Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> U očekivanju (deteta) >> Matične ćelije

Poruka

Anoniman -> Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 9:07:17)

Kragujevac - Svaka petnaesta buduća majka u kragujevačkom porodilištu odlučuje se da deponuje matične ćelije svojih beba koje se u svetu koriste za lečenje i ublažavanje čak 75 bolesti. Za razliku od prošle godine, kada se radilo o pojedinačnim slučajevima, sada svakog meseca bar desetak porodilja na ovaj način osigurava zdravlje svojih beba. Neubičajeno je i to što u poslednje vreme rodbina umesto poklona za novorođenče roditeljima daje novac kako bi platili proceduru uzimanja i čuvanja matičnih ćelija u jednoj od svetskih banaka koja košta 1.870 evra.
...
-  Sopstvenim matičnim ćelijama leče se, pre svega, bolesti krvne loze - leukemija i neki oblici anemije, metabilički poremećaji jetre, pankreasa i debelog creva. Koriste se u terapiji bolesti imunog i centralnog nervnog sistema, Parkinsonove bolesti, šloga, infarkta, opekotina - kaže dr Rajković.
Prvih 20 godina apsolutni vlasnik ćelija je roditelj, koji u banci dobija svoj kod. Posle toga punoletno dete postaje vlasnik i odlučuje da li će produžiti ugovor i nastaviti da čuva svoje matične ćelije. Bezbednost i poverljivost su zagarantovani, a pristup laboratorijama ima samo autorizovano osoblje. Kada matične ćelije zatrebaju, one se u najkraćem mogućem roku.

Detaljnije KLIK OVDE.

Anoniman -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 9:18:32)

Ukoliko uspemo da pokremeno "Projekat [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/modricrtici.gif[/image]" obavezno cu sacuvati maticne celije.

neica -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 9:29:09)

To kod nas kosta oko 100€ ali ovde to slabo rade jer zene ne traze.

Anoniman -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 10:01:06)

Onda se vise isplati doci kod tebe na kafu, i ostaviti maticne celije u banci.

neica -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 11:35:42)

aleksanja

Onda se vise isplati doci kod tebe na kafu, i ostaviti maticne celije u banci.

Dodji,skuvacu ti kafu sa zadovoljstvom[sm=kava.gif] [sm=kava.gif]

Brand new mama -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 11:42:17)

Ja sam razmisljala o tome, jednostavno mislim da je dobra preventiva,samo moram da provjerim kakve su opcije u vezi seljakanja po kontinentu.Mada, u Srbiji je jako skupo- mislim da sam citala da je u Hrvatskoj "usluga" uzimanja i prebacivanja u austrijsku banku maticnih celija(posto u samoj Hrvatskoj ne postoji) oko 500 eura(ali nemojte me drzati  za rijec)...

oliveradj -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:12:33)

To je sjajna mogućnost jer nikada se ne zna šta može da se desi ali je kod nas to preskupo kao i mnogo toga. Neki ne mogu da obezbede ni da žive pristojno, a ne da sačuvaju matične ćelije. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Brand new mama -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:26:09)

Eto,pogrjesila sam- i u Hrvatskoj je preko 1000 eu za 18 godina cuvanja, mada imaju banku maticnih stanica "Ana Rukavina" gdje se dobrovoljno doniraju, ali ako nisu iskoristene, a na zalost zatrebaju, imas pravo dobijanja bas svojih maticnih stanica. Nisam skontala je li kod nas(u Srbiji) postoji banka ili sve salju van?

Anoniman -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:30:19)

Mislim da ne postoji.

A recimo matične ćelije moje bebe mogu da pomognu tvojoj bebi? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Brand new mama -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:41:45)

Koliko sam skontala-mogu,jer one su najslicnije embrionalnim,tako da valjda ne postoji tolika sansa za odbacivanje i sl. jer one nisu kao kod nas odraslih usmjerene na vec gradju nekog tkiva, ove se mogu prilagodjavati.Znaci, bukvalno- bilo cije mogu ici bilo kome.
Evo gdje sam procitala KLIK

Modessty -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:46:01)

samo još da mi neko pokloni 1800 eura i nema problema!

Anoniman -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:46:45)

Ne dopada mi se to. Dam tolike pare i na kraju... A ne postoji neka mogućnost da ih deponuju i da ne može da ih koristi niko sem ako ne daj Bože mom detetu treba, pa taman po cenu da se "pokvare" i treba da se bace?

Brand new mama -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (21.7.2009 13:50:13)

Ne,ne -to kad platis, to je tvoje,odnosno-moze da koristi tvoje dete(kao i brat, sestra) ili cak i roditelji.A samo ako ides na dobrovoljno-onda dobija kome treba(nasla sam kasnije da nije bas da odgovaraju svima, i tu mora da bude nekih poklapanja, ali ne kao i kod odraslih davaoca)...U Srbiji sam nasla samo tu mogucnost skladistenja u privatnim bankama .
Osim toga, ta krv se i onako baca(to je ona krv koja ostaje u pupcanoj vrpci kad se isjece i vezana je za posteljicu-ne za bebu) tako da je meni u svakom slucaju to OK, ako moze tako da se spasi na taj nacin.Meni je prijatelj umro sa 21 godinom od leukemije i to poslije dvije transplatacije(uzimali su kostanu srz od njegovog mladjeg brata), od kojih jedna nije uspijela, a druga ga je toliko iscrpjela(posto izmedju mu je imunitet bio na nuli) da je 1 godinu kasnije umro,bukvalno od posledica.A da ne pricam koliko su operacije placene,jer se tad nisu radile kod nas... (razbolio se kad je imao 16)
A i ne mogu da se pokvare-posle 18 godine, dete samo odlucuje da li ce da nastavi sa skladistenjem ili ce da ih preda dobrovoljnoj banci na slobodno koristenje

Leki 77 -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (24.7.2009 21:32:11)

To je sjajna stvar! Mi smo to uradili. Kod nas jos uvek ne postoji banka maticnih celija. Cuvaju se u Holandiji i Belgiji (dva mesta, radi sigurnosti) i kosta 1800e za 20god cuvanja. To je 90e godisnje, odnosno ~1,7e NEDELJNO! Takvom racunicom se pokaze da to bas i nije skupo. Jedini problem je sto se placa odjednom, ali imate min 8 meseci da skupite pare. Ja mislim da vredi. Zlu ne trebalo...

joms -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (2.2.2010 1:10:44)

I u Kikindi moze da se obavi ova procedura s tim da se to ovde radi sa firmom NEAVITA koja je zastupnik LIAISON stem cel banking iz Grcke. Za informacije zastupnik za Kikindu 0602223007

Anoniman -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (2.2.2010 1:15:30)

a je l cuo neko za vadjenje maticnih celija iz mlecnih zuba?
to sam cula da se radi...
i da se otvara u Skoplju bolnica koja ce to radi a banka u Grckoj tako da ce za nas biti negde oko 400 evra jer je procedura mnogo jednostavnija???

je l neko cuo za to?

cipiripi -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (2.2.2010 1:17:22)

KLIK

cipiripi -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (2.2.2010 1:19:54)

p.s. nece da mi kopira tamo gde pise o zubima.. probaj rucno da nadjes ima na RR o tome.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

guppy RR -> RE: Mesečno 10 porodilja deponuje matične ćelije (2.2.2010 12:48:57)

OTI, odgovori na to i slična pitanja mogu se naći na
Forumu Matične ćelije
(jedan stepen višlje od ove teme)

ljub

Stranica: [1]