ili jajovodu, on je jako mali i pukao bi.




Exit -> RE: Vanmaterična trudnoća (15.8.2009 23:09:00)

Kada mi je tog meseca izostala menstruacija, znala sam, tacno sam znala da sam u drugom stanju, jer uvek sam imala redovne menstruacije. Veoma rano sam (cetvrta nedelja) osetila prve simptome kao kod redovne trudnoce: nabrekle grudi, osecaj "grgoljanja" u stomaku i mucnina. Medjutim, mucnina je bila veoma blaga i javila bi se ujutro pa bi zatim nestala, a onda bi se pojavila sledeceg poslepodneva i stalno tako... Takodje, u toj cetvrtoj nedelji osecala sam i bolove duz celog stomaka, posebno kada bih duze vreme sedela u istom polozaju ali tada nisam bila mnogo zabrinuta posto sam mislila da je sve to "normalno" i da ce proci vremenom kada trudnoca malo odmakne...Takodje, test na trudnocu kojeg sam radila na kraju cetvrte nedelje je bio negativan.

U petoj nedelji, osetila sam nepodnosljiv bol sa desne strane. Sa bolom koji se iznenada javio, noge su mi postale ledene, utrnule i imala sam osecaj da cu se onesvestiti iako sam lezala kada se to desilo. Ubrzo (posle sat-dva) pocela sam da krvarim. U pocetku je krv bila crvena, sveza a zatim je postala tamno smedja, kao toz od kafe. Najpre sam pomislila sam da je spontani pobacaj.

Sledeceg dana, bol se ponovo javila i ponovo je bila nepodnosljiva, s tim sto je sada postala i trajnija i javljala se sve cesce. Krv je i dalje bila tamno smedja. Pocela sam da sumnjam da nesto zaista nije u redu, ali sam se tesila da mozda ipak nije u pitanju vanmatericna.

Konacno, sledeceg dana, kada su bolovi postali skoro neizdrzivi, javila sam se lekaru koji je na ultrazvuku video mesak smesten u desnom jajovodu ali je, da bi bio siguran da je u pitanju vanmatericna trudnoca, rekao da uradim beta Hcg. Kada je nalaz krvi potvrdio trudnocu, zbog jakih bolova koje sam osecala, odmah je uradjena laparaskopska intervencija kojom je odstranjen desni jajovod.

Inace sam sa desnim jajnikom i jajovodom oduvek imala problema zbog cestih upala, ali verujem da je do vanmatericne trudnoce doslo i zbog spirale koju sam imala skoro dve godine.

Iako sam intervenciju fizicki dobro podnela,  i danas zivim sa tom traumom. Fakat je da je vanmatericna  mom slucaju relativno rano otkrivena (peta nedelja), ali sam sigurno mogla da se javim lekaru i nedelju dana ranije. Zato bih svim zenama koje osecaju slicne simptome (bol u stomaku posle izostanka menzisa i krvarenje), savetovala da se sto pre jave lekaru i da ne rizikuju, odnosno da se na vreme uvere da je sa njihovom trudnocom sve u redu.

Nisam strucnjak, ali mislim da kod vanmatericne nema pravila i da se moze javiti rano (kao kod mene), ali moze se desiti da ako plod zastane u sirem delu jajovoda, da se razvija neko vreme i da vanmatericna trudnoca potraje i par meseci. Sto se pre otkrije, to je bolje, pre svega za zivot i ceo organizam, kao i mogucnost da zena ocuva svoje reproduktivno zdravlje.

Posle vanmatericne, imala sam, nazalost, biohemijsku trudnocu, ali se svim srcem nadam da cu uskoro videti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/modricrtici.gif[/image] i  da ce ovog puta sve biti u redu.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Svim trudnicama i onima koje nisu, a zelele bi da to postanu, zelim puno, puno zdravlja i srece.









dunja RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (15.8.2009 23:14:29)

Exit dobrodosla...zao mi je sto si kroz sve to prosla...ali ipak ima nade, ugledaces i ti tvoje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]...

koliko ti je godina , i koliko radite na bebi...imas i teme: Da se malo upoznamo i Kako zamisljamo ostale forumasice....




inna -> RE: Vanmaterična trudnoća (6.9.2009 21:08:20)

Jao, izvanmaternična trudnoća je stvarno strašna. Ne daj Bože nikome...

Mene zanima mora li svaka takva trudnoća završiti odstranjivanjem ploda ili cijelog jajovoda. Na jednom forumu je netko rekao da se plod nekim injekcijama može "istisnuti" u maternicu. Zna li netko nešto o tome?




Verus -> RE: Vanmaterična trudnoća (6.9.2009 21:35:30)

Ja koliko znam izgubi se i jajovod, tj. izvadi se sa plodom...pretpostavljam da plod sraste u njega.  Moja drugarica je tako izgubila jajovod....




Ana RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (6.9.2009 21:43:10)

I moja drugarica isto.. ali posle dve godine je iz prvog pokušaja zatrudnela i sad imaju dečaka od dva meseca [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 10:22:19)

Cao, imala sam dve vanmatericne trudnoce pa sam osetila potrebu da moja iskustva podelim sa vama i nadi da nekom mogu pomoci. Prvu vanmatericnu trudnocu sam imale pre nesto manje od 3 godine. Muz i ja smo odlucili da prestanemo da pazimo. Sledeceg meseca sam dobila redovnu menstruaciju. Slucajno sam jednoj drugarici rekla da me i dalje bolje grudi a mensturacija mi je prosla. Ona me bukvalno odvuce u apoteku da kupim test. Ujutru uradim test i ono [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] crtice. Bila sam sokirana i vrlo suzdrzana jer mi je sve to bilo cudno. Odmah sam otisla na UZ, nista se nije videlo i nista nije izgledalo kao da sam trudna, ali mi dr preporuci da uradim BHCG i da ako je pozitivam odmah odem u Betaniju (bolnicu). Ja isti dan odem i u neku privatnu odrinaciju gde cuveni dr pocne da me ubedjuje da umisljam, da su mi se sigurno ucinile dve crtice,... I da kada dobijem rezultate bete cu i ja biti sigurna da nisam trudna. Ja poludim svasta mu kazem... Sutradan su bili rezultati i naravno beta oko 600. Ipak, ja odlucim da ne idem u betaniju jer su me svi ubedili da mi nece niko nista raditi dok se ne potvrdi da je vanmatericna i da se neci nista videti na UZ. Bio je vikend i ja odmah u ponedeljak odem  po preporuci dok drugog privatnog dr. On mi kaze da ponovih betu i da me niko nece operisati dok se ne bude nesto videlo i da uvek postoji sansa da se plod spusti i da bude sve ok. Ponovim betu oba oko 1000, ne raste kako treba. Jos 3-4 sam morala da cekam, ponovih betu ona 900 i ja se ponadam da je spontani (sve je bolje nego vanmatericna). Medjutim, na UZ je tada doktor video vanmatericnu na levom jajovodu. Odmah me uputi u bolnicu i oni tamo odluce da me ne operisu posto nisam imala krvarenje jer sa otkrila na vreme i daju mi metatrexat (blagi citostatik koji ce ubiti plod). Sledecih meseca dana sam morala nepomicno da lazem i sve prodje i super. Komentar svih - super su prosla. Ok, idemo dalje. Iskreno, nisam se puno potresla. Pomislila sam sta je tu je moram dalje, tek smo poceli da pravimo bebu, dobro sam prosla...




dunja RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 10:25:59)

zao mi je draga, a druga vanmatericna, sta je tada bilo( rekla si da si imala dve)?




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 10:46:49)

Druga vanmatericna je dosla 2.5 godine posle prve vanmatericne, HSG-a na kom se pokazalo da su mi jajovodi prohodni i 7-8 meseci nakon prevremenog porodjaja i smrti bebe. Pocela sam da pratim ovulacije UZ, preko sluzi,... kako bi sto pre ostala trudna da se konacno oporavim od prethodnih gluposti koje su mi se desile. Znala sam u dan kada je bila ovulacija i znala sam da cu dobiti 14 nakon toga (prethodna 2 meseca sam pratila i svaki put je bilo tako). Ne dobijam mestruaciju 14, 15, 16,.. dan. Postaje mi cudno ali mislim ne moze uvek sve biti po knjigama. Bila sam potpuno sigurna da nisam trudna. Bila sam ubedjena da znam sve i da mi ne moze 'promaci' trudnoca. Ipak, na nagovor ja uradim test i naravno kao sto sam i rekla - test negativan. Ne dobijam ni 20 dan od O. Ne znam kako i zasto ja ujutru izvadim betu (valjda neka intuicija). Beta 300, ja sokirana, psujem, jer znam da ne valja da je niska, da je sve u radi bila bi preko 1000. Odmah kod DR, ne vidi se nista. Za dva dana ponovim - beta 750. Sada svi u cudu, uvecava se kako treba. Mozda mi se pak posrecilo, mozda sam imala dve ovulacije, ili neko drugo cudo,.... Svi kazu treca sreca,... Naravno, nema cuda, ja uvece prokrvarim i pravac u betaniju. Tamo me zadrze, dr kaze da vidi vanmatericnu na desnom jajovodu (meni su UZ utvrdili ovulaciju na levom ja ubedjena da dr ne vidi dobro , ne razmisljajuci da je on jedan od najboljih dr za  UZ). Kroz par dana su me laparoskopski operisali zbog vanmatericne. Jajovod je samo naprso, pa samo su ga 'ocistili', nisu ga izvadili. Doktoricin komentar je bio da sam baksuz i da mi samo treba vise srece jer mi je sve u redu, jajovodi super, trepljice u njima savrsene, nemam cista ni priraslica,... Naravno svi komentarisu da sam super prosla. Ovoga puta se nisam ni malo potresla, jer vremenom se naviknes na sve sto ti se desava. U svakom slucaju ovo je smesno naspram gubitka trudnoce i bebe u sestom mesecu. Sada cekam da prodje jo mesec dana pa ponovim HSG, pa ako je sve u redu, savetujumi inseminaciju, ako ne da idem na VTO da ne gubim vreme.




dunja RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 11:59:31)

Draga, zbog takvih boraca kao sto si ti , ja ne zelim da kukam;drzim ti palceve, zasluzila si da sledeci put dozivis svoju[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image]




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:03:30)

Ne treba kukati, ali isto tako mislim da se ne treba praviti i da nije nista. Sve ovo sto se vecini nas dogadja je vrlo stresno. Ja sam u svakoj 'kriznoj' situaciji sve delila sa drugima, nista nisam zadrzavala u sebi, uvek sam o tome pricala i na taj nacim se suocavala sa problemima, tako mi je bilo lakse.




dunja RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:07:10)

mima koliko imas godina?




bebuska -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:07:57)

Mima ti si stvarno hrabra zena divim ti se. Zelim ti puno srece i da ubrzo dobijes jednu malu slatku [sm=duda.gif]




Kleopatra -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:09:55)

Mima svaka cast zaista si hrabra,drzi se i nadam se da ces uskoro ostati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] i da ce sve proci u najboljem redu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:12:40)

Uskoro 33.




dunja RR -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:13:55)

IZVORNA PORUKA: mimaNS

Uskoro 33.


i ja imam 33[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image], drzi se draga , dozivecemo i mi tu srecu da drzimo nase [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image], verujem i molim se.




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:15:45)

Naravno, prvo su mi svi govorili 'treca sreca', a sada su mi rekli da ako imas posla sa djavolom imas 3 puta. Nadam se da sa sa svima zavrsila i da ce sada biti sve kako treba.




bebuska -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:24:42)


IZVORNA PORUKA: mimaNS

Naravno, prvo su mi svi govorili 'treca sreca', a sada su mi rekli da ako imas posla sa djavolom imas 3 puta. Nadam se da sa sa svima zavrsila i da ce sada biti sve kako treba.



Kad neko prodje sve to sto si ti prosla mislim da sad moze da se nada samo lijepim stvarima.
Zato glavu gore, imas ti jos puno vremena a sigurno i puno volje da stignes do svog cilja.
[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




mimaNS -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:28:30)

Ja stvarno mislim da sam dosta prosla i da sada mora biti dobro. Ako je neko hteo da me testira da li sam dovoljno izdrzljiva, nadam se da sam ga uverila u to. Sada mislim da je bilo dosta.




bebuska -> RE: Vanmaterična trudnoća (1.11.2009 12:32:35)

Naravno bice sve ok.
Imas volju,zelju,upornost... imaces i [sm=duda.gif].
Sad se ponavljam al najiskrenije ti zelim svu srecu da uskoro dobijes bebu.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>